CARA TUKAR TELCO TAPI KEKALKAN NOMBOR LAMA (Port Out)

CARA TUKAR TELCO TAPI KEKALKAN NOMBOR LAMA (Port Out)

TUKAR TELCO KEKALKAN NOMBOR

Kepada anda yang ingin mengekalkan no telefon anda yang lama tetapi ingin beralih ke telco yang lain, semestinya anda ingin mengetahui caranya. Untuk pengetahuan anda, proses Port-Out atau MNP adalah satu proses yang mudah tetapi terdapat beberapa syarat yang anda perlu ketahui. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara tukar line telefon dan syaratnya, semoga membantu.

 

APA ITU MNP

Mobile number portability (MNP) atau Nombor Mudah Alih adalah kemampuan bagi pelanggan untuk bertukar ke penyedia perkhidmatan mudah alih baharu, sambil mengekalkan nombor telefon sedia ada. Terdapat juga beberapa istilah yang anda perlu ketahui iaitu:

 • Porting – adalah proses pertukaran ke penyedia perkhidmatan mudah alih baharu tanpa menukar nombor telefon seseorang. Perkataan “porting” boleh ditukar ganti dengan pertukaran.
 • Port-in – adalah merujuk kepada permintaan pelanggan untuk bertukar ke operator baharu
 • Port-out – adalah pelanggan yang meninggalkan operator sedia ada.

 

SYARAT UNTUK MNP TALIAN TELCO

Berikut adalah merupakan syarat-syarat untuk penukaran line telco ini iaitu:

 1. Pastikan simkad asal masih aktif.
 2. Mempunyai baki kredit sekurang-kurangnya RM1 untuk tujuan membalas SMS pengesahan untuk keluar telco. Sekiranya postpaid, pastikan anda telah membayar bil terkini (current bill) dan lebihkan RM1 dari jumlah pembayaran bil berkenaan.
 3. Pastikan simkad nombor asal tu didaftarkan atas nama sendiri. Atau atas nama orang yang anda boleh dapatkan kad pengenalannya.
 4. Simkad atau nombor anda seharusnya tidak mempunyai kontrak. Sekiranya mempunyai kontrak, anda perlu batalkan dulu kontrak sebelum proses boleh tukar line telefon boleh dilakukan.
 5. Anda perlu pastikan simkad anda bukan subline atau mainline kepada sesuatu akaun. Sekiranya simkad anda subline atau mainline, anda perlu tukar line kedua-dua sim (nombor) sekaligus.
 6. Pastikan anda pergi berjumpa dealer telco yang sah supaya proses tukar line untuk memudahkan urusan anda semasa proses pertukaran line telefon nanti.

 

CARA TUKAR TELCO TAPI KEKALKAN NOMBOR

Setelah anda memenuhi syarat di atas, berikut adalah merupakan cara penukaran line telco:

 1. Pergi ke mana-mana dealer yang sah telco terbaru yang anda inginkan.
 2. Pastikan simkad asal berada di dalam phone semasa proses MNP dilakukan oleh dealer telco.
 3. Dealer tersebut akan membuatkan pendaftaran permohonan pertukaran line telefon (MNP) dan akan memberikan anda simkad telco terbaru tersebut.
 4. Seterusnya anda akan terima SMS dari telco asal untuk pengesahan. Pastikan anda reply SMS ini dalam tempoh yang ditetapkan. Sekiranya lambat proses akan terbatal secara automatik dan perlu diulang proses oleh dealer.
 5. Kemudian anda perlu tunggu sehingga line telco lama tidak aktif (masa paling lama 3 hari).
 6. Setelah sim lama tiada lain, anda hanay perlu masukkan sim baru (telco baru).
 7. Selesai, anda kini telah menggunakan perkhidmatan line telco baru bati tapi masih kekal nombor lama anda

NOTA: Proses ni adalah sama untuk semua telco yang terdapat di Malaysia

 

ARTIKEL LAIN

SIMKAD KENA BLOCK(CELCOM/MAXIS/DIGI/TUNE TALK/ ONE XOX/YES4G):(Cara Unlock & Guna Semula)

7 thoughts on “CARA TUKAR TELCO TAPI KEKALKAN NOMBOR LAMA (Port Out)”

 1. Dua orang anak saya sekarang berada di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Saya berapa di Kuala Lumpur. Adakah saya dibenarkan untuk memandu ke bukit mertajam, dan balik ke Kuala Lumpur dengan anak-anak saya?
  Terima kasih

  Balas
 2. Yang memohon itu untuk seorang sahaja atau termasuk untuk anak-anak sekali? Sebab saya telah mohon tetapi anak-anak saya perlu mohon juga ke?

  Balas
 3. Aslmlkm kenapa dekat alamat tu x tulis tempat tekandas saya dah tersalah isi alamat kat tempat asal saya, cara borang kat gerak malaysia ni membingungkan lepas tu kenapa dah update kawasan masih x dpt QR? Saya sangkut dari seremban dan nk balik ke melaka tempat tinggal saya

  Balas

Leave a Comment