CHECK MySALAM 2021:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

CHECK MySALAM 2021:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

 

CHECK MySALAM 2021CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN

Ramai yang telah menerima SMS tentang kelayakan Skim Perlindungan Masyarakat MySalam.

Adakah anda faham apa sebenarnya manfaat dan faedah yang diperolehi jika layak Skim MySalam?Bagaimanakah nak check MySalam?

SENARAI  MANFAAT SKIM MySALAM

Berikut adalah senarai manfaat jika layak menerima Skim MySalam:

Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.

Bagaimana jika saya tidak menerima SMS kelayakan MySalam?

Anda boleh cuba buat semakan kelayakan di portal MySalam.

Mereka yang dimasukkan wad disebabkan oleh virus Covid-19 boleh menuntut elaun hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setahun.

Bolehkah saya membuat tuntutan disebabkan Covid-19?

Komplikasi yang berpunca daripada virus Covid-19 yang mengakibatkan salah satu daripada 45 jenis Penyakit Kritikal tersenarai boleh membuat tuntutan di bawah manfaat Penyakit Kritikal.

 

Bagaimanakah cara buat tuntutan MySalam Covid-19 untuk pesakit/dikuarantin KKM & kediaman sendiri?

 

SEMAKAN STATUS MySALAM

Berikut adalah cara buat semakan status MySalam:

1.Layari https://www.mysalam.com.my/

2.Sila masukkan nombor MyKad (12 digit) tanpa tanda sengkang.

3.Klik SEMAK

 

dah CHECK SKIM PEKA B40 tahun 2021?banyak manfaat kesihatan diberikan secara percuma.

 

SOALAN LAZIM

Berapa Lamakah Tuntutan Diproses?

Anggaran masa untuk memproses kedua-dua tuntutan hospitalisasi dan Penyakit Kritikal ialah sepuluh (10) hari bekerja setelah menerima dokumen tuntutan yang lengkap.

Jika dokumen atau maklumat diterima tidak lengkap, ianya mungkin mengambil masa lebih lama atau sehingga dokumen yang diperlukan telah diterima untuk memproses tuntutan.

Macam mana nak check status tuntutan MySalam?

Status tuntutan boleh diakses melalui portal atas talian www.mysalam.com.my

Adakah dimaklumkan jika lulus/gagal tuntutan MySalam?

Ya,mereka yang membuat tuntutan juga akan dimaklumkan melalui SMS samada tuntutan mereka diluluskan atau tidak.

Jika saya self-quarantine,layak ke menerima bayaran?

Tidak. Sebarang tuntutan bagi self-quarantine tidak akan dibayar. Tuntutan yang dikemukakan kepada mySalam perlu disertakan bersama perintah isolasi bagi pesakit disyaki COVID-19 atau pengesahan diagnosis COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

 

 

Apakah dokumen yang diperlukan untuk buat tuntutan MySalam Covid-19?

Dokumen-dokumen yang diperlukan bagi tuntutan manfaat penggantian pendapatan adalah seperti berikut:

 

1. Jika anda positif Covid :

Nota discaj yang mengesahkan diagnosis
Salinan IC depan belakang

2. Jika anda disyaki Covid atau sedang kuarantin di Pusat Kuarantin :

Surat perintah isolasi yang dikeluarkan KKM
Salinan IC depan belakang

3. Jika anda disyaki Covid atau sedang kuarantin di kediaman sendiri :

Surat perintah isolasi yang dikeluarkan KKM
Salinan IC depan belakang

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Jika ingin maklumat lanjut atau check MySalam,boleh menghantar e-mel di [email protected] atau hubungi talian MySalam di 1 300 888 938 yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

 

Tags: #Bila duit MySalam masuk bank? #CHECK MYSALAM #CHECK MYSALAM 2021 #CHECK STATUS BAYARAN MYSALAM #DUIT MYSALAM #SEMAKAN STATUS BAYARAN MYSALAM

author
Author: 
    Pemilik KekandaMemey.com
    No related post!
    1. author

      Wan Fariha Binti Wan Ahmad6 months ago

      CHECK MySALAM

      Reply
    2. author

      Rohani bunyi harun6 months ago

      Kekayakan

      Reply
    3. author

      MOHD IKHWAN ISMI B IDRIS6 months ago

      MySALAM memberi peluang kepada mereka yang kurang upaya

      Reply
    4. author

      Edward Anak George6 months ago

      SEMAK KELAYAKAN

      Reply
    5. author

      Siti Aminah ali6 months ago

      Adakah saya layak untuk daftar my salam

      Reply
    6. author

      Muzelan bin Mek6 months ago

      Tuntutan mysalam

      Reply
    7. author

      ROLY BIN ABANG6 months ago

      SEMAK KELAYAKAN

      Reply
    8. author

      Aziz khana bin saimen6 months ago

      semak my salam b40 lulus .bayaran tak

      Reply
    9. author

      Liaw Chin moi6 months ago

      Nak Chek my salal Sya layak ??

      Reply
    10. author

      Zainiebinwasli6 months ago

      Check status mysalam Dan status bayaran

      Reply
    11. author

      Harmiee B.Mohd ARSAT6 months ago

      Semak kelayakan

      Reply
    12. author

      Benjamin Anak Dunstan Ganali6 months ago

      Bila bayar mysalam…..

      Reply
    13. author

      Yusra bin udin6 months ago

      Semak kelayakan dan status bayaran

      Reply
    14. author

      Tina anak buma6 months ago

      Bila kah pembayaran akan di [email protected] account?

      Reply
    15. author

      Yunwek Ak bugeh5 months ago

      Bila kah pembayaran akan Di [email protected] accounty

      Reply
    16. author

      Jofri bin iring5 months ago

      Semak kelayakan

      Reply
    17. author

      Mohd Noor Hisham bin Mohd Munir5 months ago

      Bilakah pembayaran akan dilakukan..susah nak ulang alik naik teksi ke hospital…fahamilah situasi kami ini…Allah hu

      Reply
    18. author

      Jeffery Anak Ngo4 months ago

      Nak check my salam, adakah saya layak

      Reply
    19. author

      Jolinah ambalau4 months ago

      Kenapa sy masukkan no ic tp tidak layak pedahal sy ni +ve covid masuk d pusat kuarantin lagi!! Baru harini potong gelang..

      Reply
    20. author

      lucy dara anak tuloi4 months ago

      bagaimana nak semak kelayakkan sama ada lulus atau tidak. bantuan my salam kuarintin positif covid 19.

      Reply
    21. author

      Azlizah binti Zainal4 months ago

      Stroke/hilang upaya adalah salah satu penyakit yg diberikan bantuan MySalam tetapi apabila masukkan IC tulis tak layak.

      Reply
    22. author

      Rosdi Bin Jasni4 months ago

      Bilakah pembayaran di bayar ke dalam akaun

      Reply
    23. author

      Ismail Bin Bolhassan4 months ago

      Buat tuntutan my salam dh 2 bulan lbh…apa berita pun x tahu lagi…hari tu pergi kiosk my salam buat tuntutan tp bila chek dia cakap perlu surat sokongan..apa cerita mcm ni…

      Reply
    24. author

      Muhammad omar bin guldinis4 months ago

      Dah dapat mesej permohonan diluluskan tapi dah 10 hari duit tak masuk lagi.

      Reply
    25. author

      Mohamad Paishal Bin Mohamad Saman1 month ago

      Dapat mesej permohonam dh lulus..nk tahu duit bila nk msuk dalam akaun ye

      Reply
    26. author

      Siti kathijah tindik abdullah1 month ago

      Bila ka my salam akan d bayar

      Reply
    27. author

      chiley4 weeks ago

      mcm mn nak tau lau mysalam kita lulus atu tdk ?

      Reply
    28. author

      Malin anak kaya Malin3 weeks ago

      Kenapa saya hari ini kelayakan menerima mysalam bagi tahun 2021 masih belum di terima sedangkan tahun lepas saya layak nak buat tuntutan mysalam pun tak diterima

      Reply
    29. author

      Wan ruslan bin wan husin2 weeks ago

      Status baran

      Reply
    30. author

      SURINA2 weeks ago

      Bila duit MY Salam sy akan d byr ?..sy & somi di sahkan +ve..hbis kuarantin ,somi dpt gaji ms tu pun kena potong rm300..so klau ada duit MY Salam tu dptlh buat perbelanjaan ..brp lm lg nk mnunggu😣

      Reply
    31. author

      Shafariah Binti Omar2 weeks ago

      Mcmna nak tau samada tuntutan my salam kuta lulus atau pun tidak?

      Reply
    32. author

      SITI AISHAH KAVITHA BINTI ABDULLAH5 days ago

      Berapa lamakah proses ni akan mengambil masa???Bila duit akan masuk dalam bank

      Reply
    33. author

      Denisius Joseph2 days ago

      Bila bayaran Akan dibuat

      Reply

    Leave a reply "CHECK MySALAM 2021:CARA SEMAK KELAYAKAN & STATUS BAYARAN"