BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

Kerajaan telah memperkenalkan inisiatif di bawah Skim Insurans Pekerjaan (SIP) dengan bantuan bayaran interim untuk pekerja yang hilang pekerjaan sepanjang tahun 2018. Pekerja yang layak akan menerima bayaran tunai sebanyak RM 600 sebulan bagi tempoh maksima 3 bulan dan akan dibantu untuk mendapatkan pekerjaan baru

SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN SELAMA 3 BULAN

 • Kehilangan pekerjaan berlaku dalam tahun 2018 sahaja
 • Hilang pekerjaan atau diberhentikan kerja
 • Dipaksa meletak jawatan
 • Syarikat/ kilang menutup operasi
 • VSS / MSS layak menuntut bantuan
 • Meletak jawatan disebabkan majikan melanggar terma kontrak. Cth gagal membayar gaji
 • dalam tempoh yang ditetapkan
 • Meletak jawatan disebabkan gangguan seksual di tempat kerja
 • Hendaklah membuat tuntutan dalam tempoh 30 hari dari tarikh hilang kerja

Boleh cuba mohon PROGRAM KEMAHIRAN PENINGKATAN &  KEMAHIRAN PENJANA GOLONGAN BELIA & PENGANGGUR, elaun disediakan.


DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

 • Kad Pengenalan
 • Bukti Pemberhentian/
 • Kehilangan Pekerjaan / Slip Gaji
 • Salinan Buku Akaun Bank
 • Nama Dan Alamat Majikan Asal

BACA : PERMOHONAN & SEMAKAN SENARAI PROGRAM LATIHAN SIP PLUS 2020

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

CARA PERMOHONAN SECARA ONLINE

1.Layari https://sip.perkeso.gov.my/ib/registration untuk membuat permohonan.

2.Isi maklumat yang diperlukan

3.Muat turun dokumen yang diperlukan

4.Hantar permohonan anda.

PERKESO PRIHATIN

Berikut adalah beberapa maklumat yang berkaitan dengan PERKESO PRIHATIN :

 • Bayaran dalam masa 14 hari kehilangan pekerjaan disahkan oleh PERKESO
 • Bayaran akan dikreditkan terus ke dalam akaun pemohon
 • Mesti berdaftar dengan portal pekerjaan: JobsMalaysia.gov.my & Jobstreet.comCARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSMALAYSIAAnda boleh cuba login JobsMalaysia untuk Program Penempatan Semula Pekerja.  JobsMalaysia akan  membantu anda untuk mendapatkan kerja baru selepas ini.Untuk memohon, sila layari PROGRAM PENEMPATAN SEMULA PEKERJAAN

Mereka akan respon setiap permohonan yang anda hantar dalam tempoh 5 hari bekerja. Ketika ini, mereka menerima permohonan yang sangat banyak. Dan setiap permohonan akan diusahakan pada kerja dan jawatan yang sesuai berdasarkan kekosongan yang ada.

Anda tiada pekerjaan,baca tentang Insentif bagi menggaji penggangur sebanyak RM800/RM1000

CARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSTREET.COM

Langkah 1:

Pekerja atau Orang Berinsurans (OB) yang telah kehilangan pekerjaan boleh membuat pendaftaran faedah interim insurans pekerjaan dengan mengemukakan Borang Pendaftaran Program Penempatan Pekerjaan Semula melalui laman https://www.perkeso.gov.my/sip atau di kaunter PERKESO yang berhampiran.

Langkah 2:

Setelah menerima notifikasi pemberitahuan PERKESO berkaitan dengan kelulusan permohonan, pekerja yang telah kehilangan pekerjaan boleh mendaftar di www.jobstreet.com bagi menyertai Program Penempatan Pekerjaan Semula. Sila pastikan nama yang didaftar adalah sama seperti di MyKad. Setelah selesai mendaftar, OB boleh membuat permohonan kerja melalui portal Sistem Insurans Pekerjaan di www.jobstreet.com/my/perkesoSIP.

Langkah 3:

Bagi tujuan permohonan tuntutan faedah interim kedua dan ketiga, OB perlu menyertakan laporan permohonan pekerjaan. Laporan permohonan pekerjaan tersebut boleh dicetak dengan menggunakan profil OB di JobStreet.com. Sila ikuti langkah – langkah dibawah:

(1) Login > My JobStreet > Online Applications

(2) Klik ikon Print > Save as PDF

Langkah 4:

Setelah memuat turun laporan permohonan pekerjaan PDF ‘Online Applications’, OB perlu menghantar laporan tersebut dengan memuat naik laporan tersebut (permohonan secara online) atau menyerahkan laporan permohonan pekerjaan tersebut bersama Borang Tuntutan Faedah Interim Kedua dan Ketiga ke kaunter PERKESO yang dipilih untuk berurusan (permohonan secara serahan tangan).

Langkah 5:

Bayaran tuntutan faedah interim kedua dan ketiga akan dibuat setelah pengesahan daripada Pegawai Perkhidmatan Pekerjaan PERKESO diterima.

Sekiranya permohonan anda telah DITOLAK, anda berhak untuk membuat rayuan di Jemaah Rayuan Keselamatan Sosial (JRKS). Borang rayuan boleh didapati di mana-mana pejabat PERKESO.

 • Hendaklah bersedia dan berupaya untuk bekerja semula atau
 • Menyediakan bantuan carian kerja, kaunseling dan penempatan pekerjaan

MAKLUMAT LANJUT

Talian Khidmat Pelanggan : 1 300 22 8000

Emel [email protected]

12 thoughts on “BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN”

 1. Sy faizal bin musa k/p760614015381 sy hilang pekerjaan sebagai pemandu lori & forklift di syarikat wing loong sdn.bhd 15,jln satria 7, taman perindustrian jb perdana 81300 skudai johor …sy brharap sgt sbb sy mpunyai 5 org anak & 3 masih brsekolah…mohon prihatin bantuan hilang pekerjaan dan umah ppr sri stulang yg sy duduk di sita dan sy merayu sgt no acc. Cimb bank sy 7621555500 jika sy layak sy mngucap kan t.kasih byk pd krajaan utk prihatin masalah sy t.kasih dan akhir dgn wkwbktu…

  Balas
 2. Saya bekerja sunway city giant ipoh perak sebagai store keeper .saya sudah kerja selama tujuh tahun setegah saya di berhenti kerja kerana giant ditutup kerana bankrap.

  Balas
 3. due to covid-19, kereta sewa company office kuching tutup, pindah ke miri office, saya tak dapat ikut pindahan ke miri, kene berhenti kerja. dapat kah apply for this bantuan ini?

  Balas
 4. TUAN/PUAN
  SAYA R.THINAKARAN, TIDAK BERKERJA SEMENJAK JAN 2020 KERANA SAYA KENA BERHENTI KERJA SEBAB BOSS TAK ADA BISNESS DAN TAK MAMPU BAYAR GAJI SAYA DISEBABKAN COVIN 19, BOLEH KE SAYA APPLY UNTUK BANTUAN INTERIN TUNAI RM600

  Reply

  Balas
 5. Assalamualaikum nma saya zukini bin miktar saya nak tnya macam mna cara nak buat permohonan bantuan hilang perkerjaan saya dari bulan 6 lgi tiada kerja sampai skrg ni 19/11/2020 saya nak mnta tolong kalau ada sesiapa yg tahu cara nak dapat kn bantuan yg hilang perkerjaan slma ni tolong saya ajar kn saya cara nya untuk saya dpt kn bantuan untuk buat beli susu anak saya saja

  Balas
 6. Asslamualaikum saya telah ditamatkan kontrak pada bulan 12 2020.saya juga dah buat permohonan SIP melalui online dan telah melampirkan segala dokumen yang dikehendaki oleh serta mengikut syarat2 yang dikehendaki oleh PERKESO sebelum 60 hari semasa tarikh tamat kontrak oleh syarikat lamaq saya.Tetapi permohonan saya ditolak serta dinyatakan surat penolakkan oleh PERKESO COS telahhabis tempoh perkhidmatan.Saya tak faham apa yg PERKESO mahukan dalam permohonan yg saya buat.minta bagi pencerahan samapai sekarang saya masih belom bekerja dan masih mencari kerja dalam musim pendemik COVID 19 ni.ok

  Yang Benar ,
  Md Nizam Bin Mad Ali
  [email protected]

  Balas

Leave a Comment