i-LESTARI BULAN SEPTEMBER

i-LESTARI BULAN SEPTEMBER

i-LESTARI BULAN SEPTEMBER

 

Ramai yang ingin mengetahui tentang tarikh bayaran i-LESTARI BULAN SEPTEMBER. Kita sedia maklum bahawa RM500 sebulan daripada pengeluaran i-Lestari ini sangat berguna kepada ahli untuk menampung kos sara hidup harian.

Ramai yang ada jadual pembayaran i-Lestari ini, namun tidak tahu bagaimanakah CARA MEMBACA JADUAL TARIKH PEMBAYARAN i-LESTARI KWSP? Jadi kami akan kongsikan kepada anda ilmu yang sangat berguna ini.

Berdasarkan maklumat daripada KWSP,tarikh bayaran i-LESTARI BULAN SEPTEMBER  bermula daripada 1 SEPTEMBER 2020. Ramai yang sudah menerima bayaran i-Lestari bulan keempat iaitu bulan Ogos 2020 dan sedang tunggu i-Lestari bulan kelima.

Kepada penerima BSH boleh buat SEMAKAN KELAYAKAN DEKODER PERCUMA MYTV SECARA ONLINE & SMS 

CARA SEMAKAN BAKI AKAUN 2 KWSP

Sebelum itu, KWSP menasihatkan ahli supaya semak baki akaun 2 untuk Pengeluaran i-Lestari bulan seterusnya.Pastikan baki mencukupi dan berbelanjalah dengan berhemat.

Pemohon pengeluaran i-Lestari dinasihatkan untuk menyemak akauk bank masing-masing ekoran tiada tarikh khusus diberikan untuk pembayaran pada bulan  seterusnya.

Namun demikian, pemohon boleh membuat semakan sama ada pembayaran i-Lestari bulan SEPTEMBER sudah dikreditkan atau belum. Bagaimakah caranya?

Kepada penerima BSH,jom buat SEMAKAN STATUS KELAYAKAN SKIM MySALAM

SEMAKAN PEMBAYARAN i-LESTARI

Sebelum membuat semakan pembayaran i-Lestari, lebih baik anda baca dan fahami maklumat ini :

  • Bayaran pengeluaran akan dimajukan ke bank pilihan anda mulai 1 SEPTEMBER 2020 secara berperingkat.
  • Sekiranya akaun bank anda tidak aktif atau dibekukan, sila berhubung terus dengan pihak KWSP untuk maklumat lanjut.
  • Pembayaran i-lestari akan dilakukan pada setiap 1hb setiap bulan. Tarikh yang berada dalam sistem hanya terpakai pada pembayaran bulan pertama sahaja.
  • Jika pada 1 SEPTEMBER 2020 masih belum terima lagi pembayaran bermakna pihak KWSP membuat pembayaran secara berperingkat.

Bantuan JKM RM1,000?Jom semak SENARAI BANTUAN JKM 2020/2021

Terdapat beberapa cara untuk membuat semakan pembayaran i-Lestari ,berikut adalah cara untuk membuat semakan :

SEMAKAN MELALUI i-AKAUN KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang membuat pengeluaran i-Lestari melalui i-Akaun.

Bagi memudahkan ibubapa,boleh simpan CONTOH SURAT TIDAK HADIR KE SEKOLAH untuk diberikan kepada guru kelas masing-masing

1.Pastikan anda mempunyai i-Akaun untuk log masuk menggunakan id dan password.

2.Lihat di bahagian ‘Withrawal’, anda boleh tahu sama ada pengeluaran i-Lestari telah dikreditkan pada ‘payment date’.

Kepada rakyat negeri Perak,boleh buat SEMAKAN KELAYAKAN INISIATIF KAD PERAK PRIHATIN

SEMAKAN MELALUI PORTAL i-LESTARI KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang menggunakan portal i-Lestari/i-Akaun/emel/ pos. Bagi anda yang guna sistem i-Lestari Online pula boleh disemak di portal tersebut dan akan dipaparkan tarikh bayaran anda.

SEMAKAN MELALUI SMS PIHAK KWSP

Bagi anda yang telah dikreditkan ke akaun bank akan dimaklumkan dengan penghantaran SMS daripada PIHAK KWSP

Bagi sesiapa yang kesempitan wang ataupun terkesan dengan Covid-19 tahun 2020 ini, salah satu alternatif yang ada ialah dengan buat PINJAMAN PERIBADI BANK RAKYAT 2020

CARA PEMBATALAN PENGELUARAN I-LESTARI

Bagi tujuan keselamatan, semua maklumat permohonan Pengeluaran i-Lestari terdahulu tidak akan dipaparkan.

Sila pastikan anda mempunyai maklumat permohonan Pengeluaran i-Lestari terdahulu sebagai rujukan bagi melancarkan proses pembatalan pengeluaran.

Bayaran bulanan berulang akan terhenti dengan pembatalan Pengeluaran i-Lestari ini.

Sekiranya kaedah bayaran semasa adalah Arahan Bayaran, pembatalan pengeluaran boleh dibuat di kaunter KWSP melalui Janji Temu Online.

Permohonan semula melalui i-Lestari Online hanya boleh dibuat pada hari berikutnya selepas pembatalan dilakukan.

Klik disini untuk urusan pembatalan pengeluaran i-Lestari

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk keterangan lanjut tentang i-Lestari KWSP, sila layari ke laman web https://www.kwsp.gov.my/ms/faq-i-lestari.

21 thoughts on “i-LESTARI BULAN SEPTEMBER”

  1. Kenapa 10/09 xmasuk lagi, saya dah la kerja pun xda dan meharapkan kwsp saja utk digunakan.perinhatinlah sikit,dah lewat bila masuk habis bayar hutang.

    Balas
  2. Saya masih belum dapat bayaran bulan sept. Kenapa lewat 11hb hari ni last bayaran bulan sept kan. Kalau hari ini tiada juga macam mana

    Balas
  3. Duit kwsp saya tak masuk lagi sampai sekarang,,, kenapa…. Sila jawab pihak kwsp.. Hr ni dah 15 hb 9..namun tak masuk langsung.. Dalam jadual 2 hb.. MSG pn tak terima lagi mcm Bulan2 sebelum ni… Check bank pn.. Masih 0 LG.. Kenapa kenapa kenapa………??????!!!!!!!!!!!

    Balas
  4. Bagi yg tertanya tanya kenapa duit ilestari xmasok..lambat masok…duit kurang..
    semua dh check acc 2 belum???
    nak ketawa takut dosa dan menghina pulak..
    korg ingat acc 2 tu berpuluh ribu ke dalam tu..company potong kaw2 epf bsing pulak korg..
    tlg la klau boleh jgn kuarkan duit simpanan tu..makan apa yg ada je.. ikan bilis goreng dgn telur sedap jgk..duit utk masa tua tu…yg xdpt dan xmsok lagi duit tu harap bertabah la ye..kerja…cari benda yg boleh buat duit…sedih aku tngok org malaysia malu dan malas nak usaha cari duit

    Balas

Leave a Comment