SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN
SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

Kerajaan sedar bahawa PKS merupakan tunjang utama ekonomi negara. Sektor ini menyumbang lebih dua pertiga daripada jumlah pekerjaan di negara ini dan hampir 40 peratus kepada ekonomi. Oleh itu, adalah penting kita pastikan sektor PKS dapat terus cekal dan mampan dalam menghadapi tekanan dan cabaran ekonomi yang melanda kita semua pada waktu ini.

Kepada yang telah membuat permohona GKP 2.0 sebanyak RM3,000,anda boleh membuat SEMAKAN PERMOHONAN GKP 2.0 BERMULA 27 NOVEMBER

Antara cabaran utama yang dihadapi ialah masalah aliran tunai perniagaan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan. Selain itu para pengusaha PKS juga berhadapan dengan isu birokrasi dan pentadbiran yang menghalang akses segera terhadap bantuan yang telah disediakan oleh kerajaan dalam pakej PRIHATIN.

BACA : LANGKAH PERMOHONAN ONLINE CBRM TEKUN NASIONAL

Sehubungan itu, Perdana Menteri  telah minta Menteri Kewangan untuk mengadakan sesi libat urus dengan pihak pengusaha kecil dan sederhana. Tujuannya ialah untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah yang mereka hadapi. Di pihak kerajaan kita cuba bantu dengan sebaik mungkin.

Hasil daripada semua usaha tersebut, saya dengan sukacitanya ingin mengumumkan Langkah Tambahan Bagi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau “PRIHATIN TAMBAHAN”.

APA ITU GERAN KHAS PRIHATIN?

Ialah satu geran khas yang berjumlah berjumlah RM2.1 bilion bagi semua syarikat PKS mikro yang berkelayakan. Kerajaan akan menyediakan Geran Khas sebanyak RM3,000 untuk setiap syarikat mikro yang akan memanfaatkan hampir 700,000 PKS mikro di seluruh negara

BACA : MAKSUD STATUS GERAN KHAS PRIHATIN

APA ITU SYARIKAT MIKRO?

Satu syarikat mikro atau microenterprise ia adalah  syarikat Saiz kecil Takrifnya berbeza-beza mengikut setiap negara , walaupun, secara amnya, boleh dikatakan bahawa microenterprise mempunyai maksimum sepuluh pekerja dan perolehan yang terhad. Sebaliknya, pemilik syarikat mikro biasanya bekerja di dalamnya.

SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

SYARAT KELAYAKAN GERAN KHAS PRIHATIN

-PKS mikro perlulah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menikmati kemudahan ini.

-Ada lesen Pihak Berkuasa Tempatan

-Daftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

-Pendapatan tahunan tidak melebihi RM300,000

-Pekerja sepenuh masa mestilah kurang daripada 5 tahun

Ini cara untuk buat rayuan GERAN KHAS PRIHATIN bersama senarai dokumen sokongan untuk memudahkan anda.

Kerajaan akan memperolehi senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

BACA DISINI UNTUK PANDUAN LENGKAP : DAFTAR, LOGIN,PERMOHONAN & SEMAKAN GERAN KHAS PRIHATIN

KADAR JUMLAH GERAN KHAS PRIHATIN

RM3000 bagi setiap syarikat mikro.

CARA PEMBAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN

Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank pemohon yang layak. Akaun bank mestilah aktif.

Jika anda berniat atau ada keperluan  untuk melakukan aktiviti/perjalanan rentas negeri, bermula 1 Jun 2020, ini PANDUAN LENGKAP URUSAN RENTAS NEGERI

CARA PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, Geran Khas Prihatin ini tidak perlu permohonan. Ini kerana kerajaan  akan memperolehi senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

MAKLUMAT TERKINI TENTANG GERAN KHAS PRIHATIN

Pasti ramai yang tertanya-tanya bilakah geran khas ini akan dilaksanakan. Pada 14 April 2020, Pihak Kementerian Kewangan melalui Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz telah mengumumkan bahawa Kerajaan akan mula melaksanakan baki empat lagi langkah di bawah Pakej PRIHATIN bermula 1 Mei 2020.

Empat lagi langkah utama yang bernilai RM66 bilion atau 25 peratus daripada keseluruhan nilai Pakej PRIHATIN adalah seperti berikut :

  • kemudahan skim jaminan pinjaman oleh Danajamin (RM50 bilion)
  • Program Khidmat Rundingan Majikan oleh KWSP bagi membantu memberi penjimatan aliran tunai majikan (RM10 bilion)
  • Projek Kerajaan berskala kecil untuk memanfaatkankontraktor kecil (RM4 bilion)
  • GeranPRIHATIN Khas untuk PKS mikro (RM2.1 bilion)Sehingga kini, kerajaan sudah melaksanakan enam dari 10 langkah yang dirancang di bawah Pakej PRIHATIN. Ia termasuk moratorium bayaran pinjaman institusi, kemudahan i-Lestari iaitu pengeluaran Akaun 2 KWSP, subsidi upah yang dilaksanakan oleh PERKESO, pengurangan kadar minimum caruman pekerja KWSP, dan Bantuan PRIHATIN Nasional (RM10 bilion).

Tags: #APA ITU GERAN KHAS PRIHATIN? #APA ITU SYARIKAT MIKRO? #CARA PEMBAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN #SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN #SYARAT KELAYAKAN GERAN KHAS PRIHATIN

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    BANTUAN ZAKAT KECEMASAN MAIWP 3.0:CARA PERMOHONAN BANTUAN RM500
    BANTUAN ZAKAT KECEMASAN MAIWP 3.0:CARA PERMOHONAN BANTUAN RM500 APA ITU BANTUAN ZAKAT KECEMASAN
    SKIM PEMBIAYAAN TEKUN MOBILEPRENEUR 4.0:CARA MOHON ONLINE & BORANG PERMOHONAN
    SKIM PEMBIAYAAN TEKUN MOBILEPRENEUR 4.0:CARA MOHON ONLINE & BORANG PERMOHONAN Sebelum ini terdapat
    CARA TERMINATE ASB LOAN(MAYBANK,CIMB,RHB)
    CARA TERMINATE ASB LOAN(MAYBANK,CIMB,RHB)     Jika anda ingin membuat penstrukturan semula kewangan
    DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KEPUTUSAN RMMT 2021
    DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KEPUTUSAN RMMT 2021   Kerajaan negeri Terengganu telah mengumumkan
    1. author

      Lim cheng fu1 year ago

      Cara pemohonan gerang khas prinhatin

      Reply
    2. author

      SYED MUHAMMAD HAFIZ BIN SYED MOKHTAR1 year ago

      SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

      Reply
      • author

        MOHAMAD RAMDZAN BIN HASAN1 year ago

        Saya ada kedai menjual barangan runcit…saya ada ssm..adakah saya boleh mohon.

        Reply
        • author

          MOHAMAD RAMDZAN BIN HASAN1 year ago

          Mcmna cara nk mohon

          Reply
    3. author

      ZAMRI BIN SAIDIN1 year ago

      Saya membuka barber,tapi ssm saya sudah tamat tempoh,ada kah saya layak memohon,
      SEMAKAN DAN SEMAKAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

      Reply
    4. author

      Chen Yum Hing1 year ago

      Please tell me how to apply and what condition to the taxpayer can get payment of German khad prihatin

      Reply
    5. author

      kavin1 year ago

      please tell me how to apply geran tunai rm 3000.00 form in online?

      Reply
    6. author

      HASNAN BIN SULAIMAN1 year ago

      Salam..Dari sumber mana yg mengatakan tak perlu hantar permohonan…

      Reply
    7. author

      Mazri bin razak1 year ago

      Boleh lah saya memohon bantuan khas sarawakku

      Reply
    8. author

      Linna Koh1 year ago

      Selamat Petang saya ingin bertanya syarikat saya Linna & Hin One Stop Painting Service bermula pada 15.05.2019 adakah layak untuk memohon Geran Khas Prihatin?

      Reply
    9. author

      BSB IRON WELDING WORHSHOP1 year ago

      Macammana saya hendak me mohon bantuan prihatin Geran khas

      Reply
    10. author

      mohd yazid1 year ago

      macam mana saya nak mohon geran khas prihatin ni

      Reply
    11. author

      Norsyazwana bt Nordin1 year ago

      Boleh saya mohon bantuan khas

      Reply
    12. author

      Norsyazwana bt Nordin1 year ago

      Permohonan

      Reply
    13. author

      CHONG OI LAN1 year ago

      Hi, may i khow the step to apply Geran Khas Prihatin? Thanks

      Reply
    14. author

      Agnes1 year ago

      Salam sejahtera,

      Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih and dilulus untuk geran khas RM3000?

      Reply
    15. author

      Nurul Akma1 year ago

      macam mana nak mohon geran prihatin ni??

      Reply
    16. author

      Wilson1 year ago

      Salam sejahtera,

      Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih and dilulus untuk geran khas RM3000?

      Reply
    17. author

      nur jasmin sim1 year ago

      salam sejahtera,

      bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih dan dilulus untuk geran khas rm3000?
      tq

      Reply
    18. author

      GAN SENG TET1 year ago

      Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih dan lulus untuk geran khas prihatin rm3000
      Terima kasih

      Reply
    19. author

      BENNY171 year ago

      Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih and dilulus untuk geran khas RM3000?

      Reply
    20. author

      MANIVANNAN al pannirselvam1 year ago

      SEMAKAN D AAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN

      Reply
    21. author

      Mohd Faisul Akmal Bin Md Nor1 year ago

      “SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN”

      Reply
    22. author

      Syed Sharani B Syed Ismail1 year ago

      sykt enterprise saya Aspure Integrated membuat khidmat PC hardware service dan maintenance. Tapi ofis dan pekerja terdiri dr anak beranak dan beroperasi dr rumah. PKP ni mmg menjdkan maincon buat sendiri dan xde kerja service lg. Adakah sykt sy layak mendpt RM3000 tersebut dan bagaimana memohon?

      Reply
    23. author

      Mageswary1 year ago

      Good Evening, macam mana saya nak mohon geran khas prihatin untuk business saya. Please guide me to do so. thank you

      Reply
    24. author

      Vhisvalingam1 year ago

      Selamat Petang. Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya dilulus untuk geran khas RM3000?

      Reply
    25. author

      azri1 year ago

      sy perniaga pisang goreng je…boleh ke

      Reply
    26. author

      c.saravanan1 year ago

      Salam sejahtera,

      Bagaimana saya boleh menyemak bahawa syarikat saya telah dipilih and dilulus untuk geran khas RM3000?

      Reply
    27. author

      Yan Nie Lee1 year ago

      please tell me how to apply geran tunai rm 3000.00 form in online?

      Reply
    28. author

      rosliza bt ismail1 year ago

      saya memilik 2 ssm,salah satunya berdaftar dengan LHDN namun telah tamat tempoh ssm..(menjual pakaiann telecomunication)manakala satu lg ssm yg saya register pd julai 2019 tetapi tidak berdaftarr dengan LHDN(pertanian-menanam n menjual hasil pertanian) adakah saya layak dptkn geran PKS ini?

      Reply
    29. author

      Lee lai ping1 year ago

      Berapa lama proses kelulusan bila telah menyerah kan semua document, syarat yang dituliskan adalah 6hari, adakah betul taring ni?

      Reply
    30. author

      Prayer1 year ago

      Tunggu je. Bulan May nanti baru buka.

      Reply
    31. author

      yik pui leng1 year ago

      bagaimana saya nak menyemak syarikat saya sama ada dipilih atau lulus untuk geran perihatin khas rm3000?
      perlukah saya membuat permohonan geran khas rm3000 sekiranya syarikat saya ada daftar di LHDN/ SSM

      Reply
    32. author

      CHOW TZE KIONG1 year ago

      Hai,macam Mana mohon GERAN KHAS PRIHATIN RM 3000 ni? Tiap tahun Ada bayar income tax,dari tahun 2016 lagi

      Reply
    33. author

      Panniselvam1 year ago

      Macam mana nak Mohon,Saya ada ssm

      Reply
    34. author

      Evylin1 year ago

      Hai, saya mempunyai SSM dan bagaimana hendak mohon..?

      Reply
    35. author

      Thinagaran1 year ago

      Bagaimana nak mohon.saya Ada ssm

      Reply
    36. author

      Sarojini a/p sellathurai1 year ago

      Bagaimana nak mohon.saya Ada ssm.

      Reply
    37. author

      murnirah binti hussin1 year ago

      hai, nak tanya sayaa ada ssm dan saya ada daftar dgn lhdn, PBT je saya tak ada..adakah saya layak?

      Reply
    38. author

      Raman1 year ago

      Tolong

      Reply
    39. author

      SI kesian rakyat1 year ago

      sekiranya sewa tempat je mana nak dapat nombor lesen pihak berkuasa tempatan ?
      Macam mana dengan yg tiada PBT?

      Reply
    40. author

      MALIKI BIN NARJERI1 year ago

      Bagaimana nak tahu lulus atau tidak

      Reply
    41. author

      AZFAR NUR FARUZI BIN ABDUL SAMAD1 year ago

      SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRKHATIN

      Reply
    42. author

      RAYMOND1 year ago

      SEMUA MAKLUMAT TELAH DIISIKAN TETAPI MASA TEKAN “TERUSKAN” TIDAK DAPAT DITERUS, KENAPA?

      Reply

    Leave a reply "SEMAKAN DAN PERMOHONAN GERAN KHAS PRIHATIN"