eKasih 2021: PENDAFTARAN & PERMOHONAN BARU PORTAL eKasih

eKasih 2021: PENDAFTARAN & PERMOHONAN BARU PORTAL eKasih

EKASIH

Kepada yang layak,boleh buat pendaftaran dan permohonan baru pada  Sistem eKasih 2021.

Ia adalah pangkalan data keluarga miskin yang diwujudkan di peringkat nasional bagi membantu merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan.

APA ITU eKasih?

Ia adalah sistem Bank Data Kemiskinan Nasional​​ yang mengandungi maklumat mengenai kemiskinan bermula dari profail individu, program / bantuan yang diterima oleh Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR) daripada agensi pemberi bantuan sehinggalah kepada permohonan bantuan dan pemantauan keberkesanan program / bantuan yang diterima.

Maksud Ketua Isi Rumah (KIR)

KIR adalah daripada kalangan ahli isi rumah sesuatu tempat kediaman yang bertanggung jawab atau diberi tanggung jawab terhadap kebajikan ahli isi rumah di mana dia tinggal.

Maksud Ahli Isi Rumah (AIR)

AIR ialah mereka yang dianggap sebagai penghuni atau tanggungan di sesuatu tempat kediaman di mana mereka tinggal.

Melalui komponen data dalam sistem eKasih ini, pengakses boleh:

 • Membuat semakan status kemiskinan secara online
 • Menyelaraskan maklumat bantuan
 • Pengemaskinian maklumat kemiskinan secara online
 • Pengiraan Status Kemiskinan (miskin/miskin tegar) secara automatik berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK)
 • Penjanaan laporan dan statistik kemiskinan
 • Poverty mapping dan pemantauan kemiskinan

SEMAKAN SYARAT KELAYAKAN

Kepada yang ingin memohon bantuan eKasih 2021, seseorang dikira layak apabila tergolong dalam yang berpendapatan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa, iaitu kira-kira RM1,500 (bandar) atau RM1,000 (luar bandar) sebulan.

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) ialah pendapatan isi rumah (bulanan) yang disediakan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) setiap dua tahun sekali.

Untuk rujukan yang lebih terperinci, PGK semasa adalah seperti berikut mengikut negeri :

EKASIH

PROSES PERMOHONAN eKASIH

Berikut adalah proses permohonan:

EKASIH

PENDAFTARAN eKASIH

Individu yang ingin mendaftar boleh merujuk kepada Pejabat Daerah atau Pejabat Pembangunan Negeri (PPN).

Individu / orang awam boleh hadirkan diri ke Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau Pejabat Daerah yang berdekatan atau melalui

 • telefon
 • surat
 • e-mel rasmi
 • membuat laporan atau mendaftar kes kemiskinan melalui Pemimpin Tempatan, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) atau Majlis Perwakilan Penduduk (MPP)

PERMOHONAN ONLINE eKASIH

Seperti dimaklumkan, proses pendaftaran dan permohonan baru eKasih 2020 boleh dibuat terus di portal rasmi https://e-kasih.icu.gov.my

SENARAI NOMBOR TELEFON (Pendaftaran eKasih)

Berikut adalah Senarai Pejabat Pembangunan Negeri PPN

Berikut adalah senarai nombor telefon yang boleh dihubungi untuk tujuan pendaftaran.

 • PPN Perlis : 04-9731976
 • PPN Kedah : 04-7209236
 • PPN P.Pinang : 04-2185700
 • PPN Perak : 05-2497400
 • PPN Selangor : 03-55213600
 • PPN W.Persekutuan : 03-40420260 / 61
 • PPN N.Sembilan : 06-7659945
 • PPN Melaka : 06-3333333
 • PPN Johor : 07-2234777
 • PPN Pahang : 09-5178208
 • PPN Terengganu : 09-6272000
 • PPN Kelantan : 09-7455000
 • PPN Sarawak : 082-446582
 • PPN Sabah : 088-484800

Kelulusan penyaluran bantuan dan tempoh bantuan yang diberikan tertakluk kepada keputusan agensi pemberi bantuan berdasarkan syarat dan kriteria bantuan yang telah ditetapkan mengikut agensi masing-masing.

Kepada yang ingin memohon eKasih 2021, pemohon perlu melengkapkan 9 komponen bagi Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR) iaitu

 • Butiran KIR dan AIR
 • Lokasi
 • Kediaman
 • Pendidikan
 • Kemahiran dan pekerjaan
 • Harta
 • Kesihatan
 • Bantuan
 • Pendapatan

Data eKasih digunakan oleh agensi pemberi bantuan bagi mengenal pasti mereka yang benar-benar layak berasaskan kepada profil terkini dan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa.

KEMASKINI PORTAL EKASIH

Anda perlu kemaskini maklumat dari semasa ke semasa supaya memudahkan proses validasi kelayakkan.

SEMAKAN STATUS eKasih 2021

Semakan status eKasih boleh dibuat secara online melalui pautan berikut: https://ekasih.icu.gov.my/ekasih/Semakan/CarianAwam/Pages/default.aspx

Anda juga boleh menghubungi ICU JPM melalui Pejabat Pembangunan Negeri (PPN – Bahagian / Unit Kesejahteraan Rakyat) dan memberikan maklumat seperti nama atau nombor kad pengenalan untuk semakan dan pengesahan status.

SENARAI BANTUAN EKASIH PORTAL PEMBASMIAN KEMISKINAN

Terdapat banyak bantuan kepada penerima ekasih.Berikut adalah senarai bantuan ekasih:

1) Bantuan Prihatin Rakyat BPR 2021

Jika anda penerima ekasih,anda juga layak menerima Bantuan Prihatin Rakyat(BPR)

2) Bantuan iSuri KWSP

Jika anda penerima ekasih,anda juga layak menerima Bantuan iSuri KWSP. Anda selaku isteri akan menerima pembayaran caruman KWSP suri rumah di bawah nama Program Sukarela Insentif (SURI).

3) Bantuan Ibu Tunggal & Warga Emas

Sepanjang tempoh PKP & juga pasca PKPB serta PKPD, banyak bantuan diberikan kepada kelompok ibu tunggal dan orang tua yang berkelayakan berdasarkan senarai nama di bawah sistem ini

4) Bantuan OKU & Bantuan Anak Yatim

Setiap kali kerajaan mengumuman secara one off kepada bantuan oku dan bantuan anak yatim, biasanya kerajaan akan merujuk kepada senarai nama dalam pengkalan data portal pembasmian kemiskinan untuk diberikan keutamaan dalam pembayaran bantuan terlebih dahulu.

5) Bantuan Persekolahan

Menjelang pembukaan sekolah, pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah yang mana nama ibu bapa sudah tersenarai dalam portal pembasmian kemiskinan menerima bantuan persekolahan

6) Bantuan Prihatin Nasional(BPN)

Jika anda penerima ekasih,anda juga layak menerima Bantuan Prihatin Nasional(BPN)

7) Permohonan MYTV percuma

Jika anda penerima e-kasih,anda juga layak menerima MYTV percuma

8) Bantuan Khas Bakul Makanan JKM

Jika anda penerima e-kasih,anda juga layak menerima Bantuan Khas Bakul Makanan JKM tanpa perlu isi borang permohonan ekasih disebalik perintah PKPB & PKPD di Melaka, Kuala Lumpur KL, Negeri Sembilan, Johor, Kelantan, Terengganu, Sabah, Sarawak, Perlis, Langkawi, Kedah, Pulau Pinang Penang, Perak, Selangor dan Pahang

SOALAN LAZIM EKASIH

Siapa yang layak mendaftar dalam eKasih?

Golongan yang berpendapatan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa boleh mendaftar.

Adakah sistem permohonan & pendaftaran e kasih 2021 masih lagi dibuka?

Ya,masih lagi dibuka kepada yang layak.

Bagaimana cara daftar eKasih?

Individu/orang awam boleh hadirkan diri ke Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau Pejabat Daerah yang berdekatan atau melalui telefon, surat atau e-mel rasmi atau membuat laporan atau mendaftar kes kemiskinan melalui Pemimpin Tempatan,

Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) atau Majlis Perwakilan Penduduk (MPP).

Jika saya layak e-kasih,bila saya akan dapat bantuan?

Kelulusan penyaluran bantuan dan tempoh bantuan yang diberikan tertakluk kepada keputusan agensi pemberi bantuan berdasarkan syarat dan kriteria bantuan yang telah ditetapkan mengikut agensi masing-masing.

Data e-Kasih digunakan oleh agensi pemberi bantuan bagi mengenal pasti mereka yang benar-benar layak berasaskan kepada profil terkini dan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa.

Bolehkah saya bantu saudara/kawan saya ke Sistem eKasih?

Boleh sekiranya saudara/rakan anda berpendapatan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk maklumat lanjut berkaitan e-Kasih 2021, layari laman web rasmi Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri.

Anda boleh menghubungi PPN Negeri seperti dalam senarai di atas atau ibu pejabat Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri di talian 03-8000 8000 untuk menyalurkan sebarang kemusykilan.

Pertanyaan melalui e-mel boleh dihantar kepada [email protected]

Tags: #Adakah sistem permohonan & pendaftaran e kasih 2021 masih lagi dibuka? #Bagaimana cara daftar eKasih? #eKasih 2021: PENDAFTARAN & PERMOHONAN BARU PORTAL eKasih #KEMASKINI PORTAL EKASIH #PENDAFTARAN eKASIH #PERMOHONAN ONLINE eKASIH #PROSES PERMOHONAN eKASIH #SEMAKAN STATUS eKasih 2021 #SENARAI BANTUAN EKASIH PORTAL PEMBASMIAN KEMISKINAN #SENARAI NOMBOR TELEFON (Pendaftaran eKasih) #Siapa yang layak mendaftar dalam eKasih?

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  No related post!
  1. author

   Salina binti Ahmad5 days ago

   Saya puan Salina ibu tunggal anak 4 org cucu 2 org yg sama tunggal serumah sama says ,anak tdk bersekolah lagi sudah besar semua,cuma cucu yg d tanggung Saya sekarang ibu bapa cucu sudah bercerai ibu cucu telah tinggalkn anak nya dgn Saya,cucu yg sulung berumur 11 thn perempuan adik nya umur 9 thn lelaki,yg 2 cucu ini di tanggung Saya sekarang,Saya tidak berkerja lagisebab selalu sakit Saya sudah berumur 53 thn.macam mna Saya nk tanggung cucu Saya yg msh bersekolah sedangkn Saya tk dpt bantuan lagi Dari kebagikan sebab umur anak Saya yg bunggsu sdh lbh 18 thn,Saya haha cucu Saya Dari umur 1 thn,Saya harap pihak eKasih dapat pertimbangkn permohonan Saya Demi cucu Saya yg masih jauh perjalanan mencari ilmau Demi Masa dpn mereka

   Reply

  Leave a reply "eKasih 2021: PENDAFTARAN & PERMOHONAN BARU PORTAL eKasih"