BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

BSP 3.0(RM300)SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021

 

Kepada rakyat negeri Sabah,Kerajaan Negeri Sabah melancarkan Bantuan Sabah Prihatin (BSP 3.0) berjumlah lebih RM154.83 juta sebagai peruntukan bagi membantu mereka yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

 

APA ITU BSP 3.0?

Antaranya yang menarik aadalah RM300 sekali beri yang akan memanfaatkan 370,432 penerima dan akan diagih tidak lama lagi kepada kumpulan sasaran melalui lapan kementerian di negeri itu selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

Bantuan one-off RM300 itu membabitkan seramai 370,432 penerima manakala bantuan bakul makanan adalah sebanyak 343,665.

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 itu adalah bantuan tambahan kepada RM238,369,318 juta yang sudah diagihkan menerusi Bantuan Sabah Prihatin 1.0 dan 2.0, sejak hujung tahun lalu.

Bantuan one-off RM300 melibatkan jumlah RM120,469,481 dan bantuan bakul makanan bernilai RM34,366,500 juta.

 

Baca tentang CARA MOHON MORATORIUM MAYBANK 2021(Borang Web maybank2u.com.my)

 

SEMAKAN STATUS KELULUSAN BSP 3.0

Anda boleh buat semakan melalui https://bkn-covid.sabah.gov.my/bsp-semak/

 

SENARAI BANTUAN BANTUAN SABAH PRIHATIN (BSP 3.0)

Berikut adalah senarai bantuan yang diumumkan:

 

BANTUAN BSP 3.0 RM300 ONE-OFF

 

SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN RM300 BSP 3.0

Bantuan RM300 diperuntukkan kepada golongan berikut:

 • Kategori miskin, miskin tegar & e-Kasih
 • Usahawan mikro dan kotej
 • Penjaja Kecil
 • Pemandu bas, lori, teksi, institusi memandu, pemandu bot dan pemohon baharu.
 • Nelayan, petani, pekebun sawit (MPOB), pekebun kecil koko, pekebun kecil LIGS, penternak , pekebun kecil KPD, (pekebun / penternak) dan pekebun kecil LKTNS
 • Pemandu pelancong, penggiat seni, Divemaster, Malim gunung dan Porter (sektor pelancongan)

 

BANTUAN RM1000 HINGGA RM5000(HOTEL / PENGINAPAN/ PENGUSAHA PELANCONGAN)

Bantuan sebanyak RM2,879,500 diperuntukkan untuk sektor pelancongan, antaranya seperti berikut:

 • RM5000 – untuk hotel 4&5 bintang
 • RM2000 – untuk hotel 3,2,1 bintang
 • RM2000 – 3,2,1, orkid
 • RM1,000 – Persatuan Homestay
 • RM1,000 – Hotel yang belum mendapat penarafan
 • RM2,000 – pengusaha pelancongan

 

Dah check korang layak ke menerima Bantuan PRIHATIN KASIH RM100 sebulan selama 3 bulan?

 

SOALAN LAZIM

Bilakah bayaran bantuan BSP3.0?

Bantuan Sabah Prihatin 3.0 akan diagihkan dalam masa terdekat yang merangkumi pembayaran secara tunai one-off RM300, pengurusan Program Perumahan Rakyat (PPR) dan bantuan kepada pelajar institusi pengajian swasta dan awam.

Siapakah yang agihkan bantuan ini?

Bantuan Sabah Prihatin itu akan diagihkan menerusi lapan kementerian, selain Pejabat Tugas-Tugas Khas dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) kepada golongan sasaran masing-masing.

 

SEMAKAN STATUS BSP 3.0

Untuk semakan kelayakan dan permohonan,boleh rujuk portal https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika anda perlukan maklumat lanjut, sila layari laman web https://bkn-covid.sabah.gov.my/

 

70 thoughts on “BSP 3.0(RM300):SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN SABAH PRIHATIN 2021”

 1. Dari pkp 1.0 sampai pkp 3.0 saya belum pernah menerima bantuan BSP sedangkan saya pun dalam golongan yang terjejas.

  Balas
 2. Bossss..apa orang2 yang ada kerja tapi terjajas saja yang dapat bantuan kah?saya dari pkp 0.1 lagi minta kasian2 tapi tak di lulus kan.time ngundi dulu saya ngundi juga sekeluarga.kalu macam tu baikkkk lah.kepada pihak yng bertangung jawab.akan ku tuntut tangung jawab kamu di akhirat kelak.

  Balas
 3. Sya belum membuat permohonan bantuan covid sabah.. Adakah Sya Masi bole mengisi borang untuk memohon bantuan covid Sabah ?

  Balas
 4. saya tidak pernah dapat bantuan perihatin kerajaan negeri sabah selama ini , saya tiada kerja isteri saya saja yang berusaha menjual kuih ditepi jalan, saya warganegara malaysia mempunyai 3 orang anak berumur bawah 18 tahun. Dengan harapan disini saya memohon bantun Rm300 dan bakul makanan kerajaan sabah. Terima kasih

  Balas
 5. Macam mana in link untuk semak bsp ada.tapi link untuk permohonan bsp tak ada.kasian kami ni bosku dah kat rumah je

  Balas
 6. Bila permohonan ditalian dibuka? Bah siapa siapa yg tau tarikhnya tolong tolong dulu Info ya, harap kerajaan sekarang jangan pilih bulu, atau buat buat enda tau,time skrg ni la org atasan perlu MEMPERMUDAHKAN segala urusan rakyat.
  Portal sesawang permohonan bantuan sabah haruslah dikemaskini utk PEMOHON Dan PEMOHON BARU,senang untuk membuat sebarang pertanyaan YANG TEPAT.
  Bagi masalah masalah yang dihadapi pemohon seperti status berjaya tetapi tiada rekod tranksasi dibank, mohon portal sesawang cari punca masalah tersebut.
  Permohonan baru sila berikan langkah langkah mudah atau bagi tarikh yang sepatutnya tepat ,supaya senang individu individu yang terjejas layak atau SEPATUTNYA menerima.

  Balas
 7. Hasil semakan- Jawapan diterima ” Tiada rekod “. Bagaimana ceritanya dari awal, apakah permohonan tersebut hanya diberikan pada yang berkenaan sahaja. Diperingkat kampung ramai yang tidak ada menerima ” Bantuan Sabah Perihatin”. Macam mana Pengerusi JKK dan Ketua Kampung tidak dapat mengenali orang sendiri. Ini pertanyaan sahaja. Untuk daftar permohonan pun payah sekali. Kalau boleh keluarkan laluan untuk memohon.

  Balas
 8. saya seorang ibu tunggal mmpunyai 4org ank….bkerja hanya d reatoran tp sejak pkp 3.0 ni sy tdk bkerja sbb bos tdk mmpu mmbayar gaji saat pkp 3.0….bantuan bsp ni dr pkp pertama mmg sy tdk pernah dpt….bntuan yg sy dpt hanya dr kerajaan pusat sahaja…..

  Balas
 9. Kenapa status permohonan sy tetiba tidak wujud..sebelum ne sy ada trima tp 2021 sy tidak terima..pkerjaan sy nelayan…

  Balas
 10. Saya hardy bin mohammad, semak kelayakan lulus , tapi tdk tahu mana satu yang nak dan siapa untuk dihubungi, kerana dalam semakan lulus kena hubungi kementrian yg mana satu

  Balas
 11. Bantuan yang pertama saya ada dapat,
  Kenapa bantuan prihatin 3.0 yang baharu di umumkan ini,maklumat saya TIADA . KAMI TERKURUNG DALAM RUMAH DI SEBABKAN KAWASAN PANAS ( HARAP DI PERTIMBANGKAN

  Balas
 12. Bantuan fasa pertama saya dapat..fasa ke 2 saya tak dapat dan fasa ke 3 bila chek tak ada dalam sistem..hari tu saya di bagitahu bantuan ini akan di salurkan berdasar kan data fasa pertama yang di mohon sebelum ni..harap pihak berkenaan chek semula

  Balas
 13. Sya pun uda dpt tu 2 Kali bantuan covid19 Sabah tu,tahun lalu..tpi check bantuan prihatin tk Ada maklumat la pulk..compius la ba..bole terbang knapa?

  Balas
 14. Saya pernah buat permohonan,tapi tidak lulus, sekarang maklumat tidak wujud.. Ini bukan batuan.ini macam tikam nombor, siapa dapat dia yang kena..😂

  Balas
 15. Saya suda 2 kali tdk kena bagi bantuan sabah ini yg rm300….sa suda call tapi kena suruh call d pejabat daerah keningau sekali call sana bukan drang atur…so macam mana ini…

  Balas
 16. semua tmpat btanya semuanya tidak mjawab..kalau perlu memohon bantuan sabah ini aku mau memohon.pendapatan kami bkn lah byk sgt.gaji bersih cuma rm979 saja sebulan .tahun lalu pernah dapat.tahun ni sekali pun blum pernah.d semak..maklumat tidak wujud lah pula …ini tidak adil.org pendapatan gaji rm1500 pun lulus pula bantuan sabah ini..

  Balas
 17. Masa warisan ada lulus bantuan Rm300 sebanyak dua kali tapi belum dapat sebab tidak dapat masuk akaun..masih wujud kaitu aah..😅

  Balas
 18. Permohonan website tak ada……semak permohonan….
  Kerajaan negeri yg ada sekarang copy kerajaan lalu….

  Balas
 19. TARIKH PERMOHONAN TIADA DIUMUMKAN……
  TIBA-TIBA SEMAKAN PERMOHONAN BSP BOLEH DILAKUKAN..
  MEMANGLAH TIADA DATA PEMOHON DLM SISTEM.KERAJAAN NEGERI SABAH SAMA SAHAJA MCM WARISAN…..

  Balas
 20. Permohonan saya LULUS.
  saya ingin tanya bagaimana cara tuntut/terima bantuan tersebut.( Kategori pekebun kecil getah – ligs

  Balas
 21. Bantuan ini mcm untuk yg tertentu sahaja…bagaimana yg kerja di sektor swasta seperti contoh retail…langsung tidak pernah dipedulikan dr kerajaan negara sampai ke kerajaan negeri..langsung tidak dipandang atau bantuan menyentuh tentang ini

  Balas

Leave a Comment