PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

Kerajaan Sarawak mengumumkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 2.0 bernilai RM1.1 bilion dalam usaha meringankan beban kewangan Perusahaan Kecil dan Serdehana (PKS), Perusahaan mikro, penjaja serta peniaga kecil di negeri itu.

PKS, Perusahaan Mikro, penjaja dan peniaga kecil adalah pemacu utama kepada ekonomi Sarawak yang membentuk lebih daripada 75 peratus daripada sektor perniagaan dan menyumbang 20 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Sarawak serta menyediakan kira-kira 600,000 pekerjaan untuk rakyat Sarawak.

Kepada usahawan wanita di Sarawak,boleh cuba mohon GERAN USAHAWAN WANITA SARAWAK JWKS RM2000

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, bantuan BKSS 2.0 akan memacu aktiviti perniagaan tempatan sekali gus memastikan kesinambungan perniagaan para usahawan itu dalam menghadapi krisis COVID-19.

Sehubungan itu, jelas Abang Johari, empat langkah diambil pihaknya dalam membantu para usahawan PKS, penjaja dan peniaga kecil tempatan.

Kepada usahawan Bumiputera, anda kini boleh buat permohonan  SKIM PEMBIAYAAN MUDAH JAYA SPiM PENJANA secara online

SENARAI BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG 2.0

  • MEMANSUHKAN KOS FAEDAH PINJAMAN KEPADA PKS
  • DANA KHAS RM1500 KEPADA PENJAJA DAN PENIAGA KECIL
  • MEMANSUHKAN KADAR FAEDAH SKIM MIKRO KREDIT
  • PEMANSUHAN SEWA

TERBARU ! Baca tentang SKIM PEMULIHAN PERNIAGAAN TEKUN (TBRS) : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN  (kemaskini 15/07/2020)


CARA PERMOHONAN
DANA KHAS RM1500 BKSS

Penjaja dan peniaga kecil yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan adalah layak untuk menerima Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) berjumlah RM1500. Maka jelas disini bahawa tiada permohonan khusus untuk Dana Khas RM1500. Jika penjaja dan peniaga telah berdaftar dengan Pihak Berkuasa Tempatan(PBT), maka mereka layak menerima geran ini.

Kerajaan akan mewujudkan Pembiayaan Mikro PENJANA dengan kerjasama Bank Simpanan Nasional dan TEKUN Nasional bagi pembiayaan sebanyak RM400 juta di mana RM50 juta akan dikhususkan kepada usahawan wanita.

JUMLAH PEMBAYARAN DANA KHAS RM1500

Pembayaran berjumlah RM750 akan dibuat dalam dua fasa. Fasa pertama adalah pada Mei 2020, manakala fasa terakhir adalah pada Ogos 2020.Pembayaran berjumlah RM750 akan dibuat dalam dua fasa. Fasa pertama adalah pada Mei 2020, manakala fasa terakhir adalah pada Ogos 2020.

Ini PUNCA BANTUAN KHAS SARAWAKU SAYANG(BKSS) LAMBAT MASUK 

CARA PENYALURAN DANA KHAS RM1500

Dana akan disalurkan melalui Sarawak Pay,jika belum ada akaun Sarawak Pay, muat turun aplikasi Sarawak Pay di sini:

Google Play Store: http://bit.ly/sarawakpayandroid

App Store: http://bit.ly/sarawakpayiOS

Bagi yang berniat nak beli rumah, baca tentang SEMAKAN INSENTIF KEMPEN PEMILIKAN RUMAH(HOC) 2020 di bawah PENJANA,banyak insentif menarik

CARA DAFTAR SARAWAK PAY

Ikuti cara-cara di bawah untuk mendaftar dengan Sarawak Pay:

PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

Sekiranya anda belum mendaftar Sarawak Pay untuk perniagaan anda, sila ikuti cara-cara  di bawah:

Kepada peniaga & usahawan, jangan lupa SEMAK STATUS KELULUSAN & TARIKH BAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN GKP

PEMILIK MILIKAN  TUNGGAL

PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

SYARIKAT,PERSATUAN & ORGANISASI

PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

Jika anda memerlukan bantuan, sila hubungi perkhidmatan pelanggan di  1-300-88-7722 atau emel di [email protected]

Jika anda perniaga, penjaja, pemilik gerai makanan,pengendali makanan dan penghantar makanan e-bazar, baca REGISTER,PERMOHONAN & SEMAK STATUS PERMIT BKSS 2020

Majikan ingin memohon penangguhan dan penstrukturan Bayaran Caruman Syer Majikan untuk caruman bulan April, Mei & Jun 2020 (Upah bulan Mac, April & Mei 2020). Baca makluman daripada KWSP

SOALAN LAZIM TENTANG DANA KHAS RM1500

1.Siapakah yang layak mendapat Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS)?

Buat masa ini, pihak Sarawak Pay masih menunggu pengesahan senarai nama penerima BKSS dari Kerajaan Negeri Sarawak.

TERBARU, Kerajaan akan melaksanakan  PROGRAM ePENJANA RM50. Sila semak jika anda layak.

2.Berapakah jumlah Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS)?

RM1500 bagi setiap pemilik perniagaan berdaftar. Pembayaran berjumlah RM750 akan dibuat dalam dua fasa. Fasa pertama adalah pada Mei 2020, manakala fasa terakhir adalah pada Ogos 2020.

3.Sekiranya saya layak, bagaimana caranya untuk menerima bayaran?

Anda akan menerima teks mesej (SMS) dari 62999 (Kerajaan Negeri Sarawak) untuk memaklumkan bahawa anda layak. Sila pastikan perniagaan anda telah berdaftar dengan Sarawak Pay. Klik pautan www.sarawakpay.gov.my untuk maklumat lebih lanjut

SEMAKAN & TARIKH PEMBAYARAN BANTUAN e-HAILING BPN

4.Bagaimana sekiranya saya layak, tetapi tidak mempunyai akaun Sarawak Pay?

Anda boleh muat turun aplikasi Sarawak Pay dari Google Playstore atau Apple App Store dan daftar secara online. Ikut pautan laman web www.sarawakpay.gov.my di dalam teks mesej (SMS) untuk maklumat lanjut.

 

Tags: #CARA DAFTAR SARAWAK PAY #CARA PENYALURAN DANA KHAS RM1500 #CARA PERMOHONAN DANA KHAS RM1500 BKSS #PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR
    SEMAKAN KELAYAKAN PEKA B40 UNTUK PENERIMA BSH/BPR   Skim bantuan kesihatan yang pertama
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)
    PINJAMAN PERNIAGAAN 2021(Permohonan Pembiayaan Mula Bisnes)   Anda usahawan yang ingin memulakan bisnes
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?
    APA ITU CREDIT GUARANTEE CORPORATION(CGC)?   Untuk menyokong penyampaian inisiatif PRIHATIN, portal IMSME.COM.MY
    BANTUAN BAITULMAL KAMEK : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN TABUNG BAITULMAL SARAWAK
    BANTUAN BAITULMAL KAMEK : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN TABUNG BAITULMAL SARAWAK   Jika
    1. author

      Rozilawaty Binti Kasim2 years ago

      Saya peniaga kecil-kecilan yang hanya semua hasil jualan saya proses di rumah.dan cara jualan adalah tempahan dan cod.yang kebanyakkan pelanggan dari tempat sekitar kediaman saya sendiri.saya tidak mampu ambil tempahan diluar kawasan tempat tinggal saya kerana kekurangan modal dan kenderaan.dan dana bantuan dari kerajaan sangat saya harapkan memandangkan sangat susah untuk peniaga kecil seperti saya membuat mana2 pinjaman dari mana-mana peruntukan tanpa ada jaminan.sebetul nya saya sangat memerlukan wang modal untuk meluaskan perniagaan saya.

      Reply
    2. author

      Rozilawaty Binti Kasim2 years ago

      Memohon surat pelepasan dari pihak berkuasa untuk COD hasil jualan(makanan) dalam tempoh PKP.

      Reply
    3. author

      MULIYADI BIN RUDY2 years ago

      PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS

      Reply
    4. author

      Nor Nurain Binti Abdullah2 years ago

      How to fill in the form for small business as trading company,we are supply parts and etc as per request by company.

      Reply
    5. author

      Tabran Bin Ibrahim2 years ago

      Salam…
      Saya Tabran Bin Ibrahim and Istri sebagai peniaga kecil kecilan di sebap kan PKP perniagan kami pn tutup. di sini kami ingin meminta bantuan dana Khas dari BKSS semasa tempoh PKP

      Reply
    6. author

      Rafezah Abdul Hamid1 year ago

      bagaimana dengan penjaja tepi jalan yang tak ada lesen.layakkh untuk bantuan BKSS

      Reply
    7. author

      Mohamad mazidi bin johari1 year ago

      Kalau macam saya ni peniaga tak berlesen dapat kah minta bantuan dana ni..saya jual ikan segar,kerepek dan buah..boleh kah ..di sebab kan covid19 ni pendapatan semua tersekat..modal jualan pun kurang dah

      Reply
    8. author

      MOHAMAD AIZZAT BIN JAMALUDIN1 year ago

      kalau mcm Sya ni kan penjaja kecil-kecilan kaki 5 waterfront Sarawak… layak kh menerima bantuan Sarawak pay…disebabkan kesekatan sewaktu pkp ini…

      Reply
    9. author

      phillip ak amat1 year ago

      Ibu saya membuka kedai Runcit menjual keperluan asas di Kampung… layak kh menerima bantuan Sarawak pay…mempuanyai Lesen Kedai…

      Reply
    10. author

      wenny l1 year ago

      Saya adalah peniaga makanan sahaja kat tepi jalan dekat rumah.saya juga buat dari rumah dimana pelanggan saya ambil brg jualan di rumah sahaja memandangkan saya tidak ada transport sendiri.saya nak tahu adakah saya layak meneriam bantuan sarawak pay?masalahnya saya tidak ada pendapatan lain selain daripada peniagaan saya ini.

      Reply
    11. author

      Robin ak lukau1 year ago

      SemakAn bantuan bkss

      Reply
    12. author

      Florence Chia1 year ago

      Saya adalah pemilik tunggal kedai handphone dan mempunyai merchant Sarawak Pay. Saya masih belum menerima sebarang sms. Bilakah and bagaimanakah saya menyemak bahawa saya lulus atau tidak untuk dana khas ini.

      Reply
    13. author

      noryal1 year ago

      Ibu saya pejual kedai runcit. dah daftar sarawak pay, tapi xda personal account bank. mcm mana nak buat permohonan. mohon pencerahan. terima kasih.

      Reply
    14. author

      Lisa anak mutong1 year ago

      Saya adalah perniaga kecil di kampung yang mempunyai lesen perniagaan tetapi tidak mendaftar di sarawak pay kerana tidak dapat liputan internet di kampung saya ..macam mana caranya saya mendapatkan bantuan geran khas ini tanpa mendaftar di sarawak pay

      Reply
    15. author

      Iqmal Asraf Saparudin1 year ago

      Saya sudah hantar email untuk verify sarawak pay..tetapi belum ada maklum balas berkaitan merchant account..macam mana saya nak dapatkan semua semakan berkenaan geran RM1500 saya?..
      Mohon pencerahan dari pihak anda.

      Reply
    16. author

      ROZILAWATY BINTI KASIM1 year ago

      Macam mana nak tahu kita lulus ke tidak. Kenapa bantuan bkks yang saya mohon langsung tiada Khabar.sarawak pay Dengan merchant pay tu sama ke… Saya tak paham. Lepas itu macam mana cara mahu aktifkan akaun sarawak pay. Mohon pencerahan yang ringkas terang Dan padat

      Reply
    17. author

      Ganjaran Sukan1 year ago

      Permohonan saya belum ada berita dan akaun Sarawak Pay saya pun tak aktif dan dah verify account merchant pun tak ada berita . Ada kesilapan lain. Saya tak faham tentang sarawak pay

      Reply
    18. author

      Alizza Binti Jamali1 year ago

      Pemohonon saya tiada jawapan meskipun memenuhi syarat-syarat kelayakkan.

      Reply
    19. author

      Francis Wong King Ho1 year ago

      I already registered merchant account via Sarawak Pay apps but yet receive any confirmation and how to check approval to get RM1500?

      Reply
    20. author

      Jeanytha ak nyanggau1 year ago

      Kenapa saya tidao dapat daftar untuk sarawak pay ni. Asyik salah nama dan ic. Tidak faham. Sedangkan itu automatik

      Reply
    21. author

      Hooi Mee Chen1 year ago

      I already registered merchant account via Sarawak Pay apps but yet receive any confirmation and how to check approval to get RM1500? Since April 2020 til now?

      Reply
    22. author

      chan1 year ago

      Kenapa kerajaan Sarawak bagi bantuan melalui Sarawak Pay ni tak de maklum balas langsung. Tak macam BPN dan BSH, boleh buat semakan. Ini semenjak announcement kata bagi bantuan kepada PKS tapi macam cakap angin je… tak de berita, pas tu merchant account dah ada tapi diminta sign up merchant account dekat personal Sarawak Pay pula (Cuba rujuk “My Account”…”Merchant Account”…) . Sebelum ni tak de Merchant Account dalam personal Sarawak Pay Apps, yang merchant account tu berasingan. Sangat mengelirukan. Tolonglah bagi maklum balas kalau betul-betul nak bagi bantuan kewangan.

      Reply
    23. author

      Rabiyah Jon1 year ago

      Saya Rabiyah, pemilikan tunggal dari Bintulu.Saya dah isì borang beserta dgn dokumen2 berkaitan pd 20/4/20 masa saya lockdown di Kuching hampir 3bln(15/3-20/5/20) , so bisness memang dah ‘OUT’ masa tu (ada 2 org pkja gaji ikut jam/harian) hantar utk pengesahan dokumen2 bkenaan ke [email protected] dah terima QR Code.Namun sehingga kini 10/8/2020, tiada respon samada LULUS atau TIDAK.Saya perlu modal wlaupun sekadar Rm1500 utk terus bertahan wpun tpaksa tukar cara ke COD dari rumah.Sebelum nie saya menjlnkan perniagaan makan/minuman dgn menyewa sebuah unit kedai dr pemilik bangsa Cina(kononnya rakan satu syarikat yg bkja di KL) tapi bab sewa x boleh dibawa bbincang langsung.Wang deposit hangus utk byr sewa dr Apr – Jun20(kebetulan kontrak sewaan kedai tamat 30/6/20).Harap sgt Kerajaan pertimbangkan (saya, rakyat asal bumiputra yg berusia 61 tahun yg dah bersara wajib(tanpa pencen) utk kelangsungan hidup.

      Reply
    24. author

      Chelsea anak paul9 months ago

      Ingin mohon lesen perniagaan Sarawak bkss , saya orang Sarawak ingin mohon lesen berniaga jualan pasar borong , seperti cili ..Sayar , MCM mana ,saya cili banyak , ingin cari pembeli cili , boleh ke Sarawak

      Reply

    Leave a reply "PERMOHONAN & SEMAKAN DANA KHAS RM1500 BKSS"