PENGURUSAN  JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA

PENGURUSAN  JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA

PENGURUSAN JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA

ADAKAH SAMA PENGURUSAN JENAZAH COVID-19 DENGAN JENAZAH BIASA DI MALAYSIA?

Pengurusan jenazah Covid-19 adalah berpandukan kepada keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI kali ke-107 yang bersidang pada 10-11 Februari 2015 mengenai hukum Pengurusan Jenazah Orang Islam yang Disyaki atau Disahkan Dijangkiti Virus Ebola (Ebola Virus Disease: EVD) di Malaysia.

Kelonggaran diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah. Jenazah boleh diuruskan melalui prosedur tayammum di atas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membalut jenazah tersebut.

Tayamum atau menyapu debu pada bahagian luar yang membaluti jenazah mangsa wabak Covid-19 diambil berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI Kali ke-107, bertarikh 10 hingga 11 Februari 2015 mengenai Hukum Pengurusan Jenazah Orang Islam yang Disyaki atau Disahkan Dijangkiti Virus Ebola (Ebola Virus Diseases: EVD) di Malaysia.

PENGURUSAN JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA

Ia adalah pengecualian dan kelonggaran (rukhsah) sekiranya terdapat keadaan yang boleh menimbulkan kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah terbabit. Jenazah itu boleh diuruskan melalui prosedur tayamum di atas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membaluti jenazah itu.

PROSEDUR MENGURUS JENAZAH COVID-19

1.Kakitangan hospital akan diberi taklimat dan memakai peralatan perlindungan peribadi.  Biasanya 10 orang diperlukan untuk mengurus jenazah dalam kes ini.

2. Jenazah yang telah siap dikafankan diangkat menggunakan pengusung hospital.

3.Ahli keluarga dan orang ramai tidak dibenarkan menghampiri kawasan perkuburan sehingga selesai pengebumian.

KESEDARAN ORANG AWAM

Orang awam perlu ada kesedaran. Covid-19 bukan virus main-main. Mangsa COVID-19 yang meninggal dunia, ahli keluarga tidak boleh pun tatap wajah mereka. Tak boleh pikul bawa ke kubur, tak boleh tolong tanamkan. Ini kerana virus yang ada pada tubuh mereka masih aktif hingga beberapa jam/hari.

Petugas khas sahaja boleh kebumikan dan urusan mandi mayat guna prosedur ketat. Tiada sesiapa boleh mendekat. Tidak ada solat jenazah seperti mayat normal lain. COVID-19 bukan perkara main-main. Jadi tolong jangan main-main dengan arahan pihak berkuasa agar kita tinggal di rumah dan minimakan pergerakan.Jadi kita sebagai masyarakat harus memahami semua prosedur dan langkah yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan.

Langkah dibuat oleh kerajaan ini untuk kebaikan kita semua. Tolong patuhi. Jangan disebabkan kalian, orang lain mendapat jangkitan. Ayuh Malaysian kita sama-sama perangi wabak bahaya ini. Sama-sama kita berganding bahu dan memberi kerjasama atas semua arahan yang diberi.Kita mampu melawan wabak ini jika patuh pada arahan yang diberikan. ADAKAH ANDA BERSEDIA UNTUK MELAWAN WABAK INI?

 

 

Tags: #ADAKAH SAMA PENGURUSAN JENAZAH COVID-19 DENGAN JENAZAH BIASA DI MALAYSIA? #PENGURUSAN  JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA #PROSEDUR MENGURUS JENAZAH COVID-19

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  LOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my):PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my): PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP Kepada syarikat yang
  HADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my)
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinHADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
  LESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA 
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA  Program lesen motosikal percuma diteruskan
  BONUS PENJAWAT AWAM & PESARA 2021:TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS PENJAWAT AWAM
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinBONUS PENJAWAT AWAM & PESARA 2021:TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS PENJAWAT AWAM Kepada

  Leave a reply "PENGURUSAN  JENAZAH COVID-19 DI MALAYSIA"