BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)

BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)

BAKUL RAHMAH

Berita baik kepada warga penduduk di Malaysia, kini Kerajaan akan memperkenalkan bantuan bagi membantu golongan B40 menerusi Bakul Rumah melalui program Payung Rahmah  bagi bersedia mendepani isu kos sara hidup yang dijangka lebih serius tahun ini. Disini kami akan kongsikan cara untuk membuat permohonan bantuan ini, semoga emmbantu.


APA ITU BANTUAN
BAKUL RAHMAH

Bantuan ini merupakan salah satu elemen dalam program Payung Rahmah yang merupakan inisiatif berfokus selama enam bulan yang menyentuh golongan B40 dan miskin tegar yang terkesan kerana kebimbangan keadaan ekonomi global yang dijangka begitu serius tahun ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memaklumkan program ini adalah langkah jangka pendek bagi mengurangkan beban sara hidup golongan itu dalam tempoh enam bulan ini, dengan ia dijangka dilaksanakan dalam tempoh 100 hari.

Melalui bantuan ini akan diberikan bakul makanan yang akan diberikan pada setiap bulan kepada keluarga yang berkelayakan.

 

TUJUAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Tujuan program ini merupakan  sebagai persediaan membantu beban ditanggung rakyat terjejas dalam menghadapi isu kos sara hidup. Dengan adanya inisiati ini inisiatif itu diharap dapat membantu rakyat meneruskan kehidupan seharian dalam keadaan ekonomi dunia yang semakin mencabar ketika ini.

 

KELAYAKAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Antara kelayakan asas bagi permohonan bantuan ini adalah diberikan kepada golongan seperti berikut iaitu:

 • Golongan B40
 • Miskin tegar

 

BARANGAN ASAS DISEDIAKAN

Barangan keperluan asas yang disediakan melalui bantuan ini akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa)

 

CARA PERMOHONAN BANTUAN BAKUL RAHMAH

Kepada pemohonan yang berkelayakan dan ingin membuat permohonan, maklumat lanjut mengenai program ini yang akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa). Cara permohonan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

 

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut mengenai bantuan ini yang akan diperincikan lebih lanjut pada.10 Januari 2023 (Selasa) atau boleh melayari portal rasmi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup di pautan https://www.kpdnhep.gov.my/ms/

 

ARTIKEL LAIN

BANTUAN BULANAN JKM(Semakan Tarikh Bayaran Tahun 2023)

17 thoughts on “BAKUL RAHMAH B40 & MISKIN TEGAR (Permohonan Program Payung Rahmah)”

 1. Saya sdh memohon bantuan bakul prihatin B40 sbb skrg saya terjejas akibat covid 19 tiada kerja menggangur di sabah.. saya harap permohonan saya di terima

  Balas
 2. Saya harap permohonan saya dpt respond secepat mungkin.. skrg susuh tiada kerja tiada pendapatan apa2…harap2 permohonan saya di luluskan insha’allah…

  Balas
 3. Saya perlukan sangat bantuan ini sebab sy ibu tunggal yg kehilangan perkerjaan pada masa skr ni

  Balas
 4. Aduk permohonan sdk tutup sy ada 3 anak 1 ibu tua 65 umur suami sy tidak kerja covid 19 sy Kerja tidak sy ingkat boleh dapat bantuan ini pun tidak dapat ……………..

  Balas
 5. Saya seorang ibu tunggal yang mempunyai anak 4orang yang masih belajar…pendapatan saya terjejas sejak pkp..saya tidak berkerja dengan pendapantan sebulan rm 1240 dari socso tidak mencukupi untuk sara hidup

  Balas
 6. Saya seorang OKU yang sudah tiada kaki kanan sangat-sangat memerlukan bantuan Bakul Rahmah ini kerana anak saya seramai 7 orang didalam jagaan saya dan mengharapkan isteri yang berniaga nasi lemak sahaja untuk menampung sara hidup keluarga..bantuan STR pun saya tak dapat kerana semasa BKM dahulu tidak diluluskan atas sebab ada SSM perniagaan diharapkan pihak KPDNKK dan LHDN dapat mempertimbangkan rayuan saya ini.Terima kasih

  Balas

Leave a Comment