BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)

BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)

BAKUL RAHMAH

Berita baik kepada warga penduduk di Malaysia, kini Kerajaan akan memperkenalkan bantuan bagi membantu golongan B40 menerusi Bakul Rumah melalui program Payung Rahmah  bagi bersedia mendepani isu kos sara hidup yang dijangka lebih serius tahun ini. Disini kami akan kongsikan cara untuk membuat permohonan bantuan ini, semoga emmbantu.


APA ITU BANTUAN
BAKUL RAHMAH

Bantuan ini merupakan salah satu elemen dalam program Payung Rahmah yang merupakan inisiatif berfokus selama enam bulan yang menyentuh golongan B40 dan miskin tegar yang terkesan kerana kebimbangan keadaan ekonomi global yang dijangka begitu serius tahun ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memaklumkan program ini adalah langkah jangka pendek bagi mengurangkan beban sara hidup golongan itu dalam tempoh enam bulan ini, dengan ia dijangka dilaksanakan dalam tempoh 100 hari.

Melalui bantuan ini akan diberikan bakul makanan yang akan diberikan pada setiap bulan kepada keluarga yang berkelayakan.

 

TUJUAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Tujuan program ini merupakan  sebagai persediaan membantu beban ditanggung rakyat terjejas dalam menghadapi isu kos sara hidup. Dengan adanya inisiati ini inisiatif itu diharap dapat membantu rakyat meneruskan kehidupan seharian dalam keadaan ekonomi dunia yang semakin mencabar ketika ini.

 

KELAYAKAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Antara kelayakan asas bagi permohonan bantuan ini adalah diberikan kepada golongan seperti berikut iaitu:

 • Golongan B40
 • Miskin tegar

 

BARANGAN ASAS DISEDIAKAN

Barangan keperluan asas yang disediakan melalui bantuan ini akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa)

 

CARA PERMOHONAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Kepada pemohonan yang berkelayakan dan ingin membuat permohonan, maklumat lanjut mengenai program ini yang akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa). Cara permohonan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

 

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut mengenai bantuan ini yang akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa) atau boleh melayari portal rasmi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup di pautan https://www.kpdnhep.gov.my/ms/

 

ARTIKEL LAIN

BANTUAN BULANAN JKM(Semakan Tarikh Bayaran Tahun 2023)

Tags: #APA ITU BANTUAN BAKUL RAHMAH #BAGAIMANAKAH CARA MOHON BAKUL RAHMAH 2023 #BAKUL RAHMAH #BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah) #BARANGAN ASAS DISEDIAKAN BAKUL RAHMAH #BARANGAN BANTUAN BAKUL RAHMAH #CARA PERMOHONAN BANTUAN BAKUL RAHMAH #CARA PERMOHONAN PROGRAM BAKUL RAHMAH #CHECK KELAYAKAN BAKUL RAHMAH #ELEMEN BANTUAN PROGRAM PAYUNG RAHMAH #KELAYAKAN BANTUAN BAKUL RAHMAH #KERJASAMA PROGRAM PAYUNG RAHMAH #SEMAKAN KELAYAKAN BAKUL RAHMAH #TUJUAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

author
Author: 
  Pemilik KekandaMemey.com
  No related post!
  1. author

   VIJI KUMARASAMY2 tahun ago

   No 7 JALAN MERANTI 3 ASEK 3 BBANDAR
   UTAMA 43300 BATANG KALI
   SELANNGOR

   Reply
  2. author

   Zaid-al-khudri bin mohd noor2 tahun ago

   Saya sdh memohon bantuan bakul prihatin B40 sbb skrg saya terjejas akibat covid 19 tiada kerja menggangur di sabah.. saya harap permohonan saya di terima

   Reply
  3. author

   Zaid-al-khudri bin mohd noor2 tahun ago

   Saya harap permohonan saya dpt respond secepat mungkin.. skrg susuh tiada kerja tiada pendapatan apa2…harap2 permohonan saya di luluskan insha’allah…

   Reply
  4. author

   Shahrol Bin Zulkefli2 tahun ago

   email ok, website apa?

   Reply
  5. author

   Elangovan Arumugam2 tahun ago

   Saya nak buat permohonan bpr macam mana caranya

   Reply
  6. author

   Yahya bin umar2 tahun ago

   Saya harap pemohonan saya di terima

   Reply
  7. author

   Tinamirda binti bahil2 tahun ago

   Saya harap permohonan saya diterima saya hilang punca pendapatan dan terpaksa menanggung 4 org anak bersama seorang ibu yang sudah uzur..

   Reply
  8. author

   Nor huda binti mat isa2 tahun ago

   Saya perlukan sangat bantuan ini sebab sy ibu tunggal yg kehilangan perkerjaan pada masa skr ni

   Reply
  9. author

   Eyna2 tahun ago

   Dah tutup la bantuan bakul..sy nk jgak

   Reply
  10. author

   Suria2 tahun ago

   Aduk permohonan sdk tutup sy ada 3 anak 1 ibu tua 65 umur suami sy tidak kerja covid 19 sy Kerja tidak sy ingkat boleh dapat bantuan ini pun tidak dapat ……………..

   Reply
  11. author

   Noraida Binti Bidin2 tahun ago

   Tahniah ibu bersalin pun dpt bantua
   n…

   Reply
  12. author

   Nor Afiza Bt Mustafa2 tahun ago

   Blok 58-04-15 Flat Nilam Sari Jln Plumbum7 100/A Seksyen7,40000 Shah Alam Selangor.

   Reply
  13. author

   Alimah Bye Alwee2 tahun ago

   No 21 jln 3/8 Green Valley Park Bandar Tasik Puteri 48020 Rawang Selangor

   Reply
  14. author

   NORMAH BINTI OTHMAN2 tahun ago

   No 156 a kampung batu berangkai 31900 kampar perak

   Reply
  15. author

   Hana2 tahun ago

   no 16A perumahan pprt ciku 3 gua musang kelantan

   Reply
  16. author

   Norbaizurah binti md osman2 tahun ago

   Saya seorang ibu tunggal yang mempunyai anak 4orang yang masih belajar…pendapatan saya terjejas sejak pkp..saya tidak berkerja dengan pendapantan sebulan rm 1240 dari socso tidak mencukupi untuk sara hidup

   Reply
  17. author

   En Zura Adam2 minggu ago

   Saya seorang OKU yang sudah tiada kaki kanan sangat-sangat memerlukan bantuan Bakul Rahmah ini kerana anak saya seramai 7 orang didalam jagaan saya dan mengharapkan isteri yang berniaga nasi lemak sahaja untuk menampung sara hidup keluarga..bantuan STR pun saya tak dapat kerana semasa BKM dahulu tidak diluluskan atas sebab ada SSM perniagaan diharapkan pihak KPDNKK dan LHDN dapat mempertimbangkan rayuan saya ini.Terima kasih

   Reply

  Leave a reply "BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)"