PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN

Program Insentif Pengambilan Pekerja berjumlah RM1.5 bilion. Bagi menggalakkan pengambilan pekerja oleh majikan.

Kerajaan akan memperkenalkan Program Insentif Pengambilan Pekerja di mana syarikat akan diberikan insentif kewangan untuk memberi pekerjaan kepada golongan penganggur dan belia.

Kalau tak ada kerja nak buat, boleh cuba mohon PROGRAM LATIHAN PENJANA KERJAYA,banyak kelebihan dan insentif disediakan untuk pemohon.

APA ITU PENJANA KERJAYA?

PenjanaKerjaya di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) adalah bertujuan merangsang permintaan pekerjaan di kalangan majikan dan meningkatkan peluang pekerjaan serta kebolehpekerjaan di kalangan pencari kerja tempatan.

Baca tentang PENJAYAKERJAYA PERKESO 2021:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN SYARAT PENGAMBILAN PEKERJA

Kementerian Sumber Manusia telah dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan program ini melalui National Employment Services, PERKESO.

BACA : SEMAKAN & CARA MOHON PROGRAM PENEMPATAN PEKERJAAN SEMULA PERKESO

SENARAI INSENTIF PENJANA KERJAYA

Dianggarkan 300 ribu pencari kerja akan mendapat manfaat melalui dua insentif iaitu:

Pertama: Insentif bagi menggaji penggangur berumur di bawah 40 tahun sebanyak RM800 sebulan bagi setiap pekerja

Kedua: Insentif bagi menggaji penganggur berumur 40 tahun dan ke atas dan golongan OKU sebanyak RM1,000 sebulan.

PenjanaKerjaya yang disediakan adalah seperti kategori berikut:

MyApprentice

Insentif Perantis bagi majikan yang mengambil pencari kerja tempatan secara perantis dalam kalangan lepasan sekolah dan graduan.

HireMalaysia

Terdapat tiga kategori:

 1. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan di bawah umur 40 tahun;
 2. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan berumur 40 tahun dan ke atas; dan
 3. Insentif Pengambilan Pekerja yang menggajikan pencari kerja tempatan dalam kalangan golongan mudah terjejas termasuk golongan kurang upaya (OKU), dan peserta Program Return to Work PERKESO

*Nota: Umur pencari kerja adalah berdasarkan pada tarikh lahir semasa permohonan

Jika anda bekerja di bawah platform Gig, rugi kalau tak join Program PENJANAGig PERKESO, kerajaan menyumbang sebanyak RM163 daripada caruman setahun Pelan 2 SKSPS di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017, sementara platform penyedia perkhidmatan menyumbang RM69.80

Bantuan Mobiliti (Mobility Assistance)

Bayaran one-off kepada pekerja yang berpindah melebihi 100km (satu hala) dari lokasi tempat pemastautin pencari kerja;

Program Latihan

Menyediakan latihan semula (reskilling and upskilling) termasuk program place and train yang berdasarkan keperluan majikan dan pekerja yang diambil di bawah PenjanaKerjaya.

Kepada golongan B40,anda boleh mohon BANTUAN B40 RM180 untuk perbelanjaan langganan internet atau menampung sebahagian kos pembelian telefon bimbit baru

SIAPAKAH YANG LAYAK  MEMOHON PENJANAKERJAYA

 • Majikan telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM – Companies Commission of Malaysia) SSM / Jabatan Pendaftaran
 • Pertubuhan Malaysia (ROS) / Pendaftaran Perniagaan (ROB) / Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau lain-lain pertubuhan sebelum 1 Jun 2020;
 • Majikan hendaklah berdaftar dengan PERKESO sebelum 1 Jun 2020.

Anda tengah cari kerja, perlukan CONTOH RESUME,muat turun dan edit sahaja, ada 100 jenis, boleh pilih mana yang sesuai dengan anda.

SIAPAKAH YANG TIDAK LAYAK  MEMOHON PENJANAKERJAYA

Agensi Pekerjaan Swasta ataupun Syarikat Penyumberan Luar (Outsourcing / Contractor for Service) yang membekalkan tenaga kerja kepada perusahaan lain (principal) dan bukannya sebagai majikan langsung; dan

Pekerja sektor awam, badan berkanun persekutuan dan negeri, semua badan berkanun yang diasingkan saraan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mereka yang bekerja sendiri (tidak mempunyai majikan).

Baca tentang PROGRAM KEMAHIRAN PENINGKATAN &  KEMAHIRAN PENJANA GOLONGAN BELIA & PENGANGGUR

KATEGORI PEKERJA YANG TIDAK LAYAK MENDAPAT INSENTIF PENJANAKERJAYA

Pekerja yang sedang menerima bantuan Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program) atau tersenarai dalam Program Subsidi Upah adalah tidak layak.

SYARAT KELAYAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA

PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA
SOALAN LAZIM INSENTIF PENJANAKERJAYA

Adakah majikan layak memohon insentif di bawah PenjanaKerjaya bagi pekerja dan perantis yang telah diambil tetapi belum didaftarkan dengan MYFutureJobs?

Layak. Dengan syarat majikan hendaklah mendaftarkan maklumat kekosongan pekerjaan di Portal MYFutureJobs serta memastikan pekerja tersebut telah didaftarkan di Portal MYFutureJobs.

Mana-mana majikan yang memohon insentif di bawah PenjanaKerjaya perlu terlebih dahulu mendaftar pekerja tersebut dengan PERKESO mengikut syarat seperti di soalan 3; dan

Bagi majikan yang telah mendaftarkan kekosongan pekerjaan serta telah membuat penempatan di bawah portal pekerjaan selain daripada Portal MYFutureJobs, majikan perlu mengemaskinikan maklumat kekosongan tersebut di bawah MYFutureJobs termasuk pendaftaran pekerja bagi tujuan pemprosesan bayaran permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja serta bagi tujuan pengesahan caruman di portal ASSIST PERKESO.

Adakah anda tahu kerajaan akan beri insentif RM250 setahun kepada mereka yang bekerja sendiri jika daftar i-SARAAN KWSP.

Bagaimana cara membuat permohonan insentif di bawah PenjanaKerjaya?

Kekosongan pekerjaan perlu didaftarkan di Portal MYFutureJobs walaupun kekosongan pekerjaan tersebut telah didaftarkan di dalam mana-mana portal pekerjaan yang lain;

Sekiranya terdapat pengambilan pekerja baru, majikan perlu mendaftarkan pekerja tersebut di sistem ASSIST PERKESO dalam tempoh 30 hari dari tarikh pekerja melaporkan diri

Mulai 15 Jun 2020, majikan boleh mendaftarkan profil majikan di Portal PenjanaKerjaya melalui laman sesawang penjanakerjaya.perkeso.gov.my ;dan

Mulai 1 Julai 2020, majikan boleh membuat permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja bagi pekerja yang diambil dibawah insentif ini.

Apakah dokumen yang diperlukan bagi permohonan Program Insentif Pengambilan Pekerja di bawah PenjanaKerjaya?

Pengesahan dan dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:

(i). Maklumat akaun bank majikan (salinan halaman hadapan Penyata Bank / muka depan buku bank yang tertera nama majikan, nombor akaun majikan dan nama bank)

(ii). Maklumat nombor pendaftaran perniagaan majikan Maklumat (Business Registration Number- BRN)

Nota: Majikan dinasihatkan untuk menyemak kedua-kedua dokumen di atas adalah betul bagi mengelakkan sebarang kelewatan pemprosesan bayaran.

Apakah yang dimaksudkan dengan maklumat Business Registration Number (BRN) yang perlu diperolehi daripada pihak bank?

BRN adalah maklumat nombor pendaftaran perniagaan majikan yang didaftarkan oleh majikan ketika pembukaan akaun semasa syarikat di bank.

Majikan hendaklah berhubung dengan pihak bank masing-masing bagi memastikan BRN yang diberikan adalah betul dan tepat.

Maklumat Akaun Bank dan BRN syarikat seperti di atas diperlukan bagi tujuan pembayaran terus ke akaun majikan secara Electronic Fund Transfer (EFT).

Bagaimanakah pembayaran insentif di bawah PenjanaKerjaya dilaksanakan?

Bayaran insentif di bawah PenjanaKerjaya adalah secara bulanan kepada majikan selepas bayaran caruman wajib seperti PERKESO dilaksanakan (bulan seterusnya);

Bantuan Mobiliti yang dibayar secara one-off kepada pekerja melalui majikan pula perlu dibayar kepada pekerja yang layak dalam tempoh 7 hari dari tarikh bayaran diterima daripada PERKESO; dan

Bayaran insentif hanya akan dilaksanakan setelah kesemua syarat seperti di soalan 3 dipenuhi termasuk caruman bulanan PERKESO yang telah dikreditkan terus ke dalam akaun bank majikan. (Contoh: pekerja atau perantis yang diambil bekerja pada 1 Julai 2020 tetapi majikan mendaftar dan mencarum pekerja tersebut dengan PERKESO pada 15 Julai 2020, bayaran insentif hanya boleh dibuat mulai bulan Ogos 2020 dan ke atas).

Ada yang belum membuat Semakan Wang Tidak Dituntut? Ini cara  Semakan Wang Tidak Dituntut  2020. Mudah sahaja.

Adakah majikan akan menerima insentif di bawah PenjanaKerjaya sekiranya pekerja dan perantis tersebut meletakkan jawatan atau diberhentikan?

Insentif yang berikutnya di bawah PenjanaKerjaya TIDAK DIBAYAR kepada majikan sekiranya pekerja dan perantis tersebut meletakkan jawatan atau telah diberhentikan.

Apakah takrifan pekerja yang dimaksudkan bagi insentif di bawah PenjanaKerjaya?

Pekerja bagi insentif di bawah PenjanaKerjaya adalah mengikut takrifan ‘pekerja’ di bawah Akta Sistem Insurans Pekerjaan (Akta 800).

Bagaimanakah semakan status permohonan boleh dilakukan oleh pihak majikan?

Majikan boleh membuat semakan status permohonan di Portal PenjanaKerjaya di penjanakerjaya.perkeso.gov.my .

Adakah majikan perlu membuat permohonan setiap bulan?

Tidak perlu. Majikan hanya perlu memastikan pembayaran caruman kepada PERKESO dibuat setiap bulan untuk melayakkan menerima insentif pengambilan setiap bulan.

Sekiranya pekerja atau perantis tersebut diberhentikan/meletak jawatan,majikan diwajibkan mengemaskini maklumat pekerja/perantis di sistem ASSIST PERKESO terlebih dahulu.

Apakah tindakan yang perlu diambil oleh pekerja terhadap majikan yang menerima insentif di bawah PenjanaKerjaya sekiranya pekerja tidak menerima gaji bulanan atau gaji mereka dipotong oleh majikan?

Pekerja yang mempunyai aduan berkenaan tidak menerima gaji bulanan atau gajinya dipotong boleh merujuk kepada Jabatan Tenaga Kerja.

TEMPOH PELAKSANAAN PROGRAM 

Insentif-insentif ini akan diberikan selama 6 bulan.

Kepada fresh grad, ini CARA FRESH GRAD 2020 DAPAT KERJA DENGAN MUDAH

 

 

 

 

 

 

38 thoughts on “PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR”

 1. Saya hanya bekerja buruh(kontrak)sejak covind19 keadaan ekonomi menurun.Majikan memberitahu ingin mengurangkan pekerja,saya di berhentikan kerja.

  Balas
 2. SUDAH HABIS BELAJAR DIPLOMA POLICING AND INVESTIATION HAMPIR DUA TAHUN, TETAPI MASI MENGANGGUR SEHINGGA SEKARANG.

  Balas
 3. PERMOHONAN & SEMAKAN PROGRAM INSENTIF PENGAMBILAN PEKERJA UNTUK PENGANGGUR” 920508-13-5849

  Balas

Leave a Comment