PERMOHONAN INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) RM1,000

PERMOHONAN INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) RM1,000

INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK

Inisiatif Kerajaan Negeri yang ditunggu-tunggu oleh mereka yang bergelar ibu bapa apabila diputuskan setiap bayi yang baru lahir (anak Sarawak) akan diberi insentif Endowment Fund Sarawak (EFS) bernilai RM1,000 tanpa mengira etnik, kepercayaan agama dan status sosial.

Kerajaan Negeri membuat keputusan bagi memperkenalkan dasar baharu itu untuk memenuhi keperluan pendidikan atau memulakan kerjaya anak-anak.

INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK

EFS itu hanya boleh dikeluarkan apabila anak tersebut mencapai usia 18 tahun sebagai usaha untuk membiayai persiapan awal kemasukan anak-anak ke institusi pengajian tinggi atau sebagai ‘capital grant’ untuk memulakan kerjaya.

Bagi anak angkat pula, kedua-dua atau salah seorang ibu bapa angkat mesti pemegang kad pengenalan Sarawak berstatus ‘K’ dan mempunyai sijil pengangkatan anak yang sah.

CARA PENDAFTARAN EFS

Kaedah pendaftaran EFS boleh dibuat di semua Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) atau cawangan di seluruh Malaysia dengan mengisi borang EFS yang disediakan semasa membuat pendaftaran kelahiran.

Borang yang lengkap perlu diserahkan kepada JPN atau cawangan dan mereka seterusnya akan menghantar borang yang lengkap ke cawangan Bank Islam setiap dua minggu. Bank Islam akan memproses pendaftaran EFS.

Pemakluman pendaftaran akan dihantar oleh pihak bank ke alamat yang didaftarkan.

Sijil asal boleh dituntut di Bank Islam atau cawangan yang dinyatakan di dalam surat pemakluman.

Apabila penerima genap 18 tahun, mereka boleh mengeluarkan EFS dengan mengemukakan MyKad ke Bank Islam atau cawangan

Bayi yang lahir tahun ini harus segera didaftarkan bagi membolehkan mereka menerima insentif yang disediakan kerajaan itu.

Bagi bayi kalangan anak Sarawak yang lahir di luar negara, kelahiran perlu didaftarkan di Pejabat Kedutaan Malaysia bagi mengesahkan ibu bapa memilih kewarganegaraan Malaysia untuk anak terbabit sebelum borang pendaftaran dikemukakan ke Ibu Pejabat JPN Negeri Sarawak.

BORANG PERMOHONAN ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS)

KLIK DI SINI untuk muat turun Borang Permohonan Endowment Fund Sarawak (EFS)

Borang Permohonan Endowment Fund Sarawak (EFS) boleh dimuat turun melalui Lawan Web Kementerian Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak

Kepada ibu yang bakal dan telah bersalin/beranak, jangan lupa baca PERMOHONAN & SEMAKAN INSENTIF IBU BERSALIN (IBB) RM450

1) Bagi negeri Sarawak, pendaftaran boleh dibuat di semua 52 cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di negeri Sarawak. Sila sertakan:

 1. a) Kad Pengenalan Ibu Bapa
 2. b) Sijil Lahir Bayi/MyKid

2) Bagi negeri-negeri lain, permohonan boleh dibuat dengan menghantar borang permohonan dan dokumen sokongan seperti di atas ke:

Ketua Bahagian Kelahiran, Kematian & Anak Angkat Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Negeri Sarawak, Tingkat 2, Bangunan Tun Datuk Patinggi Tuanku Haji Bujang, Jalan Simpang Tiga 93551 Kuching,Sarawak

Tel: 082-242221/082-242223

(Permohonan Endowment Fund Sarawak)

Jika ada pertanyaan, sila hubungi Urus Setia Endowment Fund Sarawak (EFS) di talian 082-311340/082-311718

Tags: #BORANG PERMOHONAN ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) #CARA PENDAFTARAN EFS #INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) #MUAT TURUN BORANG PERMOHONAN ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS)

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  LOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my):PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLOG MASUK CIMS 3.0(miti.gov.my): PERMOHONAN SYARIKAT BEROPERASI SEMASA PKP Kepada syarikat yang
  HADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my)
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinHADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN (epenawaran.moe.gov.my) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
  TRRF BNM:CARA PERMOHONAN DANA PEMULIHAN PKS SEHINGGA RM500,000
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinTRRF BNM:CARA PERMOHONAN DANA PEMULIHAN PKS SEHINGGA RM500,000 Untuk makluman kepada PKS,Bank
  LESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA 
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLESEN MOTOSIKAL TERENGGANU SEJAHTERA(LMTS) 2021:PERMOHONAN LESEN PERCUMA  Program lesen motosikal percuma diteruskan
  1. author

   Hilmibinmardi9 months ago

   Lulus

   Reply
  2. author

   Voon Wun Sing9 months ago

   Bkss kenapa belum dapat??

   Reply
  3. author

   Jaidi Anak Sebastian Madang7 months ago

   Good Morning Sarawak
   Boleh memohon secara online
   Insentif fund Sarawak Rm1000

   Reply
  4. author

   mohad+syafiq1 month ago

   ho

   Reply

  Leave a reply "PERMOHONAN INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) RM1,000"