BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

 

Kerajaan negeri Sabah telah melancarkan sistem atas talian / online iaitu bantuan.covid19.sabah.gov.my untuk mengurusakan bantuan Covid-19 kepada rakyat negeri ini.  Portal ini merangkumi semua jenis pakej bantuan Covid-19 yang disediakan oleh kerajaan Sabah meliputi Bantuan Khas WE CARE B40 Sabah, BANTUAN KHAS TUNAI RM500 (e-Kasih), SKIM KREDIT PENIAGA KECIL SABAH dan DANA IKS SABAH / SABAH SME FUND.

 

SEMAKAN KELAYAKAN & MAKLUMAT BANTUAN 

 

BANTUAN KHAS TUNAI RM500 (e-Kasih)

Bantuan khas tunai sebanyak RM500 seorang secara ‘one-off’ kepada setiap ketua isi rumah miskin dan ketua isi rumah miskin tegar yang berdaftar dalam sistem e-Kasih membabitkan peruntukan RM20 juta. Bantuan ini dijangka memberi faedah kepada seramai 22,456 ketua isi rumah miskin dan 15,747 ketua isi rumah miskin tegar di seluruh Sabah.

 

BANTUAN GOLONGAN B40 SABAH RM300 / BANTUAN KHAS WE CARE B40 RAKYAT SABAH

Bagi golongan B40 pula,kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM80 juta untuk membantu golongan berkenaan termasuk anak-anak Sabah yang bekerja di Semenanjung, pemandu-pemandu teksi, nelayan, ‘porter’ malim gunung, warga emas, anak-anak yatim, orang kurang upaya dan ibu tunggal. Bantuan ini juga dikenali sebagai Bantuan Khas We Care B40. Golongan B40 Sabah ini akan diberikan bantuan tunai secara ‘one-off’ sebanyak RM300 seorang.

 

 

SKIM KREDIT PENIAGA KECIL SABAH

Perbadanan Pinjaman Sabah yang bertanggungjawab menguruskan skim kredit ini.  Peniaga kecil boleh memohon pinjaman bermula dari RM300 sehingga RM2,000 dengan kadar faedah kosong peratus dan tempoh bayaran balik sehingga tiga tahun.

 

Kepada rakyat Sabah, boleh buat Semakan Bantuan Tunai Prihatin COVID-19 Sabah RM300

 

Pinjaman Mikro ini memberi manfaat kepada peniaga-peniaga kecil ,petani, penternak, nelayan, pemandu bas dan teksi dan pemandu pelancong seluruh Sabah yang terjejas akibat pandemik Covid-19. Di bawah inisiatif ini,pembayaran balik pinjaman adalah serendah RM0.28 sen sehari/RM8.33 sebulan dan maksimum sebanyak RM1.85 sehari / RM55.55 sebulan.

 

SABAH SME FUND/ DANA IKS SABAH

Perbadanan Pinjaman Sabah yang bertanggungjawab menguruskan DANA IKS Sabah yang menawarkan pinjaman serendah RM250,000 sehingga RM1.5 juta dengan kadar faedah serendah 3.5 peratus dan tempoh pinjaman sehingga 10 tahun.

 

CARA PERMOHONAN 

Berdasar sistem bantuan Covid-19 Sabah, segala urusan semakan dan permohonan bantuan Covid19 akan dikendalikan dalam sistem baharu iaitu BANTUAN COVID-19 SABAH (bantuan.covid19.sabah.gov.my).Rakyat sabah yang layak boleh melayari portal tersebut dan perlu memasukan nombor kad pengenalan diri sebelum urusan semakan dan permohonan dilakukan.

Sistem bantuan.covid19.sabah.gov.my menggantikan sistem sedia ada iaitu wecare.sabah.gov.my sejak 15 April.

 

35 thoughts on “BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)”

  1. Selamat mlm.saya ada cek n dalam proses pmbayaran tetapi dia gagal dkreditkan .jadi macamna cara saya nk tuntut balik?

    Balas
  2. Permohonan bantuan sabah covid19 untuk kakyat sabah di semenanjung telah lulus namun tak dapat di kreditkan sebab akaun bsn yg saya bagi salah no untuk itu sila emai ke email saya untuk mmberi semula no akaun bsn yg betul

    Balas
  3. Assalam selamat ptng, maaf saya mw tnya jika status permohonan telah dikreditkan ke akaun yg didaftarkan bsn pd 14/4/2020
    , bagaimana proses untuk menunaikan bantuan tersebut sekiranya pemohon tidak memiliki akaun bsn
    Ini kerana akaun tersebut didaftarkan sedia ada. Mohon pencerahan ya admin tq
    P/s: adakan apa2 nombor telefon yg bole dihubungi untuk menanyakan persoalan bagi bantuan sabah covid-19 under ekasih

    Balas
  4. Saya matlan bin endan ic 771122125203…memohon bantuan covid 19 sabah.yg kerja di semananjung.harap di beri kan perhatian.

    Balas
  5. Bila masuk bantuan rakyat sabah di semananjung ni…sya semak sudah di terima…tpi lama sudah x da jgk masuk2 duit ye…

    Balas
  6. 22 april status lulus bayaran dalam pegerditkan tpi aq cek pegi bank..blum masuk..bole kah sya minta no tel bantuan covid 19

    Balas
  7. Permohonan lulus bantuan sabah tpi sya bnyak kali cek blum .masuk dalam pembayaran pengerditkan ..mcm mna sya dpt no tel bantuan sabah covid 19

    Balas
  8. hi Macamana mau kemaskini akaun bank untuk permohonan transaksi tida berjaya? anyone can advice? atau sesiapa boleh membantu.

    thank you

    Balas
  9. Salam sejahtera semua..nak tnya nii, bantuan covid-19 sabah tuu dah lulus, suda d kreditkan 15/04/20 lagi..tapi smpai skrg xda masuk2 lagi..apa mslah tu ya,Ada kah bank yg lmbt kreditkan atau mcmna ya

    Balas
  10. salam saja nak tahu saya ada buat permohonan banruan covid19 sabah sampai sekarang tak ada jawapan masih tunggu giliran untuk di proses klu boleh tolong percepat kan proses tersebut tarikh memohon 20 april

    Balas
  11. Kenapa proses untuk bantuan untuk rakyat Sabah yang d diSemananung memakan masa terlalu lama. Adakah bantuan ini benar benar wujud atau propoganda kerajaan sahaja.

    Balas
  12. sy nak kemaskini BANTUAN COVID-19 SABAH..masalahnya ac bank dah isi dalam borang masa memohon.!! knp sy kena ambil di counter bank bsn.sedangkan sy ada bank ac bsn.mcm mn nak kemaskini supaya bantuan yg sy dpt masuk dlm ac bank sy

    Balas
  13. Mohon penjelasan bantuan..
    status terkini
    1. Pembayaran tidak berjaya: (Fail No account, 2020-11-06, EFT#461167)
    Apa maksud ni

    Balas
  14. Sy Shidee bin Martin kenpa permohon sy gegal bantuan .covid19.Sabah .gov.my mcm mna sy blh mohon balik blh terang kan kepada sy ini no sy 0108238706

    Balas
  15. Sya telah lulus dlm permohonan tpi gagal di kredit kn sebab no akun salah…mcm mna cara ny sy blh kemaskini akun sy

    Balas

Leave a Comment