i-SINAR ONLINE:CARA PERMOHONAN MELALUI i-AKAUN/PORTAL i-SINAR

i-SINAR ONLINE:CARA PERMOHONAN MELALUI i-AKAUN/PORTAL i-SINAR

i-SINAR ONLINE

Ekoran penularan wabak Covid-19,pihak KWSP hanya memberi kebenaran permohonan i-SINAR ONLINE(atas talian) sahaja. Ia juga dipanggil SKIM i-SINAR

Adakah korang pernah SEMAK PENYATA KWSP ONLINE?

Maka proses permohonan pengeluaran duit KWSP(EPF) akaun 1 perlu dilakukan melalui online.Berikut adalah cara untuk membuat pengeluaran duit KWSP akaun 1:

TERKINI: Sila buat SEMAKAN i-SINAR KATEGORI 1 ATAU 2 (perincian KWSP terbaru)

CARA MOHON i-SINAR GUNA i-AKAUN KWSP

Antara kelebihan ahli yang telah mendaftar i-AKAUN KWSP adalah dapat membuat pengeluaran duit KWSP akaun 1 dan 2 melalui online sahaja iaitu login i-AKAUN sahaja.

Jangan lupa buat KEMASKINI i-AKAUN KWSP 

Bermula 21 Disember 2020, ahli KWSP bagi kategori 1 dah boleh buat permohonan i-SINAR,ini CARA MOHON i-SINAR terkini,mudah dan senang sahaja

Pastikan anda masih ingat username dan kata laluan untuk log masuk i-AKAUN KWSP.

  • Sila layari https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login
  • Sila ke butang PENGELUARAN
  • Pilih i-SINAR
  • Lengkapkan maklumat yang diperlukan
  • Muat turun DOKUMEN SOKONGAN PENDAPATAN TERJEJAS jika diminta
  • Sila buat pengesahan
  • Sila minta TAC, masukan nombor TAC yang dikirim melalui SMS
  • Klik HANTAR

dah semak bonus ASB? Bermula 23/12/2020, dah boleh buat SEMAKAN DIVIDEN ASB ASN 2020

CARA MOHON i-SINAR GUNA PORTAL i-SINAR KWSP

KWSP sangat prihatin kepada ahli yang layak membuat pengeluaran i-SINAR KWSP,maka KWSP telah melancarkan portal khas untuk memudahkan ahli membuat pengeluaran akaun 1 secara online sahaja.

  • Sila layari https://isinar.kwsp.gov.my/
  • Klik PERMOHONAN BARU i-SINAR
  • Lengkapkan maklumat yang diminta
  • Muat turun DOKUMEN SOKONGAN i-SINAR jika diminta
  • Sila semak sebelum buat pengesahan
  • Klik HANTAR

Nak senang lagi, tengok jer TUTORIAL PERMOHONAN i-SINAR KATEGORI 1( BERGAMBAR)

CARA MOHON i-SINAR GUNA EMAIL

Berdasarkan pengeluaran i-Lestari sebelum ini,KWSP juga membuka kemudahan kepada ahli untuk membuat pengeluaran duit KWSP melalui email.

Jika ahli KWSP yang ingin mohon i-Sinar, tetapi tiada dokumen sokongan, sila rujuk TIADA DOKUMEN i-SINAR

Berikut adakah CONTOH pengeluaran duit KWSP melalui email:

  • Ahli perlu muat turun/ install 2 apps :
  • Adobe Acrobat(untuk isi form dengan tulisan bertaip)
  • Adobe Scan ( untuk create tanda tangan di borang. Kena turunkan cap jari ATAU tanda tangan. Jadi boleh create tanda tangan guna apps ni)
  • KWSP biasanya akan sediakan BORANG PERMOHONAN i-SINAR
  • Muat turun borang tersebut dan lengkapkan borang guna Adobe Acrobat
  • Muat turun juga DOKUMEN BUKTI PENDAPATAN TERJEJAS jika diminta
  • Sila attach dokumen diperlukan (contohnya IC,buku akaun bank/penyata akaun bank.
  • Emailkan kepada KWSP( email akan dimaklumkan oleh pihak KWSP)

Jika nak hadir ke cawangan KWSP,sila buat Janji Temu KWSP ONLINE terlebih dahulu

Jika ada sebarang maklumkan terkini daripada KWSP,maklumat akan dikemaskini daripada masa ke semasa.

Rujuk CARA KIRA JUMLAH YANG LAYAK PENGELUARAN i-SINAR

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ada pertanyaan tentang i-Sinar,Sila hubungi TALIAN TELEFON i-SINAR dibuka 8 pagi- 8 malam.

Sila layari portal rasmi https://www.kwsp.gov.my/ms/home.Lawati Facebook rasmi KWSP untuk makluman terkini : https://www.facebook.com/KWSPMalaysia/

Tags: #CARA MOHON i-SINAR GUNA EMAIL #CARA MOHON i-SINAR GUNA i-AKAUN KWSP #CARA MOHON i-SINAR GUNA PORTAL i-SINAR KWSP #i-SINAR ONLINE

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    INTERIM i-SINAR RM1000:CARA PERMOHONAN & TARIKH BAYARAN PENDAHALUAN KATEGORI 2
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinINTERIM i-SINAR RM1000:CARA PERMOHONAN & TARIKH BAYARAN PENDAHALUAN KATEGORI 2 Pihak KWSP
    PERMOHONAN BAHARU i-SINAR:CARA MASUKAN DOKUMEN SOKONGAN i-SINAR (KATEGORI 2)
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinPERMOHONAN BAHARU i-SINAR:CARA MASUKAN DOKUMEN SOKONGAN i-SINAR (KATEGORI 2) Kepada yang telah
    KEMASKINI AMAUN i-SINAR:CARA TUKAR AMAUN i-SINAR( GUNA i-AKAUN KWSP)
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKEMASKINI AMAUN i-SINAR:CARA TUKAR AMAUN i-SINAR( GUNA i-AKAUN KWSP) Berdasarkan respon pemohon
    SEMAKAN TARIKH BAYARAN i-SINAR:CHECK DUIT i-SINAR DAH MASUK BANK
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSEMAKAN TARIKH BAYARAN i-SINAR:CHECK DUIT i-SINAR DAH MASUK BANK Jika anda telah
    1. author

      Gayattari devi a/p tharmalingam2 months ago

      saya mahu apply i-sinar

      Reply
    2. author

      Nik syazwan bin Mohd saihdi2 months ago

      Saya nak buat permohonan i-sinar

      Reply
    3. author

      RAHMAN RAMLI2 months ago

      “i-SINAR ONLINE

      Reply
    4. author

      Peter amat2 months ago

      Saya nak buat permohonan i-sinar

      Reply
    5. author

      Norsyazwana bt mohd azizi2 months ago

      Saya nk buat permohonan i-sinar

      Reply
    6. author

      yusarnida binti md yusop2 months ago

      saya nak buat pemohonan i- sinar

      Reply
    7. author

      Nek fauzi bin nek soh2 months ago

      Nek fauzi bin nek soh

      saya nak buat pemohonan i-sinar

      Reply
    8. author

      Maslan bin lumrutan2 months ago

      Saya nak memohon pengeluaran ksp akaun 1 rm500

      Reply
    9. author

      norhasma binti badrulnisam2 months ago

      klu akuan 1 kurg dripada 10k mcm pulak ye,,conth dlm akuan ad dlm 6k tau 5k mcm tu

      Reply
    10. author

      Reezan Suhairy Bin [email protected]2 months ago

      Permohonan pengeluaran RM10.000.00 Dari kwsp account 1 i-sinar

      Reply
    11. author

      Abdullah bin omar2 months ago

      Ya saya ining mengeluar KWSP akaun 1 sebanyak Rm 1.500.00 sahaja

      Reply
    12. author

      zaidi2 months ago

      kami pekerja gerai makan kaki lima dan gaji dibayar hari serta tiada sebarang surat… gerai tpt berkerja telah tutup… dan tiada sebarang pendapatan… adakah kami layak membuat pengeluaran kwsp akuan1… baki akuan2 masih 8k…adakah saya blh memohon… kerna saya amat memerlukan wang untuk beli motosikal baru..kerna syarat utk sertai pandafood dan lain penghantaran mknan wajib motosikal baru… dan saya jg perlukan utk membayar deposit bilik sewa.. skrg sy tido store tapak simpan barang gerai mkn…adakaah saya layak utk mgeluarka
      n wang kwsp sy

      Reply
    13. author

      IBRAHIM BIN MOHAMAD2 months ago

      Saya ingin mengeluarkan kwsp sebanyak 10000 portal i_sinar

      Reply
    14. author

      Zulkifli Bin Zakaria2 months ago

      Saya ingin membuat permohonan pengeluaran I sinar

      Reply
    15. author

      Mukhalid2 months ago

      saya ingin daftar i akaun

      Reply
    16. author

      Mohd Azahan bin ismail2 months ago

      Memohon pegeluaran i-akaun/portal i-sinar krn punca pendapatan sy skg sudah kesempitan…

      Reply
    17. author

      Azahari2 months ago

      Saya ingin daftar I account I sinar.. say tiada pendapatan

      Reply
    18. author

      Muhammad shah bin idris2 months ago

      Saya ingin daftar akaun 1 kwsp i sinar ..

      Reply
    19. author

      Quah Kok Seong2 months ago

      Quah Kok Seong
      Memohon pegeluaran i-akaun/portal i-sinar krn punca pendapatan sy skg sudah kesempitan…

      Reply
    20. author

      lee chia ching2 months ago

      saya ingin membuat permohonan pengeluaran i sinar.

      Reply
    21. author

      Na Kim Seng2 months ago

      Saya ingin mengeluarkan kwsp sebanyak 10000 portal i_sinar

      Reply
    22. author

      SLI ANAK BANGAU2 months ago

      Saya sudah hilang perkerja ingin memohon i-akaun..dan hutang saya sudah dua bulan tertungguk dan byar rumah lagi..saya harap kwsp keluar i-akaun rm10k untuk bayar hutang yang sudah tertungguk ini..

      Reply
    23. author

      Muhammad hakiki abrar2 months ago

      Pemohanan baharu pengeluaran i sinar

      Reply
    24. author

      SITI HASEANI BINTI MOKHTAR2 months ago

      Assalamualaikum saya pernah berkerja dulu2 pada tahun 1990 sehingga 1989,boleh ke saya mohon i sinar dan macam nak buat i akaun juga i sinar tu

      Reply
    25. author

      Muhammad Azril bin Awang2 months ago

      Saya buat permohonan KWSP i sinar

      Reply
    26. author

      wanfitrizal2 months ago

      Saya ingin memohon i-sinar kwsp.keluarkan akaun 1,rm5000 sahaja

      Reply
    27. author

      MALAR VELI A/P CHANDRAN1 month ago

      Memohonan i sinar kwsp keluarkan akaun 1

      Reply
    28. author

      MAWAR MERLINI BINTI MUHAMAD1 month ago

      Saya ingin mememohon pengeluaran i-sinar kwsp akaun 1

      Reply
    29. author

      mohd ashraf1 month ago

      saya tiada akaun bank…bagaimana cara untuk dapatkan borang permohonan secara manual? dulu apply i lestari pun secara manual,dan bayaran gunakan cek..

      Reply
    30. author

      Shayrul azam1 week ago

      Assalamualaikum, sy azam,, mintak maaf mintak ampun, sebetulnya sy ni tidak pandai sangat email2 ni,, cuba2 nasib je,, disebabkan sy NAK SANGAT2 I SINAT KATEGORI 2 LULUS,, xcuma masalah sekarang masa mohon guna fon kawan tiba2 PDF deatil permohonan sy xboleh copy, Klau bleh sy nk jgak tengok status sy, brape mohon, berapa dapat,, sekarang jd tertanya2 dah mohon ke belum, tp bukti pdf tiada plak nk lihat tengok,, tolong dan bantu sy,, sy betol2 memerlukan duit, nk selesaikn hutang kreta, kirim kampung tolong org tua kat kmpun kena banjir, dan sy ni sakit buah pinggang, jika dapat yg ni ingat nk balik berubat ikhtiar cara kampung dulu, sebelum hospital nk Kene operete lansung xboleh buat kerja,, Midin sngt2 lepas sy bayar hutang kreta tertunggak bantu org tua sikit dan nk berubat kampung masalah kesihatan sy ni, daripa pinjam ahlong, sy rasa lebih selamat cara i sinar, tentu2 duit sendiri, xde terikat Ngan mana2 org nk bayar balik bulan2,, mohon sngt2, MERAYU DARI SY AZAM

      Reply

    Leave a reply "i-SINAR ONLINE:CARA PERMOHONAN MELALUI i-AKAUN/PORTAL i-SINAR"