Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Timbul persoalan dan jadi bahan tanda tanya kepada pemohon Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)  tentang status permohonan BKM  yang memaparkan “DALAM PROSES” selepas status ‘PERMOHONAN DITERIMA’ dipaparkan.

Bagaimanakah untuk melihat status yang dipaparkan tersebut. Anda perlu login di laman web Portal Bantuan Keluarga Malaysia(BKM) . Masukan nombor kad pengenalan dan semak.

 

APA MAKSUD STATUS DALAM PROSES  BKM?

Jika permohonan anda sedang diproses dan disemak  pada laman portal BKM, maka status ini akan dipaparkan. Bermakna permohonan anda sedang dalam proses semakan kelayakan oleh LHDN sama ada LULUS atau GAGAL.

 

CONTOH SITUASI

Ahmad melayari laman portal Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) pada 1 Februari  2022. Dia telah menyemak status kelulusan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) namun tiada rekod dipaparkan.

Maka beliau telah mendaftar permohonan baru dengan mengisi maklumat yang diperlukan dan permohonan tersebut diterima oleh LHDN selepas beberapa hari.

Pihak LHDN pula menerimapermohonan tadi dan memberi paparan permohonan diterima. Selepas beberapa hari Ahmad mendapati status telah bertukar kepada ‘DALAM PROSES ‘.

Ahmad  hanya perlu bertenang dan menunggu makluman tentang semakan kelulusan permohonan baru BK  dan jika lulus permohonan,maka Ahmad akan mendapat BKM pada bulan Mac 2022

SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN BARU BANTUAN KELUARGA MALAYSIA(BKM)

Bagi kategori permohonan baru yang berstatus permohonan diterima, anda boleh menyemak status kelulusan permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)  pada bulan Mac 2022

 

PERMOHONAN BARU/RAYUAN BKM

Jika anda tidak layak menerima BKM tetapi masih belum membuat permohonan baru.Anda boleh membuat  permohonan baru / rayuan boleh dibuat di portal rasmi BKM

Permohonan rayuan akan dibuka secara atas talian (online) bermula 2 Mei 2022.

Bilakah tarikh rayuan BKM?
Permohonan rayuan BKM akan dibuka mulai 2 Mei 2022 selama 1 bulan.

Bagaimana cara membuat rayuan BKM?
Permohonan boleh dibuat secara online melalui laman web https://bkm.hasil.gov.my/

 

 

 

MAKLUMAT DAN PERTANYAAN LANJUT

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Kementerian Kewangan atau LHDNM di talian berikut:

Kementerian Kewangan

03-8882 9089/ 03-8882 9087 /03-8882 9191/03-8882 4565/03-8882 4566

LHDNM

1-800 882 747 / 03-8911 1000

Waktu operasi dari jam 9 pagi – 5 petang (Ahad – Jumaat).

 

ARTIKEL LAIN

BKM Tiada Dalam Senarai Penerima? (Ini 7 Alasan Kenapa Tak Lulus)

 

Tags: #APA MAKSUD STATUS DALAM PROSES  BKM? #MAKSUD  STATUS PERMOHONAN DALAM PROSES BPN #Maksud Status BKM Dalam Proses bkm.hasil.gov.my #SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN BARU BANTUAN KELUARGA MALAYSIA(BKM) #TARIKH SEMAKAN BKM STATUS DALAM PROSES

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    Kemaskini BKM 2022 Online (Kemas Kini Bantuan Keluarga Malaysia)
    Kemaskini BKM 2022 Online (Kemas Kini Bantuan Keluarga Malaysia) Pasti anda tertanya-tanya, macam
    SEMAKAN KELULUSAN BKM  2022 (Check Status LULUS / TIDAK)
    SEMAKAN KELULUSAN BKM  2022 (Check Status LULUS / TIDAK) Sekiranya anda ada membuat
    CARA SEMAK VAUCHER BAYARAN TUNAI BKM FASA 1(Check Duit)
    CARA SEMAK VAUCHER BAYARAN TUNAI BKM FASA 1(Check Duit) Untuk makluman kepada penerima
    SEMAKAN STATUS BKM FASA 2 2022(Bagi Permohonan Baru & Rayuan)
    SEMAKAN STATUS BKM FASA 2 2022(Bagi Permohonan Baru & Rayuan)   Untuk makluman
    1. author

      Aiman2 tahun ago

      If proses tersebut gagal , boleh buat ke rayuan ? Or masih sempat ke nak buat rayuan sebelom tarikh tutup tersebut.

      Reply
    2. author

      Cheah Eng Chuan2 tahun ago

      PERMOHONAN DALAM PROSES BPN

      Reply
    3. author

      jimmy2 tahun ago

      sya punya lulus tapi dia belum bayar bpn

      Reply
    4. author

      Anuradha Retanamanee2 tahun ago

      Status saya Dalam proses,tolong advice,tq

      Reply
    5. author

      Pak Lah Bulat2 tahun ago

      kata akan dapat RM1000 bulan April… tapai sekarang dah nak masuk Mei.. RM1000 x dapat ker? jgn la cakap mcm buah buruk. luar cantik dalam buruk.

      Reply
    6. author

      Zarul zahrin2 tahun ago

      Sy punya sepatutnya dapat rm1000.. check status jumla keseluruhan lulus rm500.. sy nk update dh xboleh.. tolong bagi pencerahan.

      Reply
    7. author

      Thiyyagarajan selvarajah2 tahun ago

      Dalam proses tolong advanced thanks

      Reply
    8. author

      Stefanus Andrew2 tahun ago

      Status saya dalam proses advanced thanks

      Reply
    9. author

      ROMZIE BIN JULASI2 tahun ago

      Status permohonan “DALAM PROSES”bila boleh tau lulus tau gagal

      Reply
    10. author

      Eddy Ong2 tahun ago

      Status permohonan “DALAM PROSES”bila boleh tau lulus tau gagal

      Reply
    11. author

      Sis Lyna2 tahun ago

      Permohonan masih DALAM PROSES…if gagal mne sempat nk buat rayuan hari da suntuk ni

      Reply
    12. author

      ahmad2 tahun ago

      bg kategori m40 akan dapat penuh rm1000 ker kat bulan mei bg yang masih dalam proses bpn

      Reply
    13. author

      Nur shela2 tahun ago

      Sy bt permohonan Baru awal bulan 4 sampai skrg status”masih dlm proses”bila ble tahu lulus ke tidak sbb hari ni hari last.

      Reply
    14. author

      hada2 tahun ago

      sama dengan. dah call lhdnm tp x berjawab

      Reply
    15. author

      Lau Mei Kuan2 tahun ago

      Saya membuat permohonan pada 4 April 2020. Status saya masih DALAM PROSES,dan bagaimana cara saya boleh menyemak keputusan yang lulus . Sekian, terima kasih.

      Reply
    16. author

      Joe2 tahun ago

      Nak tanya..kt mna ada jual rokok gudang garam 16..kt kl susah dpt skrg..

      Reply
    17. author

      Geethanjali2 tahun ago

      Saya Punya pun sama juga dalam proses org tak ada Kerja ada anak lagi susah la tak bagi duit lagi kata april dapat 1000 belum dapat lagi dah mei dah org pun tak ada kerja dan tak ada duit kesian la anak anak tak ada makan susu Semua tolong la janji janji bagi duit

      Reply
    18. author

      fed2 tahun ago

      rasa nya sembang je ni. call LHDN tak berjawab. malas nak berharap dah.

      Reply
    19. author

      shaharudin mokhtar2 tahun ago

      saya dah apply hampir 2 bulan, tak kan tak lulus-lulus lagi! kencing ke apa ni

      Reply
    20. author

      Siva2 tahun ago

      Orang ade duit semua dah dtp

      Reply
    21. author

      ang ah ngoh2 tahun ago

      Kemarin saya nak check status, dia suruh saya daftar lagi?berapa kali saya kena daftar?Saya sudah daftar pada 11.4.2020.

      Reply
    22. author

      Hazim2 tahun ago

      Dari bulan 4 daftar kemudian Status dalam proses tapi sudah masuk Fasa Kedua masih dalam proses juga. Jelaskan..

      Reply
    23. author

      atenn2 tahun ago

      emmm asyik dalam proses jee …dri bln4 daftar…tak jugak lulus…bilaa ehh dpt duit ni…???

      Reply
    24. author

      Wong Lai yen2 tahun ago

      Awal bulan april sdh apply , sampai hari ini bulan Mei masih DALAM PROSES . Mmg tk tahu ia adalah lulus atau tk lulus. Pening kpl

      Reply
    25. author

      Zulkifli2 tahun ago

      Tarikh pembayaran BPN Fasa 2
      Jangan bimbang dengan status BPN Dalam Proses. Lihat dulu jadual pembayaran. Setidak-tidaknya, jika lulus, kita tahu bila akan terima pembayaran.

      Bayaran BPN Fasa 2 akan bermula secara berperingkat bermula dengan BSN dan seterusnya ke bank-bank yang lain

      Untuk Fasa 2 ini:

      Tarikh Pembayaran B40 : 4 – 13 Mei 2020
      Tarikh Pembayaran M40 : 13 – 15 Mei 2020
      Tarikh Pembayaran Permohonan Baru dan Rayuan : 15 – 20 Mei 2020
      Untuk makluman anda, pembayaran BPN bagi Permohonan Baru dan Rayuan akan dibayar sekaligus mulai 15 hingga 20 Mei 2020 seperti yang ditunjukkan pada jadual pembayaran di atas.

      Reply
    26. author

      marina2 tahun ago

      Status permohonan “DALAM PROSES”bila boleh tau lulus tau gagal

      Reply
    27. author

      Ono Entalang2 tahun ago

      Apa maksud status “permohonan kelulusan akan dimaklumkan”..susah mahu tahu ini keputusan sebab saya cuma update akaun bank sahaja dulu.

      Reply
    28. author

      abu bakar ali2 tahun ago

      dalam proses smpi sekarang… rsa pakai xda dah.. hurmmm… tp dok harap2 gak.. kot2…

      Reply
    29. author

      Nurshafarizan bin Shaari2 tahun ago

      Berkenaan status kemaskini Bsh dan Bpn 2019 saya berstatus berkahwin sedangkan saya status duda ..saya telah buat kemaskini sbelum ni utk bpn tidak diterima kepada status bujang..saya check status kemaskini baru ini utk bayaran pertama utk bpn LULUS.masalahnya duit bantuan bsh dan bpn masuk ke akaun bekas isteri saya.sedangkan bekas isteri saya telah berkhwin lain dan saya masih duda dan blum berkhwiin saya jugak tangung atas jagaan anak 4 orang.memandang saya tiada kerja atas sebab pkp mcana saya nk menangung beban waktu ini..belanja harian ,dan bayar bil telepon dan roadtax dgn insuran kenderaan dan sbagainya..tolong bagi penjelasan macamna nk dpt hak bantuan saya dah letih saya dan buang duit saya sekejap kesana sekejap kesini tapi masalah tak selesai jgak.

      Reply
    30. author

      Hema2 tahun ago

      Ape maksud 09 Salam status

      Reply
    31. author

      Siti Aishah Ahmad Sohaimi2 tahun ago

      Macam mana nak kemaskini bhs

      Reply

    Leave a reply "Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)"