SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2022(Check Layak Ke Tak)

SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2022(Check Layak Ke Tak)

SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM

Tahukah anda bahawa Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyediakan pelbagai jenis bantuan dan sokongan kepada golongan yang memerlukan untuk rakyat Malaysia. Adakah anda telah membuat permohonan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada tahun 2022?

 

Nak tahu bayaran Bantuan Bulanan JKM dah masuk ke belum?Sila rujuk TARIKH BAYARAN BANTUAN BULANAN JKM

 

OBJEKTIF  PEMBERIAN BANTUAN JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT(JKM)

  • Memenuhi keperluan asas (basic needs) bagi meringankan beban penerima bantuan
  • Alat sokongan sosial (social support tools) untuk menilai kemampuan penerima bantuan ke arah berdikari dan mengurangkan kebergantungan kepada bantuan
  • Alat pemulihan (rehabilitation tools) agar penerima bantuan terus kekal tinggal bersama komuniti/masyarakat.
  • Sumber kewangan sementara penerima bantuan meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan hidup

 

SENARAI BANTUAN JKM 2022

Berikut merupakan jenis bantuan yang disediakan oleh JKM :

  • Bantuan Kanak-Kanak (BKK);
  • Elaun Pekerja Cacat (EPC);
  • Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja (BTB);
  • Bantuan Penjagaan OKU Terlantar/ Pesakit Kronik Terlantar (BPT);
  • Bantuan Orang Tua (BOT);
  • Bantuan Am Persekutuan (BA);
  • Bantuan Anak Pelihara (BAP);
  • Bantuan Latihan Perantis (BLP);
  • Bantuan Geran Pelancaran (GP);
  • Bantuan Alat Tiruan/ Alat Sokongan (BAT);
  • Tabung Bantuan Segera (TBS).

 

PERMOHONAN BANTUAN JKM 2022
Terdapat 2 cara untuk membuat permohonan bantuan JKM :

 

A) PERMOHONAN BANTUAN JKM  ONLINE

Layari laman web eBantuanJKM di pautan berikut:

http://ebantuanjkm.jkm.gov.my/spbk/Awam/BorangPermohonan_SemakIc.jsp;

1.Daftarkan permohonan anda mengikut negeri

2.Isikan nombor kad pengenalan

3.Isikan borang-borang yang berkaitan

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara.

Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon. Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukan hak.

 

PERINGATAN PENTING

Sila hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat mengikut Daerah mana yang dipohon dalam tempoh 14 hari dari permohonan dibuat diatas talian. Kegagalan berbuat demikian sistem akan membatalkan permohonan tersebut secara automatik.

 

B) BORANG PERMOHONAN BANTUAN JKM

1.Hadirkan diri ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah

2.Minta JKM 18  (Borang Permohonan Bantuan)

3.Lengkapkan borang JKM 18  (Borang Permohonan Bantuan)

4.Bawa dokumen sokongan yang diperlukan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah

5.Permohonan anda akan diproses.

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara. Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon. Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukan hak.

 

Untuk memudahkan urusan pentadbiran, pemohon diminta membawa dokumen sokongan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian seperti salinan Kad Pengenalan diri pemohon, salinan Kad Pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama, salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluarga yang tinggal bersama, salinan penyata gaji (jika ada), dan lain-lain dokumen yang berkaitan.

 

MUAT TURUN BORANG BANTUAN JKM 2022

JKM 18  (Borang Permohonan Bantuan)

Borang Kemaskini Maklumat JKM 2022

 

DOKUMEN-DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

Semasa hadir ke pejabat, bawa dokumen-dokumen penting berikut:

  • Salinan MyKad/ Kad Pengenalan Pemohon
  • Salinan MyKad/ Kad Pengenalan ahli keluarga yang tinggal bersama
  • Salinan Kad OKU/ slip pendaftaran sementara OKU (Sekiranya tergolong dalam kategori OKU)
  • Salinan penyata pendapatan/ surat akaun pendapatan (sekiranya bekerja sendiri)
  • Salah satu Bil Utiliti (air/elektrik/telefon/astro)
  • Laporan pegawai perubatan dari hospital/ klinik kesihatan kerajaan/ swasta (untuk kes OKU tidak bekerja/ terlantar/ kronik/alat tiruan)

 

SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2022

Bagi yang telah melengkapkan permohonan Bantuan JKM, langkah-langkah untuk membuat semakan status permohonan adalah seperti berikut:

CARA SEMAK STATUS KELULUSAN BANTUAN JKM 2022

1.Anda perlu membuat akses pada pautan berikut : Semak Status Permohonan eBantuan JKM

2.Kemudian seperti yang ditunjukkan di rajah di atas, klik ‘Semakan Status Permohonan Atas Talian’

3.Selepas itu anda perlu memasukkan No. Kad Pengenalan dan klik pada butang ‘Semak’

*Senarai hanya akan menunjukkan status bantuan yang telah dipohon atau sedang diterima. Untuk keterangan lanjut mengenai bantuan yang telah dipohon, sila hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah/ Bahagian/ Jajahan di mana permohonan bantuan ini dibuat

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk sebarang pertayaan , hubungi:

Alamat

Jabatan Kebajikan Masyarakat,Aras 6, 9-18 .No 55, Persiaran Perdana, Presint 4, 62100 Putrajaya

No. Telefon :03-8000 8000

 

ARTIKEL LAIN 

Baca tentang CARA PENDAFTARAN,RAYUAN & BORANG PERMOHONAN ORANG KURANG UPAYA (OKU)

 

Tags: #CARA SEMAK STATUS KELULUSAN BANTUAN JKM 2020 #MUAT TURUN BORANG BANTUAN JKM 2020 #SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2020 #SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2022(Check Layak Ke Tak) #SENARAI BANTUAN JKM 2020

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    No related post!
    1. author

      Mohd Reduan bin Hassanusi2 years ago

      Adakah permohonan saya diluluskan

      Reply
    2. author

      Sumathi2 years ago

      Nama sy sumathi bantuan sy tamat bulan 6 kalau kemaskini macam mane sy ibutuggal tiada kerja

      Reply
    3. author

      Umadevi a/p Pakiri2 years ago

      Adakah permohonan saya lulus

      Reply
    4. author

      Zainora Suboh2 years ago

      Saya nk tanye tok saya sudah 8 bulan xdpt bantuan….. Sebab apa… Saya sudah buat permohonan tapi tiada balasan jawapan……

      Reply
    5. author

      mohd amin bin mohamed yusoff2 years ago

      salam saya nk tanya adalah pemegang kad oku permohonan bantuan dari kebajikan masyarakat tidak diluluskan saya dah beristeri dengan orang umah baru bersalin dengan masalah corono virus bantuan dari kerajaan saya dpt cuma 1000 saja dari kerajaan umumkan bantuan bpn saya tidak berkerja bawak mycar pendapatan saya cuma lpas bayar sewa keta sewa rumah saja mcam mna saya nk mohon bantuan kali 2 rayuan sewa dah 2 bulan tk bayar

      Reply
    6. author

      Miss ayu2 years ago

      Sampai sekarang masih tiada respon dari pihak jkm kuala muda…😭😭

      Reply
    7. author

      Muhammad saifullah b ahmad zawawi1 year ago

      Adakah bantuan one off rm300 ni secara automatik jika kita oku berdaftar jkm

      Reply
    8. author

      Rasid Awang Tengah1 year ago

      Ji

      Reply
    9. author

      Abu bakar bt naeman1 year ago

      Semakn kelulusn bantuan jkm

      Reply
    10. author

      Abu bakar bt naeman1 year ago

      Sampai sekarang masih tiada respon dari pihak jkm sekarang sermbn negre sembilan

      Reply
    11. author

      Mohd Nazir Bin Ab Ghani1 year ago

      Bantuan JKM bayaran untuk oku bulan september

      Reply
    12. author

      Mohd Nazir Bin Ab Ghani1 year ago

      Semakan bayaran jkm

      Reply
    13. author

      Mohd Sabri bin omar1 year ago

      Saya Mohd Sabri bin Omar..pernah mendapat bantuan ank² saya 3org sebanyak rm300..dihentikan bantuan bulanan 2tahun lepas..kerana didapati tak layak..kenapa yer..sedangkan pendapatan saya sebulan dlm 1200 jeee…bantuan ini saya dapat selepas kematian isteri saya..

      Reply
    14. author

      Ang Choo Siew1 year ago

      How can i check if my application for KGC is approved or not.

      Reply
    15. author

      Lina1 year ago

      Nenek saya seorang oku,tiada pengelihatan.tidak menerima bantuan dari jkm.

      Reply
    16. author

      Regina1 year ago

      Kenapa pembayaran bantuan am yg diluluskan pada awal bulan 9 dan di bayar pada hujung bulan 10 tapi sampai hari ni tiada masuk ..saya betul berharap untuk beli barang barang untuk anak saya oku kronik lamping pakai buang saiz dewasa m susu dan Milo anak saya yg habis
      Regina kleman
      771204125864 ic
      Lahad Datu
      0163110802

      Reply
    17. author

      MOHAMMAD SYAHURIL ALIFF BIN SHAHRULL NIZAM1 year ago

      Kna apa saya tak dapat duit bantuan OKU…

      Reply
    18. author

      Hairulazhat1 year ago

      Saya Hairul Azhar buat
      Permohonan bantuan kesihatan Sya mengidap penyakit-penyakit kronik iaitu buah pinggang dan dah start dialisis Sya pun dah tak berkerja

      Reply
    19. author

      Ina1 year ago

      Dah semak online.. Tapi tulis disitu
      Status bantuan tamat

      Reply
    20. author

      Sitti aidah binti jaafar1 year ago

      Saya nak tanya permohonan saya luluskah….saya suda isi melalui online bantuan jkm cawangan sandakan ataa nama saya…

      Reply
    21. author

      Nabisah bt mad ali1 year ago

      Adakah permohonan bantuan saya diluluskn..saya ibu tunggal

      Reply
    22. author

      CHITRA VENUGOPAL1 year ago

      Nama saya CHITRA, ibu tunggal dan menpunyai 3 orang anak yang masih bersekolah,macam mane nak apply bantuan JKM????

      Reply
    23. author

      Attu bin holdy1 year ago

      Salam nama saya attu bin holdy nak tau permohonan sya dah lulus ke belum ?

      Reply
    24. author

      Nur zalilah bte ismail1 year ago

      Lulus tsk permohoman sy

      Reply
    25. author

      Lee Yoke Keong1 year ago

      Saya pernah mohon Bantuan Kewangan JKM secara manual ( untuk warga emas -RM350 sebulan )pada 14 ogos 2020. Sehingga kini belum ada jawapan dari pihak tuan.

      Reply
    26. author

      ZAIDI BIN RAZALI1 year ago

      Sy ZAIDI BIN RAZALI ingin bertanye mengenai STATUS BANTUAN BULANAN SY sama ade LULUS /TIDAK LULUS, bagaimana cara utk sy mengetahui STATUS BANTUAN SY.

      Reply
    27. author

      Shurip bin Jamal1 year ago

      Bantuan warga emas

      Reply
    28. author

      Shurip bin Jamal1 year ago

      Bantuan warga emas saya dah lulus ke tlg beri jawapan,

      Reply
    29. author

      Maya1 year ago

      Saya nak semak permohonan bantuan kanak kanak yang saya daftar online tempoh hari adakah lulus?

      Reply
    30. author

      Zaiton binti Md yusoff1 year ago

      Nak tahu Lulu’s atau pun tidak permohonan bantuan warga emas Jim 2020

      Reply
    31. author

      Thanuja A/P Nagaswararo1 year ago

      Saya nak semak permohonan bantuan jkm emak mertua saya tarikh permohonan bantuan pada bulan 9.

      Reply
    32. author

      Sharon+chow12 months ago

      Kenapa bantuan ibu tunggal belum Masuk duit and
      permohonan berjaya.
      Saya sangat terdesak dengan pandemic and bantuan ibu tunggal belum Masuk untuk January 2021. Anak dalam kelaparan , tolong minta cepatkan bantuan.
      Terima kasih

      Reply
      • author

        Azzlee bin ab aziz9 months ago

        Sy dah tukar nombor baru dulu pakai nombor ni 0193660029…lah ni sy tukar nombor 0196930936 azzlee bin ab aziz

        Reply
    33. author

      Fauziah bt Mohd Nor12 months ago

      Saya Fauziah pemegang kad OKU bantuan jkm saya belum dapat dari bulan12hingga 1

      Reply
    34. author

      Azmin bin ismail12 months ago

      Saya pemegang kad o.k.u..dari sumber yang PM..kita yg mana bantuan o.k.u…akan dinaikkan kadarnya rm1000,bagi tahun 2021,tapi bg bulan 1..saya dapat macam biasa tidak ada pn penambahan…ini bg JKM negeri Kedah..

      Reply
    35. author

      Amirul bin azmam9 months ago

      Salam sy bantuan jkm

      Reply
    36. author

      Amirul bin azmam9 months ago

      Duit dok masuk lgi nie

      Reply
    37. author

      Amirul bin azmam9 months ago

      Semakan status kelulusan bantuan jkm

      Reply
    38. author

      Amirul bin azmam9 months ago

      Duit dok masuk lgi

      Reply
    39. author

      Asenah Shafi9 months ago

      Batuan jkm

      Reply
    40. author

      Amirul bin azmam8 months ago

      Duit. Dh msukk ke

      Reply
    41. author

      Mas Zainal8 months ago

      kalau dalam siasatan tu macam mana ye . ke memang tak lulus .

      Reply
    42. author

      MOHD.SUKRI BIN MAMAT8 months ago

      Salam. Nak tanya boleh ke DPT. bantuan . Covid ni x kerja bil api tungak. Duk rumah numpang gaji cukup makan….Minta ada prihatin. Salam.

      Reply
    43. author

      Amirul bin azmam8 months ago

      Amirul bin azmam

      Reply
    44. author

      Amirul b Azmam2 weeks ago

      Assalamualaikum tolong semak Amirul b Azmam ic 950515115579 dye ada OKU tapi x panah dapat buantan

      Reply

    Leave a reply "SEMAKAN STATUS KELULUSAN  BANTUAN JKM 2022(Check Layak Ke Tak)"