i-LESTARI-TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL

i-LESTARI-TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL

i-LESTARI-TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL

Sebelum ini, ahli KWSP tidak mengambil peluang untuk mendaftar i-Akaun untuk mendapat pelbagai kemudahan urusan KWSP secara dalam talian sahaja. Sekarang, kerajaan bagi kemudahan pengeluaran i-Lestari KWSP akaun 2 RM500 sebulan, ramai mula panik untuk mendaftar i-akaun KWSP kerana ahli tidak perlu ke pejabat atau cawangan KWSP untuk membuat pengeluaran.

Sila ikuti tutorial ini untuk daftar i-Akaun KWSP melalui e-mel :

  1. MUAT TURUN BORANG DAN LENGKAPKAN BORANG SECARA DIGITAL
  • Anda tak perlukan komputer ataupun pencetak untuk tujuan ini.
  • Pasang APP Adobe Acrobat Reader (Android, iOS)
  • Muat turun borang permonan menggunakan pautan ini. Jika pautan rasmi masih sesak, guna alternatif ini.
  • Buka borang gunakan APP Adobe Acrobat Reader dan mula mengisi.
  • Rename fail kepada iakaundaftar_Borang_<nama anda>

    (i-LESTARI)TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL
    2.SEDIAKAN SALINAN DIGITAL MyKAD

  • Dalam keadaan cahaya cukup, ambil gambar kad pengenalan bahagian depan dan bahagian belakang.
  • Gunakan APP Snapseed (Android, iOS) untuk masukkan palang “Untuk kegunaan KWSP sahaja”. Caranya adalah dengan gunakan fungsi Text. Sebab lakukan proses ini agar dokumen tak disalah guna.
  • Rename fail kepada iakaundaftar_MyKad_<nama anda>
    (i-LESTARI)TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL
    3.AMBIL GAMBAR SWAFOTO ANDA MEMEGANG MyKAD
  • Dalam keadaan cahaya cukup, ambil swafoto wajah anda sambal memegang MyKad.
  • Pastikan maklumat MyKad dan wajah anda jelas.
  • Rename fail kepada iakaundaftar_Swafoto_<nama anda>
    (i-LESTARI)TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL
    i-LESTARI-TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL
  1. SEDIAKAN SALINAN DIGITAL AKAUN BANK SIMPANAN/SEMAS YANG AKTIF
  • Dalam keadaan cahaya cukup, ambil gambar halaman maklumat akaun buku bank akaun semasa/simpanan.
  • Kalau anda gunakan perbankan online, ada fungsi untuk cetak penyata terbaru secara percuma daripada sana.
  • Gunakan APP Snapseed (Android, iOS) untuk masukkan palang “Untuk kegunaan KWSP sahaja”. Caranya adalah dengan gunakan fungsi Text. Sebab lakukan proses ini agar dokumen tak disalah guna.
  • Rename fail kepada iakaundaftar_Bank_<nama anda>
  1. SEDIAKAN SALINAN DIGITAL BUKTI PEMILIKAN NOMBOR TELEFON
  • Untuk pengguna pascabayar, anda boleh dapatkan bil digital di alamat e-mel anda ataupun kalau anda miliki bil fizikal.
  • Sekiranya anda ada bil fizikal, dalam keadaan cahaya cukup, ambil gambar halaman maklumat akaun telco anda.
  • Gunakan APP Snapseed (Android, iOS) untuk masukkan palang “Untuk kegunaan KWSP sahaja”. Caranya adalah dengan gunakan fungsi Text. Sebab lakukan proses ini agar dokumen tak disalah guna.
  • Untuk pengguna prabayar, langkah ini agak rumit sebab mereka tiada bil fizikal. Untuk tujuan itu, anda terpaksa hubungi telco masing-masing untuk bertanyakan hal tersebut.
  • name fail kepada iakaundaftar_Telefon_<nama anda>

    (i-LESTARI)TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL

  1. HANTAR PERMOHONAN MELALUI E-MEL KEPADA KWSP
  • Periksa saiz fail 5 dokuman yang anda sediakan tadi supaya tak melebihi 3MB dan dalam salah satu format JPG/PNG/GIF dan PDF sahaja.
  • Hantar 5 dokumen yang telah anda sediakan di atas kepada [email protected]
  • Status permohonan akan diberitahu melalui e-mel [email protected]
  • [email protected] adalah satu-satunya saluran pendaftaran i-Akaun secara e-mel. Jangan layan apa-apa tawaran pihak ke-3.

Tags: #(i-LESTARI)TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL #i-Lestari

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR   Skim bantuan kesihatan yang pertama
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)   Anda usahawan yang ingin memulakan bisnes
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?   Untuk menyokong penyampaian inisiatif PRIHATIN, portal IMSME.COM.MY
    KENYALANG GOLD CARD KGC:PERMOHONAN ONLINE/BORANG & SEMAKAN KELAYAKAN
    KENYALANG GOLD CARD KGC:PERMOHONAN ONLINE/BORANG & SEMAKAN KELAYAKAN   Kenyalang Gold Card (KGC),
    1. author

      Muhd kamal10 months ago

      DAFTAR I-AKAUN

      Reply
    2. author

      MOHD HARIFFIN BIN KULA9 months ago

      IC saya rosak dan blm dpt IC biru Dr JPN..JPN hanya bagi IC sementara..blh tak suka nak daftar i akaun ..

      Reply
    3. author

      Bonyface7 months ago

      Nak dptkan ID tu mcm mana selain pergi ke pejabat kwsp..kios tu pa maksudnya…sa tak faham sbb tau lah orang kampung lah katakan…ada kah cara lebih senang mcm register akaun email sendiri gitu yg senang nak d isi,senang jumpa apa yg d minta tulis dlm borang on9….pendek kata tanpa ada pergerakkan kluar rumah..boleh kah..ada kah tutorial mcm tu..sa blum jumpa lagi yg ez sangat²….

      Reply
    4. author

      Mohamad Affandy bin nordin7 months ago

      Daftar i akaun

      Reply
    5. author

      Ridzuan4 months ago

      Mcm mne ni nk daftar i-akaun dengan tampa pegi kios atau cawagan kwsp

      Reply

    Leave a reply "i-LESTARI-TUTORIAL DAFTAR i-AKAUN MELALUI E-MEL"