PROGRAM PENJANAGig PERKESO : CARA DAFTAR & PERMOHONAN

PROGRAM PENJANAGig PERKESO : CARA DAFTAR & PERMOHONAN

PROGRAM PENJANAGig PERKESO

APA ITU PENJANAGig PERKESO

Program PenjanaGig dikendalikan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) layak kepada semua platform penyedia perkhidmatan gig yang mendaftar Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

JUMLAH PEKERJA EKONOMI GIG YANG DAFTAR PERKESO

Sejak 1 Januari lalu terdapat 28,425 pekerja ekonomi gig yang berdaftar dengan pertubuhan itu dan mengikut anggaran MDEC, ia hanya mewakili tujuh peratus daripada kira-kira 400,00 individu yang terbabit dengan aktviti terbabit.

PERKESO berharap lebih ramai pekerja gig mendapat perlindungan keselamatan sosial menerusi Program PenjanaGig kerana mereka terdedah kepada pelbagai risiko berkaitan pekerjaan sendiri.

SEMAKAN SYARAT KELAYAKAN  PENJANAGig PERKESO

Antara syarat kelayakan untuk bantuan PenjanaGig termasuk bekerja secara aktif di bawah platform penyedia ekonomi gig yang berdaftar dengan MDEC.

SENARAI FAEDAH DAFTAR PERKESO

Antara faedah yang disediakan ialah faedah perubatan, faedah hilang upaya sementara, faedah hilang upaya kekal, elaun layanan sentiasa, faedah orang tanggungan, faedah pengurusan mayat, kemudahan pemulihan jasmani atau vokasional dan faedah pendidikan.

CARA DAFTAR PROGRAM PENJANAGig PERKESO

Platform penyedia perkhidmatan boleh berdaftar di bawah Program PenjanaGig melalui gig.perkeso.gov.my. Permohonan dan bayaran caruman boleh dibuat bermula 15 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021.

Dana padanan carumah platform ekonomi gig diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, baru-baru ini dengan kerajaan memperuntukkan geran berjumlah RM50 juta dalam bentuk dana padanan bagi platform ekonomi gig.

Dana itu untuk membiayai caruman pekerja gig di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO dan Skim i-Saraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

SENARAI PLATFORM PENYEDIA PERKHIDMATAN GIG YANG MENDAFTAR DENGAN MDEC

Pekerja gig adalah mereka yang menjalankan sesuatu tugas atau kerja melalui platform penyedia perkhidmatan dalam talian atau aplikasi digital untuk mendapat upah seperti GrabCar, FoodPanda, Lalamove, Bungkusit dan sebagainya.

Antara sektor yang mewakili pekerja ekonomi gig adalah sektor pengangkutan penumpang e-hailing, pengangkutan makanan dan barangan serta perniagaan dalam talian.

PROGRAM PENJANAGig PERKESO

Menerusi program ini, pekerja gig mendapat perlindungan keselamatan sosial di bawah Pelan 2 dengan caruman RM232.80 secara percuma selama setahun.

Melalui program itu, kerajaan membiayai 70 peratus bayaran caruman manakala baki 30 peratus oleh platform penyedia perkhidmatan.

Ini bermakna kerajaan menyumbang sebanyak RM163 daripada caruman setahun Pelan 2 SKSPS di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017, sementara platform penyedia perkhidmatan menyumbang RM69.80

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk maklumat lanjut mengenai PenjanaGig, sila rujuk kepada Soalan Lazim di laman web rasmi PERKESO www.perkeso.gov.my atau hubungi 1-300-22-8000 atau emel [email protected]

Tags: #CARA DAFTAR & PERMOHONAN PROGRAM PENJANAGig PERKESO #PROGRAM PENJANAGig PERKESO #SENARAI PLATFORM PENYEDIA PERKHIDMATAN GIG YANG MENDAFTAR DENGAN MDEC

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  SKIM BANTUAN KEMASUKAN KE UNIVERSITI AWAM(UA)/POLITEKNIK(Anak-Anak Veteran ATM)
  SKIM BANTUAN KEMASUKAN KE UNIVERSITI AWAM(UA)/POLITEKNIK(Anak-Anak Veteran ATM)   APA ITU JABATAN HAL
  BANTUAN KHAS COVID 19 NADMA:SEMAKAN PERMOHONAN & BORANG BANTUAN KHAS COVID 19 RM100 SEHARI
  BANTUAN KHAS COVID 19 NADMA:SEMAKAN PERMOHONAN & BORANG BANTUAN KHAS COVID 19 RM100
  SKIM BANTUAN PERSEKOLAHAN MAIPk:BORANG PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN
  SKIM BANTUAN PERSEKOLAHAN MAIPk:BORANG PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN   Untuk makluman,Majlis Agama Islam
  MySPR SEMAK:SEMAKAN MAKLUMAT PENGUNDIAN (Check Tempat Mengundi & Saluran)
  MySPR SEMAK:SEMAKAN MAKLUMAT PENGUNDIAN (Check Tempat Mengundi & Saluran)   APA ITU MySPR
  1. author

   Mohd Radzi Bin Mohd Tarmizi1 year ago

   Cara Daftar & Permohonan.

   Reply

  Leave a reply "PROGRAM PENJANAGig PERKESO : CARA DAFTAR & PERMOHONAN"