HARGA TIKET TAMBANG SKYPARK LINK KTMB (Jadual Laluan KL Sentral ke LTSAAS Subang)

HARGA TIKET TAMBANG SKYPARK LINK KTMB (Jadual Laluan KL Sentral ke LTSAAS Subang)

SKYPARK LINK KTMB

Sekiranya anda dari KL Sentral dan ingin pergi ke  Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang, kini keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah melancarkan perkhidmatan SkyPark Link. Disini kami akan kongsikan kadar harga dan jadual perjalan SkyPark Link KTMB, semoga membantu.

 

APA ITU SKYPARK LINK

SkyPark Link atau Lalauan Skypark adalah perkhidmatan kereta api ekspres terhad di Kuala Lumpur, Malaysia antara Kuala Lumpur Sentral (KL Sentral) dan Lapangan Terbang Subang. Ia adalah servis keretapi kedua lapangan terbang Malaysia, selepas Express Rail Link (KLIA Ekspres dan KLIA Transit).

Perkhidmatan ini berkongsi laluan yang sama seperti Laluan Pelabuhan Klang antara KL Sentral dan Subang Jaya, namun mereka menyimpang selepas Subang Jaya, dengan satu set jejak menuju ke Lapangan Terbang Subang dan yang lain ke Pelabuhan Klang. Kereta api Laluan Pelabuhan Klang berhenti di semua stesen antara KL Sentral dan Subang Jaya, manakala laluan Skypark berjalan tanpa henti di antara mereka. Laluan Skypark dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu Bhd Satu stesen baru, stesen Terminal Skypark, yang terletak bertentangan dengan Lapangan Terbang Subang, dibina untuk berkhidmat dalam talian. Dua stesen simpanan dirancang antara Subang Jaya dan Terminal Skypark, tetapi pada masa ini tidak dibina.

 

KADAR HARGA SKYPARK LINK

Berikut adalah merupakan kadar harga terkini:

PERJALANANTUNAI (RM)TANPA TUNAI (RM)
KL Sentral – Terminal SkyPark4.003.50
KL Sentral – Subang Jaya2.902.60
Subang Jaya – Terminal SkyPark2.202.00

 

KELAYAKAN DISKAUN KONSESI 50% SKYPARK LINK

Diskaun konsesi sebanyak 50% bagi golongan yang layak masih lagi terpakai ke atas kadar baharu ini.

Kelayakan diskaun konsesi diberikan kepada:

  • Kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun
  • Pelajar sekolah rendah dan menengah
  • Warga emas
  • Orang kelainan upaya (OKU).

 

JADUAL PERJALANAN SKYPARK LINK

Terkini pihak KTMB telah KTMB telah meningkatkan kekerapan perkhidmatan iaitu kepada 32 kali sehari. Berikut adalah merupakan jadula perjalanan SkyPark Link:

jadual skyparklink

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai SkyPark Link KTMB, sila layari website rasmi KTMB  di pautan https://www.ktmb.com.my/Skypark.html

 

ARTIKEL LAIN

CARA BELI BOOKING TIKET ETS & KTM INTERCITY (Check Diskaun Terkini)

Leave a Comment