MyNEPT: UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL SECARA PERCUMA

MyNEPT: UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL SECARA PERCUMA

MyNEPT

APA ITU UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL(MyNEPT)

Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) memperkenalkan Ujian Psikometrik Usahawan Nasional (MyNEPT) bagi membantu usahawan mencari penyelesaian kepada kelemahan yang dihadapi oleh perniagaan masing-masing.

Ketua Pegawai Eksekutif INSKEN, Muhd Firdaus Azharuddin, berkata penurunan prestasi kewangan disebabkan pandemik COVID-19 bukan menjadi penghalang kepada usahawan untuk terus berdiam diri tanpa berusaha untuk mengatasinya.

Beliau berkata, semasa krisis, ramai usahawan yang berjaya membuat keuntungan dan situasi itu membuktikan bahawa semua perniagaan mampu bangkit jika mempunyai perancangan rapi.

Baca tentang PINJAMAN PERNIAGAAN 2020:PEMBIAYAAN UNTUK MEMULAKAN BISNES

KEBAIKAN/KELEBIHAN MyNEPT

 • Melalui sistem MyNEPT, ia bukan saja membantu usahawan serta bakal usahawan mengenali kecenderungan diri, malah membantu mempersiapkan mereka mendepani cabaran Revolusi Industri Keempat (IR4.0).
 • Ia juga akan menjadi rujukan bersepadu untuk usahawan mendapatkan bantuan kewangan daripada pelbagai agensi. Ia adalah ujian sehenti dan memudahkan urusan semua pihak berkepentingan
 • Menjadi usahawan mempunyai cabaran tersendiri termasuk emosi, pendirian dan kedudukan, justeru ujian ini adalah untuk mengenal pasti di mana letaknya kelemahan.
 • Menerusi keputusan yang diterima, mereka boleh mendapatkan bantuan dari segi latihan tambahan daripada pihak berkaitan termasuk agensi kerajaan seperti INSKEN, SME Corp dan lain-lain

CARA BUAT UJIAN PSIKOMETRIK MyNEPT

Usahawan boleh melayari pautan https://www.mynept.com/ bagi membolehkan mereka mendapat keputusan ujian psikometrik secara percuma.

SIAPAKAH LAYAK MENDUDUKI UJIAN PSIKOMETRIK 

Sistem itu, katanya terbuka untuk semua pihak dan usahawan boleh membuat perbandingan skor bagi membantu mereka menambahbaik kemahiran perniagaan sedua ada berdasarkan kedudukan mereka dalam graf dan skor diperoleh.

JUMLAH SOALAN/TEMPOH MASA JAWAB UJIAN PSIKOMETRIK 

Terdapat 50 soalan yang wajib dijawab oleh usahawan yang mengambil masa dalam tempoh 15 minit

Tags: #APA ITU UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL(MyNEPT) #CARA BUAT UJIAN PSIKOMETRIK MyNEPT #MyNEPT: UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL SECARA PERCUMA

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  GKP 2.0:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN STATUS KELAYAKAN
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinGKP 2.0:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN STATUS KELAYAKAN APA ITU GKP 2.0 Bantuan
  GERAN KHAS PRIHATIN 2.0: SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinGERAN KHAS PRIHATIN 2.0: SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN Bagi anda yang ingin
  CARA KEMASKINI BPN 2.0
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinCARA KEMASKINI BPN 2.0 Untuk makluman bayaran BPN 2.0 fasa pertama akan
  CARA DAFTAR BPN 2.0
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinCARA DAFTAR BPN 2.0 Jika anda tidak pernah buat permohonan BPN pertama

  Leave a reply "MyNEPT: UJIAN PSIKOMETRIK USAHAWAN NASIONAL SECARA PERCUMA"