TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

Jika anda memohon pengeluaran i-Lestari KWSP daripada Akaun 2 KWSP, tarikh bayaran i-Lestari KWSP adalah pada 4 Mei 2020 hingga 18 Mei 2020. DINASIHATKAN jangan berpusu-pusu ke bank selepas 4 Mei 2020. Proses pengkreditan dijangka mengambil masa yang lebih kerana melibatkan banyak  transaksi dijalankan dalam hari yang sama.

 

APA ITU KEMUDAHAN KEWANGAN PENGELUARAN i-LESTARI KWSP?

Pengeluaran i-Lestari bagi Ahli  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan satu kemudahan kewangan yang disediakan  oleh kerajaan dalam usaha membantu mengurangkan tekanan  kewangan rakyat Malaysia ekoran  penularan wabak Covid-19.

 

Baca tentang Cek Jurubank Kepada Pemohon Pengeluaran i-Lestari KWSP

 

PERSEDIAN AHLI KWSP SEBELUM MENERIMA BAYARAN i-LESTARI KWSP

1.Pastikan anda telah menyemak status permohonan pengeluaran i-Lestari KWSP.Bagi tujuan ini, anda perlu semakan di laman portal i-Lestari untuk mengetahui status LULUS atau GAGAL permohonan yang dilakukan.

2.Semak akaun dan nama bank yang didaftarkan supaya anda boleh membuat semakan baki pada 4 Mei 2020 selepas pembayaran dibuat oleh KWSP.

 

3.SIMPAN maklumat seperti username dan kata laluan i-AKAUN KWSP anda dengan selamat untuk mengelakkan berlaku pencerobohan akaun oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

4.RANCANG untuk menggunakan wang yang bakal diterima bagi memastikan penggunaannya bermanfaat dan berfaedah kepada anda.

Adakah anda telah membuat pengeluaran i-Lestari KWSP? Cuba SEMAK PENYATA KWSP ONLINE untuk lihat baki terkini wang KWSP anda.

SOALAN BERKAITAN PENGELUARAN I-LESTARI KWSP

Timbul juga beberapa isu yang berkaitan dengan pengeluaran i-Lestari KWSP, disini kami kongsikan koleksi soalan dan juga jawapan untuk persoalan yang berkaitan :

SOALAN

  1. Permohonan i-Lestari KWSP dah status lulus tapi beberapa hari kemudian bertukar status jadi kemaskini.
  2. Isteri mohon i-Lestari KWSP tapi letak akaun bank nama suami.
  3. Kalau pemohon i-Lestari KWSP tiada akaun bank, bagaimana cara nak dapatkan duit i-Lestari?

 

JAWAPAN

  1. Status tetap lulus tunggu duit masuk ke akaun bank.
  2. Isteri kena tukar guna nombor akaun bank sendiri. Walaupun guna nombor akaun suami dapat status lulus tetapi status sebenar DITOLAK kerana KWSP tidak akan bayar kepada pihak ketiga.
  3. Pemohon kena buat akaun bank sendiri utk mohon i-Lestari KWSP. Jika tidak kena ambil secara tunai di kaunter KWSP setelah pejabat dibuka.
    Banyak juga kemudahan & urusan yang boleh dilakukan di kiosk KWSP. Anda ingin tahu tentang  senarai tempat kiosks KWSP & perkhidmatan yang disediakan untuk ahli KWSP?

Tags: #i-LESTARI KWSP #PERSEDIAN AHLI KWSP SEBELUM MENERIMA BAYARAN i-LESTARI KWSP #SOALAN BERKAITAN PENGELUARAN I-LESTARI KWSP #TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    CARA LANGGAN ASTRO BEST/FIRST CHANNEL & ASTRO GO
    CARA LANGGAN ASTRO BEST/FIRST CHANNEL & ASTRO GO   Jika anda ingin langgan
    SENARAI LATIHAN KEMAHIRAN LEPASAN SPM
    SENARAI LATIHAN KEMAHIRAN LEPASAN SPM Jika anda berminat untuk menjalani latihan kemahiran selepas
    KELEBIHAN UNIVERSITI AWAM BERBANDING SWASTA
    KELEBIHAN UNIVERSITI AWAM BERBANDING SWASTA Berdasarkan data, terdapat lebih daripada 400 institusi swasta
    TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)
    TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)   Majlis Amanah Rakyat (MARA)
    1. author

      Khatijah2 tahun ago

      Sy nk taya tarih tutup kwsp lestari.sbb suami sy blm ada acc bank.. Masa sekaran nk pg buat bank tutup kpk.. Mcm mana. Nk buat adakah tarih dtutup dilanjutkan

      Reply
    2. author

      Gomo2 tahun ago

      Tarikh ttup permohonan ilestari sampai 30hb Mac 2021

      Reply
    3. author

      Jessica Anak Janting2 tahun ago

      Saya nak tanya cara tukar no akaun tu sebab semasa suami isi borang dulu guna akaun isteri ..

      Reply
    4. author

      KRISHNAN A/L PATIAH2 tahun ago

      semakan account saya ada lulus

      Reply
    5. author

      Stevanly law2 tahun ago

      Saya nak daftar i-akaun kat handphone tapi susah dan x reti…

      Reply
    6. author

      Liz2 tahun ago

      Setahu saya kena guna akaun sendiri. Cuba buat permohonan baru.

      Reply
      • author
        Author

        KekandaMemey2 tahun ago

        jika nak dftr i-akaun kwsp, ada 2 cara semasa pkp, pertama dftr melalui emel, kedua dftr melalui kiosk rhb..dftr melalui emel tu rumit jgk nk bt, dftr melalui kiosk rhb lbh mudah..jika berniat untuk bt pengeluaran i lestari..lbh mudah dftr n mohon di portal i lestari sahaja tanpa memerlukan i-akaun kwsp..

        Reply
    7. author

      MOHD. Shahrun mizan Abd hamid2 tahun ago

      Untuk permohonan i-lestari yg Kali kedua ,bilakah boleh membuat permohonannya?

      Reply
      • author
        Author

        KekandaMemey2 tahun ago

        salam encik, permohonan i-lestari sekali sahaja untuk 12x pengeluaran..jika encik dah membuat pengeluaran, dah lulus, jadi tidak perlu buat permohonan lagi..jika encik belum buat permohonan i lestari, boleh bt bila2x masa sahaja..

        Reply
    8. author

      Nagappan A|L Sivasankaran2 tahun ago

      Semakan account saga ada lulus

      Reply
    9. author

      Nagappan A|L Sivasankaran2 tahun ago

      Semakan account saya ada lulus

      Reply
      • author
        Author

        KekandaMemey2 tahun ago

        jika lulus pengeluaran i lestari, tggu 4 mei untuk bayaran bln pertama…

        Reply
    10. author

      Azrul2 tahun ago

      Saya dah apply dari i akaun tapi bila semak guna i lestari masih belum diterima/kemaskini..sudah 2minggu dah

      Reply
    11. author

      AZUAN BIN PONDAWA2 tahun ago

      Assalamualaikum wbt..
      Maaf sebelum saya bertanya..
      Kenapa saya tak boleh diterima permohonan saya kwsp

      Reply
    12. author

      Aszura binti selamat2 tahun ago

      Saya ingin bertanya umur saya akan genap pada penghujung tahun ini kepada 50 tahun..dan akan mendapat bayaran kwsp akaun 2 sepenuhnya..jika hari ini saya mohon pengeluaran setiap bulan,adakah saya akan layak mendapat kesemuanya sekali pada bulan 12 nanti..?

      Reply
    13. author

      Hazlin binti harun2 tahun ago

      Bagaimana jika status sy lulus but akaun bank saya telah di closekan oleh Jabatan Insolvensi. Kini saya telah membuka akaun bank baru. Bagaimana untuk saya lakukan.

      Reply
    14. author

      Norsyakila hanis2 tahun ago

      Adakah boleh atau tidak sekiranye saya ingin batal kan pengeluaran i lestari sy yang sudah diluluskan?jika boleh bagaimanakah caranya?

      Reply
    15. author

      che yah2 tahun ago

      tarikh dah di tukar menjadi 20 mei 2020 . dalam sistem check kelulusan ada mention .

      Reply
    16. author

      Zameer2 tahun ago

      Kenapa bila Saya buat semakan kwsp dia Kata Bayaran pengeluaran akan dimajukan ke bank pilihan anda pada 20 Mei 2020.
      Proses pengkreditan ke akaun anda akan dibuat mengikut prosidur yang ditetapkan oleh pihak bank.
      Sekiranya akaun bank anda tidak aktif atau dibekukan, sila berhubung terus dengan pihak bank untuk maklumat lanjut…

      Yg saya Tak faham ramai kawan saya cakap 4mei masuk duit kwsp tapi Bila Saya buat semakan tengok kt ilestari dia cakap 20mei baru. Masuk duit saya Mana Satu Betul Ni yea 4mei ke Atau 20mei

      Reply
      • author

        siti norizan karim2 tahun ago

        Askum,nak tanya bila tarikh bayaran i lestari d bayar untuk bulan ke 2..dan seterusnya,

        Reply
    17. author

      Zameer2 tahun ago

      Che yah tapi kt google Aku check tengok Sana ada Kata duit kwsp Akan mula bayar 4mei nya

      Reply
    18. author

      ismam bin mohamad satdli2 tahun ago

      saya nama akaun dibekukan macam mana ye sbb sy daftar akaun bank atas nama isteri

      Reply
    19. author

      Zaki2 tahun ago

      Bayaran cuma untuk bulan 4.. yang mei agak2 bila ye

      Reply
    20. author

      Mohd iskandar2 tahun ago

      Kalau ibu tda akun boleh guna akun anak ka

      Reply
      • author
        Author

        KekandaMemey2 tahun ago

        berdasarkan info drpd kwsp, tidak boleh..

        Reply
    21. author

      Nazrul2 tahun ago

      Kenapa yaa permohonan saya da diluluskan, tapi bila semak tarikh pembayaran rekod permohonan belum diterima/dikemaskini

      Reply
    22. author

      farah2 tahun ago

      hai , saya nak tanya , saya ada buat permohonan , saya cek dekat i akaun status tulis diluluskan , tapi saya cek guna i-lestari dia cakap rekod permohonan belum diterima/kemaskini . mana satu yang betul ya ?

      Reply
    23. author

      Jummain2 tahun ago

      Hi sy ada buat permohonan I lestari, nak tahu saya punya pengeluaran tu bila tarikh dikeluarkan?

      Reply
    24. author

      Shiny2 tahun ago

      Boleh ke kalau nak batal pengeluaran I-lestari ?

      Reply
    25. author

      Mohamad Bin Nin2 tahun ago

      08052020

      Reply
    26. author

      Mohd zarif bin zamri2 tahun ago

      Jumlah wang dalam i akaun saya telah dipotong 500 dan saya telah membuat semakan status permohonan ‘wang anda telah dikreditkan ke akaun bank’ tapi saya cek dalam akaun bank tak ada masuk duit pun..kurang faham,boleh tolong explain

      Reply
    27. author

      miss kate2 tahun ago

      situasi saya sama seperti saudara mohd zarif

      Reply
    28. author

      Nuralisya Maisara2 tahun ago

      Permohonan saya dah diluluskan.. Saya daftar 2 mei 2020.wang akan d majukan ke bank pilihan selepas 14 hari permohonan di terima.. Soalan saya 14 hari tu nak kira dari 2 mei ke 4mei. Sebab lepas daftar dia cakap tunggu 2 hari untuk membuat semakan

      Reply
    29. author

      Suzainah binti Hsrun2 tahun ago

      Saya dah daftar I lestari tapi akaun bank yang saya masukkan dah tak aktif… Boleh tak kalau saya nak tukar no akaun lain

      Reply
    30. author

      Mohamad2 tahun ago

      Askum…saya nk tanya duit KWSP masuk bank pada 12 -5 -2020 itu betul-betul

      Reply
    31. author

      SitiNorhaliza Binti Ariff2 tahun ago

      Saya nak tahu cara nak buat penukaran Account Nombor dan Nombor Telefon untuk kreditkan duit KWSP Abang . Sebab semasa saya rejisted untuk abang saya, saya telah masukan account nombor saya sendiri and nomber telefon saya sendiri. Tolong reply kepada Email yang saya telah submit di bawa.TerimaKasih.

      Reply
    32. author

      Nazrul hakim2 tahun ago

      Salam nak tanya. Kenape status sya masih dalam kemas kini… Check masih kemas kini.. Tapi bile check dia ckp dah masuk.. Tapi status masih lagi kemas kini.. Boleh bantu sye. Sye dalam keadaan tidak faham.. Maaf..

      Reply
    33. author

      siti norizan karim2 tahun ago

      Askum,nak tanya bila tarikh bayaran i lestari d bayar untuk bulan ke 2..dan seterusnya,

      Reply
    34. author

      James lee2 tahun ago

      Kalau diLuluskan 20mei2020,duit itu akan bayar di ac bank dalam 20mei2020 atau kenal tgu lagi

      Reply
    35. author

      muhammad firdaus bin azmi2 tahun ago

      bila tarikh bayaran kwsp fasa ke 2?maksud sy setiap bulan kan terima..bulan pertama dh selesai..bulan ke 2 tu bila agak2 nya

      Reply
    36. author

      James lee2 tahun ago

      Tarikh i lestari saya telah diLuluskan sudah dlm 20mei2020sampai tetapi saya belum dapat bayaran ,

      Reply
    37. author

      Asyraf2 tahun ago

      Adakah tarikh pmbayaran seterusnya akn sama dgn tarikh pembayaran first yg kita trima?

      Reply
    38. author

      Mazlinah Binti Mohamad2 tahun ago

      Bilakah tarikh pembayaran i lestari akaun 2 pada setiap bulan yg seterusnya? Adakah ianya secara berperingkat atau ada satu tarikh yg tetap pada setiap bulan ..

      Reply
    39. author

      Kalaivani2 tahun ago

      Diluluskan tapi mengapakah kelur proses pengkreditan ke akun andan akan dibuat mengikut prosidur 20mei tarik kredit tapi belum ada duit

      Reply
    40. author

      Jessy2 tahun ago

      Morning saya nak tanya macam mana nak daftar online cek kenyata KWSP.

      Reply
    41. author

      ADHA2 tahun ago

      Adakah Tarikh Duit Tersebut Akan Masuk Setiap Bulan Pada Tarikh Yang Sama?

      Contoh: 19 Mei 2020 Dan Akan Datang 19 Jun 2020 Serta Seterusnya Begitu?

      Reply
    42. author

      Intan2 tahun ago

      Status saya sudah diluluskan dh sebulan lulus tetapi duit xmasuk dlm akaun bila semak di kwsp..katanya masih belum dimasukkan tarikh untuk masukkan duit..dan sy hanya disuruh tggu..😞 berapa lama tempoh untuk dapat tarikh duit masuk

      Reply
    43. author

      Siti nuraisyah2 tahun ago

      Ni nk abis bulan 6 ni tpi sya still x dpt lgi bila kol no pejabat x de sapa angkt

      Reply
    44. author

      Azizul2 tahun ago

      Bang kenapa Saya Tak boleh membuat pengemaskini

      Reply
    45. author

      nur Faiza2 tahun ago

      Nak tanya contoh macam saya dah diluluslan then dah masuk Rm yg saya nak pada 27hb . kalau untuk seterusnya akan dapat tarikh yang sama ke ?

      Reply
    46. author

      Azuera2 tahun ago

      Kalau hari sabtu ahad ada kah ilestari akan di bayar juga?

      Reply
    47. author

      Johan2 tahun ago

      Salam,

      Saya nak tanya, brp hari bulan ilestari masuk pada bulan Disember. Sbb kali pertama saya terima pada 6 November.

      Reply
    48. author

      Uma+moopan1 tahun ago

      Uma moopan Sy nak cek kwsp I lastari bulan 1 sdh masuk wang do bank pls cek

      Reply
    49. author

      Uma moopan1 tahun ago

      Tolong berikan kwsp I lastari bila masuk account Sy bank tarikh bila

      Reply
    50. author

      Muhammad Aizat bin kamaruddin9 bulan ago

      KWSP sungai petani kedah

      Reply

    Leave a reply "TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP"