CARA AKTIFKAN NOMBOR MAXIS (Expired Tamat Tempoh)

CARA AKTIFKAN NOMBOR MAXIS (Expired Tamat Tempoh)

CARA AKTIFKAN NOMBOR MAXIS

Pernah tak terjadi kepada anda yang nombor telefon maxis yang sudah bertahun lamanya anda guna tiba-tiba telah diterminated akibat tamat tempoh? Pastinya ini akan menyusahkan anda kerana sudah ramai kenalan anda boleh hubungi anda melalui no tersebut. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara untuk aktifkan semula nombor maxis yang telah tamat tempoh semoga membantu.

 

PUNCA NOMBOR MAXIS TAMAT TEMPOH

Punca ini terjadi apabila pengguna masih tidak membuat sebarang tambah nilai untuk aktifkan perkhidmatan talian tersebut selepas tamat tempoh aktif dalam tempoh 60 hari meallui proses berikut:

 • Nombor Disekat (Barred) – 30 hari pertama
 • Nombor ditahan (Blocked) – 30 hari kedua
 • Penamatan (terminated) – selepas tempoh 60 hari (Pada fasa ini pihak telco maxis akan menganggap pengguna sudah tidak berminat untuk menggunakan talian telefon terbabit)

 

KESAN APABILA NOMBOR MAXIS TAMAT TEMPOH

Sekiranya no telah expired, pengguna tidak boleh membuat perkhidmatan seperti:

 • Panggilan keluar
 • Menerima panggilan
 • Menggunakan data
 • Tidak boleh membuat tambah nilai ataupun bayar bil

 

SYARAT UNTUK AKTIFKAN SEMULA MAXIS TAMAT TEMPOH

Kepada anda yang ingin mendapatkan semua nombor tersebut, berikut adalah merupakan beberapa syarat yang perlu anda patuhi iaitu:

 • Pastikan simkad yang dah terminate tu masih ada dalam simpanan kerana anda perlu nyatakan nombor siri simkad tersebut kepada teknikal telco nanti
 • Pastikan permohonan dapatkan semula nombor tersebut dibuat dalam tempoh 30 hari selepas nombor terminated. Ini kerana selepas pada 30 hari nombor akan dihanta ke SKMM untuk proses recycle.

 

CARA AKTIFKAN NOMBOR MAXIS EXPIRED

Berikut adalah merupakan cara untuk anda aktifkan kembali no maxis anda iaitu:

 1. Pertama sekali sila hubungi hotline Maxis ataupun Customer Service Maxis, langkah ini perlu dilakukan untuk mendapatkan status nombor telefon Anda sama ada boleh diaktifkan atau tidak.
 2. Khidmat pelanggan Maxis ini beroperasi daripada 9 AM – 12 AM, 7 hari seminggu.
 3. Lepas Anda mengetahui mengenai status terkini nombor available, kebiasaannya pihak Maxis akan menasihatkan Anda untuk pergi ke Maxis centre terdekat untuk pengaktifan nombor semula.
 4. Hadir ke kaunter Maxis terdekat dan pastikan Anda bawa dokumen pengenalan diri seperti kad pengenalan atau passport.
 5. Maklum kepada staff Maxis yang anda ingin aktifkan semula nombor Maxis Anda. Staff tu akan bagi borang permohonan yang perlu Anda isi. Pastikan maklumat yang Anda isi dalam borang tu betul dan lengkap.
 6. Selepas Anda isi borang permohonan, staff Maxis akan beritahu yuran pengaktfian semula yang perlu dibayar.
 7. Selepas Anda bayar yuran tu, staff Maxis akan proses permohonan Anda dan aktifkan semula nombor Maxis Anda. Biasanya, proses ni akan ambil masa beberapa minit sahaja.
 8. Setelah staff Maxis aktifkan semula nombor Maxis tersebut, Anda kena topup nombor tu dengan jumlah minimum yang ditetapkan oleh syarikat telekomunikasi. Contohnya, kalau Anda guna nombor Maxis, Anda perlu topup dengan jumlah minimum RM30 selepas daftar semula nombor tu.
 9. Selesai

ARTIKEL BERKAITAN:

8 thoughts on “CARA AKTIFKAN NOMBOR MAXIS (Expired Tamat Tempoh)”

 1. Customer service cakap kena ambil pakej 188 untuk aktifkan semula nombor…dia kata nombor sy adalah ‘golden number’…adakah benar atau tidak?

  Balas

Leave a Comment