BANTUAN SUBSIDI DIESEL MADANI RM200 SEBULAN

APA ITU BANTUAN SUBSIDI DIESEL BUDI MADANI?

 • BUDI MADANI merupakan program bantuan subsidi untuk pemilik kenderaan diesel persendirian individu, petani kecil, dan pekebun kecil komoditi. Berapa jumlah bantuan yang diberikan?
 • Penerima layak akan menerima bantuan sebanyak RM200 sebulan. Bagaimana cara untuk memohon BUDI MADANI?
 • Pemilik kenderaan diesel persendirian boleh memohon di bawah kategori BUDI Individu, sementara petani kecil dan pekebun kecil boleh memohon di bawah kategori BUDI Agri-Komoditi. Bagaimana proses penyaluran bantuan?
 • Bagi permohonan sebelum 3 Jun, penerima akan menerima bantuan pertama menjelang pertengahan bulan depan dan seterusnya secara bulanan. Bagi permohonan selepas tarikh tersebut, pertolongan pertama akan diberikan dalam dua minggu dan seterusnya secara bulanan.

Bagaimana cara semakan kelayakan?

 • Kelayakan akan disemak berdasarkan kriteria yang termaktub seperti warganegara Malaysia, memiliki kenderaan diesel persendirian yang berdaftar dengan JPJ, pendapatan individu atau pasangan tidak melebihi RM100,000 untuk BUDI Individu, dan antara lain.

Apakah tujuan utama BUDI MADANI?

 • Program ini bertujuan untuk memperkuatkan kewangan Kerajaan serta meningkatkan daya saing Malaysia melalui penyasaran subsidi diesel.

Terdapat 3 kategori penerima iaitu MySubsidi Diesel, BUDI Agri-Komoditi, dan BUDI Individu.

Penerima yang layak di bawah kedua-dua kategori BUDI Individu dan BUDI Agro-Komoditi akan menerima bantuan sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel.

BUDI Individu merupakan sumbangan tunai lanjutan daripada pelaksanaan program penyasaran subsidi diesel. Kategori ini khusus untuk individu daripada golongan bukan T20 yang memiliki kenderaan diesel di Semenanjung Malaysia.

Permohonan BUDI Individu dibuka sepanjang tahun mulai 28 Mei 2024.

Syarat kelayakan untuk memohon BUDI Individu adalah:

 1. Warganegara Malaysia
 2. Pendapatan tahunan individu atau pasangan RM100 ribu dan ke bawah berdasarkan data LHDN
 3. Memohon secara dalam talian di laman web BUDI MADANI

Kriteria pemilikan kenderaan termasuklah:

 1. Kenderaan kegunaan persendirian (diesel) individu
 2. Lesen Kenderaan Motor (Cukai Jalan Kenderaan) aktif
 3. Kenderaan diesel diisytiharkan di Semenanjung Malaysia
 4. Berdaftar di JPJ menggunakan nombor MyKad

Terdapat juga kriteria tambahan yang tidak layak menerima subsidi BUDI Individu seperti motosikal diesel, kenderaan diesel persendirian berdaftar bagi kegunaan syarikat atau pertubuhan, kenderaan mewah di bawah usia 10 tahun, kenderaan berdaftar sebagai e-hailing, atau jenis kenderaan seperti karavan, motorhome, van persiaran, dan bas persiaran.

Permohonan BUDI boleh dibuat secara dalam talian melalui portal rasmi BUDI Individu. Status kelayakan bagi bantuan BUDI Individu akan dimaklumkan selepas pemohon selesai membuat permohonan di portal rasmi BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan sebanyak RM200 sebulan. Pembayaran akan dikreditkan ke akaun yang berdaftar dalam sistem BUDI MADANI atau secara tunai di mana-mana Cawangan BSN jika tiada akaun bank.

Permohonan yang diluluskan sebelum 3 Jun 2024 akan menerima bayaran pertama menjelang pertengahan Jun 2024, dan seterusnya secara bulanan. Bagi permohonan yang diluluskan selepas 3 Jun 2024, bayaran pertama akan diterima dalam tempoh 2 minggu dan seterusnya secara bulanan.

Untuk maklumat lanjut, pertanyaan boleh diajukan ke Pusat Panggilan Bantuan Khas Kerajaan (BKK) HASiL atau Talian BUDI MOF pada jam pejabat Isnin hingga Jumaat.

SOALAN LAZIM BANTUAN SUBSIDI DIESEL BUDI MADANI

Bagaimanakah cara permohonan bantuan subsidi diesel?

Anda boleh buat permohonan disini

Bila dapat duit subsidi diesel?

Bagi permohonan sebelum 3 Jun, penerima akan menerima bantuan pertama menjelang pertengahan bulan depan dan seterusnya secara bulanan.

Bagi permohonan selepas tarikh tersebut, pertolongan pertama akan diberikan dalam dua minggu dan seterusnya secara bulanan

Artikel Lain>PRIMIS MADANI LOGIN(Buat Tuntutan & Semakan)

Leave a Comment