i-LESTARI BULAN OGOS

i-LESTARI BULAN OGOS

i-LESTARI BULAN OGOS

 

Ramai yang ingin mengetahui tentang tarikh bayaran i-LESTARI BULAN OGOS. Kita sedia maklum bahawa RM500 sebulan daripada pengeluaran i-Lestari ini sangat berguna kepada ahli untuk menampung kos sara hidup harian.

Ramai yang ada jadual pembayaran i-Lestari ini, namun tidak tahu bagaimanakah CARA MEMBACA JADUAL TARIKH PEMBAYARAN i-LESTARI KWSP? Jadi kami akan kongsikan kepada anda ilmu yang sangat berguna ini.

Berdasarkan maklumat daripada KWSP,tarikh bayaran i-LESTARI BULAN JUN bermula daripada 1 OGOS 2020. Ramai yang sudah menerima bayaran i-Lestari bulan ketiga iaitu bulan Julai 2020 dan sedang tunggu i-Lestari bulan keempat.

Kepada pemohon BSH,daftar je BSN ONLINE untuk memudahkan anda semak pembayaran BSH 2020, 5 minit sahaja siap

SEMAKAN BAKI AKAUN 2 KWSP

Sebelum itu, KWSP menasihatkan ahli supaya semak baki akaun 2 untuk Pengeluaran i-Lestari bulan seterusnya.

Pastikan baki mencukupi dan berbelanjalah dengan berhemat.

Baca CARA TEBUS KREDIT EPENJANA RM50 EWALLET BERMULA 31 JULAI 2020

FORMULA i-LESTARI

Ini merupakan formula yang disarankan untuk menguruskan kewangan anda supaya tak semput setiap kali nak tunggu gaji bulan seterusnya.

i-LESTARI BULAN OGOS

Pastikan ada sedikit lebihan Pengeluaran i-Lestari dalam bahagian simpanan. Bukan simpan untuk orang lain tapi untuk kita juga.

Pengeluaran i-Lestari anda dalam bahagian mana?

Sapa yang ada saman dan ingin bayar saman, nah ini DISKAUN SAMAN JPJ / AES / SPAD SEHINGGA 70% bermula 1 OGOS 2020

i-LESTARI BULAN OGOS

Pemohon pengeluaran i-Lestari dinasihatkan untuk menyemak akauk bank masing-masing ekoran tiada tarikh khusus diberikan untuk pembayaran pada bulan  seterusnya.

Namun demikian, pemohon boleh membuat semakan sama ada pembayaran i-Lestari bulan Ogos sudah dikreditkan atau belum. Bagaimakah caranya?

SEMAKAN PEMBAYARAN i-LESTARI

Sebelum membuat semakan pembayaran i-Lestari, lebih baik anda baca dan fahami maklumat ini :

  • Bayaran pengeluaran akan dimajukan ke bank pilihan anda mulai 1 Julai 2020 secara berperingkat.
  • Sekiranya akaun bank anda tidak aktif atau dibekukan, sila berhubung terus dengan pihak KWSP untuk maklumat lanjut.
  • Pembayaran i-lestari akan dilakukan pada setiap 1hb setiap bulan. Tarikh yang berada dalam sistem hanya terpakai pada pembayaran bulan pertama sahaja.
  • Jika pada 1 OGOS 2020 masih belum terima lagi pembayaran bermakna pihak KWSP membuat pembayaran secara berperingkat.

Terdapat beberapa cara untuk membuat semakan pembayaran i-Lestari ,berikut adalah cara untuk membuat semakan :

SEMAKAN MELALUI i-AKAUN KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang membuat pengeluaran i-Lestari melalui i-Akaun.

1.Pastikan anda mempunyai i-Akaun untuk log masuk menggunakan id dan password.

2.Lihat di bahagian ‘Withrawal’, anda boleh tahu sama ada pengeluaran i-Lestari telah dikreditkan pada ‘payment date’.

Baca APA MAKSUD GOLONGAN B40 M40 &T20

SEMAKAN MELALUI PORTAL i-LESTARI KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang menggunakan portal i-Lestari/i-Akaun/emel/ pos. Bagi anda yang guna sistem i-Lestari Online pula boleh disemak di portal tersebut dan akan dipaparkan tarikh bayaran anda.

SEMAKAN MELALUI SMS PIHAK KWSP

Bagi anda yang telah dikreditkan ke akaun bank akan dimaklumkan dengan penghantaran SMS daripada PIHAK KWSP

PEMBATALAN PENGELUARAN I-LESTARI

  • Bagi tujuan keselamatan, semua maklumat permohonan Pengeluaran i-Lestari terdahulu tidak akan dipaparkan.
  • Sila pastikan anda mempunyai maklumat permohonan Pengeluaran i-Lestari terdahulu sebagai rujukan bagi melancarkan proses pembatalan pengeluaran.
  • Bayaran bulanan berulang akan terhenti dengan pembatalan Pengeluaran i-Lestari ini.
  • Sekiranya kaedah bayaran semasa adalah Arahan Bayaran, pembatalan pengeluaran boleh dibuat di kaunter KWSP melalui Janji Temu Online.
  • Permohonan semula melalui i-Lestari Online hanya boleh dibuat pada hari berikutnya selepas pembatalan dilakukan.
  • Klik disini untuk urusan pembatalan pengeluaran i-Lestari

Jika anda gagal BSH 2020,anda boleh buat PERMOHONAN RAYUAN BSH 2020 SECARA ONLINE

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk keterangan lanjut tentang i-Lestari KWSP, sila layari ke laman web https://www.kwsp.gov.my/ms/faq-i-lestari.

 

18 thoughts on “i-LESTARI BULAN OGOS”

  1. Saya punya I lestari bulan ogos belum nampak bayang lagi…. 😔😔😔Agak2 bila lah nak dpt nya… Bukannya Banyak pun rm150 je..

    Balas
  2. Sy nk tanya bulan Ogos bila nak masuk duit i lastri fest i lastri masuk 18-5-20 lepastu 10-6-20 9-7-20 bg bulan Ogos ini berapa hari bulan ya harini dah 11haribulan dah belom masuk lg

    Balas

Leave a Comment