MRT PUTRAJAYA (Peta Laluan Pertukaran Sambungan Stesen & Harga)

MRT PUTRAJAYA (Peta Laluan Pertukaran Sambungan Stesen & Harga)

MRT PUTRAJAYA

Sekiranya anda pengguna pengangkutan awam MRT khususnya di Putrajaya, semestinya anda ingin mengetahui Peta Lalaun Transit untuk melancarkan perjalanan anda ke sesuatu destinasi. Disini kami akan kongsikan mengenai peta laluan baharu dan waktu operasi, semoga membantu.

 

APA ITU MRT

Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (juga dikenali sebagai MRT Corp) dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan (Diperbadankan) dan merupakan badan korporat yang ditubuhkan di bawah Akta Kementerian Kewangan (Pemerbadanan) 1957. Ia ditubuhkan untuk menjadi pemaju dan pemunya aset projek Transit Aliran Massa di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, di bawah langkah kerajaan untuk menyusun semula sistem pengangkutan awam di bandar ini. Syarikat ini ditubuhkan pada September 2011 dan mengambil alih pemilikan projek Transit Aliran Massa Lembah Klang pada Oktober 2011 dari Prasarana Malaysia Berhad.

 

TARIKH PERMBUKAAN MRT LALUAN PUTRAJAYA

Laluan Putrajayaa adalah laluan kedua Projek MRT Lembah Klang yang akan dibangunkan. Selepas bermulanya perkhidmatan penuh pada 16 Mac 2023, ia akan memberi perkhidmatan kepada koridor dengan populasi kira-kira 2 juta orang dari Kwasa Damansara, sebuah pembangunan perbandaran baharu di barat laut Kuala Lumpur dan pinggir selatannya, ke Putrajaya, pusat pentadbiran persekutuan Malaysia.

Jajaran sepanjang 57.7km ini adalah terdiri daripada 44.2km trek bertingkat dan 13.5km terowong bawah tanah. Ia akan mempunyai 36 stesen beroperasi yang terdiri daripada 27 stesen bertingkat dan 9 di bawah tanah. Terdapat 5 lagi stesen yang dirancang di sepanjang jajaran untuk kegunaan masa hadapan (Institut Penyelidikan Getah (RRI), Bandar Malaysia Utara, Bandar Malaysia Selatan, Taman Teknologi, dan Taman Universiti).

 

PETA MRT LALUAN PUTRAJAYA

MRT Laluan Putrajayaa memiliki jajaran sepanjang 57.7 km dengan 36 stesen. Ia bermula dari Kwasa Damansara (bandar baharu bersebelahan dengan Kota Damansara dan Sungai Buloh) dan berakhir di Putrajayaa Sentral, pusat pentadbiran kerajaan Malaysia.

MRT PUTRAJAYA

STESEN TITIWANGSA MRT LALUAN PUTRAJAYA

Berikut adalah merupakan peta lalaun MRT stesen Titiwangsa:

MRT PUTRAJAYA

 

STESEN PERTUKARAN MRT LALUAN PUTRAJAYA

Berikut adalah merupakan peta stesen pertukaran MRT:

MRT PUTRAJAYA

 

STESEN SAMBUNGAN MRT LALUAN PUTRAJAYA

Berikut adalah merupakan peta stesen pertukaran MRT:

 

HARGA TIKET MRT LALUAN PUTRAJAYA

Kadar tambangnya dari RM1 hingga RM2.40 (tanpa tunai sahaja) dan pemegang kad konsesi menerima diskaun 50%.

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai MRT Laluan Putrajayaa, anda boleh melayari portal rasmi MRT Corp

ARTIKEL BERKAITAN:

32 thoughts on “MRT PUTRAJAYA (Peta Laluan Pertukaran Sambungan Stesen & Harga)”

 1. Sehingga ke hari ini saya belum dapat bantuan dari BKSS, tolong bagitahu bagaimana cara untuk mendapat bantuan tersebut..

  Balas
 2. Permohonan & semakan BKSS 3.0
  mcm ni nak apply……
  Mcm ni nak cek status permohonan…
  Xda link pun…
  Dah goole baca berapa kali pun sama jak….??????????

  Balas
 3. selamat pagi. saya nak menanya kalau boleh bpn say lulus dengan jumlah rm800 itu trus one off trma bantuan rm500 tu. shja hendak ketahuan

  Balas
 4. Bkss 3.0
  Perlu memohon bagi individu bujang?
  Atau maklumat data ikut BPN sedia ada?
  Bila tarikh mula di agihkan?
  Perlu buat semakan?

  Balas
 5. dah mohon pd bulan april, saya terima bpn, kata 15 jun srmak kelulusan, semak semak sama ja sedang merproses data, berapa lama memproses data tu

  Balas
 6. Kepada pihak yang berkenaan tolong lah umum bilakah bantuan bkss 3.0 akan diberi. Sekarang ini sudah menjadi tanda tanya? hari2 semak tetapi keputusan yang sama??

  Balas
 7. Saya sudah dafter nama saya dlm BKSS tapi sampai hari ini tiada keputusan yang saya terima dari pada pihak berkenan kenapa dan menggapa sampai bila saya kena tunggu jawapan itu

  Balas

Leave a Comment