KES SPRM TERKINI(Check sprm.gov.my)

SEMAK STATUS KES SPRM TERKINI(Check sprm.gov.my)

Kepada orang awam yang ingin mengetahui meneliti perjalanan lengkap, siasatan dan perbicaraan kes rasuah berprofil tinggi dan menarik perhatian umum, kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah perkenalkan satu inisiatif yang iaitu Garis Masa Kes bagi memudahkan orang ramai semak status kes SPRM Terkini.

APA ITU GARIS MASA KES

Objektif Garis Masa Kes ialah untuk memberikan maklumat rasmi secara tepat kepada orang ramai tentang status kes tertentu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang berkepentingan awam.

Suruhanjaya ini akan memberikan seberapa banyak maklumat yang boleh dilaporkan tanpa menggangu siasatan yang sedang dijalankan, menjejaskan hak tertuduh bagi mendapatkan perbicaraan yang adil, atau menyebabkan kerosakan reputasi, atau kemudaratan kepada individu atau organisasi yang sedang disiasat.

SPRM secara amnya tidak akan mengulas mengenai sesuatu siasatan sehingga pertuduhan (jika ada) difailkan. Situasi itu mungkin berubah jika isu tersebut amat menarik perhatian umum dan telah mendapat liputan media secara meluas. Sekiranya ini berlaku, SPRM mungkin akan mengesahkan siasatan tanpa mendedahkan butiran.

TUJUAN GARIS MASA KES

Berikut adalah merupakan tujuan Garis Masa Kes ini diperkenalkan:

 • Langkah itu sebagai satu usaha untuk memastikan rakyat menerima maklumat rasmi yang tepat, selain mengetahui status kes yang disiasat SPRM.
 • Ia juga dilihat sebagai langkah untuk membendung persepsi masyarakat yang sentiasa mempersoalkan status siasatan kes berkepentingan awam yang dibuka SPRM.

KES RASUAH TELAH DIMUAT NAIK GARIS MASA KES

Berikut adalah merupakan kes rasuah berkepentingan awam yang masih dibicarakan di mahkamah yang telah dimuat naik dalam ruangan garis masa di laman sesawang SPRM iaitu:

 1. Kes YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman
 2. OP Selat (Kebolosan Warga Asing)
 3. Kes YB Bung Moktar Radin & Zizie Izette A. Samad
 4. Kes Datin Sri Rosmah Mansor
 5. Kes Pristine Offshore Sdn Bhd
 6. Kes Kartel Perolehan (Dato’ Adly Kamarudin)
 7. Kes YB Lim Guan Eng
 8. OP Water Sabah (Jabatan Air Negeri Sabah)
 9. Kes 1MDB (Pemulangan Aset)
 10. Kes 1MDB (Pindaan Audit)
 11. Kes 1MDB (RM 2.6 Bilion)
 12. Kes 1MDB (SRC International)

CARA SEMAK STATUS KES SPRM (Berprofil Tinggi)

Kepada anda ingin mengetahui status semasa kes tertentu SPRM berprofil tinggi atau yang berkepentingan awam, berikut adalah merupakan cara untuk menyemak iaitu:

 1. Layari pautan Garis Masa Kes SPRM
 2. Scroll ke bawah dan klik pada salah satu senarai kes tersedia yang anda ingin lihat status semasa
 3. Paparan akan menunjukkan status terkini Siasatan SPRM dan Pertuduhan Dan Perbicaraan

MAKLUMAT LANJUT KES SPRM TERKINI

Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai Semak Status Kes Sprm Terkini, anda boleh melayari portal rasmi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

ARTIKEL BERKAITAN:

 • SSPI 2023 (Semak Status Perjalanan Imigresen Sebelum Ke Luar Negara)
 • RENEW MYKAD/LESEN MEMANDU & PASPORT ONLINE

Leave a Comment