CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19

CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19

CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19

CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19

Anda mesti terfikir apakah CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19? Berikut adalah senarai checklist :

1. ILMU PENGETAHUN BERKAITAN WABAK COVID-19

Cara membersih tangan  yang betul dan cara mengelakkan berlaku penyebaran virus Covid-19 adalah pengetahuan yang sangat berguna kepada kita . Pengetahuan ini penting untuk melindungi diri dan keluarga daripada wabak Covid-19. Anda juga perlu peka kepada informasi yang disebarkan oleh pihak seperti Kementerian Kesihatan Malaysia untuk memastikan anda keadaan anda dan keluarga sihat dan bebas daripada wabak Covid-19. Maklumat yang sahih tentang tempat-tempat dan kawasan yang berisiko berlaku nya wabak Covid-19 juga penting untuk anda mengelakkan diri mengunjungi tempat tersebut.

2.TOPENG MULUT DAN HIDUNG (MASK)

Topeng mulut dan hidung atau mask perlu di pakai dan sentiasa ada bersama anda. Contoh apabila anda keluar sahaja daripada rumah. Anda terus boleh memakainya untuk keselamatan diri. Anda juga digalakkan menyediakan topeng muka untuk keperluan harian kepada ahli keluarga untuk tempoh masa yang panjang. Contohnya kita membeli untuk bekalan 2 bulan bagi mengelakkan daripada kehabisan stok di pasaran.

3.CECAIR PEMBUNUH KUMAN

Contohnya sebelum masuk ke dalam rumah, ibubapa sediakan cecair pembunuh kuman untuk memastikan diri dan keluarga bebas daripada wabak Covid-19. Beli bahan pencuci tangan yang diiktiraf berkesan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk digunakan di rumah. Lebih baik lagi, anda sentiasa membawa bahan pencuci tangan ini bersama anda apabila keluar rumah untuk digunakan pada bila-bila masa. Mungkin anda boleh sediakan botol yang kecil untuk memudahkan anda menyimpan dalam beg tangan dan mudah di bawa ke mana-mana.

4.MAKANAN KEPERLUAN

Kita juga perlu bersiap sedia dari segi makanan keperluan di rumah untuk mengelakkan berlaku putus stok makanan. Contoh makanan yang patut kita sediakan adalah seperti beras, gula, minyak masak, telur, makanan dalam tin. Tidak salah juga jika anda menyediakan bekalan minuman bersih yang mencukupi untuk mengelakkan berlaku kes bekalan air tercemar .

5. AMALAN TAHAP KEBERSIHAN YANG TINGGI

Anda dan keluarga perlu kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan. Selain itu, amalan batuk dan bersin yang selamat patut anda amalkan untuk mengelakkan berlaku penyebaran virus Covid-19.

 

Tags: #CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  KEMPEN E-DAGANG PENJANA : CARA DAFTAR & SENARAI MANFAAT UNTUK USAHAWAN PKS
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKEMPEN E-DAGANG PENJANA : CARA DAFTAR & SENARAI MANFAAT UNTUK USAHAWAN PKS
  BANCI 2020/eCENSUS : CARA DAFTAR,LOG MASUK & JAWAB SOALAN SELIDIK ONLINE
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinBANCI 2020/eCENSUS : CARA DAFTAR,LOG MASUK & JAWAB SOALAN SELIDIK ONLINE APA
  SKIM PEMBIAYAAN MUDAH JAYA SPiM PENJANA : CARA PERMOHONAN ONLINE
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSKIM PEMBIAYAAN MUDAH JAYA SPiM PENJANA : CARA PERMOHONAN ONLINE APA ITU
  TABUNG SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK PERAK 2020 : CARA & BORANG PERMOHONAN
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinTABUNG SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK PERAK 2020 : CARA & BORANG PERMOHONAN APA

  Leave a reply "CHECKLIST KEPERLUAN PERUBATAN HADAPI WABAK COVID-19"