CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI

CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI

CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI
Jika anda berada dalam situasi kecemasan untuk merentas negeri, anda perlu menyediakan satu surat rasmi iaitu SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI untuk memudahkan urusan perjalanan anda merentas negeri.

 

Semua sedia maklum, sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), aktiviti merentas negeri tidak dibenarkan sama sekali bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Ini CONTOH SURAT KEBENARAN BEKERJA SEKTOR AWAM DAN SWASTA SEMASA PKP

Bagi tujuan merentas negeri  untuk tujuan kecemasan seperti urusan kematian dan hal mustahak yang tidak dapat dielakkan, lebih baik anda menyediakan surat rasmi, menyediakan dokumen sokongan dan juga mengisi permit rentas negeri.

Adakah korang tahu apa PERBEZAAN PKPD & PKPD PENTADBIRAN?

Untuk memudahkan urusan anda, kami sediakan CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI, edit sahaja dan boleh dicetak dan dibawa ke balai polis untuk memohon kebenaran rentas negeri.

CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI

Nama:

Alamat:

 

No Telefon:

 

______________________________________________

Kepada Ketua Polis Daerah XXX (Bahagian ini penting untuk diisi mengikut daerah masing-masing)

Tuan/Puan

SURAT PERMOHONAN RENTAS NEGERI

Merujuk kepada perkara diatas, saya ingin membuat permohonan rentas negeri daripada negeri A ke negeri B atas sebab hal kecemasan seperti (kematian ahli keluarga terdekat, urusan ahli keluarga terdekat sakit, mengurus anak di hospital & lain-lain yang dikategori sebagai hal kecemasan)

Disini saya sertakan butiran peribadi bagi kegunaan pihak tuan/puan:

Nama:

No K/P:

No Pendaftaran Kereta:

Tarikh:

Masa:

Alamat destinasi:

Bilangan ahli keluarga yang dibawa :

Saya amat berbesar hati agar pihak tuan/puan dapat mempertimbangkan permohonan saya. Saya akan menerima segala syarat dan peraturan yang perlu saya patuhi untuk tujuan hal kecemasan ini. Saya akan segera kembali ke tempat tinggal saya secepat mungkin setelah selesai urusan kecemasan ini.

Saya juga ada melampirkan bukti bagi permohonan rentas negeri  untuk rujukan pihak tuan.  (contoh lampiran seperti sijil mati, surat hospital, surat temuduga & surat lapor diri)

Kerjasama daripada pihak tuan/puan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

……………………………….

(Nama)

Ramai juga cari BORANG KEBENARAN RENTAS NEGERI pdf, dokumen khusus untuk rentas negeri berdasarkan situasi pasangan terpisah, urusan kesihatan, bekerja dan kecemasan seperti kematian dan yang terbaru akad nikah.

Nak cari format terkini Surat Permohonan RENTAS DAERAH/NEGERI?

 

Info Penting:

*Pastikan surat pelepasan harus diprint dan tidak boleh pakai tangan.

*Pastikan mendapat cop pengesahan di Pejabat Polis Daerah anda

 

4 thoughts on “CONTOH SURAT RASMI PERMOHONAN RENTAS NEGERI”

  1. Terharu nampak post ini yang banyak membantu saya.
    Saya ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada KekandaMemey yang sudi berkongsi format surat rasmi ini kepada orang ramai.
    Thanks !

    Balas
  2. Bini saya punya tak masuk lagi kwsp kerana Bini saya tak Ada akaun bank so itu cek sudah sampai kah tolong bagitau Sama saya cek sudah sampai mau pi Tanya Sama siapa

    Balas

Leave a Comment