BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

Kerajaan telah memperkenalkan inisiatif di bawah Skim Insurans Pekerjaan (SIP) dengan bantuan bayaran interim untuk pekerja yang hilang pekerjaan sepanjang tahun 2018. Pekerja yang layak akan menerima bayaran tunai sebanyak RM 600 sebulan bagi tempoh maksima 3 bulan dan akan dibantu untuk mendapatkan pekerjaan baru

SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN SELAMA 3 BULAN

  • Kehilangan pekerjaan berlaku dalam tahun 2018 sahaja
  • Hilang pekerjaan atau diberhentikan kerja
  • Dipaksa meletak jawatan
  • Syarikat/ kilang menutup operasi
  • VSS / MSS layak menuntut bantuan
  • Meletak jawatan disebabkan majikan melanggar terma kontrak. Cth gagal membayar gaji
  • dalam tempoh yang ditetapkan
  • Meletak jawatan disebabkan gangguan seksual di tempat kerja
  • Hendaklah membuat tuntutan dalam tempoh 30 hari dari tarikh hilang kerja

Boleh cuba mohon PROGRAM KEMAHIRAN PENINGKATAN &  KEMAHIRAN PENJANA GOLONGAN BELIA & PENGANGGUR, elaun disediakan.


DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

  • Kad Pengenalan
  • Bukti Pemberhentian/
  • Kehilangan Pekerjaan / Slip Gaji
  • Salinan Buku Akaun Bank
  • Nama Dan Alamat Majikan Asal

BACA : PERMOHONAN & SEMAKAN SENARAI PROGRAM LATIHAN SIP PLUS 2020

BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN

CARA PERMOHONAN SECARA ONLINE

1.Layari https://sip.perkeso.gov.my/ib/registration untuk membuat permohonan.

2.Isi maklumat yang diperlukan

3.Muat turun dokumen yang diperlukan

4.Hantar permohonan anda.

PERKESO PRIHATIN

Berikut adalah beberapa maklumat yang berkaitan dengan PERKESO PRIHATIN :

  • Bayaran dalam masa 14 hari kehilangan pekerjaan disahkan oleh PERKESO
  • Bayaran akan dikreditkan terus ke dalam akaun pemohon
  • Mesti berdaftar dengan portal pekerjaan: JobsMalaysia.gov.my & Jobstreet.comCARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSMALAYSIAAnda boleh cuba login JobsMalaysia untuk Program Penempatan Semula Pekerja.  JobsMalaysia akan  membantu anda untuk mendapatkan kerja baru selepas ini.Untuk memohon, sila layari PROGRAM PENEMPATAN SEMULA PEKERJAAN

Mereka akan respon setiap permohonan yang anda hantar dalam tempoh 5 hari bekerja. Ketika ini, mereka menerima permohonan yang sangat banyak. Dan setiap permohonan akan diusahakan pada kerja dan jawatan yang sesuai berdasarkan kekosongan yang ada.

Anda tiada pekerjaan,baca tentang Insentif bagi menggaji penggangur sebanyak RM800/RM1000

CARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSTREET.COM

Langkah 1:

Pekerja atau Orang Berinsurans (OB) yang telah kehilangan pekerjaan boleh membuat pendaftaran faedah interim insurans pekerjaan dengan mengemukakan Borang Pendaftaran Program Penempatan Pekerjaan Semula melalui laman https://www.perkeso.gov.my/sip atau di kaunter PERKESO yang berhampiran.

Langkah 2:

Setelah menerima notifikasi pemberitahuan PERKESO berkaitan dengan kelulusan permohonan, pekerja yang telah kehilangan pekerjaan boleh mendaftar di www.jobstreet.com bagi menyertai Program Penempatan Pekerjaan Semula. Sila pastikan nama yang didaftar adalah sama seperti di MyKad. Setelah selesai mendaftar, OB boleh membuat permohonan kerja melalui portal Sistem Insurans Pekerjaan di www.jobstreet.com/my/perkesoSIP.

Langkah 3:

Bagi tujuan permohonan tuntutan faedah interim kedua dan ketiga, OB perlu menyertakan laporan permohonan pekerjaan. Laporan permohonan pekerjaan tersebut boleh dicetak dengan menggunakan profil OB di JobStreet.com. Sila ikuti langkah – langkah dibawah:

(1) Login > My JobStreet > Online Applications

(2) Klik ikon Print > Save as PDF

Langkah 4:

Setelah memuat turun laporan permohonan pekerjaan PDF ‘Online Applications’, OB perlu menghantar laporan tersebut dengan memuat naik laporan tersebut (permohonan secara online) atau menyerahkan laporan permohonan pekerjaan tersebut bersama Borang Tuntutan Faedah Interim Kedua dan Ketiga ke kaunter PERKESO yang dipilih untuk berurusan (permohonan secara serahan tangan).

Langkah 5:

Bayaran tuntutan faedah interim kedua dan ketiga akan dibuat setelah pengesahan daripada Pegawai Perkhidmatan Pekerjaan PERKESO diterima.

Sekiranya permohonan anda telah DITOLAK, anda berhak untuk membuat rayuan di Jemaah Rayuan Keselamatan Sosial (JRKS). Borang rayuan boleh didapati di mana-mana pejabat PERKESO.

  • Hendaklah bersedia dan berupaya untuk bekerja semula atau
  • Menyediakan bantuan carian kerja, kaunseling dan penempatan pekerjaan

MAKLUMAT LANJUT

Talian Khidmat Pelanggan : 1 300 22 8000

Emel [email protected]

Tags: #BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN #CARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSMALAYSIA #CARA DAFTAR DENGAN PORTAL JOBSTREET.COM #CARA PERMOHONAN SECARA ONLINE #PERKESO PRIHATIN #SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN SELAMA 3 BULAN

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR   Skim bantuan kesihatan yang pertama
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)   Anda usahawan yang ingin memulakan bisnes
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?   Untuk menyokong penyampaian inisiatif PRIHATIN, portal IMSME.COM.MY
    KENYALANG GOLD CARD KGC:PERMOHONAN ONLINE/BORANG & SEMAKAN KELAYAKAN
    KENYALANG GOLD CARD KGC:PERMOHONAN ONLINE/BORANG & SEMAKAN KELAYAKAN   Kenyalang Gold Card (KGC),
    1. author

      Fatin1 year ago

      Salam saya nak tnya kalau cuti tampa gaji mcm mna nk mohon sebab covid 19

      Reply
    2. author

      Faizal bin musa1 year ago

      Sy faizal bin musa k/p760614015381 sy hilang pekerjaan sebagai pemandu lori & forklift di syarikat wing loong sdn.bhd 15,jln satria 7, taman perindustrian jb perdana 81300 skudai johor …sy brharap sgt sbb sy mpunyai 5 org anak & 3 masih brsekolah…mohon prihatin bantuan hilang pekerjaan dan umah ppr sri stulang yg sy duduk di sita dan sy merayu sgt no acc. Cimb bank sy 7621555500 jika sy layak sy mngucap kan t.kasih byk pd krajaan utk prihatin masalah sy t.kasih dan akhir dgn wkwbktu…

      Reply
    3. author

      Jaidimy nomi1 year ago

      Sye punya BPN mula2 lulus lepas tue cek2 x masuk last2 tidak layak mcm mana nie

      Reply
    4. author

      Mohd al-hafiz bin mokhtar1 year ago

      Saya bekerja sunway city giant ipoh perak sebagai store keeper .saya sudah kerja selama tujuh tahun setegah saya di berhenti kerja kerana giant ditutup kerana bankrap.

      Reply
    5. author

      Prakash mohan1 year ago

      Saya krj transport bawa lori. Saya kena berhenti krj krn bos tidak mampu bayar gaji saya. Krn tak ada bisnes.

      Reply
    6. author

      lim shuk fern1 year ago

      due to covid-19, kereta sewa company office kuching tutup, pindah ke miri office, saya tak dapat ikut pindahan ke miri, kene berhenti kerja. dapat kah apply for this bantuan ini?

      Reply
    7. author

      Jejiana joh1 year ago

      Tidak berkerja

      Reply
    8. author

      R.THINAKARAN12 months ago

      TUAN/PUAN
      SAYA R.THINAKARAN, TIDAK BERKERJA SEMENJAK JAN 2020 KERANA SAYA KENA BERHENTI KERJA SEBAB BOSS TAK ADA BISNESS DAN TAK MAMPU BAYAR GAJI SAYA DISEBABKAN COVIN 19, BOLEH KE SAYA APPLY UNTUK BANTUAN INTERIN TUNAI RM600

      Reply

      Reply
    9. author

      Zukini11 months ago

      Assalamualaikum nma saya zukini bin miktar saya nak tnya macam mna cara nak buat permohonan bantuan hilang perkerjaan saya dari bulan 6 lgi tiada kerja sampai skrg ni 19/11/2020 saya nak mnta tolong kalau ada sesiapa yg tahu cara nak dapat kn bantuan yg hilang perkerjaan slma ni tolong saya ajar kn saya cara nya untuk saya dpt kn bantuan untuk buat beli susu anak saya saja

      Reply
    10. author

      Tharmaraja A/L Nadarajah11 months ago

      Sekarang i tak kerja dari bulan May 2020

      Reply
    11. author

      Md Nizam Bin Mad Ali8 months ago

      Asslamualaikum saya telah ditamatkan kontrak pada bulan 12 2020.saya juga dah buat permohonan SIP melalui online dan telah melampirkan segala dokumen yang dikehendaki oleh serta mengikut syarat2 yang dikehendaki oleh PERKESO sebelum 60 hari semasa tarikh tamat kontrak oleh syarikat lamaq saya.Tetapi permohonan saya ditolak serta dinyatakan surat penolakkan oleh PERKESO COS telahhabis tempoh perkhidmatan.Saya tak faham apa yg PERKESO mahukan dalam permohonan yg saya buat.minta bagi pencerahan samapai sekarang saya masih belom bekerja dan masih mencari kerja dalam musim pendemik COVID 19 ni.ok

      Yang Benar ,
      Md Nizam Bin Mad Ali
      [email protected]

      Reply
    12. author

      MOHAMMAD HAFIZ BIN M.SANI6 months ago

      saya mohammad hafiz, sebab saya di berhentikan kerja tak mampu bayar gaji.. selama covid19.. sekarang saya tak da perkerjaan.. tanggung anak isteri.. lagi

      Reply

    Leave a reply "BANTUAN INTERIM TUNAI RM600 SEBULAN BAGI PEKERJA HILANG PEKERJAAN"