PORTAL i-SINAR KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR

PORTAL i-SINAR KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR

PORTAL i-SINAR KWSP

Bermula 1 Disember 2020,ahli KWSP yang layak untuk membuat permohonan pengeluaran i-SINAR KWSP  melalui portal i-SINAR KWSP yang bakal dilancarkan dalam masa terdekat.

Kita sedia maklum bahawa,bukan semua ahli mempunyai akses kepada i-Akaun KWSP. Dalam keadaan PKPP/PKPB sekarang ini adalah sangat wajar segala urusan pengeluaran i-SINAR

TERKINI: Sila buat SEMAKAN i-SINAR KATEGORI 1 ATAU 2 (perincian KWSP terbaru)

SYARAT LAMA PERMOHONAN i-SINAR 

Permohon mulai 1 Disember 2020 melalui portal i-Sinar(online sahaja)

Semua permohonan secara online iaitu melalui telefon pintar atau komputer peribadi ahli.

  1. Berumur 55 tahun dan ke bawah
  2. Ahli atau pencarum yang diberhentikan kerja atau ditangguh bayaran gaji
  3. Ahli Aktif KWSP,mempunyai sekurang-kurang 1 bulan caruman mulai Mac 2019 sehingga Februari 2020
  4. Tiada caruman dalam tempoh 2 bulan semasa permohonan

Suri rumah boleh ke mohon i-SINAR? Rujuk i-SINAR SURI RUMAH

PENAMBAHBAIKAN PROGRAM i-SINAR

Pada awalnya, syarat program i-Sinar adalah ketat.

Akhirnya dimansuhkan kerajaan pada sesi menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 peringkat dasar 2021 oleh Menteri Kewangan.

Belum register i-Akaun KWSP? Sila rujuk REGISTER i-AKAUN KWSP(Daftar melalui KIOSK,BANK,ONLINE & EMAIL)

Berikut adalah syarat terkini Program i-SINAR:

  1. Tidak kira sama ada disebabkan hilang pekerjaan, atau pendapatan mereka berkurangan tahun ini, ahli berkenaan layak memohon untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 1.
  2. Tanpa mengira sama ada ahli adalah pekerja sektor formal atau bekerja sendiri, tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak, selagi terjejas pendapatan dengan ketara bolehlah mengeluarkan simpanan daripada Akaun 1 KWSP.

Anda terlupa nombor ahli KWSP? bagaimanakah cara CHECK NO AHLI KWSP GUNA NOMBOR IC?

KADAR LAMA PENGELUARAN i-SINAR KWSP

Akses yang dibenarkan bagi kemudahan i-Sinar ini ialah 10% daripada Akaun 1 mereka dan tertakluk kepada baki minimum RM100.

Kemudahan i-Sinar ini terbahagi kepada dua kategori iaitu:

1.Ahli yang mempunyai baki Akaun 1 RM90,000 dan ke bawah dibenarkan untuk mengeluarkan wang sehingga RM9,000.

Anda ingin tahu tarikh BAYARAN BPN 2.0 FASA KEDUA?

Pihak KWSP akan mengkreditkan wang tersebut selama 6 bulan dengan pendahuluan bagi bulan pertama adalah sehingga RM4,000.

2.Ahli yang mempunyai baki Akaun 1 RM90,000 ke atas dibenarkan untuk mengeluarkan 10% simpanan mereka dan maksimum pengeluaran adalah sebanyak RM60,000.

Kepada yang layak,boleh mohon BANTUAN MINHAH COVID-19 RM200 bermula 1 Disember 2020 sehingga 14 Disember 2020

Pendahuluan maksimum yang akan dikreditkan bagi bulan pertama adalah sehingga RM10,000 dan bakinya akan diberikan pada bulan-bulan seterusnya sehingga 6 bulan.

KADAR TERKINI PENGELUARAN i-SINAR KWSP

Maksimum RM10,000 jika layak dan mempunyai baki yang mencukupi.

Sila rujuk CONTOH CARA KIRA JUMLAH YANG LAYAK PENGELUARAN i-SINAR

MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN UNTUK MENGISI PORTAL i-SINAR

Berikut adalah maklumat penting yang diperlukan untuk mengisi permohonan i-SINAR:

  • Nama Penuh
  • No Kad Pengenalan
  • No Ahli KWSP
  • Nama Bank dan Nombor Akaun Bank
  • Nombor Telefon
  • Jumlah Pengeluaran

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ada pertanyaan tentang i-Sinar,Sila hubungi TALIAN TELEFON i-SINAR dibuka 8 pagi- 8 malam. atau melayari https://www.kwsp.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tags: #PORTAL i-SINAR KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    i-SINAR BULAN JUN:CHECK TARIKH BAYARAN MASUK BANK
    i-SINAR BULAN JUN:CHECK TARIKH BAYARAN MASUK BANK Kepada pemohon i-Sinar yang masih  mempunyai
    TARIKH PEMBAYARAN i-SINAR BULAN MAY/MEI 2021
    TARIKH PEMBAYARAN i-SINAR BULAN MAY/MEI 2021 Bagi membantu anda membuat semakan tarikh pembayaran
    JANJI TEMU KWSP ONLINE:CARA BUAT APPOIMENT BAGI URUSAN DI KAUNTER
    JANJI TEMU KWSP ONLINE:CARA BUAT APPOIMENT BAGI URUSAN DI KAUNTER Jika ada keperluan
    i-SINAR BULAN MEI:CHECK TARIKH PEMBAYARAN i-SINAR
    i-SINAR BULAN MEI:CHECK TARIKH PEMBAYARAN i-SINAR Bagi yang merancang perbelanjaan untuk perayaan Aidilfitri
    1. author

      Muhammad shahrizan bin Abdullah hunu10 months ago

      Permohonan pengeluaran kwsp akaun 1
      I.sinar

      Reply
    2. author

      David bin stephen10 months ago

      Permohonan pengeluaran akaun 1 KWSP i-sinar

      Reply
    3. author

      Haslizan10 months ago

      Saya nak buat pengeluaran akaun 1

      Reply
    4. author

      Justin Ak Jeram10 months ago

      Pemohonan pengeluaran i sinar

      Reply
    5. author

      Mohd+azizul+bin+salleb10 months ago

      Pemohonan pengeluran i sinar ..help me

      Reply
    6. author

      MOHAMAD TARMIMI BIN MOHAMAD TARMIZI10 months ago

      saya nak buat pengeluaran account 1 boleh update kat saya

      Reply
    7. author

      KELVIN ARUL RAJ10 months ago

      Pemohonan pengeluran i sinar ..help me

      Reply
    8. author

      Jurimi bin Abdul rahman10 months ago

      Permohanan I sinar

      Reply
    9. author

      Jurimi bin Abdul rahman10 months ago

      Sya sdh berulang kali update I lestari musim lalu.. Tiada Di creaditkan.. Cuba account I kwsp sye pun sma.. Blan 10 lestari tiada Di masukan.. Andai account dh tiada.. Sya harap I sinar membatu.. Sekian terima kasih..

      Reply
    10. author

      Jurimi bin Abdul rahman10 months ago

      Permohanan I sinar account 1

      Reply
    11. author

      Nik Mohd fakhriz10 months ago

      Pemohonan pengeluaran i-sinar

      Reply
    12. author

      Canne kenneth bala10 months ago

      Permohonan pengeluaran i-sinar account 1..

      Reply
    13. author

      Dboyz Zoul10 months ago

      permohonan pengeluaran i-sinar

      Reply
    14. author

      Ali musa10 months ago

      Pemohonan pengeluaran akaun satu i-sinar help me

      Reply
    15. author

      Gayattari devi a/p tharmalingam10 months ago

      saya nak buat pengeluaran account 1

      Reply
    16. author

      Mohamad shafiq bin abdullah10 months ago

      PORTAL i-SINAR KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR”

      Reply
    17. author

      afiq10 months ago

      Pemohonan pengeluaran akaun satu i-sinar help me

      Reply
    18. author

      larry anak edward10 months ago

      KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR

      Reply
    19. author

      Nur10 months ago

      Portal i-Sinar KWSP:Permohonan Pengeluaran i-Sinar.

      Reply
    20. author

      Azril Bin Ghazali10 months ago

      KWSP: Permohonan pengeluaran i-Sinar Akaun 1

      Reply
    21. author

      Nor Anis Binti Yunus10 months ago

      Pemohonan pengeluaran akaun 1

      Reply
    22. author

      Aminah Binti Sabar10 months ago

      Pengeluaran i sinar tu minimum RM ???

      Reply
    23. author

      Aminah Binti Sabar10 months ago

      sy nk mohon pengeluaran i sinar

      Reply
    24. author

      Amar Singh10 months ago

      740803085321
      Sy nak mohon pengeluaran i sinar

      Reply
    25. author

      siti zaleha ismail10 months ago

      reply PERTAL I -SINAR

      Reply
    26. author

      Junior bin toko10 months ago

      Bagaimana cara permohonan i sinar?

      Reply
    27. author

      Celestine jau aran10 months ago

      Saya mahu pengeluaran i-sinar saya

      Reply
    28. author

      Mohd Azmil Bin Hamzah10 months ago

      ” PORTAL i-SINAR KWSP : PERMOHONAN PENGELUARAN i- SINAR “

      Reply
    29. author

      mohd basir sapi10 months ago

      saya nak memohon i sinar

      Reply
    30. author

      MARIANNIE ANAK INJAN10 months ago

      KWSP-PERMOHONAN PENGELUARAN I-SINAR AKAUN 1
      Saya nak memohon i-sinar

      Reply
    31. author

      Mohd Faizal bin abu [email protected] kasin10 months ago

      Saya mahu keluarkan i-sinar KWSP akaun 1

      Reply
    32. author

      Elancheran Annavee9 months ago

      Saya Nak mohon i-sinar kwsp melalui i-akaun yang berdaftar.Please help…..

      Reply
    33. author

      Hairol bin mohamad9 months ago

      KWSP: Pemohonan pengeluaran i sinar akaun1
      mohon dpt di lulus kan, kerana amat mermelukan duit, untuk pebelanjaan untuk anak2 saya, sebab masa ni keja pun tiada lagi, saya harap pemohonan sayasaya dpt di lulus kan..

      Reply
    34. author

      mohd redzuan rahmat5 months ago

      blh tak sy nk keluar duit lg 300

      Reply
    35. author

      Hazaman hashim3 months ago

      Saya akaun bank dibekukan..2 sekali gara gara scamer menganaiya saya.skg apa bantuan yang biasa masuk ke akaun semua tak dapat dilakukan.Sudahlah susah akaun dibekukan..lagi keadaan pkp.berterusan.ini pertanyaan saya..i sinar…biasa dimasuk kan ke akaun ambank saya sekarang dah 2 bulan..saya dapat cek jurubank tapi berpalang.akaun lain dah tiada.cuba buka akaun bank baru gagal..atas sebab sebab apa pun saya tidak tahu.jadi pada yang bijaknpandai apa haris saya buat nk ke kwsp cawangan tutup dah susah nk kesana sini….jadi mcmana nak cash kan cek jurubank ni.call centre..jrg jrg diangkat memanjang bz.kita call pakai kredit…abis mcmtu saja…tolong siapa yg tahu mcmana nk tebuskan

      Reply
    36. author

      Karupaiya nelammehan3 months ago

      KWSP: Pemohonan pengeluaran i sinar akaun1

      Reply

    Leave a reply "PORTAL i-SINAR KWSP:PERMOHONAN PENGELUARAN i-SINAR"