BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)

 

Kerajaan negeri Sabah telah melancarkan sistem atas talian / online iaitu bantuan.covid19.sabah.gov.my untuk mengurusakan bantuan Covid-19 kepada rakyat negeri ini.  Portal ini merangkumi semua jenis pakej bantuan Covid-19 yang disediakan oleh kerajaan Sabah meliputi Bantuan Khas WE CARE B40 Sabah, BANTUAN KHAS TUNAI RM500 (e-Kasih), SKIM KREDIT PENIAGA KECIL SABAH dan DANA IKS SABAH / SABAH SME FUND.

 

SEMAKAN KELAYAKAN & MAKLUMAT BANTUAN 

 

BANTUAN KHAS TUNAI RM500 (e-Kasih)

Bantuan khas tunai sebanyak RM500 seorang secara ‘one-off’ kepada setiap ketua isi rumah miskin dan ketua isi rumah miskin tegar yang berdaftar dalam sistem e-Kasih membabitkan peruntukan RM20 juta. Bantuan ini dijangka memberi faedah kepada seramai 22,456 ketua isi rumah miskin dan 15,747 ketua isi rumah miskin tegar di seluruh Sabah.

 

BANTUAN GOLONGAN B40 SABAH RM300 / BANTUAN KHAS WE CARE B40 RAKYAT SABAH

Bagi golongan B40 pula,kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM80 juta untuk membantu golongan berkenaan termasuk anak-anak Sabah yang bekerja di Semenanjung, pemandu-pemandu teksi, nelayan, ‘porter’ malim gunung, warga emas, anak-anak yatim, orang kurang upaya dan ibu tunggal. Bantuan ini juga dikenali sebagai Bantuan Khas We Care B40. Golongan B40 Sabah ini akan diberikan bantuan tunai secara ‘one-off’ sebanyak RM300 seorang.

 

 

SKIM KREDIT PENIAGA KECIL SABAH

Perbadanan Pinjaman Sabah yang bertanggungjawab menguruskan skim kredit ini.  Peniaga kecil boleh memohon pinjaman bermula dari RM300 sehingga RM2,000 dengan kadar faedah kosong peratus dan tempoh bayaran balik sehingga tiga tahun.

 

Kepada rakyat Sabah, boleh buat Semakan Bantuan Tunai Prihatin COVID-19 Sabah RM300

 

Pinjaman Mikro ini memberi manfaat kepada peniaga-peniaga kecil ,petani, penternak, nelayan, pemandu bas dan teksi dan pemandu pelancong seluruh Sabah yang terjejas akibat pandemik Covid-19. Di bawah inisiatif ini,pembayaran balik pinjaman adalah serendah RM0.28 sen sehari/RM8.33 sebulan dan maksimum sebanyak RM1.85 sehari / RM55.55 sebulan.

 

SABAH SME FUND/ DANA IKS SABAH

Perbadanan Pinjaman Sabah yang bertanggungjawab menguruskan DANA IKS Sabah yang menawarkan pinjaman serendah RM250,000 sehingga RM1.5 juta dengan kadar faedah serendah 3.5 peratus dan tempoh pinjaman sehingga 10 tahun.

 

CARA PERMOHONAN 

Berdasar sistem bantuan Covid-19 Sabah, segala urusan semakan dan permohonan bantuan Covid19 akan dikendalikan dalam sistem baharu iaitu BANTUAN COVID-19 SABAH (bantuan.covid19.sabah.gov.my).Rakyat sabah yang layak boleh melayari portal tersebut dan perlu memasukan nombor kad pengenalan diri sebelum urusan semakan dan permohonan dilakukan.

Sistem bantuan.covid19.sabah.gov.my menggantikan sistem sedia ada iaitu wecare.sabah.gov.my sejak 15 April.

 

Tags: #BANTUAN COVID-19 SABAH #BANTUAN GOLONGAN B40 SABAH RM300 / BANTUAN KHAS WE CARE B40 RAKYAT SABAH #bantuan.covid19.sabah.gov.my #CARA PERMOHONAN  BANTUAN COVID-19 SABAH #DANA IKS SABAH #SABAH SME FUND #SKIM KREDIT PENIAGA KECIL SABAH

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR
    eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR   APA ITU eRumah
    ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)
    ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)   APA ITU ePenyata
    TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)
    TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)   Majlis Amanah Rakyat (MARA)
    DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)
    DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)   APA ITU DELIMa KPM
    1. author

      HERZIYANTI RUHAIDIN3 tahun ago

      Selamat mlm.saya ada cek n dalam proses pmbayaran tetapi dia gagal dkreditkan .jadi macamna cara saya nk tuntut balik?

      Reply
    2. author

      Adzhar bin sangkula3 tahun ago

      Permohonan bantuan sabah covid19 untuk kakyat sabah di semenanjung telah lulus namun tak dapat di kreditkan sebab akaun bsn yg saya bagi salah no untuk itu sila emai ke email saya untuk mmberi semula no akaun bsn yg betul

      Reply
    3. author

      Adzhar bin sangkula3 tahun ago

      Jika masalah akun tak betul atau salah di permohonan saya bantuan covid19 sabah B40 sila hantar ke alamat email saya untuk bagi no akaun bsn yg betul.

      Reply
    4. author

      matlan bin endan3 tahun ago

      Permohonan bantuan covib rakyat sabah kerja di semananjung

      Reply
    5. author

      matlan bin endan3 tahun ago

      Permohonan bantuan.covib 19.sabah.gov.my)”

      Reply
    6. author

      LAIDIS BINTI YAPIN3 tahun ago

      Saya harap bantuan.covit19 sabah dapat menunaikan kepada yg memerlukan seperti saya ibu tungal.

      Reply
    7. author

      Marwah3 tahun ago

      Assalam selamat ptng, maaf saya mw tnya jika status permohonan telah dikreditkan ke akaun yg didaftarkan bsn pd 14/4/2020
      , bagaimana proses untuk menunaikan bantuan tersebut sekiranya pemohon tidak memiliki akaun bsn
      Ini kerana akaun tersebut didaftarkan sedia ada. Mohon pencerahan ya admin tq
      P/s: adakan apa2 nombor telefon yg bole dihubungi untuk menanyakan persoalan bagi bantuan sabah covid-19 under ekasih

      Reply
    8. author

      matlan bin endan3 tahun ago

      Saya matlan bin endan ic 771122125203…memohon bantuan covid 19 sabah.yg kerja di semananjung.harap di beri kan perhatian.

      Reply
    9. author

      Man79203 tahun ago

      Bila masuk bantuan rakyat sabah di semananjung ni…sya semak sudah di terima…tpi lama sudah x da jgk masuk2 duit ye…

      Reply
    10. author

      Jacinta3 tahun ago

      Slm sjahtera,saya mau tnya klu pembayaran tidak berjaya..mcm mna tu?perlu rujuk sama siapa?

      Reply
    11. author

      Sarima binti ahad3 tahun ago

      Permohonan lulus bantuan sabah tpi sya bnyak kali cek blum masuk

      Reply
    12. author

      Sarima binti ahad3 tahun ago

      22 april status lulus bayaran dalam pegerditkan tpi aq cek pegi bank..blum masuk..bole kah sya minta no tel bantuan covid 19

      Reply
    13. author

      Sarima binti ahad3 tahun ago

      Permohonan lulus bantuan sabah tpi sya bnyak kali cek blum .masuk dalam pembayaran pengerditkan ..mcm mna sya dpt no tel bantuan sabah covid 19

      Reply
    14. author

      Ared areda3 tahun ago

      Ini bantuan Saabah banyak kencing..tanggung lah kamu dosa…

      Reply
    15. author

      Nurul sakinah3 tahun ago

      Apply untuk bantuan anak sabah di smennjung..
      15/4/20 sampai ke hari ini 28/4/20 tidak menyatakan keputusan LULUS…Kenapa macam itu????

      Reply
    16. author

      Noritake3 tahun ago

      hi Macamana mau kemaskini akaun bank untuk permohonan transaksi tida berjaya? anyone can advice? atau sesiapa boleh membantu.

      thank you

      Reply
    17. author

      nori panjaat3 tahun ago

      Sy seorang ibu tunggal ..ada 4 org ank sangat2 mmerlukn bantuan covid-19 sabah..harap bantuaan tambahan dri kerajaan sabah

      Reply
    18. author

      Salmiechie3 tahun ago

      Salam sejahtera semua..nak tnya nii, bantuan covid-19 sabah tuu dah lulus, suda d kreditkan 15/04/20 lagi..tapi smpai skrg xda masuk2 lagi..apa mslah tu ya,Ada kah bank yg lmbt kreditkan atau mcmna ya

      Reply
    19. author

      Bonieventure bin francis3 tahun ago

      Terima kasih kepada KM DSSA..
      Saya sudah menerima bantuan Rm500 pada 13/4/2020 untuk yang ada data E.Kasih ..bantuan tambahan yang di umum kan KM RM553 juta..akan di bayar lagi atau sekali saja.. ?terima kasih

      Reply
    20. author

      lim mohd azmin3 tahun ago

      salam saja nak tahu saya ada buat permohonan banruan covid19 sabah sampai sekarang tak ada jawapan masih tunggu giliran untuk di proses klu boleh tolong percepat kan proses tersebut tarikh memohon 20 april

      Reply
    21. author

      MUHAMAD DAUD BIN AJAP3 tahun ago

      Kenapa proses untuk bantuan untuk rakyat Sabah yang d diSemananung memakan masa terlalu lama. Adakah bantuan ini benar benar wujud atau propoganda kerajaan sahaja.

      Reply
    22. author

      agnesbintiagnusus2 tahun ago

      Saya belum dapat bantuan e kasih..500

      Reply
    23. author

      agnesbintiagnusus2 tahun ago

      Saya belum dapat bantuan e kasih 500$

      Reply
    24. author

      [email protected] b jamil2 tahun ago

      Saya belum dapat bantuan e kasih 500….

      Reply
    25. author

      rozalle laimin2 tahun ago

      Npa sampai skg blm ada masuk bantuan lgi…

      Reply
    26. author

      Mohamad faizal alli2 tahun ago

      sy nak kemaskini BANTUAN COVID-19 SABAH..masalahnya ac bank dah isi dalam borang masa memohon.!! knp sy kena ambil di counter bank bsn.sedangkan sy ada bank ac bsn.mcm mn nak kemaskini supaya bantuan yg sy dpt masuk dlm ac bank sy

      Reply
    27. author

      ANUAR BIN THARULOL2 tahun ago

      Mohon penjelasan permohonan tidak lulus

      Reply
    28. author

      Mohamad anuar b jalil2 tahun ago

      Mohon penjelasan bantuan..
      status terkini
      1. Pembayaran tidak berjaya: (Fail No account, 2020-11-06, EFT#461167)
      Apa maksud ni

      Reply
    29. author

      Mohd azizul bin noh2 tahun ago

      Mohon pencerahan macamna nak betulkan no akaun…bab permohonan lulus cuma gagal kreadit sebab salah no acc

      Reply
    30. author

      faizal.bin asmara2 tahun ago

      Saya permohoan bantuan covid.19sabah.

      Reply
    31. author

      faizal.bin asmara2 tahun ago

      Mcm sara kami dpt batuan tu..klu ble tlong lah kami bagi batuan tu saya nie blum perna mintak batuan e kasi.nie fon saya0165057574

      Reply
    32. author

      Shidee bin martin2 tahun ago

      Sy Shidee bin Martin kenpa permohon sy gegal bantuan .covid19.Sabah .gov.my mcm mna sy blh mohon balik blh terang kan kepada sy ini no sy 0108238706

      Reply
    33. author

      Fatimah bte karimon2 tahun ago

      Sya telah lulus dlm permohonan tpi gagal di kredit kn sebab no akun salah…mcm mna cara ny sy blh kemaskini akun sy

      Reply
    34. author

      Sunarti Karim1 tahun ago

      Semua semakan…semua semakan..mana borang untuk momohon BSP 3.0?

      Reply
    35. author

      Abu Bakar bin evos1 tahun ago

      Saya golongan oku kenapa bantuan saya 340 bukan ke ada penambahan

      Reply

    Leave a reply "BANTUAN COVID-19 SABAH (Permohonan bantuan.covid19.sabah.gov.my)"