TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP

Jika anda memohon pengeluaran i-Lestari KWSP daripada Akaun 2 KWSP, tarikh bayaran i-Lestari KWSP adalah pada 4 Mei 2020 hingga 18 Mei 2020. DINASIHATKAN jangan berpusu-pusu ke bank selepas 4 Mei 2020. Proses pengkreditan dijangka mengambil masa yang lebih kerana melibatkan banyak  transaksi dijalankan dalam hari yang sama.

 

APA ITU KEMUDAHAN KEWANGAN PENGELUARAN i-LESTARI KWSP?

Pengeluaran i-Lestari bagi Ahli  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan satu kemudahan kewangan yang disediakan  oleh kerajaan dalam usaha membantu mengurangkan tekanan  kewangan rakyat Malaysia ekoran  penularan wabak Covid-19.

 

Baca tentang Cek Jurubank Kepada Pemohon Pengeluaran i-Lestari KWSP

 

PERSEDIAN AHLI KWSP SEBELUM MENERIMA BAYARAN i-LESTARI KWSP

1.Pastikan anda telah menyemak status permohonan pengeluaran i-Lestari KWSP.Bagi tujuan ini, anda perlu semakan di laman portal i-Lestari untuk mengetahui status LULUS atau GAGAL permohonan yang dilakukan.

2.Semak akaun dan nama bank yang didaftarkan supaya anda boleh membuat semakan baki pada 4 Mei 2020 selepas pembayaran dibuat oleh KWSP.

 

3.SIMPAN maklumat seperti username dan kata laluan i-AKAUN KWSP anda dengan selamat untuk mengelakkan berlaku pencerobohan akaun oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

4.RANCANG untuk menggunakan wang yang bakal diterima bagi memastikan penggunaannya bermanfaat dan berfaedah kepada anda.

Adakah anda telah membuat pengeluaran i-Lestari KWSP? Cuba SEMAK PENYATA KWSP ONLINE untuk lihat baki terkini wang KWSP anda.

SOALAN BERKAITAN PENGELUARAN I-LESTARI KWSP

Timbul juga beberapa isu yang berkaitan dengan pengeluaran i-Lestari KWSP, disini kami kongsikan koleksi soalan dan juga jawapan untuk persoalan yang berkaitan :

SOALAN

 1. Permohonan i-Lestari KWSP dah status lulus tapi beberapa hari kemudian bertukar status jadi kemaskini.
 2. Isteri mohon i-Lestari KWSP tapi letak akaun bank nama suami.
 3. Kalau pemohon i-Lestari KWSP tiada akaun bank, bagaimana cara nak dapatkan duit i-Lestari?

 

JAWAPAN

 1. Status tetap lulus tunggu duit masuk ke akaun bank.
 2. Isteri kena tukar guna nombor akaun bank sendiri. Walaupun guna nombor akaun suami dapat status lulus tetapi status sebenar DITOLAK kerana KWSP tidak akan bayar kepada pihak ketiga.
 3. Pemohon kena buat akaun bank sendiri utk mohon i-Lestari KWSP. Jika tidak kena ambil secara tunai di kaunter KWSP setelah pejabat dibuka.
  Banyak juga kemudahan & urusan yang boleh dilakukan di kiosk KWSP. Anda ingin tahu tentang  senarai tempat kiosks KWSP & perkhidmatan yang disediakan untuk ahli KWSP?

56 thoughts on “TARIKH BAYARAN i-LESTARI KWSP”

 1. Sy nk taya tarih tutup kwsp lestari.sbb suami sy blm ada acc bank.. Masa sekaran nk pg buat bank tutup kpk.. Mcm mana. Nk buat adakah tarih dtutup dilanjutkan

  Balas
  • jika nak dftr i-akaun kwsp, ada 2 cara semasa pkp, pertama dftr melalui emel, kedua dftr melalui kiosk rhb..dftr melalui emel tu rumit jgk nk bt, dftr melalui kiosk rhb lbh mudah..jika berniat untuk bt pengeluaran i lestari..lbh mudah dftr n mohon di portal i lestari sahaja tanpa memerlukan i-akaun kwsp..

   Balas
  • salam encik, permohonan i-lestari sekali sahaja untuk 12x pengeluaran..jika encik dah membuat pengeluaran, dah lulus, jadi tidak perlu buat permohonan lagi..jika encik belum buat permohonan i lestari, boleh bt bila2x masa sahaja..

   Balas
 2. Saya ingin bertanya umur saya akan genap pada penghujung tahun ini kepada 50 tahun..dan akan mendapat bayaran kwsp akaun 2 sepenuhnya..jika hari ini saya mohon pengeluaran setiap bulan,adakah saya akan layak mendapat kesemuanya sekali pada bulan 12 nanti..?

  Balas
 3. Bagaimana jika status sy lulus but akaun bank saya telah di closekan oleh Jabatan Insolvensi. Kini saya telah membuka akaun bank baru. Bagaimana untuk saya lakukan.

  Balas
 4. Adakah boleh atau tidak sekiranye saya ingin batal kan pengeluaran i lestari sy yang sudah diluluskan?jika boleh bagaimanakah caranya?

  Balas
 5. Kenapa bila Saya buat semakan kwsp dia Kata Bayaran pengeluaran akan dimajukan ke bank pilihan anda pada 20 Mei 2020.
  Proses pengkreditan ke akaun anda akan dibuat mengikut prosidur yang ditetapkan oleh pihak bank.
  Sekiranya akaun bank anda tidak aktif atau dibekukan, sila berhubung terus dengan pihak bank untuk maklumat lanjut…

  Yg saya Tak faham ramai kawan saya cakap 4mei masuk duit kwsp tapi Bila Saya buat semakan tengok kt ilestari dia cakap 20mei baru. Masuk duit saya Mana Satu Betul Ni yea 4mei ke Atau 20mei

  Balas
 6. Kenapa yaa permohonan saya da diluluskan, tapi bila semak tarikh pembayaran rekod permohonan belum diterima/dikemaskini

  Balas
 7. hai , saya nak tanya , saya ada buat permohonan , saya cek dekat i akaun status tulis diluluskan , tapi saya cek guna i-lestari dia cakap rekod permohonan belum diterima/kemaskini . mana satu yang betul ya ?

  Balas
 8. Jumlah wang dalam i akaun saya telah dipotong 500 dan saya telah membuat semakan status permohonan ‘wang anda telah dikreditkan ke akaun bank’ tapi saya cek dalam akaun bank tak ada masuk duit pun..kurang faham,boleh tolong explain

  Balas
 9. Permohonan saya dah diluluskan.. Saya daftar 2 mei 2020.wang akan d majukan ke bank pilihan selepas 14 hari permohonan di terima.. Soalan saya 14 hari tu nak kira dari 2 mei ke 4mei. Sebab lepas daftar dia cakap tunggu 2 hari untuk membuat semakan

  Balas
 10. Saya dah daftar I lestari tapi akaun bank yang saya masukkan dah tak aktif… Boleh tak kalau saya nak tukar no akaun lain

  Balas
 11. Saya nak tahu cara nak buat penukaran Account Nombor dan Nombor Telefon untuk kreditkan duit KWSP Abang . Sebab semasa saya rejisted untuk abang saya, saya telah masukan account nombor saya sendiri and nomber telefon saya sendiri. Tolong reply kepada Email yang saya telah submit di bawa.TerimaKasih.

  Balas
 12. Salam nak tanya. Kenape status sya masih dalam kemas kini… Check masih kemas kini.. Tapi bile check dia ckp dah masuk.. Tapi status masih lagi kemas kini.. Boleh bantu sye. Sye dalam keadaan tidak faham.. Maaf..

  Balas
 13. bila tarikh bayaran kwsp fasa ke 2?maksud sy setiap bulan kan terima..bulan pertama dh selesai..bulan ke 2 tu bila agak2 nya

  Balas
 14. Bilakah tarikh pembayaran i lestari akaun 2 pada setiap bulan yg seterusnya? Adakah ianya secara berperingkat atau ada satu tarikh yg tetap pada setiap bulan ..

  Balas
 15. Diluluskan tapi mengapakah kelur proses pengkreditan ke akun andan akan dibuat mengikut prosidur 20mei tarik kredit tapi belum ada duit

  Balas
 16. Adakah Tarikh Duit Tersebut Akan Masuk Setiap Bulan Pada Tarikh Yang Sama?

  Contoh: 19 Mei 2020 Dan Akan Datang 19 Jun 2020 Serta Seterusnya Begitu?

  Balas
 17. Status saya sudah diluluskan dh sebulan lulus tetapi duit xmasuk dlm akaun bila semak di kwsp..katanya masih belum dimasukkan tarikh untuk masukkan duit..dan sy hanya disuruh tggu..😞 berapa lama tempoh untuk dapat tarikh duit masuk

  Balas

Leave a Comment