CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19: PESAKIT/DIKUARANTIN KKM & KEDIAMAN SENDIRI

CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19: PESAKIT/DIKUARANTIN KKM & KEDIAMAN SENDIRI

CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19: PESAKIT/DIKUARANTIN KKM & KEDIAMAN SENDIRI

 

APA ITU MySALAM COVID-19

MySalam merupakan inisiatif untuk menubuhkan jaringan keselamatan sosial dalam aspek perlindungan takaful yang merangkumi golongan berpendapatan rendah secara percuma.

Skim ini dijalankan buat kali pertama dalam sejarah Malaysia untuk memperluas akses kepada perkhidmatan kesihatan yang diperlukan, mengurangkan beban kos sara hidup dan meningkatkan kesejahteraan rakyat

CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19

Individu yang dimasukan wad disebabkan oleh virus Covid-19 boleh menuntut elaun hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setahun.

Komplikasi yang berpunca daripada virus Covid-19 yang mengakibatkan salah satu daripada 45 jenis penyakit kritikal boleh mebuat tuntutan di bawah manfaat penyakit kritikal

Layari https://www.mysalam.com.my/

Log masuk ke portal MySalam

Proses TUNTUTAn mySALAM COVID -19

1.Klik Tuntutan diikuti oleh Penyerahan Tuntutan

2.Klik Tuntutan Hospitalisasi bagi:

  • Pesakit Positif Covid-19;
  • Disyaki Covid-19 & ditahan di pusat kuarantin KKM;  atau
  • Disyaki Covid-19 & diarahkan KKM kuarantin di kediaman sendiri

3.Isikan butiran:

  • Tarikh masuk wad/mula kuarantin muat turun dokumen
  • Tarikh keluar wad/tamat kuarantin
  • Nama Hospital/Premis Bukan Hospital (bagi kes kuarantin)

4.Muatnaik Dokumen

  • KP depan & belakang
  • Nota discaj (kemasukan wad sahaja), atau
  • Surat perintah kuarantin KKM (kes kuarantin sahaja)
  • Dan klik Lampirkan
  1. Klik Hantar kemudian klik Saya Setuju dan permohonan anda akan diproses

6.Status tuntutan berkait Covid-19 akan dikemaskini secara automatik  setelah tuntutan disahkan oleh penilai kami

Semakan status tuntutan boleh dilakukan dengan klik pada butang STATUS TUNTUTAN

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Hubungi 1 300 888 938

Emel ke [email protected]lam.com.my

Layari www.mysalam.com.my

Makluman kepada individu kategori bukan penerima Bantuan Sara Hidup (M40) yang layak menerima mySalam ditunda ke tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Maklumat terkini akan dikemaskini dari semasa ke semasa menerusi laman web mySalam

 

Tags: #APA ITU MySALAM COVID-19 #CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19 #CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19: PESAKIT/DIKUARANTIN KKM & KEDIAMAN SENDIRI #Proses TUNTUTAn mySALAM COVID -19

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    APA ITU SISTEM INSURANS PEKERJAAN(SIP)?(Cara Permohonan Online & Borang)
    APA ITU SISTEM INSURANS PEKERJAAN(SIP)?(Cara Permohonan Online & Borang)   SIP adalah satu
    GERAN PADANAN PENDIGITALAN PKS RM5000 BSN(CARA & BORANG PERMOHONAN)
    GERAN PADANAN PENDIGITALAN PKS RM5000 BSN(CARA & BORANG PERMOHONAN)   Kepada pemilik Perusahaan
    CARA GUNA PORTAL MALAYSIABIZ (Daftar Perniagaan & Permohonan Lesen)
    CARA GUNA PORTAL MALAYSIABIZ (Daftar Perniagaan & Permohonan Lesen)   APA ITU Portal
    DAFTAR,LOGIN & RENEW SSM SECARA ONLINE
    DAFTAR,LOGIN & RENEW SSM SECARA ONLINE   APA ITU SSM   Sebelum menjalankan
    1. author

      Mohamad zuki bin muhaiyidin1 year ago

      Di kuaratin kkm dirumah pada 13hb8 hingga 27hb 8 2020

      Reply
    2. author

      mohd zubir b abu bakar1 year ago

      Pergi k.l ke sibu 2 minggu di kuarintin

      Reply
    3. author

      Hamzah Bin Saidi1 year ago

      Balik dr sabah ke k.l pada 28hb Sep 2020 sampai klia kena swap test di apot klia

      Reply
    4. author

      Hamzah Bin Saidi1 year ago

      Balik dr sabah ke k.l pada 28hb Sep 2020 sampai klia kena swap test di apot klia dan di kuarantin di rumah selama 14 hari

      Reply
    5. author

      Mohamad Hafiz bin misrin1 year ago

      Balik dari Sabah kena swap test koved d hospital Tun Aminah then kuarintin 14 hari d rumah

      Reply
    6. author

      Abdul salleh bin pari1 year ago

      Di kuarantin kkm di rumah 29.09.2020 hingga 12.10.2020.

      Reply
    7. author

      Siti Aisaa Nabihah Bt Mohd Zaki12 months ago

      Di kuarantin kkm di rumah
      5.10.2020 hingga
      18.10.2020

      Reply
    8. author

      Rozie12 months ago

      macam mne nak tuntut ni? baru masuk apps mysalam dh kne ckp tak layak.. sy kne kuarantin sbb disyaki mmpunyai pnyakit ni , contact rapat dgn kwan tapi sy negatif.. sy dikuarantin kan di tempat kuarantin kkm , iaitu IPG KENINGAU..

      Reply
    9. author

      Sazalie Bin Japirin12 months ago

      Dikuarintin kkm dikediaman sendiri

      Reply
    10. author

      Zalimah binti Sawaja'an12 months ago

      CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19:KUARANTIN KEDIAMAN SENDIRI

      Reply
    11. author

      Asiah binti Hamsu11 months ago

      Cara tuntutan mysalam covid19 kuarantin di kediaman sendiri

      Reply
    12. author

      [email protected] binti Manak10 months ago

      Semoga bantuan covid quarintin dari MySalam dapat dilulusan.

      Reply
    13. author

      Azlina binti ismail10 months ago

      Kuarantin kediaman sendiri bermula 7hb dis sehingga 20 dis, Halaman Paya Terubong 1,Relau Penang

      Reply
    14. author

      MOHD HANAFI BIN MOHD RADZALI9 months ago

      Telah kuarantin KKM di kediaman sendiri selama 10 hari

      Reply
    15. author

      Reemavathy Jayamanalan9 months ago

      CARA TUNTUTAN MYSALAM COVID-19
      QUARANTINE SENDIRI DIRUMAH 14HARI

      Reply
    16. author

      Muhammad izat bin adnan8 months ago

      Tuntutan mySalam covid-19 klaster wad 7A hospital selayang yg arahkan dikuarentin di kediaman sendiri..

      Reply
    17. author

      Mohd khairul niza bin che ar6 months ago

      Di kurantin kediaman sendiri selama 11hari..adakah saya layak claim rm50 sehari yang di bagitahu oleh KKM ..

      Reply
    18. author

      hamidi bin mohd darus5 months ago

      di kuarantin di rumah bermula pada 21hb mei2021 hingga 25hb mei2021

      Reply
    19. author

      Che ku mohd ramzie bin che ku puteh5 months ago

      Semoga bantuan mysalam di luluskan..dari besut

      Reply
    20. author

      Mohd zain bin ag apal4 months ago

      Kuarantin di rumah..
      Harap di lulus kan bantuan mysalam

      Reply
    21. author

      Noormala binti senawi4 months ago

      Saya di kuarintin di rumah 2 minggu dr 14hb jun sehingga 28hb jun 2021..saya nak tau macamana nak claim..saya layak mysalam bila saya check..saya nak tahu macamana nak claim..terima kasih

      Reply
    22. author

      SITI NORMAH ZAINAL3 months ago

      Saya dh isi dan mysalam minta dokumen lagi.. dah bg dokumen baru masih tulis dokumen sokongan diperlukan… spai bila nak tgu ya… isi dari 5/6/2021 lg.. bg respon utk dokumen baru 25/6/2021… spai skang masih berstatus dokumen diperlukan…

      Reply
    23. author

      Norisah binti kadar1 month ago

      Sya pesakit dikurniakan kediaman sendiri di rumah

      Reply
    24. author

      Hairy bin ishak1 month ago

      Semakkan status mysalam

      Reply
    25. author

      Malin anak kaya Malin3 weeks ago

      Saya positif covib 19 dan penerima bpr tetapi sampai sekarang belum dapat sms untuk kelayakan menuntut mysalam

      Reply
    26. author

      Mohd Hapizi bin Hamzah5 days ago

      Baru habis kuarantin dari 5/10/2021-18/10/2021.baru nk klim

      Reply

    Leave a reply "CARA TUNTUTAN MySALAM COVID-19: PESAKIT/DIKUARANTIN KKM & KEDIAMAN SENDIRI"