SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR

SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR

SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR

APA ITU BANTUAN IHSAN COVID-19 NEGERI JOHOR

Bantuan secara one-off  sebanyak  RM250 dan RM500 kepada rakyat yang tidak menerima sebarang bantuan sama ada Bantuan Sara Hidup (BSH) atau Bantuan Prihatin Nasional (BPN) sebagai inisiatif membantu rakyat berhadapan kesan pandemik Covid-19.

BACA : PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN SEGERA PERUBATAN MAINJ 2020

Bagi menjayakan pelaksanaan inisiatif terbabit, Pusat Maklumat Ihsan Johor memerlukan setiap pemohon memaklumkan latar belakang sama ada mereka bekerja sendiri, diberhentikan kerja atau mempunyai tanggungan ramai. Berdasarkan maklumat yang dibekalkan mereka akan diberi pemarkahan untuk melayakkan menerima RM250 atau satu jumlah yang lain.

Anda perlukan CONTOH SURAT KEBENARAN BEKERJA SEKTOR AWAM DAN SWASTA SEMASA PKP?

Majikan ingin memohon penangguhan dan penstrukturan Bayaran Caruman Syer Majikan KWSP untuk caruman bulan April, Mei & Jun 2020 (Upah bulan Mac, April & Mei 2020). Baca disini 

Pemberian bantuan ini turut meliputi golongan M40 dan bukan warganegara Malaysia yang menetap di negeri Johor. Permohonan boleh dibuat dengan mengisi borang dan melalui ejen saluran sama ada wakil rakyat, penghulu, ketua kampung dan ahli Majlis PBT.

TERKINI TARIKH PEMBAYARAN BPN FASA 2

SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR

SEMAKAN KELAYAKAN  BANTUAN IHSAN COVID-19 NEGERI JOHOR

 • Warganegara atau bukan warganegara
 • Menetap di Negeri Johor
 • Berumur 18 tahun dan ke atas
 • Maklumat lengkap berserta SALINAN KAD PENGENALAN/ PASPORT

Jika ada ahli keluarga anda Pemilik /Pengusaha/Penoreh Getah ,anda boleh memohon bantun BANTUAN KHAS COVID-19 PEKEBUN KECIL RISDA (BKC 2020) RM300

KUMPULAN SASARAN BANTUAN IHSAN COVID-19 NEGERI JOHOR

Berikut adalah kumpulan sasaran untuk diberikan bantuan :

 • Orang perseorangan atau isi rumahnya yang tidak menerima apa-apa bantuan sama ada daripada kerajaan Persekutuan atau kerajaan negeri.
 • Orang perseorangan atau isi rumahnya yang ada menerima bantuan tetapi wajar dipertimbangkan untuk bantuan tambahan.
 • Lain-lain orang perseorangan atau isi rumah warganegara Malaysia yang tinggal di negeri Johor yang terputus sara hidup akibat lanjutan tempoh PKP.
 • Atas dasar keprihatinan kerajaan negeri Johor kepada isi rumah bukan warganegara Malaysia yang tinggal di negeri Johor yang terputus sara hidup akibat lanjutan tempoh PKP.

KADAR BANTUAN BANTUAN IHSAN COVID-19 NEGERI JOHOR

RM250 Atau RM500 mengikut kriteria masing-masing.

Baca : CARA & SEMAKAN PERMOHONAN RAKYAT MALAYSIA DI SINGAPURA YANG INGIN PULANG KE MALAYSIA

CARA PERMOHONAN  BANTUAN IHSAN NEGERI JOHOR

1.Muat Turun dan cetak BORANG PERMOHONAN BANTUAN IHSAN NEGERI JOHOR . Lengkapkan borang. Borang yang lengkap hendaklah di sokong oleh ejen-ejen yang dilantik melalui empat pusat saluran utama :

 • Pejabat Menteri Besar
 • Pejabat-pejabat Daerah
 • Pihak-pihak Berkuasa Tempatan
 • Pejabat-pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri

MUAT TURUN BORANG PERMOHONAN BANTUAN IHSAN NEGERI JOHOR

BORANG PERMOHONAN BANTUAN IHSAN NEGERI JOHOR

2.Setiap Pusat Saluran hendaklah memasukkan semua maklumat borang permohonan ke dalam sistem e-IHSAN Johor.

3.Bagi pemohon yang telah menerima Bantuan Sara Hidup dan Bantuan Prihatin Nasional, maklumat borang permohonan TIDAK perlu dimasukkan ke dalam sistem e-IHSAN Johor. Borang permohonan itu perlu dihantar ke Bilik Gerakan.

4.Keputusan setiap permohonan yang telah diterima sama ada berjaya atau pun gagal akan dimaklumkan melalui sistem e-IHSAN Johor kepada semua Pusat Saluran.

TERKINI ANDA BOLEH SEMAKAN ONLINE STATUS eBantuan JKM 2020

KAEDAH PEMBAYARAN BANTUAN IHSAN NEGERI JOHOR

Pembayaran akan dilakukan oleh pihak Perbendaharaan Negeri Johor secara Electronic Fund Transfer (EFT). Sekiranya tiada maklumat akaun bank, bayaran secara tunai akan dibuat melalui Pusat Saluran.

Jangan lupa mohon BANTUAN PROGRAM INSAN JOHOR PENIAGA B40 & M40,terdapat lima pakej bantuan ditawarkan, iaitu Pakej Jahitan, Pakej Automotif, Pakej Agro, Pakej Gunting Rambut Lelaki, Pakej Makanan dan Minuman.

Nota : Keputusan setiap permohonan dan status pembayaran akan dimaklumkan kepada pemohon oleh Pusat Saluran berkaitan.

TERBARU,baca tentang BANTUAN RM300 KEPADA GOLONGAN OKU & IBU TUNGGAL

INFO BERKAITAN BANTUAN COVID-19 NEGERI JOHOR

Dalam perkembangan sama, beliau berkata, kerajaan Johor akan menyediakan geran galakan sebanyak RM200 seorang kepada golongan terbabit bagi memastikan mereka berupaya memasarkan produk secara dalam talian sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

Kerajaan negeri telah melantik dua syarikat yang akan menyediakan platform untuk berniaga secara atas talian. Kita akan bantu dari segi aspek pemasaran dengan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Maklumat mengenainya (geran dan penyedia platform niaga dalam talian) boleh diperoleh di laman sesawang PBT masing-masing. Mereka juga akan dihubungi oleh penyedia platform ini melalui data pendaftaran bersama PBT.

MAKLUMAT LANJUT

Sila hubungi di talian Bilik Gerakan seperti berikut :

No. Tel : 07- 266 6766

Emel : [email protected]

37 thoughts on “SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR”

 1. Terima kasih atas bantuanya.. Saye ucapkan banyak terima kasih kepada sultana johor.. Dengan adanya maklumat dan bantuan yg diberikan bagi meringankan beban rakyat johor.. Terima kasih

  Balas
 2. “SEMAKAN & PERMOHONAN BANTUAN IHSAN COVID-19 JOHOR”. (Ribuan terima kasih kepada Sultan Johor dan kerajaan Johor)

  Balas
 3. Sya penah mohon lulus tp tahun ni Sya kne kemaskini ke gaji pendapatan saya pn x smpi 500 Sya mtk bntuan ihsan ni nk bli brg keperluan..Sya org lurus tulur x reti nk menipu sya x mmpu nk bli nk bli tempat tidur Sya kutip org buang Sya ambl BW blik biar lah org nk ckp ak Sya reada je..

  Balas

Leave a Comment