SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020

SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020

 

Jika anda merupakan pemohon Bantuan Jabatan Kebajikan Malaysia, adakah anda telah membuat semakan statuan Bantuan JKM secara online?Terkini, permohon Bantuan JKM boleh membuat semakan  status eBantuan JKM 2020 dengan melayari portal eBantuan JKM.

Baca tentang CARA PERMOHONAN STIKER/PELEKAT  OKU

CARA SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020

Berikut adalah  CARA SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020 dan tarikh pembayaran serta cara kemaskini Bantuan JKM :

CARA DAFTAR & PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020

Terdapat 2 CARA DAFTAR & PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 iaitu secara online dan manual:

PERMOHONAN eBantuan JKM 2020 SECARA ONLINE

1.Pemohon boleh layari laman web rasmi eBantuan JKM secara online menerusi pautan http://ebantuanjkm.jkm.gov.my/

2.Pilih “Negeri” dan masukkan No Kad Pengenalan yang disahkan. Klik pada butang “Daftar”.

Kepada usahawan wanita,boleh cuba mohon GERAN USAHAWAN WANITA SARAWAK JWKS RM2,000

3.Pastikan isikan maklumat borang permohonan dengan lengkap dan betul.

PERMOHONAN eBantuan JKM 2020 SECARA MANUAL

1Pemohon boleh mengisi borang permohonan JKM 18 secara manual dengan hadirkan diri ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah.

2.Isikan maklumat borang permohonan JKM 18 dengan lengkap dan betul.

3.Sila sertakan beberapa dokumen sokongan yang disahkan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah.

CARA SEMAKAN  PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 ONLINE

1.Semakan status permohonan boleh dibuat secara online menerusi laman sesawang http://ebantuanjkm.jkm.gov.my/spbk/login.jsp.

2.Klik pada butang ”Semakan Status Permohonan Atas Talian”.

3.Masukkan No. Kad Pengenalan yang disahkan dan klik pada butang “Semak”

Jika anda ahli keluarga anda peneroka, baca :

Jika anda masih bujang,boleh mohon BPR BUJANG untuk layak dapat RM350

SENARAI JENIS BANTUAN KEBAJIKAN MASYARAKAT 2020

  1. Bantuan Kanak-Kanak (BKK);
  2. Elaun Pekerja Cacat (EPC);
  3. Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja (BTB);
  4. Bantuan Penjagaan OKU Terlantar/ Pesakit Kronik Terlantar (BPT);
  5. Bantuan Orang Tua (BOT);
  6. Bantuan Am Persekutuan (BA);
  7. Bantuan Geran Pelancaran (GP);
  8. Bantuan Anak Pelihara (BAP);
  9. Bantuan Latihan Perantis (BLP);
  10. Tabung Bantuan Segera (TBS)
  11. Bantuan Alat Tiruan/ Alat Sokongan (BAT)

Jabatan Perangkaan Malaysia telah mengumumkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) keseluruhan nasional adalah sebanyak RM2,208 sebulan bagi satu isi rumah pada tahun 2019. Anda boleh cuba daftar eKasih 2020

CARA SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 MANUAL

Hubungi No. Telefon : 03-8000 8000 @ Hadir ke cawangan JKM berdekatan anda.

MUAT TURUN BORANG BANTUAN JKM 2020

MUAT TURUN BORANG KEMASKINI BANTUAN JKM 2020

MAKLUMAT & PERTAYAAN LANJUT TENTANG BANTUAN JKM 2020

Sebarang maklumat & pertanyaan atau maklumat lanjut, sila hubungi di:

Jabatan Kebajikan Masyarakat, Aras 6, 9-18,No 55, Persiaran Perdana,Presint 4, 62100 Putrajaya

No. Telefon : 03-8000 8000

Baca tentang CARA PENDAFTARAN,RAYUAN & BORANG PERMOHONAN ORANG KURANG UPAYA (OKU)

 

Tags: #CARA DAFTAR & PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 #CARA SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 MANUAL #CARA SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BANTUAN JKM 2020 ONLINE #MUAT TURUN BORANG BANTUAN JKM 2020 #MUAT TURUN BORANG KEMASKINI BANTUAN JKM 2020 #PERMOHONAN eBantuan JKM 2020 SECARA MANUAL #PERMOHONAN eBantuan JKM 2020 SECARA ONLINE #SENARAI JENIS BANTUAN KEBAJIKAN MASYARAKAT 2020

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    RAYUAN GKP 2.0 DIBUKA 7 HINGGA 21 DISEMBER 2020
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinRAYUAN GKP 2.0 DIBUKA 7 HINGGA 21 DISEMBER 2020 Kepada yang gagal
    BANTUAN MINHAH COVID-19 RM200:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELAYAKAN
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinBANTUAN MINHAH COVID-19 RM200:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELAYAKAN Untuk makluman rakyat negeri
    KOD 04 TIDAK LULUS GKP 2.0:MAKSUD KOD GAGAL & DOKUMEN RAYUAN
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKOD 04 TIDAK LULUS GKP 2.0:MAKSUD KOD GAGAL & DOKUMEN RAYUAN Berdasarkan
    LANJUTAN MORATORIUM B40/M40/PENIAGA KECIL:CARA MOHON & SEMAKAN STATUS
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinLANJUTAN MORATORIUM B40/M40/PENIAGA KECIL:CARA MOHON & SEMAKAN STATUS Melalui Belanjawan 2021,berikut adalah
    1. author

      LURUTHMARY A/P SAVERI7 months ago

      SEMAKAN JKM
      PENGLUARAAN

      Reply
      • author

        syam5 months ago

        Saya nk tnye bila pembayaran Jim untk bulan julai

        Reply
    2. author

      LURUTHMARY A/P SAVERI7 months ago

      Pegluaran JKM BILA

      Reply
    3. author

      Roziela bintimohamed jaya7 months ago

      Nombor Rujukan : PMKU/PER(LAIN-LAIN)/2020/0596
      Bantuan : Bantuan Perubatan (Lain-lain)
      Status
      : Diterima

      Reply
    4. author

      FARINAH binti junaidi7 months ago

      Semakan JKM pengeluaran

      Reply
    5. author

      Noramila binti Rajali7 months ago

      Macam mana pula saya nak cek atau isi borang JKM?

      Reply
    6. author

      Ahamad maharuad Bin zeni7 months ago

      Tabungan tbs

      Reply
    7. author

      Mohamad7 months ago

      Saya telah hantar borang kaji selidik jkm tapi tak dapat

      Reply
    8. author

      Richard ding bilong7 months ago

      Ni bantuan apa ni

      Reply
    9. author

      Norhakimi B Hashim5 months ago

      Salam mcm mana lg cara nak apply eBantuan JKM secara online.Borang online yg ada sudah saya isi lampiran 1 nyatakan no ic dan lampiran 2 isi jumlah pendapatan serta pemilikan harta jika ada kemudian sampai tu aje pastu keras je minta penjelasan sikit pd sesapa yg tau.

      Reply
    10. author

      Normah hashim5 months ago

      SEMAKAN ONLINE STATUS ebantuan JKM 2020

      Reply
    11. author

      Rosidayah binti Rosli4 months ago

      Assalamualaikum Sye Btuan am..

      Reply
    12. author

      Nor aziah binti hamzah4 months ago

      Bkss yg layak sblm ni untuk bln ogos masih masok akaun ka atau kena pergi bsn

      Reply
    13. author

      Mohamad Khalid Bin lokman3 months ago

      Bagaimana saya ingin tahu status pengesahan kelulusan bantuan Ihsan negeri johor

      Reply
    14. author

      Mariana anak grempong3 months ago

      Mohon bantuan RM1000

      Reply
    15. author

      Nazmi ishak2 months ago

      Mohon oku da lebeh 5bln tak dapat2lgi..anshek ckp card blm print tu alasan nya…samp bila nak tunggu..kasehan pada yg menuggu ni.. apa yg silap kat sini..tak mustahak ke manusia macm saya ni..tolong lh..

      Reply
    16. author

      Abd. Rashid Bin Mohamad1 month ago

      Semakan status bantuan e jkm

      Reply

    Leave a reply "SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020"