MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

Adakah anda sedang tercari-cari SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI yang berkaitan dengan bidang,pekerjaan & urusan anda seharian? Kami akan berkongsi dan membincangkan tentang SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI yang baharu sahaja di umunkan oleh Perdana Menteri bermula 4 Mei 2020.

Berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) dan data yang dikumpul, serta amalan terbaik yang ditentukan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kerajaan telah memutuskan untuk membuka semula sektor ekonomi secara berhati-hati dengan menguatkuasakan SOP yang ketat.

RINGKASAN TENTANG PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

1. Mulai 4 Mei 2020, Kerajaan Malaysia akan membuka semula (restart) ekonomi negara dengan membenarkan industri dan aktiviti perniagaan untuk beroperasi secara menyeluruh.

2.Kebenaran ini tertakluk kepada persediaan dan langkah-langkah yang diambil oleh perniagaan untuk memastikan kepatuhan kepada Garis Panduan (SOP) yang telah ditetapkan di dalam dokumen ini.

3.SOP yang disediakan adalah untuk memastikan aspek kesihatan diutamakan dan terjamin dalam persekitaran di mana penularan wabak Covid-19 masih merupakan ancaman yang benar. SOP ini berhasrat untuk mengurangkan risiko kesihatan kepada orang awam dan di premis perniagaan, sekaligus mengelakkan perkhidmatan kesihatan negara dibebani sehingga tahap yang luar kawalan.

4.Sekiranya berlaku peningkatan penularan wabak Covid-19, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau tindakan lain boleh dikuatkuasakan. Ini memberi kesan kepada usaha membuka semula ekonomi negara.

5.Pembukaan sektor-sektor ekonomi akan dilakukan secara berperingkat, sila rujuk kepada Senarai Aktiviti Yang Dilarang yang telah disediakan. Melainkan sektor-sektor yang dinyatakan dalam Senarai Aktiviti Yang Dilarang tersebut, kesemua sektor perniagaan yang lain dibenarkan untuk dibuka semula dan beroperasi berdasarkan SOP ini. Senarai tersebut akan dikemaskini dari masa ke semasa oleh badan Kerajaan dan agensi seliaan yang bertanggungjawab, mengambil kira tahap ketersediaan perniagaan untuk memulakan semula operasi.

6.Kegagalan untuk mematuhi SOP boleh membawa kepada tindakan undang-undang, penarikan balik kebenaran beroperasi atau apa-apa tindakan yang berkaitan. Kerajaan, melalui kerjasama antara Kementerian Kesihatan, PDRM, dan lain-lain badan penguatkuasa akan membuat pemantauan dan penguatkuasaan dalam usaha memastikan SOP dipatuhi. Perniagaan diingatkan untuk memastikan sentiasa berhubung dengan badan Kerajaan seliaan yang bertanggungjawab untuk sebarang perkembangan terkini.

SENARAI AKTIVITI YANG DILARANG BERDASARKAN JUSTIFIKASI YANG DIKELUARKAN OLEH KKM

MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

1.Sukar untuk mengawal keadaan di mana terdapat ramai orang pada satu-satu masa

2.Kemungkinan pendedahan kepada titisan pernafasan

3.Sukar untuk mengawal keperilakuan

4.Kemungkinan kontak rapat dalam masa panjang yang tidak dapat dielakkan

5.Keberadaan di dalam ruang rapat dan tertutup dalam masa yang lama

MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

Anda boleh muat turun SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI disini.

Tags: #MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI #RINGKASAN TENTANG PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI #SENARAI AKTIVITI YANG DILARANG BERDASARKAN JUSTIFIKASI YANG DIKELUARKAN OLEH KKM

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  BANTUAN ZAKAT KECEMASAN MAIWP 3.0:CARA PERMOHONAN BANTUAN RM500
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinBANTUAN ZAKAT KECEMASAN MAIWP 3.0:CARA PERMOHONAN BANTUAN RM500 APA ITU BANTUAN ZAKAT
  SKIM PEMBIAYAAN TEKUN MOBILEPRENEUR 4.0:CARA MOHON ONLINE & BORANG PERMOHONAN
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSKIM PEMBIAYAAN TEKUN MOBILEPRENEUR 4.0:CARA MOHON ONLINE & BORANG PERMOHONAN Sebelum ini
  CARA TERMINATE ASB LOAN(MAYBANK,CIMB,RHB)
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinCARA TERMINATE ASB LOAN(MAYBANK,CIMB,RHB) Jika anda ingin membuat penstrukturan semula kewangan ekoran
  DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KEPUTUSAN RMMT 2021
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinDAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KEPUTUSAN RMMT 2021   Kerajaan negeri Terengganu telah

  Leave a reply "MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI"