CHECK MySALAM 2022:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

CHECK MySALAM 2022:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

 

CHECK MySALAM 2021CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

 

Pada tahun ini, skop mySalam telah diperluas meliputi tuntutan kos peranti perubatan seperti stent untuk jantung. Bagi tahun 2022, skim MySalam akan diperluas kepada penerima BKM dan manfaat tuntutan kos peranti perubatan juga akan dipanjangkan kepada anak tanggungan
penerima mySalam yang layak.

Ramai yang telah menerima SMS tentang kelayakan Skim Perlindungan Masyarakat MySalam. Adakah anda faham apa sebenarnya manfaat dan faedah yang diperolehi jika layak Skim MySalam?Bagaimanakah nak check MySalam?

 

SENARAI  MANFAAT SKIM MySALAM

Berikut adalah senarai manfaat jika layak menerima Skim MySalam:

  • Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.

Bagaimana jika saya tidak menerima SMS kelayakan MySalam?

  • Anda boleh cuba buat semakan kelayakan di portal MySalam.

Mereka yang dimasukkan wad disebabkan oleh virus Covid-19 boleh menuntut elaun hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setahun.

Bolehkah saya membuat tuntutan disebabkan Covid-19?

  • Komplikasi yang berpunca daripada virus Covid-19 yang mengakibatkan salah satu daripada 45 jenis Penyakit Kritikal tersenarai boleh membuat tuntutan di bawah manfaat Penyakit Kritikal.

Bagaimanakah cara buat tuntutan MySalam Covid-19 untuk pesakit/dikuarantin KKM & kediaman sendiri?

 

SEMAKAN STATUS MySALAM

Berikut adalah cara buat semakan status MySalam:

  1. Layari https://www.mysalam.com.my/
  2. Sila masukkan nombor MyKad (12 digit) tanpa tanda sengkang.
  3. Klik SEMAK

dah CHECK SKIM PEKA B40 tahun 2021?banyak manfaat kesihatan diberikan secara percuma.

 

MAKSUD STATUS MYSALAM TIDAK AKTIF BAGI TAHUN SEMASA

  • Sekiranya terdapat status ini bermaksud maklumat terkini yang didapati oleh pihak MySalam adalah belum diaktifkan bagi tahun 2022.
  • Anda dinasihatkan untuk menunggu kelulusan BKM untuk membuat semakan semula status MySalam.

 

SOALAN LAZIM

Berapa Lamakah Tuntutan Diproses?

Anggaran masa untuk memproses kedua-dua tuntutan hospitalisasi dan Penyakit Kritikal ialah sepuluh (10) hari bekerja setelah menerima dokumen tuntutan yang lengkap.

Jika dokumen atau maklumat diterima tidak lengkap, ianya mungkin mengambil masa lebih lama atau sehingga dokumen yang diperlukan telah diterima untuk memproses tuntutan.

Macam mana nak check status tuntutan MySalam?

Status tuntutan boleh diakses melalui portal atas talian www.mysalam.com.my

Adakah dimaklumkan jika lulus/gagal tuntutan MySalam?

Ya,mereka yang membuat tuntutan juga akan dimaklumkan melalui SMS samada tuntutan mereka diluluskan atau tidak.

Jika saya self-quarantine,layak ke menerima bayaran?

Tidak. Sebarang tuntutan bagi self-quarantine tidak akan dibayar. Tuntutan yang dikemukakan kepada mySalam perlu disertakan bersama perintah isolasi bagi pesakit disyaki COVID-19 atau pengesahan diagnosis COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

 

 

Apakah dokumen yang diperlukan untuk buat tuntutan MySalam Covid-19?

Dokumen-dokumen yang diperlukan bagi tuntutan manfaat penggantian pendapatan adalah seperti berikut:

 

1. Jika anda positif Covid :

Nota discaj yang mengesahkan diagnosis
Salinan IC depan belakang

2. Jika anda disyaki Covid atau sedang kuarantin di Pusat Kuarantin :

Surat perintah isolasi yang dikeluarkan KKM
Salinan IC depan belakang

3. Jika anda disyaki Covid atau sedang kuarantin di kediaman sendiri :

Surat perintah isolasi yang dikeluarkan KKM
Salinan IC depan belakang

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ingin maklumat lanjut atau check MySalam,boleh menghantar e-mel di [email protected] atau hubungi talian MySalam di 1 300 888 938 yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

 

Tags: #Bila duit MySalam masuk bank? #CHECK MYSALAM #CHECK MYSALAM 2021 #CHECK MySALAM 2022 #CHECK MySALAM 2022:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN #CHECK STATUS BAYARAN MYSALAM #DUIT MYSALAM #MAKSUD STATUS MYSALAM ‘TIDAK AKTIF BAGI TAHUN SEMASA’ #SEMAKAN STATUS BAYARAN MYSALAM

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    No related post!
    1. author

      Wan Fariha Binti Wan Ahmad1 tahun ago

      CHECK MySALAM

      Reply
    2. author

      Rohani bunyi harun1 tahun ago

      Kekayakan

      Reply
    3. author

      MOHD IKHWAN ISMI B IDRIS1 tahun ago

      MySALAM memberi peluang kepada mereka yang kurang upaya

      Reply
    4. author

      Edward Anak George1 tahun ago

      SEMAK KELAYAKAN

      Reply
    5. author

      Siti Aminah ali1 tahun ago

      Adakah saya layak untuk daftar my salam

      Reply
    6. author

      Muzelan bin Mek1 tahun ago

      Tuntutan mysalam

      Reply
    7. author

      ROLY BIN ABANG1 tahun ago

      SEMAK KELAYAKAN

      Reply
    8. author

      Aziz khana bin saimen1 tahun ago

      semak my salam b40 lulus .bayaran tak

      Reply
    9. author

      Liaw Chin moi1 tahun ago

      Nak Chek my salal Sya layak ??

      Reply
    10. author

      Zainiebinwasli1 tahun ago

      Check status mysalam Dan status bayaran

      Reply
    11. author

      Harmiee B.Mohd ARSAT1 tahun ago

      Semak kelayakan

      Reply
    12. author

      Benjamin Anak Dunstan Ganali1 tahun ago

      Bila bayar mysalam…..

      Reply
    13. author

      Yusra bin udin1 tahun ago

      Semak kelayakan dan status bayaran

      Reply
    14. author

      Tina anak buma1 tahun ago

      Bila kah pembayaran akan di [email protected] account?

      Reply
    15. author

      Yunwek Ak bugeh1 tahun ago

      Bila kah pembayaran akan Di [email protected] accounty

      Reply
    16. author

      Jofri bin iring1 tahun ago

      Semak kelayakan

      Reply
    17. author

      Mohd Noor Hisham bin Mohd Munir12 bulan ago

      Bilakah pembayaran akan dilakukan..susah nak ulang alik naik teksi ke hospital…fahamilah situasi kami ini…Allah hu

      Reply
    18. author

      Jeffery Anak Ngo12 bulan ago

      Nak check my salam, adakah saya layak

      Reply
    19. author

      Jolinah ambalau11 bulan ago

      Kenapa sy masukkan no ic tp tidak layak pedahal sy ni +ve covid masuk d pusat kuarantin lagi!! Baru harini potong gelang..

      Reply
    20. author

      lucy dara anak tuloi11 bulan ago

      bagaimana nak semak kelayakkan sama ada lulus atau tidak. bantuan my salam kuarintin positif covid 19.

      Reply
    21. author

      Azlizah binti Zainal11 bulan ago

      Stroke/hilang upaya adalah salah satu penyakit yg diberikan bantuan MySalam tetapi apabila masukkan IC tulis tak layak.

      Reply
    22. author

      Rosdi Bin Jasni11 bulan ago

      Bilakah pembayaran di bayar ke dalam akaun

      Reply
    23. author

      Ismail Bin Bolhassan11 bulan ago

      Buat tuntutan my salam dh 2 bulan lbh…apa berita pun x tahu lagi…hari tu pergi kiosk my salam buat tuntutan tp bila chek dia cakap perlu surat sokongan..apa cerita mcm ni…

      Reply
    24. author

      Muhammad omar bin guldinis11 bulan ago

      Dah dapat mesej permohonan diluluskan tapi dah 10 hari duit tak masuk lagi.

      Reply
    25. author

      Mohamad Paishal Bin Mohamad Saman8 bulan ago

      Dapat mesej permohonam dh lulus..nk tahu duit bila nk msuk dalam akaun ye

      Reply
    26. author

      Siti kathijah tindik abdullah8 bulan ago

      Bila ka my salam akan d bayar

      Reply
    27. author

      chiley8 bulan ago

      mcm mn nak tau lau mysalam kita lulus atu tdk ?

      Reply
    28. author

      Malin anak kaya Malin8 bulan ago

      Kenapa saya hari ini kelayakan menerima mysalam bagi tahun 2021 masih belum di terima sedangkan tahun lepas saya layak nak buat tuntutan mysalam pun tak diterima

      Reply
    29. author

      Wan ruslan bin wan husin8 bulan ago

      Status baran

      Reply
    30. author

      SURINA8 bulan ago

      Bila duit MY Salam sy akan d byr ?..sy & somi di sahkan +ve..hbis kuarantin ,somi dpt gaji ms tu pun kena potong rm300..so klau ada duit MY Salam tu dptlh buat perbelanjaan ..brp lm lg nk mnunggu😣

      Reply
    31. author

      Shafariah Binti Omar8 bulan ago

      Mcmna nak tau samada tuntutan my salam kuta lulus atau pun tidak?

      Reply
    32. author

      SITI AISHAH KAVITHA BINTI ABDULLAH7 bulan ago

      Berapa lamakah proses ni akan mengambil masa???Bila duit akan masuk dalam bank

      Reply
    33. author

      Denisius Joseph7 bulan ago

      Bila bayaran Akan dibuat

      Reply
    34. author

      Wenddy7 bulan ago

      Sampai sekarang tak terima sms.jadi macan mana buat rayuan.terima kasih.

      Reply
    35. author

      Yusof bin masdan6 bulan ago

      Bila ka duit tuntutan my salam d masukan ke dlm akaun da lebih 2 bulan xda pun msuk dlm proses terus pabila semak link mysalam…!!???

      Reply
    36. author

      Meor Saidi Bin Ghani6 bulan ago

      Bila bayaran tuntuntan mysalam di kreaditkan ke dalam akaun?

      Reply
    37. author

      wardi bin moliun6 bulan ago

      Tak dapat masuk mysalam

      Reply
    38. author

      Jegan A/L GANGADERAM6 bulan ago

      Boleh check my salam.sy ada hantar borang .

      Reply
    39. author

      Zaidel6 bulan ago

      bila duit my salam masuk

      Reply
    40. author

      Zaidel daud6 bulan ago

      Kurantin dekat 1 bulan bayaran duit my salam 2 bulan labeh sudah belum lagi masuk

      Reply
    41. author

      HUZZAIDAH HUSSIN6 bulan ago

      Bila duit my salam nak bank in

      Reply
    42. author

      SHARUL NIZAM6 bulan ago

      #CHECK STATUS BAYARAN MYSALAM

      Reply
    43. author

      Nor Aziz bin Ropangi6 bulan ago

      Dari bulan April smpai Skrang x dpt lgi duit my salam..sakit jantung

      Reply
    44. author

      Norzieyana binti abdullah6 bulan ago

      Check my salam dalam tahun 2020 sehingga 2021

      Reply
    45. author

      MIKE SPENCER5 bulan ago

      CHECK MySALAM 2021:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

      Reply
    46. author

      Mohamad alif bin abu bakar5 bulan ago

      Kenapa my salam saya x masuk lagi ni

      Reply
    47. author

      Amirul b Azmam5 bulan ago

      2020

      Reply
    48. author

      Amirul b Azmam5 bulan ago

      Amirul b Azmam
      9505151155679

      Reply
    49. author

      Fatimah binti Mat Ali5 bulan ago

      Bila duit nk masuk drpd bln 10 lagi saya tuntut

      Reply
    50. author

      Heranica4 bulan ago

      Bila kemasukn duit mysalam.. knpa sy punya msh dlm proses..pa ni.. tpi layak dpt.. harian sy…

      Reply
    51. author

      Selvi a/p viran3 bulan ago

      No k/p 781218055616

      Reply
    52. author

      khairul3 bulan ago

      call hotline mysalam, tapi tiada sesiapa yang angkat panggilan telepon tersebut, kata 24jam, tapi tak tahulah kenapa busy memanjang selama 24jam..

      Reply
    53. author

      Nurul sakinah3 bulan ago

      6bln semakan untuk 1 tuntutan kot…..apply bln 8 2021.
      dapat sms 3/2/2022 myatakan DiLuluskan 450 sahaja.Alhamdulillah🤲…tapi duit blm masuk g.🤭
      sabaq yer semua…sy ade 1 tuntutan lg tu…x tau la..lulus ke dak.😁

      Reply
    54. author

      Md noor Azhar2 bulan ago

      Cek mysalam belum masuk akaun

      Reply
    55. author

      Md noor Azhar2 bulan ago

      Saya layak tetapi diut belum masuk bank lagi

      Reply
    56. author

      Baldwin Bin Sengong1 bulan ago

      Semak dh…kata dah layak… lm msok akaun lagi duit

      Reply

    Leave a reply "CHECK MySALAM 2022:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN"