iSINAR:SEMAKAN STATUS PENGELUARAN & JADUAL PEMBAYARAN

iSINAR:SEMAKAN STATUS PENGELUARAN & JADUAL PEMBAYARAN

iSINAR

Untuk makluman ahli KWSP bagi kategori 1 yang telah membuat permohonan iSinar,anda boleh membuat semakan status permohonan iSinar bermula 4 Januari 2021.

Melalui semakan ini,anda akan mengetahui sama ada permohonan anda LULUS atau GAGAL.

Bermula 23/12/2020,anda boleh semakan bonus ASB, semakan DIVIDEN ASB ASN 2020

Hal ini penting untuk memastikan permohonan yang dibuat BERJAYA dan anda hanya perlu tunggu duit iSinar masuk melalui akaun bank yang telah didaftarkan semasa permohonan.

Jika permohonan anda TIDAK BERJAYA,anda boleh membuat permohonan baharu kerana tempoh bagi permohonan i-Sinar adalah 6 bulan.

Ahli boleh membuat semakan status permohonan i-Sinar melalui :

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN iSINAR GUNA i-AKAUN

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang membuat pengeluaran i-Sinar melalui i-Akaun.

1.Pastikan anda mempunyai i-Akaun untuk log masuk menggunakan id dan password.

2.Lihat di bahagian ‘Withrawal’, anda boleh tahu sama ada pengeluaran i-Sinar telah dikreditkan pada ‘payment date’.

SEMAKAN MELALUI PORTAL iSINAR KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang menggunakan portal i-Sinar. Bagi anda yang guna sistem i-Sinar  Online pula boleh disemak di portal tersebut dan akan dipaparkan status permohonan ahli.

CARA BUAT SEMAKAN STATUS PERMOHONAN PENGELUARAN iSINAR

  1. Layari portal i-Sinar melalui https://isinar.kwsp.gov.my/
  2. Masukan nombor kad pengenalan/no ahli
  3. Tekan SEMAK STATUS
  4. Status permohonan anda akan dipaparkan sama ada LULUS atau GAGAL

SEMAKAN MELALUI SMS PIHAK KWSP

Bagi anda yang LULUS permohonan akan dimaklumkan dengan penghantaran SMS daripada PIHAK KWSP

JADUAL PEMBAYARAN iSINAR

Untuk makluman,setakat ini, pihak KWSP belum lagi mengeluaran jadual pembayaran yang rasmi.

Berdasarkan info yang dimaklumkan pihak KWSP,bayaran bulan pertama bagi kategori 1 adalah pada bulan Januari 2021.

Manakala,bayaran bulan pertama bagi kategori 2 adalah pada bulan Februari 2021.

Jika anda perhatikan semasa membuat permohonan,ada ditetapkan jumlah bayaran bagi bulan kedua,ketiga,keempat,kelima dan keenam.

Tetapi belum dimaklumkan tarikh pembayaran bulanan,hal ini kerana bayaran berdasarkan jenis bank ahli juga,ada bank yang cepat membuat pembayaran,ada yang lambat.Ia nya bergantung kepada jenis bank.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai pengeluaran i-SINAR KWSP, boleh menghubungi talian bantuan seperti berikut:

Telefon: Talian Telefon i-SINAR KWSP

Facebook: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Laman Sesawang: Portal Rasmi KWSP

Tags: #i-SINAR:SEMAKAN STATUS PENGELUARAN & JADUAL PEMBAYARAN #iSINAR #Jadual Pembayaran i-SINAR #SEMAKAN KEPUTUSAN i-SINAR #SEMAKAN STATUS PERMOHONAN i-SINAR #SEMAKAN STATUS PERMOHONAN iSINAR GUNA i-AKAUN

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    PERMOHONAN BAHARU i-SINAR:CARA MASUKAN DOKUMEN SOKONGAN i-SINAR (KATEGORI 2)
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinPERMOHONAN BAHARU i-SINAR:CARA MASUKAN DOKUMEN SOKONGAN i-SINAR (KATEGORI 2) Kepada yang telah
    KEMASKINI AMAUN i-SINAR:CARA TUKAR AMAUN i-SINAR( GUNA i-AKAUN KWSP)
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinKEMASKINI AMAUN i-SINAR:CARA TUKAR AMAUN i-SINAR( GUNA i-AKAUN KWSP) Berdasarkan respon pemohon
    SEMAKAN TARIKH BAYARAN i-SINAR:CHECK DUIT i-SINAR DAH MASUK BANK
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinSEMAKAN TARIKH BAYARAN i-SINAR:CHECK DUIT i-SINAR DAH MASUK BANK Jika anda telah
    CARA PERMOHONAN I-SINAR KATEGORI 2
    Share this...FacebookTwitterPinterestLinkedinCARA PERMOHONAN I-SINAR KATEGORI 2 Kepada yang telah membuat semakan i-Sinar kategori
    1. author

      SITi HASEANi BINTI MOKHTAR4 weeks ago

      Assalamualaikum saya ingin memohon i sinarsaya Mei suri rumah x berkerja .

      Reply
    2. author

      Faisal bin maidin4 weeks ago

      Saya dah daftar isinar tapi amou saya salah letak mvm mna saya nk daftar balik isinar saya …

      Reply
    3. author

      Faisal bin maidin4 weeks ago

      Saya nk tahu mcm mna saya mahu daftar balik isinar saya..sbb saya salah isi amou saya..

      Reply
    4. author

      Manimala kanniappan4 weeks ago

      Saya salah isi amou saya… saya nak tahu macam mana daftar balik…

      Reply
    5. author

      NorAINI binti uddin4 weeks ago

      Saya nak buat balik amuan isinar salah buat

      Reply
    6. author

      Cheong Pooi Yee4 weeks ago

      Saya ada I-akaun KWSP tetapi telephon number sudah tukar, jadi tak jadi masuk akaun. Saya sekarang di Singapore, bolehkah tukar hp number baru, macam mama baru huat?

      Reply
    7. author

      NorAINI binti uddin4 weeks ago

      Semak status

      Reply
    8. author

      Mohd ibrahim bin abdullah4 weeks ago

      Saya nak daftar tak thu mcm mne…bolah bantu saya

      Reply
    9. author

      NOOR AISHAH BINTI ROMLI4 weeks ago

      Saya dah daftar isinar tp saya tersalah isi amount

      Reply
    10. author

      Tuan azmi b tuan ghani4 weeks ago

      Bagaimana cara sy nk tukar amaun dlm i sinar.?sy tersalah letak amaun

      Reply
    11. author

      Mohd haiyat naim4 weeks ago

      Tolong buka balik link baru utk yg sdh dftr yg salah amoun,,kalau tak pun kemas kini balik amoun dan data balik,,harap dipertimbangkan

      Reply
    12. author

      NOOR AZIELA BT ABDUL RAHMAN4 weeks ago

      Bagaimana cara nak tukar amount isinar..saya salah letak

      Reply
    13. author

      Mohd jasni bin abd khal3 weeks ago

      Hai..sy tak kerja mula dari 15/3/2020.tapi sy pelik pada acct kwsp sy ada pencaruman dari majikan iaitu pada bulan 8 bulan 9 dan bulan 11.ada kah sy layak memohon pengeluaran isinar..kerana sy sudah lama tak bekerja.hilang punca pendapatan

      Reply
    14. author

      ERWIN ABADI BIN AMIRUDIN3 weeks ago

      Maaf…saya nak tukar amaunt bayaran sebab saya tersalah buat.bagai mana cara nya…tq

      Reply
    15. author

      Hairi bin azman3 weeks ago

      Sy x tau macamana nk tukar nombor telefon sy..harap bantuan

      Reply
    16. author

      Muhammad Mazlan bin Abdullah john3 weeks ago

      Semakkan status i sinar

      Reply
    17. author

      ZADRI BIN ABDUL RAHIM3 weeks ago

      Saya sudah dafar i-sinar tetapi saya salah letak amoun dia..mcm mana ya

      Reply
    18. author

      NORHASLINA BINTI MDNLAZIZ3 weeks ago

      Saya baru berkerja so saya nak tnya saya layak Kew tidak mohon i sinar

      Reply
    19. author

      ZULKARNAIN BIN JAAFAR3 weeks ago

      Tukar no telefon baru .0177337132

      Reply
    20. author

      muhammad azmil bin jamil2 weeks ago

      Ingin menukar nombor telefon yang baru.
      “0106646467”

      Reply
    21. author

      sofia izaty bt aziz2 weeks ago

      sya nk semak lulus isinar

      Reply
    22. author

      Ramli Ismail2 weeks ago

      Saya baru ini salah isi jumlah dan apa kah saya boleh daftar semula i sinar untuk kali kedua.sy sudah hubungi kwsp melalui talian.mereka sudah ambil report saya.

      Reply
    23. author

      MOHD KHALIQ BIN MD ZAIB2 weeks ago

      Saya nak semak i sinar lulus atau tak.

      Reply

    Leave a reply "iSINAR:SEMAKAN STATUS PENGELUARAN & JADUAL PEMBAYARAN"