CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS APLIKASI GERAK MALAYSIA

CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS APLIKASI GERAK MALAYSIA

CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS APLIKASI GERAK MALAYSIA

Sekarang ini, rakyat Malaysia berpusu-pusu membuat permohonan di aplikasi Gerak Malaysia untuk aktiviti pergerakan antara negeri  semasa Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) untuk tujuan dibenarkan.  Sekarang ini pihak kerajaan hanya fokuskan kepada permohonan pergerakan antara negeri sahaja. Sebenarnya aplikasi gerak ini boleh digunakan juga untuk tujuan pergerakan lain.

BACA : SENARIO DIBENARKAN, TIDAK DIBENARKAN & BELUM MENDAPAT KELULUSAN DALAM APLIKASI GERAK MALAYSIA

Permohonan Online di aplikasi Gerak Malaysia dibuka mulai 26 April 2020. Anda perlu kemaskini permohonan pada 29 April 2020 untuk  mengesahkan perjalanan anda.Manakala untuk Semakan status permohonan adalah pada 1 Mei 2020. Tempoh pergerakkan yang diluluskan adalah pada 1 hingga 3 Mei 2020.  Bagi yang tidak mempunyai telefon pintar. Anda boleh ke balai polis berdekatan untuk membuat permohonan.

BACA : DOKUMEN YANG PERLU DIBAWA KE BALAI POLIS BAGI PERMOHONAN RENTAS NEGERI

CARA MEMOHON APLIKASI GERAK MALAYSIA.

Banyak persoalan dan pertayaan serta kekeliruan yang timbul semasa mengisi permohonan pergerakan antara negeri menggunakan aplikasi Gerak Malaysia terutamanya cara pengisian alamat residential address.

CARA PENGISIAN ALAMAT  RESIDENTIAL ADDRESS

Untuk makluman. Bagi yang kurang faham berkaitan dengan Residential Address. Anda perlu meletakkan alamat rumah sendiri.

Contoh rumah anda di Kelantan,anda perlu meletakkan alamat di Kelantan. Rumah sendiri bukan rumah orang lain. Anda wajib aktifkan GPS jika ingin permohonan diluluskan.

ADAKAH SAYA BOLEH MENGGUNAKAN APLIKASI GERAK  MALAYSIA UNTUK MEMOHON PERMIT BAGI KE KLINIK?

Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk memohon permit bagi aktiviti perlu seperti :

– Pembelian barangan keperluan dalam lingkungan 10KM dari kediaman

– Mendapatkan rawatan perubatan

– Keadaan kecemasan. Contohnya kematian ahli keluarga terdekat

– Aktiviti perlu seperti membaiki kerosakkan kenderaan atau membaikpulih kerosakan di dalam rumah.

Walaubagaimanapun, hanya permohonan untuk mendapatkan permit pergerakkan rentas negeri sahaja yang akan diproses buat masa ini.

JANGAN LUPA : SEMAKAN STATUS GERAK MALAYSIA

MEMOHON PERMIT PERGERAKAN GUNA APLIKASI GERAK MALAYSIA

Sekarang ini, kerajaan ingin sedang mencari mekanisma baru untuk menamatkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP), jadi bagi mengawal selia pergerakan orang awam pada masa akan datang, kerajaan akan menggunakan aplikasi Gerak Malaysia untuk memantau pergerakan orang awam bagi mencegah penularan wabak Covid-19 di Malaysia.

Tags: #ADAKAH SAYA BOLEH MENGGUNAKAN APLIKASI GERAK MALAYSIA UNTUK MEMOHON PERMIT BAGI TUJUAN LAIN #CARA MEMOHON APLIKASI GERAK MALAYSIA. #CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS #CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS APLIKASI GERAK MALAYSIA #MEMOHON PERMIT PERGERAKAN GUNA APLIKASI GERAK MALAYSIA

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  STATUS PEMBAYARAN BPN 2.0 MENGIKUT BANK
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSTATUS PEMBAYARAN BPN 2.0 MENGIKUT BANK Ramai yang tengah cari maklumat tentang
  PENDAFTARAN SPRN(TEDUH):CARA PERMOHONAN RUMAH MAMPU MILIK
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinPENDAFTARAN SPRN(TEDUH):CARA PERMOHONAN RUMAH MAMPU MILIK Untuk makluman, setiap permohonan rumah mampu
  RUMAH SELANGORKU:SEMAKAN PERMOHONAN
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinRUMAH SELANGORKU:SEMAKAN PERMOHONAN APA ITU RUMAH SELANGORKU Skim ini merupakan perumahan yang
  KALENDAR KUDA TAHUN 2021
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKALENDAR KUDA TAHUN 2021 APA ITU KALENDAR KUDA? Rakyat Malaysia rasanya pasti
  1. author

   Nur Azmeera Binti Awang6 months ago

   assalamualaikum..saya nak tnya psl alamt rumah..saya kurang faham sikit..situasi saya mcm ni..sekarang ni saya dekat rumah mak saya dengan anak anak saya..jadi saya nak balik kampung tempat tinggal suami saya..saya kena letak alamat rumah saya atau alamat rumah mak saya..

   Reply
  2. author

   Norailah Ibrahim6 months ago

   Saya sekarang 1 keluarga berada di Kg Baru Subang dirumah kakak saya. Saya nak balik ke Kelantan kerana ketidakselesaan rumah yg didiami sekarang dengan penghuni 15 orang. Rumah kongsi yang sempit. Jadi saya perlu isi alamat dikelantan la ya…(residential address)

   Reply
  3. author

   ZAINALO AB GHANI6 months ago

   NO.15 JALAN SEJAHTERA 2,
   TAMAN DAMAI,
   BATU ENAM, SEGAMAT,
   JOHOR

   Reply
  4. author

   ZAINAL AB GHANI6 months ago

   ZAINAL AB GHANI,
   NO.15 JALAN SEJAHTERA 2,
   TAMAN DAMAI,
   85100 BATU ANAM,
   SEGAMAT,
   JOHOR

   Reply

  Leave a reply "CARA PENGISIAN ALAMAT RESIDENTIAL ADDRESS APLIKASI GERAK MALAYSIA"