PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR RM10000: AHLI TERJEJAS PENDAPATAN LAYAK BUAT PENGELUARAN AKAUN 1 KWSP

PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR RM10000: AHLI TERJEJAS PENDAPATAN LAYAK BUAT PENGELUARAN AKAUN 1 KWSP

PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR RM10000

Kerajaan mengumumkan Program i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diperluaskan kepada semua ahli yang menghadapi masalah kewangan.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, seramai lapan juta pencarum KWSP layak untuk buat PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR RM10000.

TERKINI: Sila buat SEMAKAN i-SINAR KATEGORI 1 ATAU 2 (perincian KWSP terbaru)

SYARAT TERKINI PROGRAM i-SINAR

Berdasarkan makluman terbaru,ahli yang terjejas pendapatan tidak kira pekerjaan atau terkurang pendapatan.

Ahli daripada semua sektor yang terjejas juga layak untuk membuat permohonan pengeluaran i-Sinar RM10,000 jika baki akaun 1 KWSP mencukupi.

Saya dengar kesusahan rakyat di media sosial termasuk tuntutan semua Yang Berhormat, sukacita dimaklumkan Program i-Sinar diperluaskan kepada ahli terjejas pendapatan tidak kira hilang pekerjaan atau terkurang pendapatan.Mereka layak memohon pengeluaran tanpa mengira sektor,”

katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 peringkat dasar di Dewan Rakyat, hari ini.

Kepada golongan B40,M40 & Peniaga Kecil yang tidak mampu bayar pinjaman anda pada tahun 2021,sila rujuk LANJUTAN MORATORIUM B40/M40/PENIAGA KECIL yang baharu sahaja diumumkan

HAD PENGELUARAN i-SINAR DINAIKAN

Sebelum ini,kerajaan mengumumkan ahli KWSP layak membuat pengeluaran duit EPF sebanyak RM6,000 iaitu sebanyak RM500 sebulan selama 12 bulan bermula Januari 2021 sehingga Disember 2021.

Rujuk PERMOHONAN i-SINAR BERMULA PERTENGAHAN DISEMBER 2020

Had pengeluaran i-Sinar juga dinaikkan daripada RM6,000 kepada RM10,000 membabitkan peruntukan RM70 bilion.

Kepada yang berminat nak buat pengeluaran i-SINAR,sila buat KEMASKINI i-AKAUN KWSP

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ada pertayaan tentang i-Sinar, sila hubungi pihak KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari https://www.kwsp.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

12 thoughts on “PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR RM10000: AHLI TERJEJAS PENDAPATAN LAYAK BUAT PENGELUARAN AKAUN 1 KWSP”

  1. Macam mana kita nak membuat permohonan i.SiNAR .ini..lagi pun .pendapatan Saya .terkadang juga tidak mencukupi keperluan seharian .perkerjaan pun .tidak menentu ..saya amat berterima kasih kepada. Pihak kerajaan. Kerna bersusah payah .membantu rakyat yg serba kekurangan .untuk hidup .dan jaga saya ingin bertanya kan ada kah saya layak menerima .dan pengeluaraan dari akaun 1 KWSP saya ..sekian terima kasih .

    Balas

Leave a Comment