SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN
SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

Kerajaan sedar bahawa PKS merupakan tunjang utama ekonomi negara. Sektor ini menyumbang lebih dua pertiga daripada jumlah pekerjaan di negara ini dan hampir 40 peratus kepada ekonomi. Oleh itu, adalah penting kita pastikan sektor PKS dapat terus cekal dan mampan dalam menghadapi tekanan dan cabaran ekonomi yang melanda kita semua pada waktu ini.

Kepada yang telah membuat permohona GKP 2.0 sebanyak RM3,000,anda boleh membuat SEMAKAN PERMOHONAN GKP 2.0 BERMULA 27 NOVEMBER

Antara cabaran utama yang dihadapi ialah masalah aliran tunai perniagaan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan. Selain itu para pengusaha PKS juga berhadapan dengan isu birokrasi dan pentadbiran yang menghalang akses segera terhadap bantuan yang telah disediakan oleh kerajaan dalam pakej PRIHATIN.

BACA : LANGKAH PERMOHONAN ONLINE CBRM TEKUN NASIONAL

Sehubungan itu, Perdana Menteri  telah minta Menteri Kewangan untuk mengadakan sesi libat urus dengan pihak pengusaha kecil dan sederhana. Tujuannya ialah untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah yang mereka hadapi. Di pihak kerajaan kita cuba bantu dengan sebaik mungkin.

Hasil daripada semua usaha tersebut, saya dengan sukacitanya ingin mengumumkan Langkah Tambahan Bagi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau “PRIHATIN TAMBAHAN”.

APA ITU GERAN KHAS PRIHATIN?

Ialah satu geran khas yang berjumlah berjumlah RM2.1 bilion bagi semua syarikat PKS mikro yang berkelayakan. Kerajaan akan menyediakan Geran Khas sebanyak RM3,000 untuk setiap syarikat mikro yang akan memanfaatkan hampir 700,000 PKS mikro di seluruh negara

BACA : MAKSUD STATUS GERAN KHAS PRIHATIN

APA ITU SYARIKAT MIKRO?

Satu syarikat mikro atau microenterprise ia adalah  syarikat Saiz kecil Takrifnya berbeza-beza mengikut setiap negara , walaupun, secara amnya, boleh dikatakan bahawa microenterprise mempunyai maksimum sepuluh pekerja dan perolehan yang terhad. Sebaliknya, pemilik syarikat mikro biasanya bekerja di dalamnya.

SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

SYARAT KELAYAKAN GERAN KHAS PRIHATIN

-PKS mikro perlulah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menikmati kemudahan ini.

-Ada lesen Pihak Berkuasa Tempatan

-Daftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

-Pendapatan tahunan tidak melebihi RM300,000

-Pekerja sepenuh masa mestilah kurang daripada 5 tahun

Ini cara untuk buat rayuan GERAN KHAS PRIHATIN bersama senarai dokumen sokongan untuk memudahkan anda.

Kerajaan akan memperolehi senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

BACA DISINI UNTUK PANDUAN LENGKAP : DAFTAR, LOGIN,PERMOHONAN & SEMAKAN GERAN KHAS PRIHATIN

KADAR JUMLAH GERAN KHAS PRIHATIN

RM3000 bagi setiap syarikat mikro.

CARA PEMBAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN

Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank pemohon yang layak. Akaun bank mestilah aktif.

Jika anda berniat atau ada keperluan  untuk melakukan aktiviti/perjalanan rentas negeri, bermula 1 Jun 2020, ini PANDUAN LENGKAP URUSAN RENTAS NEGERI

CARA PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, Geran Khas Prihatin ini tidak perlu permohonan. Ini kerana kerajaan  akan memperolehi senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

MAKLUMAT TERKINI TENTANG GERAN KHAS PRIHATIN

Pasti ramai yang tertanya-tanya bilakah geran khas ini akan dilaksanakan. Pada 14 April 2020, Pihak Kementerian Kewangan melalui Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz telah mengumumkan bahawa Kerajaan akan mula melaksanakan baki empat lagi langkah di bawah Pakej PRIHATIN bermula 1 Mei 2020.

Empat lagi langkah utama yang bernilai RM66 bilion atau 25 peratus daripada keseluruhan nilai Pakej PRIHATIN adalah seperti berikut :

 • kemudahan skim jaminan pinjaman oleh Danajamin (RM50 bilion)
 • Program Khidmat Rundingan Majikan oleh KWSP bagi membantu memberi penjimatan aliran tunai majikan (RM10 bilion)
 • Projek Kerajaan berskala kecil untuk memanfaatkankontraktor kecil (RM4 bilion)
 • GeranPRIHATIN Khas untuk PKS mikro (RM2.1 bilion)Sehingga kini, kerajaan sudah melaksanakan enam dari 10 langkah yang dirancang di bawah Pakej PRIHATIN. Ia termasuk moratorium bayaran pinjaman institusi, kemudahan i-Lestari iaitu pengeluaran Akaun 2 KWSP, subsidi upah yang dilaksanakan oleh PERKESO, pengurangan kadar minimum caruman pekerja KWSP, dan Bantuan PRIHATIN Nasional (RM10 bilion).

52 thoughts on “SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN”

 1. Saya membuka barber,tapi ssm saya sudah tamat tempoh,ada kah saya layak memohon,
  SEMAKAN DAN SEMAKAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

  Balas
 2. Selamat Petang saya ingin bertanya syarikat saya Linna & Hin One Stop Painting Service bermula pada 15.05.2019 adakah layak untuk memohon Geran Khas Prihatin?

  Balas
 3. salam sejahtera,

  bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih dan dilulus untuk geran khas rm3000?
  tq

  Balas
 4. Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih dan lulus untuk geran khas prihatin rm3000
  Terima kasih

  Balas
 5. sykt enterprise saya Aspure Integrated membuat khidmat PC hardware service dan maintenance. Tapi ofis dan pekerja terdiri dr anak beranak dan beroperasi dr rumah. PKP ni mmg menjdkan maincon buat sendiri dan xde kerja service lg. Adakah sykt sy layak mendpt RM3000 tersebut dan bagaimana memohon?

  Balas
 6. saya memilik 2 ssm,salah satunya berdaftar dengan LHDN namun telah tamat tempoh ssm..(menjual pakaiann telecomunication)manakala satu lg ssm yg saya register pd julai 2019 tetapi tidak berdaftarr dengan LHDN(pertanian-menanam n menjual hasil pertanian) adakah saya layak dptkn geran PKS ini?

  Balas
 7. Berapa lama proses kelulusan bila telah menyerah kan semua document, syarat yang dituliskan adalah 6hari, adakah betul taring ni?

  Balas
 8. bagaimana saya nak menyemak syarikat saya sama ada dipilih atau lulus untuk geran perihatin khas rm3000?
  perlukah saya membuat permohonan geran khas rm3000 sekiranya syarikat saya ada daftar di LHDN/ SSM

  Balas
 9. sekiranya sewa tempat je mana nak dapat nombor lesen pihak berkuasa tempatan ?
  Macam mana dengan yg tiada PBT?

  Balas

Leave a Comment