CARA KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020

CARA KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020

CARA KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020

Berdasarkan makluman  daripada Menteri Kewangan Malaysia, pembayaran BSH fasa ketiga bakal dilaksanakan sebelum akhir Julai 2020.

Baca tentang TARIKH BAYARAN & RAYUAN BSH 2020 FASA 3

Buat penerima kategori bujang termasuk isi rumah B40 akan menerima tambahan bantuan RM120 bagi setiap anak berusia bawah 18 tahun dengan minima empat orang anak.

Berdasarkan info terkini yang kami terima, hanya golongan warga emas yang tidak perlu kemaskini permohonan BSH mereka.

Kepada penerima yang gagal dikreditkan ke akaun bank walaupun berstatus lulus.Sila SEMAKAN NOMBOR BAUCAR BSH 2020

Penerima BSH fasa pertama sebelum ini wajib kemaskini Bantuan Sara Hidup secara online atau hadir ke mana-mana cawangan LHDNM berhampiran.

Kegagalan mengemaskini maklumat BSH akan menyebabkan permohonan BSH anda tidak akan diproses dan kemungkinan anda tidak akan menerima BSH fasa akan datang

Baca tentang CARA BUAT SEMAKAN BSH 2020

Antara maklumat yang diperlukan ketika proses kemaskini termasuklah:

  • Status perkahwinan termasuk kahwin, cerai atau kematian pasangan
  • Alamat surat menyurat terkini dan emel
  • Nombor telefon bimbit dan rumah
  • Maklumat akaun bank
  • Maklumat pasangan dan tanggungan
  • Maklumat waris

Slip gaji tidak diperlukan memandangkan LHDNM akan menggunakan data dari agensi berkaitan untuk pengesahan maklumat pendapatan pemohon Bantuan Sara Hidup.

Kepada yang mempunyai masalah pengeluaran i-LESTARI, baca tentang KEMASKINI MAKLUMAT PEMBAYARAN i-LESTARI GAGAL DIKREDITKAN

MAKLUMAN PENTING TENTANG KEMASKINI BSH 2020

Jangan sesekali menggunakan maklumat palsu ketika mengemaskini permohonan anda.

Sekiranya didapati bersalah anda boleh disabitkan kesalahan di bawah seksyen 193 Kanun Keseksaan (Akta 574) dan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga tiga (3) tahun dan denda serta disenarai hitam oleh Kementerian Kewangan Malaysia dari menerima BSH.

Baca tentang i-LESTARI BULAN OGOS

CARA  KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020

Kemaskini secara manual boleh dibuat di mana-mana cawangan LHDNM.

Bagi kemaskini BSH secara online, layari portal rasmi https://bsh.hasil.gov.my/

Kemudian pilih MyBSH dan masukkan nombor kad pengenalan anda.

Setelah berjaya log masuk ke dalam sistem kemaskini BSH, sila semak dan lengkapkan maklumat permohonan yang terkini.

Dan jangan lupa untuk lengkapkan maklumat bank dengan memasukkan nombor akaun bank yang masih aktif.

Bagaimana agaknya cara pembayaran BSH bagi pemohon yang tiada akaun/gagal kredit/ bankrap/muflis.Ini CARA PEMBAYARAN BSH 2020

KEMASKINI PERMOHONAN BARU BSH 2020

Kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) Fasa Ketiga tahun 2020.

Bagi anda yang ingin mengemaskini permohonan baru BSH, kemaskini maklumat hanya perlu dibuat sekiranya terdapat sebarang perubahan seperti status perkahwinan termasuk kahwin/ cerai/ kematian pasangan, alamat surat menyurat terkini dan emel, nombor telefon bimbit dan rumah, maklumat akaun bank, maklumat pasangan dan tanggungan dan maklumat waris.

Baca tentang PUNCA BAYARAN BSH 2020 KURANG:INI PENJELASAN LHDN

SYARAT KEMASKINI PERMOHONAN BARU BSH 2020

JUMLAH DAN KATEGORI BAYARAN BSH FASA 3 2020

  • Isi rumah pendapatan kurang RM2000 akan menerima BSH RM600
  • Isi rumah pendapatan antara RM2000-RM3000 akan menerima BSH RM350
  • Isi rumah pendapatan antara RM3000-RM4000 akan menerima BSH RM100
  • Bujang (40 tahun ke atas) pendapatan kurang RM2000 akan menerima BSH RM400

Kepada pemohon BSH,daftar je BSN ONLINE untuk memudahkan anda semak pembayaran BSH 2020, 5 minit sahaja siap

SENARAI MAKLUMAT YANG BOLEH DIKEMASKINI BANTUAN SARA HIDUP FASA 3

Antara maklumat Bantuan Sara Hidup yang boleh buat pengemaskinian sekiranya ada perubahan iaitu :

  • Status perkahwinan termasuk kahwin/ cerai/ kematian pasangan
  • Alamat surat menyurat terkini dan emel
  • Nombor telefon bimbit dan rumah
  • Maklumat akaun bank
  • Maklumat pasangan dan tanggungan
  • Maklumat waris

BORANG KEMASKINI MAKLUMAT BSH 2020

Untuk permohonan kemaskini  melalui borang, anda boleh download borang-borang seperti di bawah:

BORANG SERAHAN DOKUMEN SOKONGAN

BORANG KEMASKINI MAKLUMAT WARIS

BORANG KEMASKINI MAKLUMAT PERMOHONAN 

CARA ISI BORANG KEMASKINI BSH

Ada 2 bahagian utama iaitu MAKLUMAT PEMOHON dan MAKLUMAT WARIS

MAKLUMAT PEMOHON

Anda perlu isi maklumat seperti nama,nombor mykad,alamat surat menyurat,nombor telefon

Baca tentang  CARA TUNTUT SKK BSH 2020 RM1000

MAKLUMAT WARIS

Anda perlu isi maklumat seperti hubungan,nama, nombor kad pengenalan,nombor telefon

Kemudian isi maklumat penerimaan permohonan BSH seperti nama pemohon,nombor mykad pemohon.

Baca tentang CARA BUAT RAYUAN BSH 2020

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk keterangan lanjut sila layari ke laman web rasmi BSH https://bsh.hasil.gov.my/

Baca tentang KELEBIHAN PENERIMA BSH 2020

 

Tags: #BORANG KEMASKINI MAKLUMAT BSH 2020 #BORANG KEMASKINI MAKLUMAT PERMOHONAN #BORANG KEMASKINI MAKLUMAT WARIS #BORANG SERAHAN DOKUMEN SOKONGAN #CARA  KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020 #MAKLUMAN PENTING TENTANG KEMASKINI BSH 2020 #SENARAI MAKLUMAT YANG BOLEH DIKEMASKINI BANTUAN SARA HIDUP FASA 3 #SYARAT KEMASKINI PERMOHONAN BARU BSH 2020

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    APA ITU SISTEM INSURANS PEKERJAAN(SIP)?(Cara Permohonan Online & Borang)
    APA ITU SISTEM INSURANS PEKERJAAN(SIP)?(Cara Permohonan Online & Borang)   SIP adalah satu
    GERAN PADANAN PENDIGITALAN PKS RM5000 BSN(CARA & BORANG PERMOHONAN)
    GERAN PADANAN PENDIGITALAN PKS RM5000 BSN(CARA & BORANG PERMOHONAN)   Kepada pemilik Perusahaan
    CARA GUNA PORTAL MALAYSIABIZ (Daftar Perniagaan & Permohonan Lesen)
    CARA GUNA PORTAL MALAYSIABIZ (Daftar Perniagaan & Permohonan Lesen)   APA ITU Portal
    DAFTAR,LOGIN & RENEW SSM SECARA ONLINE
    DAFTAR,LOGIN & RENEW SSM SECARA ONLINE   APA ITU SSM   Sebelum menjalankan
    1. author

      Mohd JAIS bin Osman1 year ago

      Mohd JAIS bin Osman
      Bujang
      Memohon bantuan sara hidup.
      Umur 49
      Mengalami penyakit jantung sakit sendi.

      Reply
    2. author

      Mohd JAIS bin Osman1 year ago

      Rumah sewa saya ingin berniaga pehatar gas masak saya ada kemahiran meniaga dan saya ada. Pelanggan gas pun saya ada saya amat berharap pihak tuan dapat menimbang permohonan saya.

      Reply
    3. author

      PARUVATHY SELWASAMY1 year ago

      Saya punya bsh masuk sikit Sgt rm 470,sepatutnya i dari golongan B40, gaji 2000 ke bawah, kenapa tak ada duit tambahan 100,dan duit unt anak bawah umur 18

      Reply
    4. author

      Sobana a/p nallathamby1 year ago

      Saya punya bsh masuk sikit juga..rm470 saje..ape pasal ye tak fhm

      Reply
    5. author

      Lim fong lian1 year ago

      Saya nak buat kemaskini bsh

      Reply
    6. author

      Sabaruddin bin baddu1 year ago

      Sabaruddin baddu
      860202125523
      Akaun BSN 1016141100036404
      X berkej bpn lulus tapi bsh x ada rekod

      Reply
    7. author

      CHIN LIN CHER1 year ago

      Sya mau bayar rumah sewa. Sekarang tidak ada pekerjaan yang stabil。

      Reply
    8. author

      Asrol1 year ago

      Knp duit masuk kurang…mcm mn diaorng Kira..ramai yg x puashati.x dpt seperti yg dijanjikan..

      Reply
    9. author

      Subramaniam a/l engkarsamy1 year ago

      I bujang umur 40. Lagipun oku kad ada. Brim bujang tak dapat. Check keputusan dlm proses

      Reply
    10. author

      Fazlyrusly1 year ago

      Bpn saya tidak lulus ,,, alasan pndapatan melebihi 8k,, sedangkan saya baru berhnti kerja pada bulan Januari 2020,, sekarang bekerja pmbntu di kedai makan,,bsh tiada dlam rekod sedangkan saya sudah isi online,, cuma tunggu keputusan ,, tahu2 dapat jawapan tiada dalam rekod bsh,,

      Reply
    11. author

      norashan bin pindi1 year ago

      saya ingin mohonan bsh ini.saya msih bujang..ada kah bujang yang layak untuk dapat kan bsh ini jugk.

      Reply
    12. author

      norashan bin pindi1 year ago

      nama saya norashan bin pindi
      saya ingin mohon..betul ke orang bujang tak layak dapat duit bsh itu..kenpa ya..boleh thu..

      Reply
    13. author

      Hazlini Bt Hazelan1 year ago

      bsh saya tak ad rekod.tlong saya cmna nk bg bsh saya ada.bpn saya dpt.

      Reply
    14. author

      Rizali bin matsawi1 year ago

      Permohonan baru

      Reply
    15. author

      LOO KHOO HOEY CHING1 year ago

      l bujang umur 50 Permohonan baru

      Reply
    16. author

      LOO KHOO HOEY CHING1 year ago

      l bujang umur 50 bsh tak afa rekod. Permohonan baru

      Reply
    17. author

      HEO AH NEOW1 year ago

      I umur 73 suami meninggal Permohonan baru

      Reply
    18. author

      Ahmad Suhaimi Ahmad1 year ago

      Status permohonan saya masih dalam proses tapi sudah tak bekerja lagi sejak bulan jun 2019. Sila bantu saya

      Reply
    19. author

      Ary1 year ago

      Bujang bawah 40 tahun macamnana???

      Reply
    20. author

      Ramdan Suib1 year ago

      Kemasukan bsh sya rm460 saja.. tiada tambahan, utk bayaran anak pn tiada.. harap pihak lhdn ada jawapan utk masaĺah ini..

      Reply
    21. author

      Abdul Talip bin Michael1 year ago

      Saya nak Tanya kenapa saya BSH masih dalam proses sampai sekarang

      Reply
    22. author

      Abdul Talip bin Michael1 year ago

      Saya nak Tanya kenapa saya punya BSH masih lagi dalam proses sampai sekarang

      Reply
    23. author

      Nanthakumar1 year ago

      Knp bujang x layak…bagi jawapan

      Reply
    24. author

      Suresh a/l Balasubramaniam1 year ago

      Apesal suit FASA 1dan2 ..boleh masuk dalam account bank automatic.. Fasa3 dalam process.. Lagi suit FASA 3ade dapat me take.ape maksuk dalam process… Take faham langsun

      Reply
    25. author

      Mohd faizal1 year ago

      Sy di berhenti kerja tiada sebarang notis selepas pkp april lalu adakah sy layak menerima BSH status bujang???

      Reply
    26. author

      Mohd Firdaus Bin Redzuan1 year ago

      Knpa bsh saya masuk 350 sja,sptutnya 600 sya dpat..mana pi 250 lagi,hmpa kira mcm mana..

      Reply
    27. author

      Muhammad farouk harris bin rozahar1 year ago

      Fasa pertama tak dapat… Fasa ke dua saya dapat… Fasa ke tiga tak dapat lagi… Bila dapat…

      Reply
    28. author

      Ishak bin bidin1 year ago

      Saya OKU kenapa saya dalam proses .
      Adik saya OKU mentel duik tak masuk akaun .saya waris boleh ambil di bank sebab dia tak ada disini

      Reply
    29. author

      NIK ZAHARUDIN BIN MOHAMAD1 year ago

      cara kemaskini pemohonan BSH 2020

      Reply
    30. author

      SARIFAMAIJAH1 year ago

      Kenapa bsh sya di gagal kn

      Reply
    31. author

      Lim Chew yoke1 year ago

      Kod 28, perlu document yang diperlukan untuk rayuan? Kenapa bpn lulus bsh tidak lulus?

      Reply

    Leave a reply "CARA KEMASKINI PERMOHONAN BSH 2020"