BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

BSP 3.0

Kepada rakyat negeri Sabah,Kerajaan Negeri Sabah melancarkan Bantuan Sabah Prihatin (BSP 3.0) berjumlah lebih RM154.83 juta sebagai peruntukan bagi membantu mereka yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

APA ITU BSP 3.0?

Antaranya yang menarik aadalah RM300 sekali beri yang akan memanfaatkan 370,432 penerima dan akan diagih tidak lama lagi kepada kumpulan sasaran melalui lapan kementerian di negeri itu selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

Bantuan one-off RM300 itu membabitkan seramai 370,432 penerima manakala bantuan bakul makanan adalah sebanyak 343,665.

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 itu adalah bantuan tambahan kepada RM238,369,318 juta yang sudah diagihkan menerusi Bantuan Sabah Prihatin 1.0 dan 2.0, sejak hujung tahun lalu.

Bantuan one-off RM300 melibatkan jumlah RM120,469,481 dan bantuan bakul makanan bernilai RM34,366,500 juta.

Baca tentang CARA MOHON MORATORIUM MAYBANK 2021(Borang Web maybank2u.com.my)

SEMAKAN STATUS KELULUSAN BSP 3.0

Anda boleh buat semakan melalui https://bkn-covid.sabah.gov.my/bsp-semak/

SENARAI BANTUAN BANTUAN SABAH PRIHATIN (BSP 3.0)

Berikut adalah senarai bantuan yang diumumkan:

BANTUAN BSP 3.0 RM300 ONE-OFF

SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN RM300 BSP 3.0

Bantuan RM300 diperuntukkan kepada golongan berikut:

  • Kategori miskin, miskin tegar & e-Kasih
  • Usahawan mikro dan kotej
  • Penjaja Kecil
  • Pemandu bas, lori, teksi, institusi memandu, pemandu bot dan pemohon baharu.
  • Nelayan, petani, pekebun sawit (MPOB), pekebun kecil koko, pekebun kecil LIGS, penternak , pekebun kecil KPD, (pekebun / penternak) dan pekebun kecil LKTNS
  • Pemandu pelancong, penggiat seni, Divemaster, Malim gunung dan Porter (sektor pelancongan)

BANTUAN RM1000 HINGGA RM5000(HOTEL / PENGINAPAN/ PENGUSAHA PELANCONGAN)

Bantuan sebanyak RM2,879,500 diperuntukkan untuk sektor pelancongan, antaranya seperti berikut:

  • RM5000 – untuk hotel 4&5 bintang
  • RM2000 – untuk hotel 3,2,1 bintang
  • RM2000 – 3,2,1, orkid
  • RM1,000 – Persatuan Homestay
  • RM1,000 – Hotel yang belum mendapat penarafan
  • RM2,000 – pengusaha pelancongan

 

Dah check korang layak ke menerima Bantuan PRIHATIN KASIH RM100 sebulan selama 3 bulan?

 

SOALAN LAZIM

Bilakah bayaran bantuan BSP3.0?

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 akan diagihkan dalam masa terdekat yang merangkumi pembayaran secara tunai one-off RM300, pengurusan Program Perumahan Rakyat (PPR) dan bantuan kepada pelajar institusi pengajian swasta dan awam.

Siapakah yang agihkan bantuan ini?

Bantuan Sabah Prihatin itu akan diagihkan menerusi lapan kementerian, selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) kepada golongan sasaran masing-masing.

SEMAKAN STATUS BSP 3.0

Untuk semakan kelayakan dan permohonan,boleh rujuk portal https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika anda perlukan maklumat lanjut, sila layari laman web https://bkn-covid.sabah.gov.my/

 

Tags: #APA ITU BSP 3.0? #BANTUAN BSP 3.0 RM300 ONE-OFF #BANTUAN RM1000 HINGGA RM5000(HOTEL / PENGINAPAN/ PENGUSAHA PELANCONGAN) #Bilakah bayaran bantuan BSP 3.0? #BSP 3.0 #BSP 3.0(RM300) #CHECK BSP 3.0(RM300) #PERMOHONAN BSP 3.0(RM300) #SEMAKAN BANTUAN BSP 3.0(RM300) #SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN RM300 BSP 3.0 #SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021 #SEMAKAN STATUS BSP 3.0 #SEMAKAN STATUS KELULUSAN BSP 3.0 #SENARAI BANTUAN BANTUAN SABAH PRIHATIN (BSP 3.0)

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    No related post!
    1. author

      Max2 months ago

      BSP 3.0

      Reply
    2. author

      Siti Rokiah binti manahan2 months ago

      Saya memohon bantuan

      Reply
    3. author

      Sinua binti bataman2 months ago

      Saya belum pernah menerima BSP

      Reply
    4. author

      Basir bin mansul2 months ago

      Selama bantuan Sabah ni endak pernah aku terima dari warisan sampai ke PN….

      Reply
    5. author

      Sinua binti bataman2 months ago

      Dari pkp 1.0 sampai pkp 3.0 saya belum pernah menerima bantuan BSP sedangkan saya pun dalam golongan yang terjejas.

      Reply
    6. author

      Mohd imran bin mohd yunus2 months ago

      Saya pemohon baru

      Reply
    7. author

      Wong Chung ming2 months ago

      Saya tidak perna mohon BSP.

      Reply
    8. author

      Surati binti migo2 months ago

      Saya tidak pernah memohon

      Reply
    9. author

      Alazhar hasyir bin juhara2 months ago

      Saya punya sudh d kredit kan tapi chek akaun tak de jgk ehmm

      Reply
    10. author

      RIONADO2 months ago

      Tak dapat pun

      Reply
    11. author

      Abdul amin2 months ago

      Bossss..apa orang2 yang ada kerja tapi terjajas saja yang dapat bantuan kah?saya dari pkp 0.1 lagi minta kasian2 tapi tak di lulus kan.time ngundi dulu saya ngundi juga sekeluarga.kalu macam tu baikkkk lah.kepada pihak yng bertangung jawab.akan ku tuntut tangung jawab kamu di akhirat kelak.

      Reply
    12. author

      Laila binti ismail2 months ago

      Saya belum pernah memohon

      Reply
    13. author

      Muhammad Saifuddin sabarudin2 months ago

      Sya belum membuat permohonan bantuan covid sabah.. Adakah Sya Masi bole mengisi borang untuk memohon bantuan covid Sabah ?

      Reply
    14. author

      Najihah Roslan2 months ago

      Macamana mau memohon. Dari 1.0 smpai skrg blm pernah tau cara memohon

      Reply
    15. author

      Lasappe bin othman2 months ago

      BSP 3.0

      Reply
    16. author

      AG azrumi bin sapri2 months ago

      Permohonan bantuan

      Reply
    17. author

      INTAN HUMIRRAH BINTI AHMAD2 months ago

      Sa pemohon baru

      Reply
    18. author

      Norsiah binti matlan2 months ago

      Saya belum memohon

      Reply
    19. author

      Benri bin samsari2 months ago

      [email protected],kalau 3.0 Ni Ada tk kan sekali saja Ada dlm system

      Reply
    20. author

      INTAN HUMIRRAH BINTI AHMAD2 months ago

      Saya belum pernah menerima bantuan BSP

      Reply
    21. author

      Rasida2 months ago

      Tahun lalu ada ada dapat rm 300
      Tahun ni habuk pun tiada…

      Reply
    22. author

      Roslijah Abdullah2 months ago

      Mcm mna mohon ne ya ? Suda cek ic. Keluar x pernah memohon…jdi mcm mna nak memohon ne

      Reply
    23. author

      mira2 months ago

      macam mana kunun memohon

      Reply
    24. author

      Mei2 months ago

      Mcm mma cara memohon ya .. Sy bru mw memohon bntuan nie

      Reply
    25. author

      Mohamad Safri Bin Bahrin2 months ago

      saya tidak pernah dapat bantuan perihatin kerajaan negeri sabah selama ini , saya tiada kerja isteri saya saja yang berusaha menjual kuih ditepi jalan, saya warganegara malaysia mempunyai 3 orang anak berumur bawah 18 tahun. Dengan harapan disini saya memohon bantun Rm300 dan bakul makanan kerajaan sabah. Terima kasih

      Reply
    26. author

      David loimin2 months ago

      Saya dapat pun…macam manaapply ne?

      Reply
    27. author

      David2 months ago

      Saya belum dapat pun?

      Reply
    28. author

      Bishing bin sambadi2 months ago

      720614125015

      Reply
    29. author

      Sunarti Karim2 months ago

      Boleh bagi link dia untuk memohon..cari tapi x jumpa ..

      Reply
    30. author

      Azlina Binti kadir2 months ago

      Sya pun dri pertama nie bantuan covid19 Sabah blm pernah dpt Bntuan Rm300. Mcm mna mau pohon tu?

      Reply
    31. author

      JASUAH BIN RAWANAN2 months ago

      Belum dapat bantuan Sabah prihatin 2021

      Reply
    32. author

      Abdul gani bin mohd din2 months ago

      Macam mana in link untuk semak bsp ada.tapi link untuk permohonan bsp tak ada.kasian kami ni bosku dah kat rumah je

      Reply
    33. author

      Awang2 months ago

      Bila permohonan ditalian dibuka? Bah siapa siapa yg tau tarikhnya tolong tolong dulu Info ya, harap kerajaan sekarang jangan pilih bulu, atau buat buat enda tau,time skrg ni la org atasan perlu MEMPERMUDAHKAN segala urusan rakyat.
      Portal sesawang permohonan bantuan sabah haruslah dikemaskini utk PEMOHON Dan PEMOHON BARU,senang untuk membuat sebarang pertanyaan YANG TEPAT.
      Bagi masalah masalah yang dihadapi pemohon seperti status berjaya tetapi tiada rekod tranksasi dibank, mohon portal sesawang cari punca masalah tersebut.
      Permohonan baru sila berikan langkah langkah mudah atau bagi tarikh yang sepatutnya tepat ,supaya senang individu individu yang terjejas layak atau SEPATUTNYA menerima.

      Reply
    34. author

      Jamilah binti jusdeh2 months ago

      Assalamualaikum,admin boleh tolong share disini link untuk memohon BSP 3.0,t.kasih

      Reply
    35. author

      Mohamad agus bin nurdin2 months ago

      Bagaimana cara memohon..?

      Reply
    36. author

      Jsjxjcke1 month ago

      Suda dikreditkan tpi check tiada pn masuk.. lol

      Reply
    37. author

      RANDINGAN @ PAULDRIC BIN PAMA'AS1 month ago

      Hasil semakan- Jawapan diterima ” Tiada rekod “. Bagaimana ceritanya dari awal, apakah permohonan tersebut hanya diberikan pada yang berkenaan sahaja. Diperingkat kampung ramai yang tidak ada menerima ” Bantuan Sabah Perihatin”. Macam mana Pengerusi JKK dan Ketua Kampung tidak dapat mengenali orang sendiri. Ini pertanyaan sahaja. Untuk daftar permohonan pun payah sekali. Kalau boleh keluarkan laluan untuk memohon.

      Reply
    38. author

      muhayara esnani1 month ago

      saya seorang ibu tunggal mmpunyai 4org ank….bkerja hanya d reatoran tp sejak pkp 3.0 ni sy tdk bkerja sbb bos tdk mmpu mmbayar gaji saat pkp 3.0….bantuan bsp ni dr pkp pertama mmg sy tdk pernah dpt….bntuan yg sy dpt hanya dr kerajaan pusat sahaja…..

      Reply
    39. author

      MOHD AZMIN BIN HAMDAN1 month ago

      Bagaimana cara memohon

      Reply
    40. author

      Azzuena1 month ago

      Kenapa status permohonan sy tetiba tidak wujud..sebelum ne sy ada trima tp 2021 sy tidak terima..pkerjaan sy nelayan…

      Reply
    41. author

      ZULFADLY UYUNG1 month ago

      Bagaimana cara memohon bsp 3 nie 1 2 3 tu kami tdk dpt

      Reply
    42. author

      Hardy bin [email protected]1 month ago

      Saya hardy bin mohammad, semak kelayakan lulus , tapi tdk tahu mana satu yang nak dan siapa untuk dihubungi, kerana dalam semakan lulus kena hubungi kementrian yg mana satu

      Reply
    43. author

      Omar Bayah1 month ago

      Bantuan yang pertama saya ada dapat,
      Kenapa bantuan prihatin 3.0 yang baharu di umumkan ini,maklumat saya TIADA . KAMI TERKURUNG DALAM RUMAH DI SEBABKAN KAWASAN PANAS ( HARAP DI PERTIMBANGKAN

      Reply
    44. author

      Rohinah Aidil1 month ago

      Bantuan fasa pertama saya dapat..fasa ke 2 saya tak dapat dan fasa ke 3 bila chek tak ada dalam sistem..hari tu saya di bagitahu bantuan ini akan di salurkan berdasar kan data fasa pertama yang di mohon sebelum ni..harap pihak berkenaan chek semula

      Reply
    45. author

      ARASIL BIN engkeng1 month ago

      Sya pun uda dpt tu 2 Kali bantuan covid19 Sabah tu,tahun lalu..tpi check bantuan prihatin tk Ada maklumat la pulk..compius la ba..bole terbang knapa?

      Reply
    46. author

      Aina Fadzil1 month ago

      Bagaimana cara mohon bantuan sabah BSP 3.0 ? Masi Rramai lagi rakyat sabah yang terjejas tidak dapat bantuan. Tidak tahu cara mohon.

      Reply
    47. author

      RADIA BINTI LAUNDOLO1 month ago

      Saya blm pnh dapat bsp dari 1.0 sedang kn saya pun golongan org yg terjejas jgk

      Reply
    48. author

      Halnika1 month ago

      Saya pernah buat permohonan,tapi tidak lulus, sekarang maklumat tidak wujud.. Ini bukan batuan.ini macam tikam nombor, siapa dapat dia yang kena..😂

      Reply
    49. author

      Mohd rudyansah bin aclat1 month ago

      Tidak pernah memohon

      Reply
    50. author

      Hasrul bin jauhali1 month ago

      Mohon Bentuan Sabah BSp 3.0 Rm300

      Reply
    51. author

      Zaimy abdullah1 month ago

      Saya suda 2 kali tdk kena bagi bantuan sabah ini yg rm300….sa suda call tapi kena suruh call d pejabat daerah keningau sekali call sana bukan drang atur…so macam mana ini…

      Reply
    52. author

      Siti Hadijah Dulah Hid1 month ago

      semua tmpat btanya semuanya tidak mjawab..kalau perlu memohon bantuan sabah ini aku mau memohon.pendapatan kami bkn lah byk sgt.gaji bersih cuma rm979 saja sebulan .tahun lalu pernah dapat.tahun ni sekali pun blum pernah.d semak..maklumat tidak wujud lah pula …ini tidak adil.org pendapatan gaji rm1500 pun lulus pula bantuan sabah ini..

      Reply
    53. author

      Hasrul bin jauhali1 month ago

      Mohon BSP 3.0

      Reply
    54. author

      Hasrul bin jauhali1 month ago

      BSP 3.0

      Reply
    55. author

      Khairul bin madlaji1 month ago

      Saya tak pernah terima bantuan dari sabah

      Reply
    56. author

      Khairul bin madlaji1 month ago

      Mohon BSP Bantuan sabah

      Reply
    57. author

      Fadhul hadi1 month ago

      Masa warisan ada lulus bantuan Rm300 sebanyak dua kali tapi belum dapat sebab tidak dapat masuk akaun..masih wujud kaitu aah..😅

      Reply
    58. author

      Herry yap1 month ago

      Kenapa saya tak dapat BSP sedangkan saya juga miskin tegar

      Reply
    59. author

      Banson Ruling1 month ago

      Permohonan website tak ada……semak permohonan….
      Kerajaan negeri yg ada sekarang copy kerajaan lalu….

      Reply
    60. author

      Banson Ruling1 month ago

      TARIKH PERMOHONAN TIADA DIUMUMKAN……
      TIBA-TIBA SEMAKAN PERMOHONAN BSP BOLEH DILAKUKAN..
      MEMANGLAH TIADA DATA PEMOHON DLM SISTEM.KERAJAAN NEGERI SABAH SAMA SAHAJA MCM WARISAN…..

      Reply
    61. author

      Martin bin limar1 month ago

      Permohonan saya LULUS.
      saya ingin tanya bagaimana cara tuntut/terima bantuan tersebut.( Kategori pekebun kecil getah – ligs

      Reply
    62. author

      Jack daniel1 month ago

      Bantuan ini mcm untuk yg tertentu sahaja…bagaimana yg kerja di sektor swasta seperti contoh retail…langsung tidak pernah dipedulikan dr kerajaan negara sampai ke kerajaan negeri..langsung tidak dipandang atau bantuan menyentuh tentang ini

      Reply
    63. author

      Jastia Robin1 month ago

      Bsp dari fasa 1 smpai ke 3 ,kami tiada trima apa2 bantuan dari sbah dgn alasan kmi bkn bdftr d bwa jbtan mafi pdhal pnduduk ttap sbah juga

      Reply
    64. author

      Pagsly bin haimi4 weeks ago

      Bantuan sabah prihatin nie sekali pun saya tidak perna terima.. Cakap susa tidak cakap susa

      Reply
    65. author

      Roddy bin selidan4 weeks ago

      Bantuan sabah prihatin sa tidak pernah dapt..mcm mna mhu memohon..?

      Reply
    66. author

      Marijin Bin Patisan3 weeks ago

      Lulus sudah duit belum masuk akaun lagi ini

      Reply
    67. author

      Suriawati Bt.Ismail Chung3 weeks ago

      Saya tidak tahu cara macam mana mahu mohon bantuan Sabah untuk BSP 3.0 ini.harap boleh jelas kan

      Reply
    68. author

      Md amir bin lajipin3 weeks ago

      Semak status permohonan bantuan sabah perhatian 2021

      Reply
    69. author

      Lidya mohmat2 weeks ago

      sy bru cek status bsp 3.0 lulus tp npe skali sy cek smula status bsp 3.0 ni tba2 pla maklumat x wujud apa mslah..

      Reply

    Leave a reply "BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021"