KOD TIDAK LULUS BKM 2022 (Semak Punca Gagal Permohonan & Dokumen Sokongan)

KOD TIDAK LULUS BKM 2022 (Semak Punca Gagal Permohonan & Dokumen Sokongan)

KOD TIDAK LULUS BKM

 

Bagi yang gagal/tidak lulus BKM 2022,boleh semak kod tidak lulus BKM 2022  dan boleh rujuk terus dokumen sokongan yang diperlukan untuk memudahkan anda buat rayuan nanti

 

Kod dan Kod Keterangan Bagi Alasan Tidak Lulus BKM

 

Kod        Kod Keterangan

04           Hubungan pertalian antara anak dan Pemohon / Pasangan tidak sepadan dengan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)

 

Hubungan Pertalian antara Anak dan Pemohon / Pasangan tidak sepadan dengan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)

TINDAKAN

Dokumen asal dan salinan yang perlu dikemukakan ialah:

  1. MyKAD / MyKID Anak; dan
  2. Sijil Lahir Anak (bagi pengesahan hubungan pertalian)

06           Pemohon tidak melepasi syarat kelayakan bagi Kategori Bujang

09           Semakan rekod agensi mendapati pendapatan Pemohon melebihi RM2,500

12           Pemohon berdaftar sebagai Pemegang Saham/ Pengarah Syarikat / Perkongsian Liabiliti Terhad

TINDAKAN / DOKUMEN SOKONGAN

Semakan maklumat perniagaan akan dilakukan secara terus dengan agensi yang telah dilantik oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

13           Pasangan berdaftar sebagai Pemegang Saham/ Pengarah Syarikat / Perkongsian Liabiliti Terhad

TINDAKAN / DOKUMEN SOKONGAN

Semakan maklumat perniagaan akan dilakukan secara terus dengan agensi yang telah dilantik oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

15           Semakan rekod agensi mendapati jumlah pemilikan kenderaan Pemohon / pasangan melebihi had kemampuan bagi golongan berpendapatan rendah (B40)

TINDAKAN / DOKUMEN SOKONGAN

Dokumen asal dan salinan yang perlu dikemukakan ialah:
i. Dokumen penukaran hak milik Kenderaan; atau
ii. Dokumen penjualan / Pelupusan Kenderaan

18           Pemohon tidak menetap di Malaysia / bekerja / belajar di Luar Negara berdasarkan rekod agensi

20           Semakan mendapati Anak Pemohon / Pasangan mempunyai pendapatan yang tinggi

21           Pemohon wujud sebagai pasangan di permohonan lain.

23           Pasangan wujud sebagai pemohon dipermohonan lain

31           Status perkahwinan perlu pengesahan

32           Tarikh Perceraian memerlukan Salinan Sijil Perceraian yang dikeluarkan Agensi Kerajaan

 

ARTIKEL LAIN

RAYUAN BKM (Check Status & Permohonan Bermula 2 Mei 2022)

 

 

Tags: #KOD TIDAK LULUS BKM 2022 (Semak Punca Gagal Permohonan & Dokumen Sokongan)

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    No related post!
    1. author

      MOHAMAD AHLANSHAH BIN AHAI2 tahun ago

      Kenapa saya jawab TIADA tidak d sah kan, saya jawab bagi no HP saya pun d cakap tidak sah,terus BSH saya tak d lulus kan, d sini Sya mau tau ja la, jawapan Sya da betu,tp tidak d sah kan dan Sya kena sekat dan tidak d lulus kan BSH2020..

      Reply
      • author

        Dzulhusmie hospi2 tahun ago

        Kod 5…bila masa saya ada pasangan ..bila masa sya kahwin .
        ??sedngkn mseh BUJANG …gaji ckup2 makan….mcm mna sya dpt kod 5 ..dri Sumber mana…????

        Reply
    2. author

      WAN MOHD NIZAMRI BIN WAN HASSAN2 tahun ago

      6

      Reply
    3. author

      valsala sukumaran2 tahun ago

      Kod 29
      Bsh fasa 2 ok sekarang tak ok

      Reply
    4. author

      Mohd Isa bin Mohd Yusoff2 tahun ago

      07 -Jawapan dari BSH pendapatan/pasangan melebihi Rm4000..Isteri tak bekerja.
      Pencen saya baru Rm1,750 n kemaskini terakhir jumlah pendapatan sebulan pada Februari 2020(Selepas Pencen) pun xlulus..

      Reply
      • author

        Fairuz binti harun2 tahun ago

        05

        Reply
    5. author

      Mohd Isa bin Mohd Yusoff2 tahun ago

      07 -Jawapan dari BSH pendapatan/pasangan melebihi Rm4000..Isteri tak bekerja.
      Pencen saya baru Rm1,750 n kemaskini terakhir jumlah pendapatan sebulan pada Februari 2020(Selepas Pencen) pun xlulus..Kod 07

      Reply
    6. author

      Thanaletchumy2 tahun ago

      09

      Reply
    7. author

      MUHAMMAD HELMI HARIRI BIN CHE HASSAN2 tahun ago

      Kod 05…kita keje OT pun xde…n xde pun lebih 4k hmmmm

      Reply
    8. author

      zaini Ismail2 tahun ago

      Zaini bin ismail 6

      Reply
    9. author

      zaini Ismail2 tahun ago

      Zaini bin ismail ( 6 ) daftar syarikat ssm syarat untuk keluar teksi bandar lepas kerja bolehlah buat part time isteri tak kerja dapat masej tak layak bsh pendapatan pasangan melebihi Rm 4000 gaji + eluan dlm Rm 3800 belum tolak pinjaman perumahan lagi.

      Reply
    10. author

      Lim Chew yoke2 tahun ago

      Kod 28, perlu apa document yang diperlukan untuk rayuan?

      Reply
    11. author

      Mohd afendi bin jamaludin2 tahun ago

      07 isteri saya ade 1 shj ssm, itu pon utk bisnes online.. 1 dan 2 dpt plk.. 3 ni xlayak. Padahal start meniage online dr 2018 lg.. Kedai pon xde.. Skdr duit online buat makan harian je..

      Reply
    12. author

      Jamalludin bin baharudin2 tahun ago

      Kenapa bsh saya tak lulus sedangkan sy bujang (duda)

      Reply
    13. author

      Maisarah bt mohd tahir2 tahun ago

      Cod 28
      Fasa 1 fasa 2 lulus.. fasa 3 tk lulus
      Pelikk….

      Reply
    14. author

      Norin2 tahun ago

      Kod 07 pendapatan melebihi 4k…saya tak berkerja suami pula basic gaji tambah elaun tak sampai 3k awal bulan 3 suami dah tak berkerja lagi…fasa 1 dan 2 dapat fasa 3 tak dapat

      Reply
    15. author

      Kenny2 tahun ago

      Kod 05. Sejak bila saya ada isteri? Girlfriend pun tiada

      Reply
    16. author

      Rahman bin sihing2 tahun ago

      Fasa1,2 dapat, fasa3 tidak layak,
      Istri tidak kerja, anak3 masih sekolah, pendapatan kurang dari 4000.

      Kod 6

      Reply
    17. author

      Hujanash2 tahun ago

      Kena kod 5
      Bujang
      Gaji tak sampai pon 2k
      Rak lulus jugak ke….

      Reply
    18. author

      kajen2 tahun ago

      Kena kod 5 juga
      Still bujang
      And still belajar bachelor..
      >???Whats wrong ah.??

      Reply
    19. author

      SIVASANGARI2 tahun ago

      Kod 5

      Reply
    20. author

      SIVASANGARI2 tahun ago

      Kod 5 bujang

      Reply
    21. author

      Siti nor tasya2 tahun ago

      Sy kod no 5 fasa 3 ni xlulus knape..
      Sy check x lulus..dy hntr mesej x lulus..fasa 1 2 lulus..fasa 3 ..sy xdpt..

      Reply
    22. author

      NUR ATIKAH SYAKIRAH2 tahun ago

      Askum,saya dapat kod 5 sedangkan gaji xsmpai pon 2k…boleh minta penjelasan bab mana yang boleh tak lulus tu?Dulu terima bantuan BR1M xda plak masalah cakap xlulus..agak pelik sikit..
      semoga dapat jawapan yang munasabah.

      Reply
    23. author

      ANDREW SELVARAJ MURTY2 tahun ago

      kod 28? suami tidak berkerja. isteri terima pencen bawah rm4000

      Reply
    24. author

      shasha2 tahun ago

      KOD 05, MAIGOD !! BUJANG oiii, bilanya dah kawin, gaji pun kurang dari 2k.

      Reply
    25. author

      Cherine2 tahun ago

      Kenapa dapat Rm500 untuk Fasa1 dan 2 dan Fasa 3 Rm100 saja .Jumlah Rm600 saja bagi isi rumah pendapatan tidak melebihi Rm3,000.Bukan jumlah kena ada Rm850

      Reply
    26. author

      Rayan anak kayok2 tahun ago

      tidak lulus

      Reply
    27. author

      Rayan anak kayok2 tahun ago

      meggapa tidak lulus

      Reply
    28. author

      Mazlan bin mustapha2 tahun ago

      28

      Reply
    29. author

      Sarmini devi2 tahun ago

      Megapa tidak lulus orang bujang Ada ke tak ni

      Reply
    30. author

      Ee Linz2 tahun ago

      Kod5 I dpt sms tapi nak Tau apa syarat? Adakan kurang gaji 2k ataupun 18umur atas?

      Reply
    31. author

      ZAMRI B. ISMAIL2 tahun ago

      Kod 6 sy keje kampung je tp ada ssm itupun dapat percuma dari kemas dan tak aktif macamana plak

      Reply
    32. author

      Jasmine2 tahun ago

      Kalau Tiada Rekod?bolehkah buat permohonan?

      Reply
    33. author

      Muhamad bin Osman2 tahun ago

      Dapat kod 07,padahal isteri tak bekerja.gaji saya PON tak sampai rm4000.

      Reply
    34. author

      AHMAD KAMAL BIN MOKERI2 tahun ago

      08 saya di berhenti kan kerja VSS hujong 2018 umor dah line pencen decler incomtex tak bekerja. 2019 tak bekerja 2020 covid 19. Bsh 1 n 2 Lulus Bpn Lulus nape Bsh 3 tak lulus. Isteri tak bekerja ssm atas nama isteri. Mana datang income Rm4000 covid 19 nie semua hilang punca pendapatan. Yang ada dalam acc bank duit kwsp itu simpanan bukanya pendapatan awak kena faham. Tolong beri pencerahan sikit

      Reply
    35. author

      Zela muslim2 tahun ago

      Kod 28 apa dokumen perlu disediakan..please info saya

      Reply
    36. author

      Yasodai a/p Balan2 tahun ago

      Mine is kod 34

      Permohonan tidak menetap di malaysia. Saya memang kat Malaysia la.. langsung x pernah belajar atau berkerja di luar negara..

      Reply
    37. author

      SHAHARIN BIN SELAMAT2 tahun ago

      Kod 14. Apakah yang dikatakan kod14.saya lihat senarai kod berbeza. Saya ni status bujang kalau kod 14 dalam senarai yang ada ialah hak kemampuan anak melebihi syarat kelayakan. Dah la bujang mana datang anak pulak ni. Harap semak semula…..

      Reply
    38. author

      Yeap Bee Hong2 tahun ago

      KOD TIDAK LULU’S BSH 2020

      Reply
    39. author

      Mohammad nurul aminuddin2 tahun ago

      Dh lme x berkerja ni mne nk dtg nye gji lbh 4k

      Reply
    40. author

      Nora2 tahun ago

      Pelik mcm mana diaorg lihat dan declare status pendapatan seisi rumah suami & isteri yg pendapatan gaji bawah 4K. Gaji suami xsmpai RM3K. Saya pulak xberkerja. Berhenti kerja tahun 2019 bulan Ogos. Dari dulu mmg xpernah apply pun [email protected] disbbkan gaji saya bila bergabung dgn pasangan lebih dari 4K. Fasa 1&2 pun kami belum terima. Walaupun permohonan baru bsh telah dihtr pada bulan Disember, 2019 sebelum tarikh tutupnya Februari, 2020. Bila buat semakan kelulusan bsh 2020 fasa 3, tidak lulus!!! Alasan: KOD 7😱 knapa? bkn KOD 5 ke??? tp kotak sebelah sistem menyatakan pendapatan pasangan melebihi RM4K. Bila saya semak bg KOD 7, adalah mengenai pendapatan pasangan yg mempunyai aset perniagaan. Aduhai poning betul dgn sistem mcm gini. Org masih bujang dikata berkahwin🤔🤦‍♀

      Reply
    41. author

      Lee Yen Tieng2 tahun ago

      tak pernah kahwin. kenapa tak lulus sebab kod 05. bila saya kahwin??? kahwin sama siapa??? pasangan saya i siapa???

      Reply
    42. author

      LEONG2 tahun ago

      KOD 5, GAJI TAK SAMPAI 2K, BUJANG

      Reply
    43. author

      mohd fadzil bin mat sidek2 tahun ago

      saye mohom kepada kerajaan malaysia, agar dapat batuan saye di lulus kn.

      Reply
    44. author

      Muhammad shah bin idris2 tahun ago

      mohom batuan bsh fasa 3 sye ingini diluluskan pada kepada kerajaan malasyia di luluskan

      Reply
    45. author

      Letchumy2 tahun ago

      Tidak lulus Kod 28 alasan status perkahwinan perlu pengesahan

      Reply
    46. author

      Voon li mui2 tahun ago

      Kod 29

      Reply
    47. author

      Khamarul bin saleh2 tahun ago

      Saya nak Tanya kenapa Permohonan saya tidak lulus.kod tidak lulus saya 14,saya hanya daftar nama saya dekat Ssm Sahaja itupun sebab free mn saya Ada perniagaan boleh beri penjelasan.

      Reply
    48. author

      Umah Poonurasa2 tahun ago

      Kod 28 apa dokumen perlu disediakan..please info saya.Tidak lulus Kod 28 alasan status perkahwinan perlu pengesahan.

      Reply
    49. author

      Yuvaranee A/P Joseph2 tahun ago

      Kod 34
      Kenapa take dapat bantuan
      Fasa 1 Dan 2 saya layak dapat bantuan tetapi kali ini tak dapat
      Apakah yang harus saya but?

      Reply
    50. author

      jaidah2 tahun ago

      status perkahwinan perlu pengesahan.
      apa yg perlu dibawah untuk mmbuat rayuan,smada bolehka mmbuat rayuan melalui online ataupun kena pergi pjbt lhdn?

      Reply
    51. author

      salleh sim chee kiong2 tahun ago

      website ape yr..nk tau..sy xtau sgt hal mcm nie..
      sy kod tak lulus bsh

      Reply
    52. author

      Ahmadin2 tahun ago

      Tarikh penceraian tidak ada sebab isteri menghilang . Umur bawah 49tahun tapi saya ada anak nak tanggung . Saya bapa tunggal

      Reply
    53. author

      Ahmadin2 tahun ago

      Kod 29
      Saya tidak layak tapi anak layak macam mana mahu tuntut bsh anak?

      Reply
    54. author

      Nurul Hissam bin Din2 tahun ago

      Kod 05…bujang x bekerja setelah diberhentikan 4 bulan lepas covid19 👎….gaji hari an x 60 je…..x lulus sebab tak cukup 40….teruk sungguh dan cacamarba juga gomen PN tebuk atap ni… sebelum ini alhamdulillah dapat setiap tahun brim bujang….korang ingat kami x ada perut nk makan minum ke …x ada mak ayah nk tangung ke….. hancing juga gomen PN ni…ingat kn ok n cerdik….x ada bezanya pun dengan PH semburit 🤣🤣🤭

      ..

      Reply
    55. author

      Aluya2 tahun ago

      Sebelum ni fasa1 fasa2 My id sudah seja diluluskan untuk bujang..tapi bila buat semakkan for fasa 3 ni sistem mengatakan yg i tiada record untuk permohonan..jadi skrg ni apa yang patut sy buat untuk menuntut balance yang fasa3 untuk bujang ni..apakah maksadnya .adakah saya dimintak untuk membuat permohonan baru..???di mana sy mendaftar d bahagian mana atau apa yang sepatutnya saya buat…saya harap dgn cara bantuan anda ini senang dipermudahkan untuk kami yg sngt memerlukan.. semoga di permudahkan dgn kami info2 dan ajaran anda

      Reply
    56. author

      MUHAMAD ALI2 tahun ago

      34

      Reply
    57. author

      Mokhairi bin mahamad2 tahun ago

      Kod 28. Perkahwinan perlu pengesahan. Apa yang perlu disediakn untuk rayuan

      Reply
    58. author

      HERMAN BIN MOHD SYAFEI2 tahun ago

      16 knapa saya tidak lulus padahal sebelum ni dapat je..

      Reply
    59. author

      harzaimi2 tahun ago

      mcm bujang yg mohon rayuan bsh yg xd akaun bank. bole buat rayuan kee

      Reply
    60. author

      Tubang ak bundan2 tahun ago

      Kod 05 mungkin membuat saya tak lulus…. tapi saya REHDA saja kalau saya tak lulus dan kalau nasib saya kena lulus fasa ke3 saya berterima kasih ke pihak yang berkuasa….

      Reply
    61. author

      Siti noor aisyah binti ghulam rasul2 tahun ago

      Kod3

      Reply
    62. author

      Mohdafzam bin zamrie2 tahun ago

      Kod6

      Reply
    63. author

      Wan Norazlina Binti Wan Mohd Shariff2 tahun ago

      Kod 9
      Saya merupakan seorg ibu tunggal … sebelum ni saya lulus jer dan utk fasa ke 3 tidak diluluskan dan saya telah pun buat rayuan manual terus hantar ke pejabat LHDN tapi masih belum mendapat apa-apa jawapan ssmaada lulus atau tidak…harap maklum

      Reply
    64. author

      mummy irfansyahmi2 tahun ago

      Kod 31 pengasahan stutus perkahwinan

      Reply
    65. author

      zulkafli harum1 tahun ago

      Kod 31 pengasahan stutus perkahwinan

      Reply
    66. author

      EMILY BINTI ROBERT LUNTAR8 bulan ago

      Kod 21 Selama ini tiada masalah tiba tiba wujud dlalam pemohonan lain sedangkan tidak pernah buat pemohonan lain harap pihak lhdm siasat perkara tersebut

      Reply
    67. author

      admad zul azrin bin azimi8 bulan ago

      Kod 21 Selama ini tiada masalah tiba tiba wujud dlalam pemohonan lain sedangkan tidak pernah buat pemohonan lain harap pihak lhdm siasat perkara tersebut

      Reply

    Leave a reply "KOD TIDAK LULUS BKM 2022 (Semak Punca Gagal Permohonan & Dokumen Sokongan)"