SEMAKAN  SAMA ADA MAJIKAN ADA MEMBUAT PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI UPAH PERKESO

SEMAKAN  PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI UPAH PERKESO

SEMAKAN PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI UPAH PERKESOAnda mungkin terfikir adakah majikan anda ada membuat permohonan Program Subsidi Upah(PSU). Ada yang segan dan malu untuk bertanya tentang isu ini kepada majikan masing-masing.

PROGRAM SUBSIDI UPAH PAKEJ PRIHATIN PKS TAMBAHAN

Berdasarkan Pakej Prihatin PKS  TAMBAHAN,peruntukan bagi program subsidi upah yang diumumkan pada 27 Mac 2020 yang lalu akan dinaikkan daripada RM5.9 bilion kepada RM13.8 bilion, iaitu tambahan sebanyak RM7.9 bilion.

Adakah anda telah membuat SEMAKAN & BAYAR SAMAN PDRM,JPJ & AES ONLINE yang terkini? Senang jer

Di bawah inisiatif tambahan ini, semua syarikat dengan pekerja tempatan yang bergaji RM4,000 dan ke bawah akan menerima bantuan subsidi upah seperti berikut:

Syarikat mempunyai pekerja 1-75 orang

Bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja sehingga 75 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM1,200 bagi setiap pekerja.

Syarikat mempunyai pekerja 76-100 orang

Bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja 76 hingga hingga 200 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM800 bagi setiap pekerja.

Syarikat mempunyai pekerja lebih 200 orang

Bagi syarikat yang mempunyai pekerja lebih daripada 200 orang, subsidi upah sebanyak RM600 bagi setiap pekerja dikekalkan.

Namun, bilangan maksimum pekerja yang layak untuk menerima subsidi akan ditingkatkan daripada 100 orang kepada 200 orang pekerja.

CARA MEMBUAT SEMAKAN  SAMA ADA MAJIKAN ADA MEMBUAT PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI UPAH PERKESO

Majikan dan pekerja boleh menyemak senarai nama majikan yang telah diluluskan permohonan Program Subsidi Upah.

Klik disini untuk semak  senarai nama majikan yang telah diluluskan permohonan Program Subsidi Upah.

Atau

Buat carian nama syarikat anda disini

Akan dipaparkan kod majikan,nama perusahaan, jenis industri,aktiviti industri, negeri dan bilangan pekerja.

Melalui maklumat ini, anda akan mengetahui sama ada majikan anda ada membuat permohonan Program Subsidi Upah (PSU) atau tidak.

Kami harap artikel diatas boleh membantu masalah pihak pekerja diluar sana yang ingin tahu sama majikan mereka telah membuat permohona Program Subsidi Upah atau tidak.

Seterusnya pekerja boleh mengambil tindakan yang sepatutnya untuk menyelesaikan masalah berkaitan pembayaran gaji  di tempat kerja.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Sebarang pertanyaan lanjut boleh menghubungi Pegawai Perkhidmatan Pelanggan PERKESO di talian 03-4264 5555 / 03-8091 5100 / 1-300-22-8000 atau e-mel kepada [email protected] .

 

1 thought on “SEMAKAN  SAMA ADA MAJIKAN ADA MEMBUAT PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI UPAH PERKESO”

Leave a Comment