TAHUKAH ANDA KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS

TAHUKAH ANDA KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS

KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS

Berdasarkan makluman daripada LHDN, jika anda tidak lulus bagi permohonan baharu atau rayuan bagi Bantuan Prihatin Nasional, anda tidak boleh membuat rayuan lagi. KEPUTUSAN YANG DIBERIKAN ADALAH KEKAL DAN MUKTAMAD

BUAT MASA INI, RAYUAN KE ATAS PERMOHONAN BPN YANG BERSTATUS TIDAK LULUS BELUM DIPUTUSKAN OLEH KERAJAAN

Jika anda mempunyai soalan atau pertanyaan lanjut berkaitan dengan BPN. Anda perlu berhubung terus dengan LHDNM di HASIL CARE LINE. 03-8911 1000.

ADAKAH ANDA TELAH MEMBUAT SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN?

Jika status “DALAM PROSES” atau “DALAM PROSES RAYUAN”,ia merujuk kepada permohonan baharu atau rayuan BPN yang telah diterima dan sedang dalam proses semakan bagi menentukan kelayakan.

Status kelulusan permohonan baharu dan rayuan BPN akan dipaparkan di portal BPN mulai 9 Mei 2020.

TARIKH PEMBAYARAN BPN PERMOHONAN BAHARU & RAYUAN

Berdasarkan makluman FAQ LHDN, pembayaran Bantuan Prihatin Nasional 2020 bagi permohonan baharu dan rayuan akan dibayar sekaligus mulai 15 Mei sehingga 20 Mei 2020. Manakala bayaran BPN bagi fasa kedua yang melibatkan isi rumah dan individu bujang akan dibuat bermula daripada 4 Mei 2020.

MAKLUMAT TERBARU : TEMPOH RAYUAN PERMOHONAN BPN DILANJUTKAN  SEHINGGA 31 MEI 2020

KAEDAH PEMBAYARAN

1.Pengkreditan terus ke akaun bank penerima akan diproses secara berperingkat mulai 15 Mei 2020.

2.Sekiranya paparan di portal BPN menunjukkan tiada akaun atau status pengkreditan adalah gagal kredit,pembayaran akan dilakukan secara penunaian di kaunter Bank Simpanan Nasional(BSN) sahaja.

Penunaian boleh dibuat dengan membawa Mykad dan nombor siri yang dipaparkan pada maklumat pembayara di portal BPN.

KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS?

Berikut adalah punca permohonan baharu atau rayuan BPN tidak lulus berdasarkan makluman pihak LHDN :

1.Pemohon tidak melepasi syarat kelayakan had umur memohon

2.Semakan rekod agensi mendapati pendapatan pemohon/pasangan melebihi RM8000.

TERBARU : CARA ISI BORANG PERMOHONAN & RAYUAN BPN

3.Semakan rekod agensi mendapati pendapatan pemohon/pasangan melebihi RM4000

4.Semakan rekod agensi mendapati pemohon merupakan pelajar.

5.Tidak layak kerana pemohon/pasangan mempunyai Syarikat berdasarkan data agensi (SSM). Walau bagaimanapun,pemohon boleh memohon Geran Khas Prihatin(GKP)

6.Status kahwin dengan maklumat yang sama

CARA BUAT RAYUAN BPN HASIL MELALUI E-MEL

SILA MUAT BORANG PERMOHONAN RAYUAN BPN ONLINE

 

 

 

Tags: #KAEDAH PEMBAYARAN #KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS? #TAHUKAH ANDA KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS #TARIKH PEMBAYARAN BPN PERMOHONAN BAHARU & RAYUAN

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  SKIM PINJAMAN PERUMAHAN(SPP): CARA PERMOHONAN PINJAMAN BINA RUMAH ATAS TANAH SENDIRI
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSKIM PINJAMAN PERUMAHAN(SPP): CARA PERMOHONAN PINJAMAN BINA RUMAH ATAS TANAH SENDIRI Ingin
  PENDAFTARAN SPRN(TEDUH):CARA PERMOHONAN RUMAH MAMPU MILIK
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinPENDAFTARAN SPRN(TEDUH):CARA PERMOHONAN RUMAH MAMPU MILIK Untuk makluman, setiap permohonan rumah mampu
  RUMAH MESRA RAKYAT 2021:DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN 
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinRUMAH MESRA RAKYAT 2021:DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN  Program Rumah Mesra Rakyat(RMR)
  PERMOHONAN BARU RUMAH MESRA RAKYAT(RMR):BORANG & PENDAFTARAN SPNB ONLINE
  Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinPERMOHONAN BARU RUMAH MESRA RAKYAT(RMR):BORANG & PENDAFTARAN SPNB ONLINE Maklumat terkini tentang
  1. author

   Salwani11 months ago

   Sayan nak tanya kenapa permohonan rayuan saya tak lulus. Sebab ditulis gaji melebihi rm4000. Tetapi gaji saya hanya la rm2000. Bangaimana saya ingin bertanya/semak status saya ni.

   Reply
   • author
    Author

    KekandaMemey11 months ago

    Selain menghantar emel, para pemohon yang mana permohonan mereka tidak diluluskan boleh hadir sendiri ke kaunter-kaunter LHDN untuk membuat rayuan bermula hari Isnin 11 Mei 2020.
    Bagi negeri-negeri yang bercuti esok, bolehlah pergi ke kaunter LHDN pada hari Selasa 12 Mei 2020. Saya tak berjanji semua rayuan boleh diluluskan. Tetapi mana-mana rayuan yang memenuhi syarat dan munasabah, insyaAllah boleh diluluskan.

    Reply
  2. author

   Alice Ooi11 months ago

   Saya telah membuat permohonan Program Subsidi Upah pada 19 April 2020, No Rujukan 2020041900075521. Tetapi sampai hari ini saya masih tidak dapat jawapan dari pihak Perkeso. Status semakan masih Permohonan Baru, saya tidak tahu apa sebab permohonan masih tidak diluluskan atau ada apa masalah. Jika saya masih tidak dapat subsidi ini, saya akan menghadapi masalah untuk terus bayar gaji pekerja , kerana masalah kewangan. adakah jika saya tidak dapat subsidi ini, saya boleh memecat atau memotong gaji pekerja mulai bulai Mei 2020. Saya harap dapat bantuan atau jawapan dari pihak secepat mungkin.

   Reply
  3. author

   Jisam bin mantikis11 months ago

   Selamat pagi cik…nak tanya sikit. Sy ada buat permohonan bpn tetapi tidak layak / tidak lulus atas alasan melebihi kelayakan isi rumah iaitu rm8k. Tetapi mengapa ada di kalangan mereka yg gaji isi rumah melebihi rm10k diluluskan dan dibayar secara automatik tanpa ada permohonan bpn.

   Reply
  4. author

   Aryman11 months ago

   Apakah maksudnya tidak layak disebabkan duplikasi permohonan?

   Reply
  5. author

   Layger4449 months ago

   Menurut masa yang ditempuhi semaskiniya sudahi setengah tahun, aku nak melayari berita yang baik detaui situ, itulah saya sudah menerima Bantuan prihatin melalui cara Rayuan. Waspadanya dalam sesaat semua ini. Harapi yang sebati menamuni.

   Reply

  Leave a reply "TAHUKAH ANDA KENAPA STATUS PERMOHONAN BAHARU ATAU RAYUAN BPN TIDAK LULUS"