APPAUTHORISE HONG LEONG HLB Pengaktifan & Pengesahan

APPAUTHORISE HONG LEONG HLB(Cara Pengaktifan & Pengesahan Transaksi)

Terkini kepada para pelanggan Hong Leong Bank, pihak HLB telah menambahbaikkan pengesahan trasaksi yang lebih pantas iaitu AppAuthorise Hong Leong HLB. Sebagai pengguna kali pertama anda seharusnya daftar dan aktifkan dahulu. Disini kami akan kongsikan kepada anda caranya, semoga membantu.

APA ITU APPAUTHORISE HONG LEONG HLB

AppAuthorise ialah ciri keselamatan yang diperlukan untuk meluluskan pembayaran atau pemindahan (yang dilakukan melalui Perbankan Dalam Talian/Perbankan Mudah Alih HLB Connect) yang dahulunya memerlukan SMS TAC.

Notifikasi akan dihantar ke peranti mudah alih anda (dimana Aplikasi HLB Connect telah ditetapkan). Setelah mengetik pada notifikasi, anda akan dapat melihat butiran transaksi anda dan ‘Sahkan’ atau ‘Tolak’ transaksi melalui Aplikasi HLB Connect.

MUAT TURUN APLIKASI HLB CONNECT

Buat kali pertama, seharusnya ada memuat turun dan intalls aplikasi HLB Connect di telefon anda bagi memudahkan urusan anda. Pautan muat turun seperti di bawah:

TRANSAKSI MEMERLUKAN SMS TAC HONG LEONG HLB

Transaksi-transaksi berikut dalam Perbankan Dalam Talian HLB Connect dan Aplikasi HLB Connect masih memerlukan SMS TAC:

 • Pendaftaran HLB Connect baharu
 • Menaik taraf akaun HLB Connect sedia ada
 • Set semula atau mengubah nama pengguna dan/atau Kata laluan HLB Connect anda
 • Mengubah soalan keselamatan HLB Connect anda
 • Menukar AppAuthorise anda ke peranti baharu
 • Mengubah Had Transaksi Dalam Talian Harian anda
 • Menambah akaun/pembil/ID proksi DuitNow kegemaran, sebagai contoh nombor mudah alih/KP dan sebagainya.
 • Set Semula Pengguna Connect Dorman
 • Mengikut/Paut peranti mudah alih baharu ke profil Connect anda

CARA AKTIFKAN APPAUTHORISE HONG LEONG HLB

Berikut adalah merupakan beberapa cara untuk aktifkan fungsi ini iaitu:

 1. Buka aplikasi HLB Connet dan log masuk ke akaun anda
 2. Untuk makluman anda, apabila anda log masuk aplikasi buat kali pertama, AppAuthorise secara automatik akan dibolehkan selepas peranti mudah alih anda
 3. Selesai, anda telah Berjaya aktifkan fungsi AppAuthorise anda.

CARA PENGESAHAN TRANSAKSI APPAUTHORISE HONG LEONG HLB

Berikut adalah merupakan cara penggunaan fungsi ini iaitu:

 • Apabila anda memulakan sebarang transaksi yang tersenarai melalui Perbankan Dalam Talian HLB Connect/Aplikasi HLB Connect, anda akan menerima pemberitahuan melalui Aplikasi HLB Connect (pada peranti yang anda telah membolehkan AppAuthorise).
 • Anda hanya perlu ketik pada pemberitahuan dan anda akan ditunjukkan skrin dengan butiran transaksi dan dua butang; Sahkan dan Tolak. Ketik pada ‘Sahkan’ jika anda mahu meneruskan transkasi ini. Ketik pada ‘Tolak’ jika anda mahu membatalkan transaksi ini.

SOALAN LAZIM (FAQ) APPAUTHORISE HONG LEONG HLB

Adakah saya perlu menggunakan AppAuthorise untuk semua transaksi?

 • Tidak perlu. Sesetengah transaksi HLB Connect masih memerlukan SMS TAC. Walaubagaimanapun, AppAuthorise adalan wajib untuk pengeluaran eFixed Deposit Tetap/ eFixed Deposit Tetap-i melalui HLB Connect.

Apabila saya melalukan transaksi melalui Aplikasi HLB Connect tetapi AppAuthorise dibolehkan pada peranti yang lain, adakah saya akan menerima pemberitahuan AppAuthorise pada peranti di mana saya melakukan transaksi?

 • Dalam senario ini, anda akan menerima pemberitahuan pada peranti yang anda membolehkan AppAuthorise. Anda perlu ‘Sahkan’ atau ‘Tolak’ transaksi pada peranti tersebut (di mana AppAuthorise dibolehkan).

Saya tidak memiliki Aplikasi HLB Connect dan tidak memiliki AppAuthorise. Adakah saya masih boleh meneruskan transaksi dalam talian melalui HLB Connect Online?

 • Jika anda tidak memiliki Aplikasi HLB Connect, anda akan menerima SMS TAC untuk mengesahkan transaksi HLB Connect Online anda. Walaubagaimanapun, AppAuthorise adalan wajib untuk pengeluaran eFixed Deposit Tetap/ eFixed Deposit Tetap-i melalui HLB Connect.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang maklumat lanjut atau masalah berkaitan, sila rujuk:

ARTIKEL LAIN:

1 thought on “APPAUTHORISE HONG LEONG HLB Pengaktifan & Pengesahan”

Leave a Comment