Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)

Timbul persoalan dan jadi bahan tanda tanya kepada pemohon Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)  tentang status permohonan BKM  yang memaparkan “DALAM PROSES” selepas status ‘PERMOHONAN DITERIMA’ dipaparkan.

Bagaimanakah untuk melihat status yang dipaparkan tersebut. Anda perlu login di laman web Portal Bantuan Keluarga Malaysia(BKM) . Masukan nombor kad pengenalan dan semak.

 

APA MAKSUD STATUS DALAM PROSES  BKM?

Jika permohonan anda sedang diproses dan disemak  pada laman portal BKM, maka status ini akan dipaparkan. Bermakna permohonan anda sedang dalam proses semakan kelayakan oleh LHDN sama ada LULUS atau GAGAL.

 

CONTOH SITUASI

Ahmad melayari laman portal Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) pada 1 Februari  2022. Dia telah menyemak status kelulusan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) namun tiada rekod dipaparkan.

Maka beliau telah mendaftar permohonan baru dengan mengisi maklumat yang diperlukan dan permohonan tersebut diterima oleh LHDN selepas beberapa hari.

Pihak LHDN pula menerimapermohonan tadi dan memberi paparan permohonan diterima. Selepas beberapa hari Ahmad mendapati status telah bertukar kepada ‘DALAM PROSES ‘.

Ahmad  hanya perlu bertenang dan menunggu makluman tentang semakan kelulusan permohonan baru BK  dan jika lulus permohonan,maka Ahmad akan mendapat BKM pada bulan Mac 2022

SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN BARU BANTUAN KELUARGA MALAYSIA(BKM)

Bagi kategori permohonan baru yang berstatus permohonan diterima, anda boleh menyemak status kelulusan permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)  pada bulan Mac 2022

 

PERMOHONAN BARU/RAYUAN BKM

Jika anda tidak layak menerima BKM tetapi masih belum membuat permohonan baru.Anda boleh membuat  permohonan baru / rayuan boleh dibuat di portal rasmi BKM

Permohonan rayuan akan dibuka secara atas talian (online) bermula 2 Mei 2022.

Bilakah tarikh rayuan BKM?
Permohonan rayuan BKM akan dibuka mulai 2 Mei 2022 selama 1 bulan.

Bagaimana cara membuat rayuan BKM?
Permohonan boleh dibuat secara online melalui laman web https://bkm.hasil.gov.my/

 

MAKLUMAT DAN PERTANYAAN LANJUT

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Kementerian Kewangan atau LHDNM di talian berikut:

Kementerian Kewangan

03-8882 9089/ 03-8882 9087 /03-8882 9191/03-8882 4565/03-8882 4566

LHDNM

1-800 882 747 / 03-8911 1000

Waktu operasi dari jam 9 pagi – 5 petang (Ahad – Jumaat).

 

ARTIKEL LAIN

BKM Tiada Dalam Senarai Penerima? (Ini 7 Alasan Kenapa Tak Lulus)

 

32 thoughts on “Maksud Status BKM Dalam Proses (Semakan Permohonan Baru & Rayuan)”

 1. kata akan dapat RM1000 bulan April… tapai sekarang dah nak masuk Mei.. RM1000 x dapat ker? jgn la cakap mcm buah buruk. luar cantik dalam buruk.

  Balas
 2. Sy punya sepatutnya dapat rm1000.. check status jumla keseluruhan lulus rm500.. sy nk update dh xboleh.. tolong bagi pencerahan.

  Balas
 3. Sy bt permohonan Baru awal bulan 4 sampai skrg status”masih dlm proses”bila ble tahu lulus ke tidak sbb hari ni hari last.

  Balas
 4. Saya membuat permohonan pada 4 April 2020. Status saya masih DALAM PROSES,dan bagaimana cara saya boleh menyemak keputusan yang lulus . Sekian, terima kasih.

  Balas
 5. Saya Punya pun sama juga dalam proses org tak ada Kerja ada anak lagi susah la tak bagi duit lagi kata april dapat 1000 belum dapat lagi dah mei dah org pun tak ada kerja dan tak ada duit kesian la anak anak tak ada makan susu Semua tolong la janji janji bagi duit

  Balas
 6. Kemarin saya nak check status, dia suruh saya daftar lagi?berapa kali saya kena daftar?Saya sudah daftar pada 11.4.2020.

  Balas
 7. Dari bulan 4 daftar kemudian Status dalam proses tapi sudah masuk Fasa Kedua masih dalam proses juga. Jelaskan..

  Balas
 8. Tarikh pembayaran BPN Fasa 2
  Jangan bimbang dengan status BPN Dalam Proses. Lihat dulu jadual pembayaran. Setidak-tidaknya, jika lulus, kita tahu bila akan terima pembayaran.

  Bayaran BPN Fasa 2 akan bermula secara berperingkat bermula dengan BSN dan seterusnya ke bank-bank yang lain

  Untuk Fasa 2 ini:

  Tarikh Pembayaran B40 : 4 – 13 Mei 2020
  Tarikh Pembayaran M40 : 13 – 15 Mei 2020
  Tarikh Pembayaran Permohonan Baru dan Rayuan : 15 – 20 Mei 2020
  Untuk makluman anda, pembayaran BPN bagi Permohonan Baru dan Rayuan akan dibayar sekaligus mulai 15 hingga 20 Mei 2020 seperti yang ditunjukkan pada jadual pembayaran di atas.

  Balas
 9. Apa maksud status “permohonan kelulusan akan dimaklumkan”..susah mahu tahu ini keputusan sebab saya cuma update akaun bank sahaja dulu.

  Balas
 10. Berkenaan status kemaskini Bsh dan Bpn 2019 saya berstatus berkahwin sedangkan saya status duda ..saya telah buat kemaskini sbelum ni utk bpn tidak diterima kepada status bujang..saya check status kemaskini baru ini utk bayaran pertama utk bpn LULUS.masalahnya duit bantuan bsh dan bpn masuk ke akaun bekas isteri saya.sedangkan bekas isteri saya telah berkhwin lain dan saya masih duda dan blum berkhwiin saya jugak tangung atas jagaan anak 4 orang.memandang saya tiada kerja atas sebab pkp mcana saya nk menangung beban waktu ini..belanja harian ,dan bayar bil telepon dan roadtax dgn insuran kenderaan dan sbagainya..tolong bagi penjelasan macamna nk dpt hak bantuan saya dah letih saya dan buang duit saya sekejap kesana sekejap kesini tapi masalah tak selesai jgak.

  Balas

Leave a Comment