KENYALANG GOLD CARD KGC: BORANG KELAYAKAN

KENYALANG GOLD CARD KGC: PERMOHONAN ONLINE/BORANG & SEMAKAN KELAYAKAN

Kenyalang Gold Card (KGC), inisiatif kerajaan negeri bagi meningkatkan kesejahteraan dan kebajikan warga emas di Sarawak. Pemohon yang layak boleh mula mengemukakan permohonan mendapatkan inisiatif KGC. Di sini kami akan kongsikan cara membuat permohonna, semoga membantu.

APA ITU KENYALANG GOLD CARD (KGC)

Kad itu adalah kemudahan untuk warga emas berusia 60 tahun ke atas untuk mendapatkan diskaun, rebat atau yuran percuma untuk barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi kerajaan, swasta serta pusat komersial dan menjadi rakan strategik KGC.

Ia meliputi diskaun untuk bidang kesihatan iaitu perubatan dan pemulihan, pengangkutan awam, barang keperluan harian seperti diskaun ketika membeli barangan runcit, pakaian, optikal, penjagaan diri, refleksologi, urutan dan spa serta dandanan rambut.

Objektif utama kad ini diperkenalkan adalah untuk membantu meningkatkan kesejahteraan dan kebajikan warga emas di Sarawak melalui penyediaan kemudahan dan manfaat dalam bentuk diskaun, rebat dan lain-lain kemudahan daripada pelbagai organisasi dan sektor komersial.

KELEBIHAN KENYALANG GOLD CARD (KGC)

Berikut adalah merupakan antara kelebihan dan kemudahan KGC iaitu:

 • Mendapatkan diskaun, rebat atau yuran percuma untuk barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi kerajaan, swasta serta pusat komersial dan menjadi rakan strategik KGC.
 • Diskaun untuk bidang kesihatan iaitu perubatan dan pemulihan, pengangkutan awam, barang keperluan harian seperti diskaun ketika membeli barangan runcit, pakaian, optikal, penjagaan diri, refleksologi, urutan dan spa serta dandanan rambut.
 • Bantuan Ehsan Kematian (BIK) berjumlah RM3,000 dan ia dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 10,000 warga emas setahun. (*NOTA: BIK hanya akan diberikan kepada pemegang BIK yang tidak mendapat perlindungan insurans, Tabung Haji, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan sebagainya.)

SEMAKAN SYARAT MEMOHON KENYALANG GOLD CARD

Antara syarat-syarat memohon ialah:

 • Berumur 60 ke atas pada 1 Januari 2020,
 • Warganegara Malaysia dengan status ‘K’ pada kad pengenalan
 • Penduduk tetap (permanent resident) Sarawak

CARA PERMOHONAN KENYALANG GOLD CARD

Permohonan secara online juga boleh dibuat melalui pautan https://kenyalanggold.com/

Permohonan secara manual juga boleh dibuat.  Borang Permohonan Kenyalang Gold Card boleh dimuat turun melalui Laman Web Rasmi Kementerian Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak dan Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak.

KLIK DI SINI untuk muat turun borang Permohonan Kenyalang Gold Card (KGC)

PROSES PERMOHONAN KENYALANG GOLD CARD

Borang siap diisi harus dipulangkan ke mana-mana pejabat Jabatan Kebajikan dan Masyarakat di seluruh negeri dan kita menetapkan 30 hari untuk permohonan diluluskan

Kepada penerima BSH boleh buat SEMAKAN KELAYAKAN DEKODER PERCUMA MYTV SECARA ONLINE & SMS 

SENARAI RAKAN STRATEGIK KGC

Setakat ini seramai 46 Rakan Strategik KGC.

Beberapa vendor telah mengesahkan penglibatkan mereka dalam inisiatif KGC yang menawarkan diskaun dan rebat merangkumi bidang kesihatan, pengangkutan awam dan barang keperluan.

Antara vendor tersebut ialah Samba, Fitflop, Cafe Cafe, Wonderboom, Des Optics Group, Bright Smile Dental Clinic, Suriah Indah Health Clinic, Shine Pharmacy dan Limbang Optical Centre.

Sila klik DISINI untuk melihat senarai untuk rujukan.

SOALAN LAZIM (FAQ) KENYALANG GOLD CARD

Apakah keistimewaan KGC?

 • Keistimewaan KGC ini ialah menyediakan kemudahan dalam bentuk diskaun atau rebat untuk barangan dan perkhidmatan antaranya dalam bidang kesihatan seperti perubatan, pemulihan dan farmasi dan pengangkutan awam kepada golongan warga emas.

dah CHECK SKIM PEKA B40 tahun 2023? Banyak manfaat kesihatan diberikan secara percuma.

Apakah contoh diskaun yang nikmati pemegang KGC?

 • Pemegang KGC juga menikmati diskaun ketika membeli barangan keperluan seperti barang runcit, baju, kasut, optikal, penjagaandiri, refleksologi, urutan dan spa, rawatan dan penjagaan kuku, dandanan rambut malah untuk mengunjungi taman tema dan rekreasi.

Apa maksud kad pengenalan berstatus K?

 • Warga negara Malaysia dan pemegang kad pengenalan berstatus “K” atau yang berstatus Pemastautin Tetap Sarawak.

Adakah saya layak mohon KGC jika saya berumur 61 tahun pada tahun 2020?

 • Berusia 60 tahun pada atau selepas 1 Januari 2020 adalah layak memohon kad KGC.

Macam mana cara nak mohon kad KGC?

 • Permohonan kad KGC boleh dilakukan secara manual dengan mengisi borang di Pejabat Kebajikan Bahagian atau memuat turun borang permohonan melalui laman web Kementerian Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak (KWKP) atau Jabatan Kebajikan Masyarakat.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ada pertanyaan, sila hubungi Urus Setia KGC di talian 082-449577/444139 atau emel ke alamat [email protected]

42 thoughts on “KENYALANG GOLD CARD KGC: BORANG KELAYAKAN”

 1. Saya memohon untuk card tersebut sebulan yang lalu. Saya masih belum tahu kedudukan permohonan saya.

  Balas
 2. ingin mencadangkan bahawa strategik partner memperlihatkan satu sticker penerimaan KGC di pintu masuk atau kaunter bayaran seperti credit cards dan card lain.

  Balas
 3. Kecewa dengan sistem macam ini..segala pertanyaan diatas tidak di jawab. apa ni??
  saya pun nak bertanyakan soalan yang sama. dah aply untuk bapa dan emak,tapi belum ada apa apa respon,sedangkan yang aply manual dah dapat kad sudah.

  Balas
 4. check the status of KGC card on behalf of mr. kueh hoi chuang, online application has been submitted months ago, please note his new email address shall be [email protected] and kindly contact his handphone as in the form which has been filled during online application once it is approved.
  thank you

  Balas
 5. Salam.. saya dah apply untuk kedua ibu bapa dan borang telah pun di hantar ke Jabatan kebajikan sebelum PKP dan sampai sekarang masih menunggu status keputusan sama ada lulus atau pun tidak. macam mana nak semak status?

  Balas
 6. May i know what is status of my kenyalang gold card which submitted online more than 6 months ago? If ready for collection, where to collect?

  Balas
 7. SAYA SUDAH APPLY KENYALANG GOLD CARD UNTUK AYAH SAYA, DARI BULAN SEPTEMBER. SEKARANG SUDAH BULAN DISEMBER, SUDAH MAHU MASUK TAHUN 2021. BLUM ADA LAGI JAWAPAN. BILA LAGI AYAH SAYA, AKAN DAPAT KENYALANG GOLD CARD DIA.

  Balas
 8. Hai, saya dah memohon kgc tahun lepas untuk nenek dan mak saya. Tapi sampai sekarang tiada berita tentang kgc . Blh tanya macam mana nak semak status

  Balas
 9. Saya ingin bertanya status permohonan kenyalangGold card untuk orang tua saya iaitu Nala Anak Ujai dan Asit Anak kali.. Saya sudah membuat permohonan bulan 12/2020..tapi tidak tahu macam mana cek..

  Balas
 10. Disini saya nak buat pertanyaan tentang penbataran BIK brapa lamakah tempoh masa d ambil untuk buat satu pembayaran sbb saya dah buat tunutuan dr bln januaritp sampai skrg blm dpt lagi. Masa buat urusan djanjikan habis bln April tp saya cek acc blm ada apa pbyrn pun yg dr BIK. tolong reply untuk info saya sbb skrng msh pkp susah nak pergi k off kebajikan kuching

  Balas
 11. Saya ingin bertanya status permohonan kenyalangGold card saya.permohonan secara online pada awal bulan Febuari 2021

  Balas
 12. I,MDM TONG HIE KIIK IC NUMBER 560124135202 applied for my sister and brother in law for this kenyalang cards dated 16th October,2022.Till today no reply from your deparment yet. Please reply at the soonest. Thank You.

  Balas
 13. I have applied kenyanlang gold card for almost two years ago until now l am still waiting for my card.appreciaten you can check for me thabks

  Balas

Leave a Comment