PERMOHONAN i-CITRA KWSP RM5000:CARA APPLY DI PORTAL i-CITRA

PERMOHONAN i-CITRA KWSP RM5000:CARA APPLY DI PORTAL i-CITRA

PERMOHONAN i-CITRA KWSP

 

Kepada ahli yang nak apply i-CITRA KWSP, berikut adalah CARA APPLY i-CITRA  KWSP(Check Application Online):

Sebelum ini, mari kita fahami konsep penting pengeluaran i-CITRA ,berikut adalah butiran asas yang perlu ahli fahami:

 

  • Pengeluaran duit EPF bukan secara one-off sebanyak RM5,000,pihak KWSP tidak mampu untuk membayar sekaligus kepada ahli pada (akan dikemaskini  sebanyak RM5,000 seorang.
  • Ahli tidak perlu menunjukan bukti pendapatan terjejas untuk layak mohon i-CITRA
  • Permohonan i-CITRA ONLINE digalakkan dilakukan secara atas talian
    Jika ahli mempunyai baki akaun 1 KWSP yang kurang daripada RM5000,anda juga layak
  • Ahli yang telah lama tidak mencarum juga layak

APA ITU I-CITRA KWSP?

Ianya merupakan kesinambungan daripada i-Lestari dan i-Sinar sebelum ini.

Selain itu, Perdana Menteri berkata, Kerajaan juga bersetuju untuk memberikan moratorium enam bulan kepada semua peminjam individu, sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu iaitu i-Citra.

Katanya, menerusi i-Citra, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5 ribu dengan kadar bayaran tetap RM1,000u sebulan untuk tempoh lima bulan.

“Kerajaan inilah yang mula-mula sekali mencadangkan pelaksanaan program i-Lestari, i-Sinar dan moratorium automatik untuk membantu rakyat dalam mendepani cabaran semasa pandemik Covid-19.

“Kita telah menjadi antara negara terawal di dunia yang memperkenalkan inisiatif seumpama ini. Alhamdulillah, ia memberi kesan positif dan amat membantu aliran tunai rakyat sehingga kini,” katanya semasa mengumumkan bantuan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) berjumlah RM150 bilion tadi, termasuk suntikan langsung fiskal sebanyak RM10 bilion.

Menurutnya, pelaksanaan i-Citra dijangka dapat menyalurkan 30 bilion ringgit kepada rakyat untuk menampung keperluan harian.

Ahli boleh mula memohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 12 Julai 2021, dengan pembayaran pertama dijangka akan dikreditkan dalam akaun ahli pada bulan Ogos 2021.

Namun, dia menekan bahawa kerajaan sedar pengeluaran KWSP merupakan keputusan sukar.

“Hakikatnya ini merupakan keputusan sukar kerana Kerajaan sedar, ini adalah simpanan hari tua rakyat, dan penyelesaian i-Citra mengambil jalan tengah antara keperluan mendesak hari ini, dan pulangan yang wajar bagi ahli-ahli KWSP yang tidak memerlukan pengeluaran,” katanya.

Baca tentang CARA MOHON MORATORIUM MAYBANK 2021(Borang Web maybank2u.com.my)

 

Apa itu BKC?Siapakah yang layak Bantuan Khas Covid-19?

 

CARA APPLY i-CITRA  GUNA PORTAL i-CITRA

KWSP sangat prihatin kepada ahli yang layak membuat pengeluaran i-CITRA KWSP,maka KWSP telah melancarkan portal khas untuk memudahkan ahli membuat pengeluaran akaun 1 secara online sahaja.

  1. Layari portal rasmi i-Citra https://icitra.kwsp.gov.my/
  2. Tekan butang PERMOHONAN.
  3. Baca notis yang dipaparkan. Tekan butang TUTUP.
  4. Masukkan nombor Mykad / MyPR dan lain-lain
  5. Pilih kod nombor telefon bimbit yang tersenarai.
  6. Masukkan nombor telefon bimbit yang aktif.
  7. Tekan butang TERUSKAN
  8. Tunggu nombor OTP yang akan dihantar melalui SMS ke nombor telefon bimbit yang anda masukkan tadi.
  9. Masukkan nombor OTP tersebut.
  10. Tekan butang SAHKAN OTP
  11. Jawab soalan keselamatan sekiranya tertera untuk pengesahan.
  12. Jika semuanya berjalan lancar, anda akan berjaya login ke dalam sistem i-Citra.
  13. Pilih Amaun Pilihan, amaun kelayakan pengeluaran adalah sehingga maksimum RM 5,000.
  • Anda akan dapat lihat amaun kelayakan keseluruhan yang anda boleh keluarkan
  1. Gerakkan slider yang bulat itu ke kiri dan ke kanan untuk memilih jumlah amaun yang dikehendaki.
  • Jika anda ingin keluarkan amaun maksimum iaitu RM 5,000, tarik slider ke hujung sebelah kanan
  1. Jadual bayaran akan dipaparkan. Bayaran yang ditetapkan adalah maksimum RM 1,000 sebulan atau tertakluk kepada baki simpanan anda.
  • Setelah itu anda akan dapat lihat bayaran bulan pertama dan seterusnya iaitu : Bayaran bulan kedua, ketiga, keempat dan kelima
  1. Tekan butang TERUSKAN.
  2. Teruskan dengan melengkapkan Maklumat Permohonan
  • Isikan nama penuh seperti dalam Kad Pengenalan
  • Isikan nombor MyKad
  • Isikan nombor telefon bimbit
  • Isikan alamat email
  • Isikan alamat rumah
  • Isikan poskod
  • Isikan bandar
  • Pilih negeri
  1. Teruskan cara mohon i-Citra ini dengan melengkapkan Maklumat Pembayaran
  2. Pilih Bank untuk permohonan pengeluaran i-Citra online.
  3. Masukkan nombor akaun bank (Simpanan/Semasa) yang dipilih tadi
  4. Pastikan nombor akaun bank tersebut masih aktif dan tiada ada sebarang kesalahan.
  5. Tekan butang TERUSKAN.
  6. Teruskan dengan menyemak Maklumat Permohonan & Pembayaran
  7. Tick kotak Perakuan Terma & Syarat untuk persetujuan
  8. Tick ‘saya bukan robot’ bagi meneruskan permohonan pengeluaran online
  • Akan keluar 16 petak gambar untuk dipilih
  • Ikut arahan untuk pilih semua petak yang mengandungi sesuatu gambar yang ditentukan.
  • Contohnya, gambar lampu isyarat, lintasan pejalan kaki, gunung atau bukit dan lain-lain lagi.
  • Jika tidak ada gambar, klik langkau
  • Pastikan pilihan semua selesai
  • Klik hantar.
  1. Pastikan keluar paparan yang tertulis “Terima Kasih . Permohonan anda telah diterima. Status permohonan boleh disemak mulai .”
  2. Tekan butang CETAK & SIMPAN untuk simpan rekod permohonan i-Citra anda.
  3. Permohonan baru pengeluaran i-Citra tanpa i-Akaun kini sudah selesai.

SOALAN LAZIM

Bila tarikh mula permohonan i-CITRA KWSP?

Permohonan boleh dibuat di talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 12 Julai 2021

Bila tarikh mula program i-CITRA KWSP?

Bermula Ogos 2021

Berapa kadar bayaran i-CITRA?

Kadar bayaran tetap adalah RM1,000 setiap bulan selama 5 bulan sahaja.

Bilakah permohonan i-Citra boleh dibuat?

Permohonan boleh dibuat mulai 12 Julai 2021 hingga 30 September 2021.

Bagaimanakah cara untuk memohon Pengeluaran i-Citra?

Permohonan hanya secara dalam talian melalui portal icitra.kwsp.gov.my. Bagaimanapun, portal ini hanya boleh diakses bermula 12 Julai 2021. Maklumat lanjut mengenainya akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

Bilakah bayaran i-Citra mula dibuat?

Bayaran bagi permohonan yang dibuat pada bulan Julai dijangka dibayar bermula bulan Ogos 2021.

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Sila layari portal rasmi https://www.kwsp.gov.my/ms/home.Lawati Facebook rasmi KWSP untuk makluman terkini : https://www.facebook.com/KWSPMalaysia/

Artikel lain i-CITRA KWSP

>PERMOHONAN BARU I-CITRA KWSP

>PANDUAN PERMOHONAN PENGELUARAN i-CITRA KWSP ONLINE

> Cara Login i-CITRA KWSP

> i-CITRA ONLINE(Mohon Online)

>Bagaimana cara permohonan i-CITRA?
>CARA APPLY i-CITRA(Register Online)
>Bila duit i-CITRA masuk bank?
> Macam mana nak Semakan Bayaran i-CITRA?

Tags: #APA ITU I-CITRA KWSP? #Berapa kadar bayaran i-CITRA? #Bila tarikh mula permohonan i-CITRA KWSP? #Bila tarikh mula program i-CITRA KWSP? #CARA APPLY i-CITRA  KWSP GUNA i-AKAUN KWSP #PERMOHONAN I-CITRA KWSP #PORTAL i-CITRA KWSP

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    PERMOHONAN BARU & KEMASKINI PENGELUARAN I-CITRA(12 Julai 2021)
    PERMOHONAN BARU & KEMASKINI PENGELUARAN I-CITRA(12 Julai 2021) Mulai 12 Julai 2021, ahli
    KWSP i-CITRA:PERMOHONAN BARU & SEMAK STATUS PENGELUARAN RM5000
    KWSP i-CITRA:PERMOHONAN BARU & SEMAK STATUS PENGELUARAN RM5000   Anda ingin tahu bagaimana
    PANDUAN PERMOHONAN PENGELUARAN i-CITRA KWSP ONLINE
    PANDUAN PERMOHONAN PENGELUARAN i-CITRA KWSP ONLINE Bagi mereka yang layak  dan ingin mengeluarkan
    iCITRA KWSP(Bagaimanakah Cara Keluarkan Duit RM5000)
    iCITRA KWSP(Bagaimanakah Cara Keluarkan Duit RM5000) Bagaimanakah Cara Keluarkan Duit iCITRA KWSP sebanyak 
    1. author

      Mohammad yussaini b Mohd Yusuf4 months ago

      810626-02-5977
      Permohonan

      Reply
    2. author

      Muhammad Airil haizat bin harun4 months ago

      Saye ingin mengeluarkan KWSP rm1200

      Reply
    3. author

      Mohd Faizal Bin Husin4 months ago

      Saya ingin memohon pengeluaran kwsp i-citra sebanyak rm5000

      Reply
    4. author

      Ridzwan Razali4 months ago

      Syukur Alhamdulillah, (i-Citra KWSP) Tq so much PM.

      Reply
    5. author

      Anita kasturi A/P Jeyabalan4 months ago

      Anita kasturi A/P Jeyabalan. Saya ingin mengeluarkan kwsp RM.3000.00

      Reply
    6. author

      Ridzuan bin abdullah4 months ago

      Saya nak keluar Kan Rm5000

      Reply
    7. author

      Muhamad Zulqarnain bin Ahmad4 months ago

      Sy ingin mengeluarkan kwsp rm5000

      Reply
    8. author

      Mohd Azmir bin baharon4 months ago

      Saye nak keluar kan rm 5000

      Reply
    9. author

      Siti Rafeah Bt Yaacob4 months ago

      saya nak keluarkan kwsp rm1200

      Reply
    10. author

      GUNAVATHI A/P ELANCOVEN4 months ago

      Sy nak klur kan..5000

      Reply
    11. author

      Shamshuĺ bin md khir4 months ago

      Saya ingin memohon I-citra KWSP rm5000

      Reply
    12. author

      eruan bin amat4 months ago

      cari permohonan i~cetra kwsp

      Reply
    13. author

      eruan bin amat4 months ago

      Saya mau pohon i~cetra kwsp macam mna mau memohon ni

      Reply
    14. author

      Lawrance anak patah4 months ago

      Permohonan baru

      Reply
    15. author

      Jahadi Bin Saining4 months ago

      Saya nak keluarkan kwsp rm 5000..perlukah saya memohon lagi.adakah pemohonan pengeluaran i sinar dengan i citra tidak sama..

      Reply
    16. author

      Jeyanthi Saganathan4 months ago

      Setuju

      Reply
    17. author

      Jeyanthi Saganathan4 months ago

      Saya nak keluarkan 5,000

      Reply
    18. author

      Yuvarajo4 months ago

      Saya nak keluarkan RM5000

      Reply
    19. author

      mohdsabri bin zulkifli4 months ago

      Saya mohon kwsp i.citra RM5000

      Reply
    20. author

      Muhammad Nor Shafikin Bin Mashuti4 months ago

      Saya mahu mengeluarkan rm2500 adakah saya Kene buat pemohonan ?

      Reply
    21. author

      zaidan bin abdal saba4 months ago

      saya mahu mengeluarkan rm5000

      Reply
    22. author

      Budy4 months ago

      Macam mana mau memohon i-citra kwsp

      Reply
    23. author

      Hisabudin bin ismail4 months ago

      Macam mana saya nak memohon i_citra?

      Reply
    24. author

      tengku nasarudin bin ku ab rahim4 months ago

      permohonan

      Reply
    25. author

      Sritheran A/L paramasivan4 months ago

      Sayah nak mengeluarkan kwsp rm 5000

      Reply
    26. author

      Muhammad Faris Thiru Bin Rajendran4 months ago

      SAYA NAK MEMOHON DUIT KWSP I CITRA…MOHON JASA BAIK TUAN² DAN PUAN²….

      Reply
    27. author

      Bashim bin ali4 months ago

      Ni nk tanye bha Lau mcm saya dah daftar sinar perlu lgi ke daftar icitra….Saya nk i citra bosku

      Reply
    28. author

      Puspavani3 months ago

      Saya nak mengeluarkan kwsp Rm5000

      Reply
    29. author

      Umpang Anak Bongkalang3 months ago

      Saya mau mengeluarkan RM 5,000

      Reply
    30. author

      JEVANANTHAN RAGOO NATHAR3 months ago

      Selepas memohon…disuruh tekan tanda right kat term and condition..tapi nampak button TUTUP sahaja..So lepas tekan button..terus padam…Dah buat beberapa kali pun sama aje..Whats the issue?

      Reply
    31. author

      Faizi faes bin saiin3 months ago

      Rm5000
      Faizi faes bin saiin

      Reply

    Leave a reply "PERMOHONAN i-CITRA KWSP RM5000:CARA APPLY DI PORTAL i-CITRA"