MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE

MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE

MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE

APA ITU APLIKASI  MYTRACE

MyTrace adalah sebuah aplikasi mudah alih pengesanan kontak (contact tracing) bagi membolehkan KKM mengesan individu yang mempunyai kontak dengan mereka yang telah dijangkiti COVID-19.

MyTrace dibangunkan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan beberapa agensi tempatan.

MyTrace adalah pelengkap kepada aplikasi MySejahtera yang dilancarkan sebelum ini dan menggunakan teknologi ‘bluetooth’ untuk pengesanan kontak kepada individu Covid-19.

BAGAIMANA APLIKASI  MYTRACE BERFUNGSI

Apabila telefon bimbit pengguna MyTrace berada dalam jarak dekat, telefon itu akan mengesan gelombang ‘bluetooth’ untuk mengesan kehadiran masing-masing.

Berdasarkan kekuatan gelombang ‘bluetooth’ yang dikesan, jarak dan tempoh pertemuan pengguna boleh dikenalpasti.

Data yang dikumpul akan disimpan selama 21 hari di dalam telefon bimbit pengguna namun aplikasi ini hanya mengumpul maklumat pengguna yang telah dirahsiakan (anonymized) dan tidak mengumpul sebarang maklumat geo-lokasi.

Pengesanan kontak adalah sangat penting supaya dapat diketahui siapa yang pernah berada berdekatan dengan seseorang yang telah dikenalpasti positif Covid19. Jadi bagi memastikan keberkesanannya, sasaran penggunaan adalah sekitar 60 peratus pengguna telefon pintar di seluruh negara.

CARA MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE

Bagi pengguna telefon bimbit jenis Android anda boleh muat turun aplikasi MyTrace di Google PlayStore

Bagi pengguna iOS pula, anda boleh memuat turun aplikasi MyTrace dalam tempoh terdekat setelah ianya tersedia di App Store.

CIRI-CIRI APLIKASI  MYTRACE

Aplikasi MyTrace menggunakan teknologi `Bluetooth’ di mana ia membolehkan telefon bimbit pengguna mengesan kehadiran pengguna lain apabila berada hampir dengan mereka yang telah dijangkiti COVID-19.

Sekiranya pengguna disahkan positif COVID-19, pihak berwajib akan menghubungi kontak-kontak rapat yang dikesan melalui Log Pengesanan Hubungan MyTrace.

MyTrace mengumpul maklumat nombor telefon yang telah dirahsiakan (anonymized) dan TIDAK mengumpul sebarang maklumat geo-lokasi pengguna.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk sebarang pertanyaan mengenai MyTrace dan bantuan teknikal, emelkan kepada [email protected]

 

 

Tags: #APA ITU APLIKASI MYTRACE #BAGAIMANA APLIKASI MYTRACE BERFUNGSI #CARA MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE #CIRI-CIRI APLIKASI MYTRACE

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  LOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my):PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my): PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP Kepada syarikat yang
  HADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my)
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinHADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
  LESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA 
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA  Program lesen motosikal percuma diteruskan
  BONUS PENJAWAT AWAM & PESARA 2021:TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS PENJAWAT AWAM
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinBONUS PENJAWAT AWAM & PESARA 2021:TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS PENJAWAT AWAM Kepada
  1. author

   Khairullakma Hamid10 months ago

   Saya xboleh download mytrace apps.. Harap bantu.. Phone android OPPO.

   Reply

  Leave a reply "MUAT TURUN APLIKASI MYTRACE"