PANDUAN MUDAH ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN

PANDUAN ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN SUAMI DENGAN MUDAH

PANDUAN ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN SUAMI DENGAN MUDAH

PANDUAN MUDAH ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN

Isu ini sedang hangat dibincangkan dalam masyarakat pada hari ini. Ini menunjukan satu situasi yang positif apabila semua wanita di Malaysia sedar tentang hak mereka dan bersedia untuk segala kemungkinan yang akan berlaku pada masa depan mereka.

PENGERTIAN HARTA SEPENCARIAN

Harta sepencarian adalah harta yang diperoleh dalam masa perkahwinan seorang suami dengan isterinya hasil daripada sumber-sumber atau usaha mereka bersama.Harta sepencarian juga dikenali sebagai carian laki bini, pencarian, Gono-gina, hareuta sihreukat, harta Suarang dan lain-lain.

 

Sebenarnya di Malaysia harta sepencarian ini berasal daripada amalan adat dalam kalangan masyarakat Melayu iaitu adat Temenggung dan adat Perpatih.Adat Perpatih diamalkan di Negeri Sembilan dan sebahagian kecil Melaka manakala adat Temenggung diamalkan di negeri-negeri selain dari negeri di atas.

 

Adat Temenggung mentakrif harta sepencarian sebagai harta yang diperoleh oleh kedua-dua suami dan isteri semasa perkahwinan. Seandainya perkahwinan itu telah mencapai usia tiga tahun dan pasangan telah mempunyai anak, maka harta sepencarian adalah harta yang pasangan peroleh atau miliki sebelum mereka berkahwin.Mengikut prinsip asasnya, jika pasangan bercerai atau salah seorang daripada pasangan meninggal dunia maka kedua-dua pihak berhak mendapat bahagian di dalam harta sepencarian tersebut (dalam hal perceraian) atau pasangan yang masih hidup berhak mendapatkan harta sepencarian (dalam hal kematian).

 

Pada dasarnya tidak terdapat dalil khusus di dalam al-Quran dan al-Sunnah yang menerangkan kedudukan Harta Sepencarian dalam Islam. Pemakaiannya diambil dari segi kaedah ‘uruf. Dalam perundangan Islam, apabila sesuatu ‘uruf diakui kebaikannya dan diberi pengiktirafan undang-undang, maka ia bertukar menjadi suatu peraturan yang mesti diikuti.

KEHENDAK UNDANG-UNDANG BERKAITAN HARTA SEPANCARIAN

Di dalam menentukan apa-apa aset/harta sebagai Harta sepencarian, kita hendaklah memahami kehendak undang-undang bahawa maksud harta sepencarian itu boleh wujud dalam tiga keadaan iaitu:-

1)    Harta yang diperolehi bersama oleh suami isteri semasa perkahwinan berkuatkuasa menurut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syara’, dengan usaha bersama mereka;

 

2)    Harta yang diperolehi bersama oleh suami isteri semasa perkahwinan berkuatkuasa menurut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syara’, dengan usaha tunggal satu pihak kepada perkahwinan itu; dan

 

3)    Harta yang dipunyai oleh satu pihak sebelum perkahwinan itu yang telah dimajukan pada sebahagian besarnya dalam masa perkahwinan itu berkuatkuasa menurut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syara’ oleh pihak yang satu itu atau dengan usaha bersama suami isteri.

EMPAT SITUASI YANG MUNGKIN BERLAKU TUNTUTAN HARTA SEPENCARIAN

1. PENCERAIAN

Pihak isteri atau isteri harta sepencarian ke atas harta pasangan melalui proses mahkamah.

 

2.SUAMI BERPOLIGAMI

Apabila suami berpoligami, maka isteri pertama akan menuntut hak sepencarian di mahkamah.

3.SUAMI MENINGGAL DUNIA

Apabila suami meninggal, hak isteri ke atas harta pusaka suami ialah 1/8, hak ibu-bapa suami ialah masing-masing 1/6, dan baki dibahagikan kepada anak-anak.


4.PASANGAN TIADA ANAK

Apabila suami meninggal dunia terlebih dahulu, hak isteri ke atas harta pusaka suami bagi yang tiada anak ialah 1/4, baki 3/4 akan difaraidkan kepada ibu bapa suami dan adik-beradik suami.

Apabila berlaku kepada 4 situasi  di atas, isteri akan cuba menggunakan prosese mahkamah bagi menuntut harta bekas suami atas dasar harta sepencarian.

Untuk makluman anda, proses tuntutan harta sepencarian bukannya mudah dan perlukan kos serta perlukan masa untuk menyelesaikannya.

PERJANJIAN HARTA SEPENCARIAN SUAMI ISTERI

Perjanjian harta sepencarian atau ada yang memanggil deklarasi harta sepencarian ialah perjanjian antara suami-isteri bagi menyerahkan sebahagian atau semua harta kepada pasangannya. Dari segi undang-undang ia telah pun berkuatkuasa pada tarikh perjanjian.

Contohnya sebuah rumah milik suami dan dengan perjanjian harta sepencarian, suami bersetuju menyerahkan 50% hak milik rumah dua tingkat kepada isterinya.

 

KESAN PEMILIKAN HARTA SELEPAS PERJAJNJIAN HARTA SEPENCARIAN

1.KES BERCERAI

Hak isteri akan terbela. Isteri akan mendapat bahagian harta suami 50%

 1. KES SUAMI BERPOLIGAMI

  Hak isteri tidak terjejas. Isteri akan tetap mendapat hak suami 50% walaupun sudah dimadukan.

 2. KES SUAMI MENINGGAL DUNIA

  Isteri tetap dapat 50% harta sepencarian dan 1/8 harta faraid.

  4. KES TIDAK MEMILIKI ANAK

Isteri tetap dapat 50% harta sepencarian dan 1/4 daripada baki 50% sebagai harta pusaka.

 

KEBAIKAN MEMBUAT PERJANJIAN HARTA SEPENCARIAN

1. Suami isteri mendapat hak yang adil dan berpuas hati.
2. Mempercepatkan proses pembahagian harta sepencarian.
3. Mengelakkan berlaku perbalahan ahli keluarga.

CARA-CARA MEMBUAT PERJANJIAN HARTA SEPENCARIAN

1.Perbincangan dan persetujuan suami isteri adalah perkara utama untuk membuat perjanjian harta sepencarian.

2.Hubungi perunding kewangan yang berkaitan untuk mengadakan perbincangan dan membuat permohonan bagi membuat perjajanjian harta sepencarian.

3.Sediakan dokumen seperti berikut :

Pasangan menyertakan salinan IC, sijil perkahwinan dan geran atau S&P harta yang hendak dijadikan harta sepencarian.

 1. Pihak perunding kewangan akan menyediakan deraf Perjanjian dan diemailkan kepada pasangan untuk semakan dan persetujuan.

5.Pasangan akan menandatangi Perjanjian Aset Perolehan dan mempunyai saksi serta didokumenkan.

6.Pasangan akan menyimpan satu salinan Perjanjian dan dokumen asal disimpan oleh pihak syarikat yang menguruskan permohonan anda.

KESIMPULAN

Jadilah isteri yang bijak yang menggunakan peluang dan mengikut cara undang-undang yang sah untuk mempertahan hak diri sendiri.

Selain itu, tidak salah jika anda menjadi isteri yang sentiasa bersedia untuk segala kemungkinan yang akan berlaku pada masa akan datang.

Semoga PANDUAN MUDAH ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN  membantu anda.

Untuk pengetahun lebih lanjut, anda kena rajin membaca dan bertanya kepada pihak yang berkaitan untuk lebih jelas.

Tags: #CARA TUNTUT HARTA SEPENCARIAN #HAK HARTA SEPENCARIAN #HARTA SEPENCARIAN #PANDUAN ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN SUAMI DENGAN MUDAH #PENCERAIAN #PERJANJIAN HARTA SEPENCARIAN SUAMI ISTERI #SUAMI BERPOLIGAMI

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  CARA LANGGAN ASTRO BEST/FIRST CHANNEL & ASTRO GO
  CARA LANGGAN ASTRO BEST/FIRST CHANNEL & ASTRO GO   Jika anda ingin langgan
  SENARAI LATIHAN KEMAHIRAN LEPASAN SPM
  SENARAI LATIHAN KEMAHIRAN LEPASAN SPM Jika anda berminat untuk menjalani latihan kemahiran selepas
  KELEBIHAN UNIVERSITI AWAM BERBANDING SWASTA
  KELEBIHAN UNIVERSITI AWAM BERBANDING SWASTA Berdasarkan data, terdapat lebih daripada 400 institusi swasta
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)   Majlis Amanah Rakyat (MARA)

  Leave a reply "PANDUAN MUDAH ISTERI MENDAPAT HARTA SEPENCARIAN"