PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN

Program Insentif Pengambilan Pekerja berjumlah RM1.5 bilion. Bagi menggalakkan pengambilan pekerja oleh majikan.

Kerajaan akan memperkenalkan Program Insentif Pengambilan Pekerja di mana syarikat akan diberikan insentif kewangan untuk memberi pekerjaan kepada golongan penganggur dan belia.

Kalau tak ada kerja nak buat, boleh cuba mohon PROGRAM LATIHAN PENJANA KERJAYA,banyak kelebihan dan insentif disediakan untuk pemohon.

APA ITU PENJANA KERJAYA?

PenjanaKerjaya di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) adalah bertujuan merangsang permintaan pekerjaan di kalangan majikan dan meningkatkan peluang pekerjaan serta kebolehpekerjaan di kalangan pencari kerja tempatan.

Baca tentang PENJAYAKERJAYA PERKESO 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN SYARAT PENGAMBILAN PEKERJA

Kementerian Sumber Manusia telah dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan program ini melalui National Employment Services, PERKESO.

BACA : SEMAKAN & CARA MOHON PROGRAM PENEMPATAN PEKERJAAN SEMULA PERKESO

SENARAI INSENTIF PENJANA KERJAYA

Dianggarkan 300 ribu pencari kerja akan mendapat manfaat melalui dua insentif iaitu:

Pertama: Insentif bagi menggaji penggangur berumur di bawah 40 tahun sebanyak RM800 sebulan bagi setiap pekerja

Kedua: Insentif bagi menggaji penganggur berumur 40 tahun dan ke atas dan golongan OKU sebanyak RM1,000 sebulan.

PenjanaKerjaya yang disediakan adalah seperti kategori berikut:

MyApprentice

Insentif Perantis bagi majikan yang mengambil pencari kerja tempatan secara perantis dalam kalangan lepasan sekolah dan graduan.

HireMalaysia

Terdapat tiga kategori:

 1. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan di bawah umur 40 tahun;
 2. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan berumur 40 tahun dan ke atas; dan
 3. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan dalam kalangan golongan mudah terjejas termasuk golongan kurang upaya (OKU), dan peserta Program Return to Work PERKESO

*Nota: Umur pencari kerja adalah berdasarkan pada tarikh lahir semasa permohonan

Jika anda bekerja di bawah platform Gig, rugi kalau tak join Program PENJANAGig PERKESO, kerajaan menyumbang sebanyak RM163 daripada caruman setahun Pelan 2 SKSPS di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017, sementara platform penyedia perkhidmatan menyumbang RM69.80

Bantuan Mobiliti (Mobility Assistance)

Bayaran one-off kepada pekerja yang berpindah melebihi 100km (satu hala) dari lokasi tempat pemastautin pencari kerja;

Program Latihan

Menyediakan latihan semula (reskilling and upskilling) termasuk program place and train yang berdasarkan keperluan majikan dan pekerja yang diambil di bawah PenjanaKerjaya.

Kepada golongan B40,anda boleh mohon BANTUAN B40 RM180 untuk perbelanjaan langganan internet atau menampung sebahagian kos pembelian telefon bimbit baru

SIAPAKAH YANG LAYAK  MEMOHON PENJANAKERJAYA

 • Majikan telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM – Companies Commission of Malaysia) SSM / Jabatan Pendaftaran
 • Pertubuhan Malaysia (ROS) / Pendaftaran Perniagaan (ROB) / Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau lain-lain pertubuhan sebelum 1 Jun 2020;
 • Majikan hendaklah berdaftar dengan PERKESO sebelum 1 Jun 2020.

Anda tengah cari kerja, perlukan CONTOH RESUME,muat turun dan edit sahaja, ada 100 jenis, boleh pilih mana yang sesuai dengan anda.

SIAPAKAH YANG TIDAK LAYAK  MEMOHON PENJANAKERJAYA

Agensi Pekerjaan Swasta ataupun Syarikat Penyumberan Luar (Outsourcing / Contractor for Service) yang membekalkan tenaga kerja kepada perusahaan lain (principal) dan bukannya sebagai majikan langsung; dan

Pekerja sektor awam, badan berkanun persekutuan dan negeri, semua badan berkanun yang diasingkan saraan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mereka yang bekerja sendiri (tidak mempunyai majikan).

Baca tentang PROGRAM KEMAHIRAN PENINGKATAN &  KEMAHIRAN PENJANA GOLONGAN BELIA & PENGANGGUR

KATEGORI PEKERJA YANG TIDAK LAYAK MENDAPAT INSENTIF PENJANAKERJAYA

Pekerja yang sedang menerima bantuan Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program) atau tersenarai dalam Program Subsidi Upah adalah tidak layak.

SYARAT KELAYAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA
SOALAN LAZIM INSENTIF PENJANAKERJAYA

Adakah majikan layak memohon insentif di bawah PenjanaKerjaya bagi pekerja dan perantis yang telah diambil tetapi belum didaftarkan dengan MYFutureJobs?

Layak. Dengan syarat majikan hendaklah mendaftarkan maklumat kekosongan pekerjaan di Portal MYFutureJobs serta memastikan pekerja tersebut telah didaftarkan di Portal MYFutureJobs.

Mana-mana majikan yang memohon insentif di bawah PenjanaKerjaya perlu terlebih dahulu mendaftar pekerja tersebut dengan PERKESO mengikut syarat seperti di soalan 3; dan

Bagi majikan yang telah mendaftarkan kekosongan pekerjaan serta telah membuat penempatan di bawah portal pekerjaan selain daripada Portal MYFutureJobs, majikan perlu mengemaskinikan maklumat kekosongan tersebut di bawah MYFutureJobs termasuk pendaftaran pekerja bagi tujuan pemprosesan bayaran permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja serta bagi tujuan pengesahan caruman di portal ASSIST PERKESO.

Adakah anda tahu kerajaan akan beri insentif RM250 setahun kepada mereka yang bekerja sendiri jika daftar i-SARAAN KWSP.

Bagaimana cara membuat permohonan insentif di bawah PenjanaKerjaya?

Kekosongan pekerjaan perlu didaftarkan di Portal MYFutureJobs walaupun kekosongan pekerjaan tersebut telah didaftarkan di dalam mana-mana portal pekerjaan yang lain;

Sekiranya terdapat pengambilan pekerja baru, majikan perlu mendaftarkan pekerja tersebut di sistem ASSIST PERKESO dalam tempoh 30 hari dari tarikh pekerja melaporkan diri

Mulai 15 Jun 2020, majikan boleh mendaftarkan profil majikan di Portal PenjanaKerjaya melalui laman sesawang penjanakerjaya.perkeso.gov.my ;dan

Mulai 1 Julai 2020, majikan boleh membuat permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja bagi pekerja yang diambil dibawah insentif ini.

Apakah dokumen yang diperlukan bagi permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja di bawah PenjanaKerjaya?

Pengesahan dan dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:

(i). Maklumat akaun bank majikan (salinan halaman hadapan Penyata Bank / muka depan buku bank yang tertera nama majikan, nombor akaun majikan dan nama bank)

(ii). Maklumat nombor pendaftaran perniagaan majikan Maklumat (Business Registration Number- BRN)

Nota: Majikan dinasihatkan untuk menyemak kedua-kedua dokumen di atas adalah betul bagi mengelakkan sebarang kelewatan pemprosesan bayaran.

Apakah yang dimaksudkan dengan maklumat Business Registration Number (BRN) yang perlu diperolehi daripada pihak bank?

BRN adalah maklumat nombor pendaftaran perniagaan majikan yang didaftarkan oleh majikan ketika pembukaan akaun semasa syarikat di bank.

Majikan hendaklah berhubung dengan pihak bank masing-masing bagi memastikan BRN yang diberikan adalah betul dan tepat.

Maklumat Akaun Bank dan BRN syarikat seperti di atas diperlukan bagi tujuan pembayaran terus ke akaun majikan secara Electronic Fund Transfer (EFT).

Bagaimanakah pembayaran insentif di bawah PenjanaKerjaya dilaksanakan?

Bayaran insentif di bawah PenjanaKerjaya adalah secara bulanan kepada majikan selepas bayaran caruman wajib seperti PERKESO dilaksanakan (bulan seterusnya);

Bantuan Mobiliti yang dibayar secara one-off kepada pekerja melalui majikan pula perlu dibayar kepada pekerja yang layak dalam tempoh 7 hari dari tarikh bayaran diterima daripada PERKESO; dan

Bayaran insentif hanya akan dilaksanakan setelah kesemua syarat seperti di soalan 3 dipenuhi termasuk caruman bulanan PERKESO yang telah dikreditkan terus ke dalam akaun bank majikan. (Contoh: pekerja atau perantis yang diambil bekerja pada 1 Julai 2020 tetapi majikan mendaftar dan mencarum pekerja tersebut dengan PERKESO pada 15 Julai 2020, bayaran insentif hanya boleh dibuat mulai bulan Ogos 2020 dan ke atas).

Ada yang belum membuat Semakan Wang Tidak Dituntut? Ini cara  Semakan Wang Tidak Dituntut  2020. Mudah sahaja.

Adakah majikan akan menerima insentif di bawah PenjanaKerjaya sekiranya pekerja dan perantis tersebut meletakkan jawatan atau diberhentikan?

Insentif yang berikutnya di bawah PenjanaKerjaya TIDAK DIBAYAR kepada majikan sekiranya pekerja dan perantis tersebut meletakkan jawatan atau telah diberhentikan.

Apakah takrifan pekerja yang dimaksudkan bagi insentif di bawah PenjanaKerjaya?

Pekerja bagi insentif di bawah PenjanaKerjaya adalah mengikut takrifan ‘pekerja’ di bawah Akta Sistem Insurans Pekerjaan (Akta 800).

Bagaimanakah semakan status permohonan boleh dilakukan oleh pihak majikan?

Majikan boleh membuat semakan status permohonan di Portal PenjanaKerjaya di penjanakerjaya.perkeso.gov.my .

Adakah majikan perlu membuat permohonan setiap bulan?

Tidak perlu. Majikan hanya perlu memastikan pembayaran caruman kepada PERKESO dibuat setiap bulan untuk melayakkan menerima insentif pengambilan setiap bulan.

Sekiranya pekerja atau perantis tersebut diberhentikan/meletak jawatan,majikan diwajibkan mengemaskini maklumat pekerja/perantis di sistem ASSIST PERKESO terlebih dahulu.

Apakah tindakan yang perlu diambil oleh pekerja terhadap majikan yang menerima insentif di bawah PenjanaKerjaya sekiranya pekerja tidak menerima gaji bulanan atau gaji mereka dipotong oleh majikan?

Pekerja yang mempunyai aduan berkenaan tidak menerima gaji bulanan atau gajinya dipotong boleh merujuk kepada Jabatan Tenaga Kerja.

TEMPOH PELAKSANAAN PROGRAM 

Insentif-insentif ini akan diberikan selama 6 bulan.

Kepada fresh grad, ini CARA FRESH GRAD 2020 DAPAT KERJA DENGAN MUDAH

 

 

 

 

 

 

Tags: #HireMalaysia #KATEGORI PEKERJA YANG TIDAK LAYAK MENDAPAT INSENTIF PENJANAKERJAYA #MyApprentice #SIAPAKAH YANG LAYAK MEMOHON PENJANAKERJAYA #SIAPAKAH YANG TIDAK LAYAK MEMOHON PENJANAKERJAYA #SOALAN LAZIM INSENTIF PENJANAKERJAYA #SYARAT KELAYAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR
  eRumah Johor 2022:DAFTAR,PERMOHONAN & SEMAKAN RUMAH MAMPU MILIK JOHOR   APA ITU eRumah
  ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)
  ePenyata Gaji ANM :SEMAKAN SLIP GAJI/PAYSLIP (Bulan Disember 2022)   APA ITU ePenyata
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)
  TESP MARA 2022 (Permohonan & Semakan Status Tajaan)   Majlis Amanah Rakyat (MARA)
  DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)
  DELIMa KPM 2022 (Cara Log Masuk Guna ID)   APA ITU DELIMa KPM
  1. author

   Sony Suikim3 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PORGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PERKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   770321-12-5201

   Reply
   • author

    Mohd faizal bin saharudin2 tahun ago

    Di benhenti kerja kedai makan kena tutup di sebab kn covid 19..sebab majikan tak mampu bayar sewa kedai…

    Reply
    • author

     Mohd faizal bin saharudin2 tahun ago

     “PERMOHONAN&SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR SEPERTI SY 851001-086981…NAK BELI SUSU DAN BARANG DAPUR DH TAK MAMPU

     Reply
  2. author

   Azlan bin saleh3 tahun ago

   Di berhenti kan kerja masa covid19. Sebab majikan dah tak ada kerja

   Reply
  3. author

   Muhammad Bin Abdullah3 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   920830-08-6037

   Reply
  4. author

   MOHAMAD HANIS MOHAMAD3 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR
   961005-03-5177

   Reply
  5. author

   Mohd Nizam Bin Abd Hamid3 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   860529265261

   Reply
  6. author

   Nur Aqilah bt Ismail3 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PORGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PERKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   970917025371

   Reply
  7. author

   Christoper3 tahun ago

   Dah 4 bulan dah tak ada kerja
   Saya berkerja sendiri
   860709125127

   Reply
  8. author

   Dayang ku zainab binti pg ismail3 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PORGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PERKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   791213125418

   Reply
  9. author

   Abdul Mutalib Bin Abd Karim2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR”
   830604-06-5597

   Reply
  10. author

   Krishnaveni [email protected] kalimuthu2 tahun ago

   Majikan saya Sime Darby plantion Harvard jerai.

   Reply
  11. author

   Krishnaveni a[email protected] kalimuthu2 tahun ago

   Pemohon semakan program insentif pengambilan pekerja untuk penganggur

   Reply
  12. author

   Mohd rostam bin othman2 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PORGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PERKERJA UNTUK PENGANGGUR 880205115361

   Reply
  13. author

   Meor azhar bin Awang2 tahun ago

   kerja buat grill sejak covid sampai sekarang tak kerja boss ttup bengkel.

   Reply
  14. author

   Shahfizal Bin Mat Shah2 tahun ago

   Saya hanya bekerja buruh(kontrak)sejak covind19 keadaan ekonomi menurun.Majikan memberitahu ingin mengurangkan pekerja,saya di berhentikan kerja.

   Reply
  15. author

   Shahfizal Bin Mat Shah2 tahun ago

   “PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR”

   Reply
  16. author

   IZZUDIN BIN IBRAHIM2 tahun ago

   SUDAH HABIS BELAJAR DIPLOMA POLICING AND INVESTIATION HAMPIR DUA TAHUN, TETAPI MASI MENGANGGUR SEHINGGA SEKARANG.

   Reply
  17. author

   Wong yoke lin2 tahun ago

   Syarikat baru kata mereka dah tiada kerja ..menggangur sejak mac 2020

   Reply
  18. author

   MOHD ASHRAF BIN HASBULLAH2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PORGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PERKERJA UNTUK PENGANGGUR
   960825125253

   Reply
  19. author

   SAIDATUL AINI SOBRI2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR
   981219-10-6442

   Reply
  20. author

   SPENCER SEKALAI AK BABA OWIN2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR” 920508-13-5849

   Reply
  21. author

   Fatin Fariesa2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

   Reply
  22. author

   Raihana Zulkafli2 tahun ago

   PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

   Reply
  23. author

   Jang2 tahun ago

   Syarat dan kelayakkan pengambilan pekerja untuk penganggur

   Reply
  24. author

   Faiz2 tahun ago

   Mencari kerja dah 3 Bulan bergantung pada jkm Dan zakat

   Reply
  25. author

   mohamad arzaaq2 tahun ago

   saya perlukm pekerjaan. kerana sudah lama saya mencari kerja.

   Reply
  26. author

   Anihkb2 tahun ago

   Sy perlukan pekerjaan kerana masih lagi peganggur..

   Reply
  27. author

   Zamri Bin Abd Rahman2 tahun ago

   Dah lama habis kontrak, tak bekerja dan sekarang tengah aktif mencari pekerjaan

   Reply
  28. author

   Roslan bin othman2 tahun ago

   Saya a mbil Mss belum dpt perkejaan baru tengah mencari pekerjaan

   Reply
  29. author

   Joel Picket2 tahun ago

   I think the admin of this web page is in fact working hard for his website, because here every data is quality based stuff.

   Reply
  30. author

   Mazliana binti abdull hamid2 tahun ago

   Bantu sy.. Sy dh Kehilangan kerja lps covid. Hotel dh tutup… Smpai skrg sy masih belom kerja lg..ni num ws sy. 0177942140

   Reply
  31. author

   Laurence Mealor2 tahun ago

   Your place is valueble for me. Thanks!?

   Reply
  32. author

   Sherran2 tahun ago

   I need a job

   Reply
  33. author

   Muhammad zul aiman bin azman1 tahun ago

   Saya mahu kerja

   Reply
  34. author

   AZWAN MAZNAN1 tahun ago

   Mencari kerja untuk penggangur seperti saya

   Reply
  35. author

   AZWAN MAZNAN1 tahun ago

   INSENTIF PERMOHONAN PEKERJA UNTUK PENGGANGUR..

   Reply

  Leave a reply "PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR"