PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

BKSS 3.0 mengandungi 7 langkah tambahan yang lebih inklusif untuk meningkatkan kesejahteraan hidup rakyat di Sarawak.

LANGKAH 1: INSENTIF UNTUK KETUA ISI RUMAH B40 TERMASUK BUJANG BERUMUR 21 TAHUN KE ATAS YANG BERPENDAPATAN RM2,000 SEBULAN DAN KE BAWAH DI SARAWAK

Dalam pengumuman BKSS 1.0 sebelum ini, Ketua Isi Rumah kategori B40 di Sarawak yang berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah diberi bantuan tunai bulanan sebanyak RM250 selama 6 bulan.

Nak tahu cara permohonan i-SINAR KWSP(AKAUN 1) ONLINE bermula bulan Disember 2020

Pada masa yang sama, Kerajaan Sarawak telah menerima  banyak maklum balas daripada Ketua Isi Rumah yang layak tetapi tidak tersenarai dalam BKSS 1.0.

Adakah anda/anak anda telah Inisiatif Graduan Pulang Sarawak (iGPS)RM300 untuk pelajar Sarawak yang belajar di institusi pengajian tinggi (IPT) di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Labuan diteruskan pada tahun 2020?

Sehubungan ini, Kerajaan Sarawak telah membuka peluang bagi Ketua Isi Rumah yang layak untuk membuat rayuan secara atas talian atau melalui Pejabat Daerah yang berhampiran mulai 18 April sehingga 28 April 2020.

PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

Berdasarkan rayuan tersebut, saya dengan sukacitanya ingin mengumumkan bahawa Kerajaan Sarawak akan menyalurkan bantuan pembayaran secara tunai sebanyak RM1,500 kepada  anggaran 30,000 Ketua Isi Rumah yang sebelum ini tidak tersenarai di bawah BKSS 1.0.

Baca tentang CARA DAFTAR eBelia IYRES  SISTEM PERMOHONAN PEKERJAAN UNTUK BELIA  

Saya juga dengan sukacitanya ingin mengumumkan bahawa Kerajaan Sarawak akan memberi bayaran tunai secara one-off iaitu sekali sebanyak RM500 kepada 377,806 individu bujang yang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan di bawah RM2,000 sebulan.

Langkah ini dijangka akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan Sarawak sebanyak RM234.0 juta.

Untuk maklumat lanjut, baca : PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN BKSS BUJANG RM500

LANGKAH 2: TAMBAHAN UNTUK GERAN KHAS RM750 KEPADA PENJAJA DAN PENIAGA KECIL YANG BERDAFTAR DENGAN PIHAK BERKUASA TEMPATAN MELALUI SARAWAK PAY

Kerajaan baharu sahaja mengumunkan BANTUAN ELEKTRIK PRIHATIN TAMBAHAN, cuba buat SEMAKAN KELAYAKAN  BIL ELEKTRIK PERCUMA 3 BULAN sama ada korang layak ke tak

Dalam BKSS 2.0, saya telah mengumumkan Geran Khas berjumlah RM1,500 kepada para penjaja dan peniaga kecil yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Tempatan yang akan dibayar secara 2 peringkat iaitu RM750 pada bulan Mei dan RM750 pada bulan Julai 2020.

Kepada para ibubapa yang baharu sahaja menyambut kelahiran anak, jangan lupa buat PERMOHONAN INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) RM1,000

Memandangkan para penjaja dan peniaga kecil merupakan golongan yang paling terkesan oleh wabak ini, sukacita saya mengumumkan Kerajaan Sarawak akan menambah Geran Khas ini selama sebulan lagi iaitu sebanyak RM750 kepada mereka.

Bagi Isi rumah kumpulan B40 dan golongan orang kurang upaya (OKU) yang masih belum menerima set dekoder myFreeview percuma.  Sila  DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN MYTV 2020

Dengan tambahan ini, setiap penjaja dan peniaga kecil akan menerima secara keseluruhannya sejumlah RM2,250 melalui Geran Khas ini. Saya berharap tambahan sebulan lagi akan membantu golongan ini yang terjejas dari segi pendapatan pada masa ini.

 

Bantuan Geran Khas ini akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan Sarawak sebanyak RM48.75 juta.

 

LANGKAH 3: ELAUN BULANAN KHAS PETUGAS BARISAN HADAPAN YANG MENANGANI WABAK COVID-19 DI SARAWAK

Baca tentang INSENTIF IBU BERSALIN (IBB) RM450 Negeri Sarawak

Dalam BKSS 1.0, saya telah mengumumkan Elaun Bulanan Khas kepada petugas barisan hadapan yang menangani wabak COVID-19, iaitu kakitangan Perubatan, Imigresen dan PDRM, petugas Bilik Gerakan Negeri, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan anggota RELA sebagai penghargaan atas sumbangan dan pengorbanan mereka.

SEMAKAN & TARIKH BAYARAN BSH TAMBAHAN RM 100+RM 50 e-tunai RAKYAT pada MEI 2020

Kerajaan Sarawak juga amat menghargai sumbangan dan pengorbanan anggota barisan hadapan lain yang turut terlibat secara langsung dalam pengurusan wabak COVID-19 dan terdedah kepada risiko jangkitan semasa menjalankan tugas di Sarawak.

TERBARU, DOWNLOAD MySejahtera & CLAIM KREDIT RM50 Ewallet (Epenjana)

Dalam hal ini, saya telah bersetuju supaya Elaun Bulanan Khas kepada petugas barisan hadapan sebanyak RM200 untuk enam bulan juga di kepada:

 • 358 anggota Kastam Diraja Malaysia yang menjalankan tugas di semua pintu masuk sempadan, pelabuhan dan lapangan terbang di seluruh Sarawak;
 • 870 kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan yang membantu melaksanakan tugas perkhidmatan kecemasan, kerja-kerja pemeriksaan dan sanitasi di seluruh Sarawak;
 • 887 anggota BOMBA dan Penyelamat dalam menjalankan perkhidmatan kecemasan dan kerja-kerja sanitasi, khususnya di kawasan berisiko tinggi; dan
 • 500 anggota Angkatan Pertahanan Awam (APM) yang membantu pihak PDRM dan ATM dalam memastikan pelaksanaan PKP dipatuhi sepenuhnya.

Kerajaan Sarawak akan membelanjakan RM3.2 juta untuk membayar Elaun Bulanan Khas ini.

Baca : SEMAKAN STATUS & TARIKH BAYARAN BSH ISI RUMAH 2020

LANGKAH 4: INSENTIF UNTUK PEMILIK DAN PENGENDALI PENAMBANG YANG BERDAFTAR DENGAN LEMBAGA SUNGAI-SUNGAI SARAWAK (SRB)

 

Penularan wabak COVID-19 telah menyebabkan penurunan drastik pengguna penambang khususnya para pelancong.  Ini telah menjejaskan pendapatan pemilik dan pengendali penambang di seluruh Sarawak.

BACA : PERMOHONAN, DAFTAR & SEMAKAN I-SURI KWSP 2020 UNTUK SURI RUMAH RM480 SETAHUN

Kerajaan Sarawak prihatin dengan nasib pengusaha penambang. Oleh itu, bantuan tunai secara one-off iaitu sekali sebanyak RM500 akan diberi kepada pemilik dan pengendali penambang berdaftar di Sarawak.

 

Bantuan ini akan memberi manfaat kepada 199 pemilik dan pengendali penambang dan diharap dapat mengurangkan beban kewangan mereka.

Adakah anda telah membuat pengeluaran i-Lestari KWSP? Cuba SEMAK PENYATA KWSP ONLINE untuk lihat baki terkini wang KWSP anda.

Langkah ini akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan Sarawak sebanyak RM99,500.

PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

LANGKAH 5: INSENTIF UNTUK PENGENDALI VAN PENUMPANG, PEMANDU TEKSI, PENGENDALI BAS DAN VAN SEKOLAH YANG BERDAFTAR DI SARAWAK

Kerajaan Sarawak amat prihatin dengan kehilangan punca pendapatan pengendali van penumpang, pemandu teksi, pengendali bas dan van sekolah yang berdaftar di Sarawak akibat wabak ini.

Kerajaan Sarawak menghargai sumbangan mereka dalam membantu urusan seharian kita. Mereka menyediakan perkhidmatan pengangkutan kepada pelajar-pelajar sekolah kita, para pelawat dan pelancong yang datang ke Sarawak dan rakyat tempatan yang memerlukan perkhidmatan pengangkutan.

Oleh yang demikian, Kerajaan Sarawak akan menyediakan bantuan kewangan secara one-off iaitu sekali sebanyak RM600 kepada 959 pengendali van penumpang, 1,976 pemandu teksi dan 739 pengendali bas dan van sekolah yang berdaftar di Sarawak.

Walaupun rakyat Malaysia telah menerima Bantuan Prihatin Nasional, tetapi ramai juga yang tidak lupa dan masih menunggu Bantuan Sara Hidup Fasa iaitu bagi Fasa 3. Baca cara buat SEMAKAN BANTUAN SARA HIDUP FASA 3 BUJANG & KELUARGA 2020

Bantuan ini akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan Sarawak sebanyak RM2.20 juta.

LANGKAH 6: GERAN KHAS KEPADA PEMANDU PELANCONG DAN PEMANDU PELANCONG TAMAN NEGARA YANG BERLESEN

 

Industri pelancongan merupakan industri yang paling terjejas akibat wabak COVID-19. Perkara ini telah menyebabkan agensi pelancongan di Sarawak kehilangan sumber pendapatan kerana pembatalan lawatan oleh pelancong dan tidak ada tempahan untuk 6 bulan yang akan datang.

 

Oleh yang demikian, Pemandu Pelancong dan Pemandu Pelancong Taman Negara di Sarawak turut terkesan akibat situasi ini dan ramai mungkin akan hilang pekerjaan dan punca pendapatan.

Baca tentang Cek Jurubank Kepada Pemohon Pengeluaran i-Lestari KWSP

Bagi meringankan beban kewangan mereka, Kerajaan Sarawak akan memberi Geran Khas secara one-off iaitu sekali sebanyak RM1,500 kepada 145 Pemandu Pelancong dan 113 Pemandu Pelancong Taman Negara yang berdaftar di  Sarawak.

Pemberian Geran Khas ini akan melibatkan perbelanjaan Kerajaan Sarawak sebanyak RM387,000.

Jika anda perniaga, penjaja, pemilik gerai makanan,pengendali makanan dan penghantar makanan e-bazar, baca REGISTER,PERMOHONAN & SEMAK STATUS PERMIT BKSS 2020

LANGKAH 7: PERKHIDMATAN CAWANGAN BANK BERGERAK BSN YANG DILENGKAPI DENGAN MESIN ATM MEPS KE KAWASAN LUAR BANDAR

 

Untuk meringankan beban rakyat terutama golongan berpendapatan rendah:

 • Kerajaan Sarawak telah memberi bantuan tunai melalui Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS); manakala
 • Kerajaan Persekutuan pula melalui Bantuan Sara Hidup (BSH) dan Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

 

Bantuan tunai ini disalurkan melalui perkhidmatan bank khususnya Bank Simpanan Nasional (BSN).

Namun, terdapat rakyat di kawasan luar bandar mengalami kesukaran untuk mendapat akses kepada perkhidmatan bank kerana tidak ada perkhidmatan bank di luar bandar.

 

Untuk mengatasi masalah penduduk luar bandar ini, saya telah membuat initiatif untuk bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia, Bank Simpanan Nasional dan beberapa institusi kewangan lain untuk menyediakan perkhidmatan perbankan mereka ke kawasan luar bandar.

 

Saya ingin memaklumkan bahawa Perkhidmatan Cawangan Bank Bergerak yang dilengkapi dengan Mesin ATM MEPS akan beroperasi di luar bandar Sarawak.

BACA : SEMAKAN STATUS RAYUAN BKSS

Oleh yang demikian, Kerajaan Sarawak akan memperuntukkan RM400,000 sebagai perbelanjaan modal kepada BSN bagi mengendalikan Perkhidmatan Cawangan Bank Bergerak untuk memberi perkhidmatan perbankan kepada masyarakat di luar bandar Sarawak.

Anda anda tahu CARA PERMOHONAN JAWATAN KOSONG POLIS 2020.Berikut dikongsikan cara macam mana untuk mohon sebarang jawatan kosong Polis 2020 termasuk sebagai Konstabel, Sarjan atau Inspektor.

Sebagai permulaan, kaunter bergerak BSN akan beroperasi di Pakan, Sarikei pada 10 hingga 11 Mei 2020 dan perkhidmatan ini akan diperluaskan lagi ke kawasan lain di luar bandar Sarawak.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN 

Sila hubungi nombor berikut untuk pertanyaan:

Talikhidmat –Tel:082-555 999 / e-mail:[email protected]

Tags: #INSENTIF UNTUK KETUA ISI RUMAH B40 TERMASUK BUJANG BERUMUR 21 TAHUN KE ATAS #PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0 #TAMBAHAN UNTUK GERAN KHAS RM750 KEPADA PENJAJA DAN PENIAGA KECIL

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  GERAN RISDA RM20,000 : CARA PERMOHONAN PROGRAM AKTIVITI EKONOMI TAMBAHAN( AET)
  GERAN RISDA RM20,000 : CARA PERMOHONAN PROGRAM AKTIVITI EKONOMI TAMBAHAN( AET) APA ITU
  PERBEZAAN KAEDAH BAYARAN AUTO DEBIT DAN DIRECT DEBIT(PTPTN)
  PERBEZAAN KAEDAH BAYARAN AUTO DEBIT DAN DIRECT DEBIT(PTPTN) Sebenarnya masih ramai keliru dengan
  PERMOHONAN ORANG KURANG UPAYA OKU (Cara Daftar Kad)
  PERMOHONAN ORANG KURANG UPAYA OKU (Cara Daftar Kad) Jika anda ingin tahu tentang
  SPLKPM LOGIN 2023(Log Masuk  Kemaskini dan Isi  splkpm.moe.gov.my )
  SPLKPM LOGIN(Log Masuk  Kemaskini dan Isi  splkpm.moe.gov.my )   Pernah dengar SPLG KPM?Biasanya
  1. author

   henry anak grempong3 tahun ago

   kenapa saya belum dapat lagi BANTUAN BKSS adakah saya dapat bantuan tersebut atau tidak cuba beritahu saya

   Reply
  2. author

   Morshidi bin Saliaman3 tahun ago

   Sehingga ke hari ini saya belum dapat bantuan dari BKSS, tolong bagitahu bagaimana cara untuk mendapat bantuan tersebut..

   Reply
  3. author

   IZAINA3 tahun ago

   Permohonan & semakan BKSS 3.0
   mcm ni nak apply……
   Mcm ni nak cek status permohonan…
   Xda link pun…
   Dah goole baca berapa kali pun sama jak….??????????

   Reply
  4. author

   HAMZAH BIN HAMDAN3 tahun ago

   Permohonan

   Reply
  5. author

   HAMZAH BIN HAMDAN3 tahun ago

   Permohonan BKSS 3.0

   Reply
  6. author

   Muhamad yusufian bin abdullah3 tahun ago

   Lulus atau tidak

   Reply
  7. author

   Ahmad hisyamuddin bin duan3 tahun ago

   Sehingga sekarang sayabelom dapat bantuan BKSS.ADA KH SAYA TIDAK LAYAK UNTUK TERIMA BKSS ? ?

   Reply
  8. author

   Wong Poh King3 tahun ago

   Permohonan BKSS3.0

   Reply
  9. author

   ABDUL AZIZ BIN JEBLI3 tahun ago

   permohonan bkss 3.0

   Reply
  10. author

   Jimmy Fuh3 tahun ago

   Permohonan bkss 3.0

   Reply
  11. author

   Awang3 tahun ago

   Permohonan bkss 3.0

   Reply
  12. author

   Affendi pauzi3 tahun ago

   Macam mana nk apply BKSS 3.0 tlg cerah kan

   Reply
  13. author

   Octevia antoinette ak osin dispin3 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0

   Reply
  14. author

   Alvin anak agong3 tahun ago

   Semakan status saya

   Reply
  15. author

   Awang Bolhi3 tahun ago

   PERMOHONAN DAN SEMAKAN BKSS 3.0

   Reply
  16. author

   Francis eleazar anak pengarah3 tahun ago

   Semakan BKSS

   Reply
  17. author

   KEVIN BIN MORRIS3 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0 “

   Reply
  18. author

   adailton ank palen3 tahun ago

   selamat pagi. saya nak menanya kalau boleh bpn say lulus dengan jumlah rm800 itu trus one off trma bantuan rm500 tu. shja hendak ketahuan

   Reply
  19. author

   Sandie anak entali3 tahun ago

   Semakan tarikh duit bantuan bkss

   Reply
  20. author

   henry anak grempong3 tahun ago

   kenapa saya belum dapat lagi Bantuan Bkss start bulan april & may sila jelas kan pada saya

   Reply
  21. author

   Akhmalludin Bin Abdul Rahman3 tahun ago

   Bkss 3.0
   Perlu memohon bagi individu bujang?
   Atau maklumat data ikut BPN sedia ada?
   Bila tarikh mula di agihkan?
   Perlu buat semakan?

   Reply
  22. author

   LIM CHOON MONG3 tahun ago

   Permohonan dan semakan BKSS 3.0

   Reply
  23. author

   LIM CHOON MONG3 tahun ago

   Permohonan & semakan BKSS 3.0

   Reply
  24. author

   Peter Anak Simon3 tahun ago

   Kenapa Bkks saya belum masuk Dan status kelayakan?saya penerima bsh & bpn.

   Reply
  25. author

   Mohd Fairuz B Gani3 tahun ago

   Bantuan bkss tak masuk lagi…dh call kata dlm prose’s sampai nek tok pun lom masuk

   Reply
  26. author

   buda ak ason3 tahun ago

   dah mohon pd bulan april, saya terima bpn, kata 15 jun srmak kelulusan, semak semak sama ja sedang merproses data, berapa lama memproses data tu

   Reply
  27. author

   oli3 tahun ago

   Kepada pihak yang berkenaan tolong lah umum bilakah bantuan bkss 3.0 akan diberi. Sekarang ini sudah menjadi tanda tanya? hari2 semak tetapi keputusan yang sama??

   Reply
  28. author

   Foo chee kwang3 tahun ago

   Saya sudah dafter nama saya dlm BKSS tapi sampai hari ini tiada keputusan yang saya terima dari pada pihak berkenan kenapa dan menggapa sampai bila saya kena tunggu jawapan itu

   Reply
  29. author

   Nurul atika Binti azmydy2 tahun ago

   Macam mana nak mohon BKKS ni.. sy harap sy diterima lah

   Reply
  30. author

   Icha anak peter2 tahun ago

   Macam mana nak mohon BKSS..

   Reply
  31. author

   Keraman bin mohamad2 tahun ago

   Maklumat tidak dijumpa lagi

   Reply
  32. author

   Sainibindioh2 tahun ago

   Permohonan rayuan anda berjaya tetapi tak dikrdt keakuan sampai sekarang????????

   Reply

  Leave a reply "PERMOHONAN & SEMAKAN BKSS 3.0"