BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU

BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU

BANTUAN B40 RM180

Kerajaan mengumumkan bantuan RM180 kepada lapan juta belia dalam bentuk kredit telekomunikasi untuk golongan B40 bertujuan mengurangkan beban kewangan mendapatkan kemudahan internet.

Bantuan Sara Hidup (BSH) akan digantikan dengan Bantuan Prihatin Rakyat bermula Januari 2021, dengan kadar bantuan dan kategori pendapatan lebih baik.

TARIKH PELAKSANAAN BANTUAN 

Bermula suku pertama 2021, lebih kurang lapan juta penerima dari golongan B40 akan menerima bantuan RM180 ringgit seorang dalam bentuk kredit telekomunikasi.

Nak tahu TARIKH PERMOHONAN BAHARU BPR 2021?

Berikut adalah tujuan bantuan ini:

Perbelanjaan langganan internet atau menampung sebahagian kos pembelian telefon bimbit baru

Banyak lagi bantuan berkaitan data internet dan kelas online percuma untuk golongan B40,pelajar SPM/STPM,sila rujuk PROGRAM JARINGAN PRIHATIN

SEMAKAN KELAYAKAN 

Berikut adalah syarat kelayakan bantuan ini:

  • Golongan B40
  • Termasuk dalam kategori belia

Nak tahu cara permohonan i-SINAR KWSP(AKAUN 1) ONLINE bermula bulan Disember 2020

SOALAN LAZIM 

Bilakah bermula bantuan ini?

Mulai tahun hadapan, individu yang layak memohon bantuan kredit telekomunikasi bernilai RM180.

Jika anda Pemandu teksi/ e-hailing,Pengawal keselamatan,Peniaga-peniaga kecil,Hilang pekerjaan akibat COVID-19,Lain-lain golongan yang terkesan akibat COVID-19.

Anda layak mohon  BANTUAN RM500  ZAKAT KECEMASAN MAIWP

Adakah tawaran daripada syarikat telekomunikasi untuk pengguna?

Syarikat-syarikat telekomunikasi akan menyediakan manfaat bernilai RM1.5 bilion seperti dalam bentuk data percuma.

Macam mana nak guna bantuan ini?

Bantuan ini boleh digunakan untuk langganan Internet atau pembelian telefon bimbit baru.

Bilakah diumumkan bantuan ini?

Perkara ini diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2021 Jumaat lepas.Ianya merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Jaringan Prihatin bernilai RM1.5 bilion.

Bagaimanakah cara permohonan bantuan ini?

Akan dikemaskini dalam masa terdekat

YTL Foundation telah melanjutkan permohonan telefon percuma B40 dan data internet sehingga Jun 2021 ini khas untuk pelajar yang layak.

 

Tags: #BANTUAN B40 RM180 #CARA PERMOHONAN BANTUAN B40 RM180 #SEMAKAN SYARAT KELAYAKAN BANTUAN B40 RM180

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    TRRF BNM:CARA PERMOHONAN DANA PEMULIHAN PKS SEHINGGA RM500,000
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinTRRF BNM:CARA PERMOHONAN DANA PEMULIHAN PKS SEHINGGA RM500,000 Untuk makluman kepada PKS,Bank
    SKIM BANTUAN PERSEKOLAHAN MAIPk:BORANG PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN SESI 2021
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSKIM BANTUAN PERSEKOLAHAN MAIPk:BORANG PERMOHONAN & SEMAKAN BANTUAN SESI 2021 Untuk makluman,Majlis
    RAYUAN GKP 2.0 TARIKH BAYARAN 5 FEBRUARI 2021
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinRAYUAN GKP 2.0:TARIKH BAYARAN 5 FEBRUARI 2021 Kepada yang gagal GKP 2.0
    KOD 04 TIDAK LULUS GKP 2.0:MAKSUD KOD GAGAL & DOKUMEN RAYUAN
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKOD 04 TIDAK LULUS GKP 2.0:MAKSUD KOD GAGAL & DOKUMEN RAYUAN Berdasarkan
    1. author

      Sarau Serung4 months ago

      saya sangat sangat memerlukan bantuan langgan internet/pembelian telefon bimbit baru ini,memandangkan saya sudah kehilangan pekerjaan semenjak awal covid19 ini.
      Dengan tanggungjawap yang besar terhadap keluarga,saya sudah hilang punca pencarian,dan hanya mencari hasil hutan untuk dijual buat menyara keluarga.

      Reply
    2. author

      Brian Kalang4 months ago

      “BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”

      Reply
    3. author

      Shahziana4 months ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU

      Reply
    4. author

      Stewart anak steven4 months ago

      Bantuan B40
      Rm180:Langgan Internet/pembelian telefon bimbit baru

      Reply
    5. author

      erdawati abu bakar4 months ago

      Saya amat memerlukan sangat2 bantuan internet utk 3 orng ank saya yg msih bersekolah 1 orng thun ini mengambil spm…thun depanpon 1 orng ank sye mhu spm yg 1 orng form 2 …saya mohon tuk yg form 2 thun depan tuk persediaan pt3..so ketiga-tiga ank saya perlu sangat2 bantuan internet..mohon luluskan permohonan saya ini.

      Reply
      • author

        erdawati abu bakar4 months ago

        Tq

        Reply
    6. author

      sazali b makdirul4 months ago

      Bantuan b40 rm 180:langgan internet/pembelian telefon
      Bimbit baru”

      Reply
    7. author

      Rosli paidi4 months ago

      Mohon Bantuan B40 Rm180 Langgan Internet/Pembelian Telegon Bimbot Baru

      Reply
    8. author

      Siti khadijah bt abdullah4 months ago

      Bantuan b40 rm180 langgan internet/pembelian baru

      Reply
    9. author

      Siti khadijah bt abdullah4 months ago

      Sy memerlukn sgt bantuan internet nie,sejak kehilangan kje sepanjang pkp,sy sgt memerlukn bantuan ini,harap diluluskn..terima kasih

      Reply
    10. author

      Mazlina Binti Samsuddin4 months ago

      Mohon bantuan B40 Rm180 Langgan Internet/Pembelian Telefon Bimbit baru untuk kegunaan anak2 belajar online di rumah terutama spm,form1& tahun3sepanjangpkpb.harap diluluskan.

      Reply
    11. author

      Asrun Bin Gaspar4 months ago

      Mohon bantuan rm180 harap dapat di lulus kan.

      Reply
    12. author

      Asrun Bin Gaspar4 months ago

      Bantuan B40 Rm180 langgan internet/ pembelian telefon bimbit baru.

      Reply
    13. author

      Norita amira4 months ago

      Mohon bantuan b40 langgar internet pembelian Telefon Bimbit Baru Di luluskan

      Reply
    14. author

      Ruswati binti kenit4 months ago

      Beli hp baru

      Reply
    15. author

      Ruswati binti kenit4 months ago

      Sya nak beli hp baru..sekarang sya sangat2 merlukn hp baru kerna sya x ada hp.harap permohonan sya d luluskn

      Reply
    16. author

      Linda angang4 months ago

      Bantuan B40 Rm180 langgan internet/ pembelian telefon bimbit baru.

      Reply
    17. author

      Azman bin Ahmad4 months ago

      Assalamualaikum..Saya belajar pondok,berjauhan dgn keluarga..talefon yg saya pakai ini skrin dh roaak,kejap ok’ kejap masalah.. Sya mohon sesangat bantuan ini.. tima kasih 🤗

      Reply
    18. author

      hairul azrin zakari4 months ago

      Harap lulus

      Reply
    19. author

      hairul azrin zakari4 months ago

      Harap ade sinar di dalam kegelapan…insyaAllah rezeki tak salah alamat..sabar..dan minta Allah permudahkn segala urusan2 sulit yg menimpa kami semua

      Reply
    20. author

      nor saizan binti abdullah zawawi4 months ago

      saya ingin mohon bagi melanggan internet tambahan untuk anak belajar secara online selama pkp ni.. terima kasih.

      Reply
    21. author

      MUHAMMAD SHAHRIL ANUAR BIN NOOR4 months ago

      Menanggup ikan ditepi muara,APASALAH NYA JIKALAU TERINGIN MEMBELI TEL DALAM BATUAN KERAJAAN MALAYSIA KITA..!!! PEMURAH.HARMONI.BERJIWA RAKYAT BRBILANG KAUM.!!! TERIMA KASIH x Terhingga.
      (MALAYSIA PERIHATIN)

      Reply
    22. author

      SUZIE AK ANGGAI4 months ago

      Saya mahu beli handphone baru untuk anak anak buat kerja rumah online yang diberikan cikgu..satu handphone tak cukup untuk kongsi anak tiga orang kerana kerja sekolah banyak.

      Reply
    23. author

      SAIFUL BIN JAMALUDIN4 months ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”.Saya hendak memohon Bantuan B40 ini

      Reply
    24. author

      Suraya bt harun4 months ago

      Saya berharap sangat agar dapat laganan internet untuk anak saya supaya mudah membuat kerja sekolah online

      Reply
    25. author

      SALINA BINTI ABDULLAH SANI4 months ago

      saya harap pemohonan saya diluluskan kerana anak saya sangat memerlukan hp untuk belajar online dan memebuat kerja sekolahnya yang banyak diberi oleh cikgunya

      Reply
    26. author

      Hazila Adlizan Binti Che harun4 months ago

      Sy berharap sangat dapat membeli hp untuk anak saya buat kerja sekolah melalui online yg di beri oleh cikgu.dan sudah banyak yang tertanguh kerja sekolah yang tidak di buat oleh anak kerana masalah hp tiada

      Reply
    27. author

      MOHD SHAFIQ BIN SAID4 months ago

      Sya berharap sngat2 dpt telefon baru,yg lma sdah rosak, dgn sya khilangn krja smasa pkp,tngungjwab begitu bsar untuk sara keluarga

      Reply
    28. author

      Siti Hajar binti Nor Halim4 months ago

      Salam how can i apply this?? I’m a student also need this😭😭thank you

      Reply
    29. author

      Siti Hajar binti Nor Halim4 months ago

      Salam how can i apply this?? Thank you for the response

      Reply
    30. author

      TEO WEI meng4 months ago

      TEO WEI meng ON bantuan internet/pembelian telefon bimbit baru

      Reply
    31. author

      Nadiah syazwanie bt zol4 months ago

      Mohon bantuan B40 RM180: LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BARU

      Reply
    32. author

      Mohd Syahril Bin Baharum4 months ago

      Mohon bantuan
      RM180:LANGGAN/PEMBELIAN
      TELEFON BARU

      Reply
    33. author

      ROSLAN BIN MUDIN4 months ago

      Mohon bantuan RM180:LANGGAN/PEMBELIAN TELEFON BARU

      Reply
    34. author

      ROSLAN BIN MUDIN4 months ago

      Mohon bantuan B40 RM180:LANGGAN/PEMBELIAN TELEFON BARU

      Reply
    35. author

      Zurida bt Razali4 months ago

      0173219515

      Reply
    36. author

      Jefri+b+Abd+rahman4 months ago

      Askum mohon bantuan B40 rm180 langgan internet / Pembelian telefon baru untuk anak2 saya amat memerlukan bagi membuat kerja2 sekolah yg diberikan oleh guru sejak pkp ni..yg ada pun telefon saya. Terpaksa berkongsi pakai dgn 3 org anak… Harap permohonan diluluskan.terima kasih.

      Reply
    37. author

      Christoper bin saman4 months ago

      Assalamualaikum… mohon bantuan B40 rm 180 langgan internit bagi memudahkan pembelajaran anak² saya dlm tempoh pkp ni… kmi suami isteri x pendapatan langsung untuk membeli tlfn… ni pn kmi harap i lestari suami saya… harap mohaon d luluskn … sekian terima kasih

      Reply
    38. author

      Siti fadzilah Bt Abd majid4 months ago

      Saya dari Butterworth.
      Ingin mohon. Bantuan B40
      Rm 180. No tel.:0107027783

      Reply
    39. author

      Toto Bin Wari4 months ago

      Assalamualaikum….mohon Bantuan B40 rm180 langgan internet bagi memudahkan pembelajaran anak2 dalam tempoh pkp ni…harap permohonan di luluskan Terimakasih……..

      Reply
    40. author

      Nan bin Ismail4 months ago

      “BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”

      Reply
    41. author

      Nan bin Ismail4 months ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”

      Reply
    42. author

      Salmilia binti mohamad salam4 months ago

      Memerlukan

      Reply
    43. author

      Salmilia binti mohamad salam4 months ago

      Harap2 di lulus bantuan B40

      Reply
    44. author

      Mustiara a/p mustafa3 months ago

      BANTUAN B40RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU

      Reply
    45. author

      ROSNANI OSMAN3 months ago

      memerlukan

      Reply
    46. author

      Ahamad rafie bin wan husain3 months ago

      Beli telefon baru

      Reply
    47. author

      Puan mastini3 months ago

      Salam sy pun nak mohon bantuan ini bilakan bantuan ini dilaksana..

      Reply
    48. author

      Yusof bin kuyuk3 months ago

      Saya mahu mohon bntuan ni

      Reply
    49. author

      Edriyenni emyas3 months ago

      bantuan b40 rm180 langganan internet

      Reply
    50. author

      Lizana husain3 months ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”

      Reply
    51. author

      mohd asrul bin azmi3 months ago

      amat memerlukan sangat

      Reply
    52. author

      Mohamad shahiddin bin mohd ghazali3 months ago

      Saya dah tak bekerja selama 3 bulan.internet sudah terbatas bagi saya sekarang kerana tidak ada duit utk langgan internet.telefon ini sudah uzur,3 tahun lebih samsung j5 2017 ni masih saya pakai sehingga skrg.kerana tidak mampu untuk beli telefon bagi mengantikan yg lama ini..sedih nya rasa…saya betul2 mengharapkan dari kerajaan dengan adanya BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”…mohon berharap di luluskan permintaan dari rakyat yg memerlukan..

      Reply
    53. author

      Malynda ni3 months ago

      “BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”….amat memerlukan sangat ….Mohon berharap diluluskan ..

      Reply
    54. author

      Ahmad fadil bin ramlee3 months ago

      Saya betul perlukan bantuan B40 RM180 ..untuk saya beli telefon yg baru .. telefon saya dah nak uzur .. saya mohon sangat permohoman saya diluluskan .. .

      Reply
    55. author

      Ahmad fadil bin ramlee3 months ago

      Saya perlukan bantuan b40 rm180 ..untuk saya beli telefon yg baru .. harap sangat permohonan saya dluluskan

      Reply
    56. author

      Rajih khan3 months ago

      Leave a reply “BANTUAN B40 RM180:PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU

      Reply
    57. author

      NOR AFFENDY BIN NOR AZLI3 months ago

      Saya sangat memerlukan telefon bimbit baru…
      01137396030

      Reply
    58. author

      Nasria binti mohd nasir3 months ago

      Tidak mampu.

      Reply
    59. author

      manegayakarasi a/p raman2 months ago

      pembeli telefon bimbit baru

      Reply
    60. author

      Yusri2 months ago

      MEMOHON BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU… anak2 4 orng bersekolah… Belajar melalui online… Hp cuma 1…jd ank2 brebut nk bljar… Hrp2 permohonan di pertimbangkan…

      Reply
    61. author

      Yusri b wahaid2 months ago

      MEMOHON BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU… anak2 4 orng bersekolah… Belajar melalui online… Hp cuma 1…jd ank2 brebut nk bljar… Hrp2 permohonan di pertimbangkan…

      Reply
    62. author

      Farida Binti Abd Gaffar2 months ago

      Saya adalah golongan B40 dan seorang ibu tunggal(Balu) ingin memohon bantuan pmbelian telefon rm180..terima kasih🙏

      Reply
    63. author

      Azri bin maharon2 months ago

      Memerlukan untuk kemudahan anak-anak saya belajar dalam online.sebab banyak pekajaran yang dah terlepas. Sebab tiada kemudahan untuk belajar dalam talian.

      Reply
    64. author

      Wan ahmad nazar bin wan abd hamid2 months ago

      Saya amat memerlukan bantuan ini untuk anak saya 2 orang bersekolah

      Reply
    65. author

      charliey2 months ago

      saya amat memerlukan handphone agar dapat tahu perkembangan dunia semasa. handphone yang saya pakai sudah amat lama dan tidak seberapa boleh akses internet. saya harap sangat membantu

      Reply
    66. author

      Muhammad asri Ashaari2 months ago

      Untuk langan internet kt rumah meme masalh….jd sy mohom bantuan
      B40 rm180 langgan internet…harap prmohonan sy n dluluskn….tq

      Reply
    67. author

      Yusran Yusof2 months ago

      MEMOHON BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU… anak2 4 orng bersekolah… Belajar melalui online… Hp cuma 1…jd ank2 brebut nk bljar… Hrp2 permohonan di pertimbangkan…

      Reply
    68. author

      Aloysia befeny Ansis2 months ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”

      Reply
    69. author

      Nurfazillah binti Suzuki1 month ago

      Memohon BANTUAN B40
      RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”
      SAYA SANGAT MEMERLUKAN BANTUAN INI UNTUK ANAK ANAK BUAT HOMEWORK OLNLINE.. TELEFON HANYA SATU KONGSI GUNA DLM WAKTU YG SAMA AGAK SUKAR..

      Reply
    70. author

      Muhammad Sabri bin Ariffin1 month ago

      Mengharap ada Sinar apabila B40 lulus,
      Lulus la lulus lulus mengharap

      Reply
    71. author

      Noraisyah1 month ago

      Saya mengharapkan bantuan B40 RM180 ney sbb saya xda kerja,ank2 saya belajar online..saya sangat mmerlukan bantuan ini..sbb saya pnya telefon hang2..lepas toe dengan data yg xckup..kdang2 kerja sklah lmbt antr..sbb xda data..saya sangat mengharapkan bantuan ini agar dpat myenangkn ank saya belajar online di rumah..

      Reply
    72. author

      Ag saniwati bin sapri1 month ago

      Sangat memerlukan

      Reply
    73. author

      WAN MAZLI MUSTAFA1 month ago

      BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU”
      Assalamualaikum.. Saya peniaga dan tidak di benarkan berniaga di wktu pkp..Saya perlu untuk anak yang tingkatan 1 tahun ini.

      Reply
    74. author

      Rauzan Amir kasan4 days ago

      Bila lah nak dapat tel baru utk ni da lama tgu ni

      Reply

    Leave a reply "BANTUAN B40 RM180:LANGGAN INTERNET/PEMBELIAN TELEFON BIMBIT BARU"