COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ?

COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ?

COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ?
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sering kali menggunakan istilah ‘PUI didalam kenyataan mengenai kes COVID-19. Namun tahukah anda, siapakah yang dimaksudkan dengan PUI berkenaan?

PUI adalah ringkasan kepada Patient Under Investigation (PUI) dan belum disahkan ujian makmal tidak dikira sebagai kontak rapat dan tidak perlu diambil sampel untuk ujian pengesanan.

CARA MENGENAL PASTI PUI

Individu dalam kalangan PUI dikenal pasti apabila mempunyai gejala jangkitan Covid-19 seperti demam, batuk dan mengalami akut pernafasan dalam masa 14 hari.

Petugas kesihatan akan mendapatkan maklumat daripada mereka sama ada pernah melancong ke negara yang diisytiharkan kawasan wabak seperti Korea Selatan, Jepun, Itali, Iran dan China.

Atau, mereka mempunyai kontak rapat dengan individu yang disahkan positif Covid-19 dan bagi perkara ini, ia lebih rumit.

MAKSUD KONTAK RAPAT

Maksud kontak rapat ialah mereka yang berhubung rapat dalam lingkungan satu meter dengan kes yang disahkan positif Covid-19.

Kontak rapat membabitkan anggota keselamatan yang merawat kes itu tanpa memakai peralatan perlindungan diri (PPE) dan tinggal serumah bersama individu positif kes berkenaan.

Petugas kesihatan akan menemu ramah individu positif jangkitan ini dan juga mereka yang disyaki mempunyai kontak rapat dengan pesakit bagi mengetahui sejarah aktiviti mereka sebelum ini.

Bagi kontak rapat, individu ini perlu menjalani ujian ‘swap’ di dalam kerongkong dan hidung sebelum dimasukkan ke wad hospital untuk rawatan lanjut.

Kontak rapat perlu dimasukkan ke wad hospital jika mempunyai lima gejala iaitu sesak nafas, demam berlarutan sehingga empat hari, menghidap penyakit kencing manis dan penyakit lain, berhubung dengan kontak rapat serta hasil ujian makmal mendapati ia positif jangkitan ini.

APAKAH TINDAKAN YANG DILAKUKAN TERHADAP PUI?

PUI pula dibahagikan kepada dua iaitu  kumpulan iaitu A dan B.

Kumpulan A – PUI dirawat di wad hospital sebagai pesakit Covid-19 apabila keputusan ujian pengesahan jangkitan menunjukkan hasil yang positif.

Kumpulan B – PUI yang tidak dimasukkan ke wad. Namun, petugas kesihatan akan melakukan siasatan untuk mengetahui kemungkinan mereka mempunyai sejarah melancong ke negara yang diisytiharkan sebagai kawasan wabak atau sebaliknya. Atau, mempunyai kontak rapat dengan individu yang disahkan positif Covid-19.

Bagi kumpulan B ini, ujian pengesahan jangkitan diambil dan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 dikeluarkan serta-merta dan mereka diperintahkan dikuarantin di rumah selama 14 hari.

APA MAKSUD PEOPLE UNDER SURVEILLANCE(PUS)?

Kumpulan B akan  diberi borang Home Assessment Tool untuk merekodkan perkembangan kesihatan iaitu pemeriksaan suhu, demam dan batuk melalui borang berkenaan.Selain itu, mereka juga dikehendaki menghadirkan diri ke pejabat kesihatan daerah untuk pemantauan kesihatan. Sekiranya demam masih berterusan dan hasil ujian sampel pengesahan jangkitan itu positif, maka mereka perlu ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ?

PUI JANGAN PANIK

PUI tidak seharusnya berasa panik, sebaliknya mengambil langkah pencegahan bagi mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19.

Jadikan amalan mencuci tangan dengan lebih kerap dan jangan menggosok muka atau mata tanpa terlebih dahulu mencuci tangan.

 

 

Tags: #APAKAH TINDAKAN YANG DILAKUKAN TERHADAP PUI? #CARA MENGENAL PASTI PUI #COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ? #MAKSUD KONTAK RAPAT #PUI JANGAN PANIK

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR
  eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR   APA ITU eRumah
  ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)
  ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)   APA ITU ePenyata
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)   Majlis Amanah Rakyat (MARA)
  DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)
  DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)   APA ITU DELIMa KPM

  Leave a reply "COVID-19 : APAKAH MAKSUD PUI ?"