Senarai Bidang Kerjaya Paling Dapat ‘Demand’ di Malaysia

Bidang Kerjaya Paling Dapat Permintaan Tinggi Di Malaysia

Berikut adalah senarai Top 7 bidang kerjaya paling mendapat ‘demand’ di Malaysia:

  1. Perbankan, perakaunan, perkhidmatan kewangan dan fintech Industri ini menawarkan peluang yang menguntungkan, terutamanya untuk jawatan seperti jurutera perisian, penganalisis data, dan pakar blockchain. Gaji yang tinggi, sehingga melebihi RM10,000 sebulan, menanti para profesional dalam bidang ini.
  2. Penjagaan kesihatan dan perubatan Seiring dengan perkembangan sektor kesihatan negara, terdapat banyak peluang dalam bidang seperti Pengarah Perubatan, pakar bedah, ahli fizikal, dan jururawat.
  3. Jurutera Perisian dan pakar IT Landskap IT meliputi jurutera rangkaian, pakar keselamatan siber, dan penganalisis data dengan gaji kompetitif, antara RM60,000 hingga RM120,000 setahun, bergantung kepada kepakaran dan pengalaman.
  4. Pakar pemasaran digital Bidang ini menjanjikan masa depan yang cerah dengan kemajuan teknologi seperti realiti tambahan dan kecerdasan buatan, yang mengubah cara interaksi dengan syarikat.
  5. Jurutera Awam Tugas mereka tidak sekadar menjana wang tetapi juga memberi kesan positif kepada alam sekitar dengan membina infrastruktur penting seperti jambatan dan bangunan.
  6. Pakar sains data Semakin popular dengan kemajuan teknologi, pakar sains data menghadapi tugas yang mencabar dan dinamik dengan penggunaan teknologi seperti AI dan pembelajaran mesin.
  7. Pakar pengurusan perniagaan Asas yang kukuh dalam pengurusan perniagaan penting dalam dunia kerja hari ini, dengan peluang seperti pengurus projek dan penganalisis perniagaan.

Sumber: Monash University

Artikel Lain > CARA DAFTAR PORTAL SELANGOR KERJAYA(Semak Status Temuduga selangorkerjaya.com.my)

Leave a Comment