SEMAKAN DAN TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG(BKSS)

SEMAKAN DAN TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG(BKSS)

SEMAKAN DAN TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG(BKSS)

 

Kerajaan Sarawak telah mengumumkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) kepada rakyat Sarawak pada 23 Mac 2020 yang bertujuan untuk meringankan beban golongan berpendapatan rendah kumpulan B40 dalam menghadapi kesan penularan wabak COVID-19.

SEMAKAN DAN TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG

 

SEMAKAN KELAYAKAN 

 • Penerima bantuan ini merupakan senarai mereka yang menerima Bantuan Sara Hidup (BSH) pada bulan Januari 2020 yang diluluskan LHDN. Boleh semak di sini: Semak BSH
 • Bagi yang tidak menerima BSH. Boleh bertanya kepada nombor ini: 082-440127 (Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri)

 

TARIKH BAYARAN

Bantuan Khas Sarawakku Sayang akan disalurkan ke akaun masing-masing pada setiap 15 hari bulan bermuda April hingga September 2020. Bagi anda yang tidak memiliki akaun bank berdaftar, wang bantuan akan disalurkan melalui Pejabat Cawangan Perbendaharaan Negeri. Permohonan bantuan ini tidak perlu dibuat.

 

JUMLAH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG(BKSS)

 • APRIL : RM250

 

 • MEI : RM250

 

 • JUN : RM250

 

 • JULAI : RM250

 

 • OGOS : RM250

 

 • SEPTEMBER : RM250

Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) Dibayar Mulai 15 April 2020

 

CARA PEMBAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG

Bantuan ini juga akan disalurkan secara teratur dan efisien melalui dua (2) cara iaitu:

 

PERTAMA – bagi penerima yang memiliki akaun bank berdaftar, bantuan akan disalurkan ke akaun bank masing-masing pada setiap 15 haribulan untuk 6 bulan bermula dari April hingga September 2020.

KEDUA – lebih daripada 23,000 penerima bantuan yang tidak memiliki akaun bank berdaftar akan disalurkan melalui Pejabat Cawangan Perbendaharaan Negeri yang berdekatan dengan tempat kediaman penerima bantuan melalui dua fasa iaitu Fasa Pertama (15 hingga 30 April 2020) dan Fasa Kedua (15 hingga 30 Ogos 2020).

 

 1. Ada Akaun Bank

Jumlah keseluruhan bantuan adalah RM1,500. Setiap 15 hari bulan akan dibayar ke akaun masing-masing.

 1. Tiada Akaun Bank

Lebih daripada 23,000 penerima yang tidak mempunyai akaun bank mereka akan disalurkan melalui Pejabat Cawangan Perbendaharaan Negeri yang berdekatan dengan tempat kediaman penerima melalui dua fasa pembayaran.

Fasa Pertama : 15 April 2020 – 30 April 2020

Fasa Kedua :15 Ogos 2020 – 30 Ogos 2020

INFO TERBARU TENTANG BKSS

Jika anda gagal mendapat bayaran BKSS pada 15 April 2020, anda boleh membuat PERMOHONAN RAYUAN DAN SEMAKAN BKSS pada 18 April hingga 28 April 2020.

Sebarang makluman lanjut sila hubungi 082- 440127/ 440222.

 

ARTIKEL LAIN

Baca tentang INSENTIF IBU BERSALIN (IBB) RM450 Negeri Sarawak

Kepada usahawan wanita,boleh cuba mohon GERAN USAHAWAN WANITA SARAWAK JWKS RM2,000

Jangan lupa mohon & semak kelayakan inisiatif  KENYALANG GOLD CARD (KGC) untuk ibubapa anda yang layak

Kepada para ibubapa yang baharu sahaja menyambut kelahiran anak, jangan lupa buat PERMOHONAN INSENTIF ENDOWMENT FUND SARAWAK(EFS) RM1,000

 

69 thoughts on “SEMAKAN DAN TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG(BKSS)”

 1. Ada kah Rakyat Sarawak Yang menetap Di Sabah ( lulus BSH 2020) layak dapat bantuan Sarawak sayang Ku RM 250x 6 bul an ? Thanks

  Balas
 2. Saya adalah penerima BSH fasa 1 dan fasa 2, tetapi kenapa sampai sekarang belum menerima bantuan bkss yang berjumlah rm250?

  Balas
 3. Saya ada acc bank.tapi tidak menerima BSH.apakah cara untuk mendapat bkss
  Saya dah menghubungi talian 082-440127
  Hampir 5 kali.tapi tiada yang angkat.adakah saya perlu keluar rumah untuk terus pergi ke pejabat Perbendaharaan negeri.borang bkss nak download juga ke?kalau orang tak reti nak download nak download kat mana?orang buta IT macam mana pula.?minta pandangan.

  Balas
 4. Saya penerima BSH fasa 1 & 2 & penerima B40 BPN,kenapa bantuan sarawakku sayang tak masuk lagi,betkali2 semak permohonan kelulusan akan dimaklumkan dari 15 hbln april…bila agar dapat tahu keputusan lulus @ tak,sebab last permohonan 28 april ni ke perlu tunggu je sampai takhir permohonan tutup,hmmm…kmk rakyat sarawak nak bantuan di permudahkan seperti yg dijnjikn…kalau tak lulus dapat kami mohon balik sebab dah buka utk permohonan yg tak terima bantuan sarawak ni.

  Balas
 5. Saya juga dah terima BSH bulan 1&3,BPN juga dah dapat tapi Sarawak ku sayang belum ada lagi masuk akaun berdaftar dari tarikh 15/4 sampai tarikh hari ini..Tq

  Balas
 6. Saya adalah penerima BSH DAN BPN tapi
  BANTUAN SARAWAKKU SAYANG tidak dimasukkan ke dalam akaun.saya sudah membuat rayuan tapi diberitahu kena semak pada Bulan Jun.Tidakkanlah Kita kena tunggu 2 Bulan lagi baru diluluskan..Kita mohon kerajaan negeri semak balik kesemua 430000 penerima BANTUAN ini supaya tidak Ada yang tercicir..Bak kata pepatah
  Jangan Indah kabar Dari Rupa,Jangan buat hati jadi sakit hati…Saya mohon kerajaan negeri semak semula secepatnya.-ABANG PHAROUK AMEER QASSIM BIN ABANG MOSTAPHA KAMEL

  Balas
 7. Nak tanya BKSS.Saya pergi bank check tp tak ada masuk.Dah la 28 april last updated.Macam mana nak buat rayuan melalui online.Sebab saya col hotline centre memang tak ada yang menjawab.

  Balas
 8. Mohon pihak berwajib menguruskan dengan baik bantuan bkss ini krn saya masih belom dapat lagi sedangkan di beritahu maklum 15/4/2020 tapi sampai hari ini 25/4/2020 pun masih belom masok acc lagi….sila kemaskini web atau link utk kemudahan rakyat…tq…

  Balas
 9. Sida mdah bisi BSH,, automatik bulih BKSS tok. Amai ke nda? Aku BSH fasa 1 dah, fasa 2 lalu nadai. Bpn udah$1000,tapi Bkss tok lalu nadai dinga rita.. Tusah2 $ bantu.

  Balas
 10. lamanya nak tunggu rayuan kenapa tidak bulan mei dpertimbangkan rayuan..lama dah tunggu ..bantuan x masok2 lagi..

  Balas
 11. rm250 dari sarawakku sayang yg kedua belum msuk..tarik masuk 15 mei belum msuk..sekarang dah 27 mei belum msuk lagi….

  Balas
 12. Saya nk tanya napa rayuaan batuaan sarawak 250 sy belom dapat2 lgi ya dh chek byk kali tpi belom lgi msih lgi dlm perosesss…

  Balas
 13. Kenapa sampai sekarang pun belum juva sarawak ku sayang masuk dan bsh pun juga belim masuk??kata janji 15 hari bulan masuk ….ini dah berapa hari bulan 27 hari bulan juga belum masuk…???kenapa ya …yg fasa 3 kah di dahulukan bukan nya yg fasa 1/2 tu yang di dahulukan kerana yg sudah menerima harus didahulukan dan di teruskan bukan nya macam ini ini dah mahi habis bulan sudah tinggal 4 hari lagi…tolong percepatkan ye…

  Balas
 14. Assallammulaikum….. Nak tahu knpe Byran bkss bulan 7 tak masuk lagi Dan sekarang dah bulan 8 bulan2 yg lepas dah masuk tapi bulan 7 sampai bulan 8 Ni tak juga masuk…… Bukan apa suami bukan nya sehat sangat pesakit hemofilia A nk kerja berat2 tk dpt…… Nk berniaga tepi2 jln pun ssh sbb takde lesen……. Sekarang Ni just dpt Cari rm 20 Tu pun kalau ada…… Harap Abg Jo memahami kesulitan kami……… Maaf ya Abg Jo sbb luah kat sini. Harap ada jawapan dari pihak Abg Jo…. Tq.

  Balas
 15. Saya tak ada menerima bkss dari bulan3 hingga bulan5..bulan 6 baru ada,saya semak tak pandai jdi mana perginya duit yg 2bulan tu? Adakh akan diberi pada ahir atau pada bulan 12 nanti? Tolong beri jawapan?

  Balas
 16. Nak tanya info detailnya.. bkaitan dgn bantuan BKSS…nama sy tersenarai dpt bantuan tersebut…td try pigi kaunter BSN terdekat…cek nama…mmg ada tsenarai dpt bantuan BKSS bjumlh rm2250.cuma sy sy tdk dpt tebus bantuan tsbt sdh.mslhnya bantuan BKSS ini sy lmbt d info kn dan senarai nama pun bru2 sy dpt mgu lps..

  Balas

Leave a Comment